Άρθρο 46 – Τροποποίηση του άρθρου 3 παρ. 3 του ν. 2725/1999 «Κωλύματα εγγραφής – Περιορισμοί»

Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 2725/1999 τροποποιείται ως εξής :
«Το κώλυμα του προηγούμενου εδαφίου δεν ισχύει για τους διαιτητές και τους κριτές των αθλημάτων της σκοποβολής, του ζατρικίου, του αγωνιστικού μπριτζ, του αεραθλητισμού και του μηχανοκίνητου αθλητισμού.»

  • 9 Οκτωβρίου 2019, 16:00 | Σ. Μαργιολη

    Ερώτημα προς τον αξιότιμο κ Μαυρωτά

    Κύριε Μαυρωτά, αν σε έναν αγώνα πόλο, στον οποιο λαμβάνετε μέρος, ανταγωνιζόσαστε την Χ ομάδα, θα δεχόσασταν οι διαιτητές του αγώνα αυτου να ειναι τα μέλη ΔΣ της Χ ομαδας; Απαντήστε παρακαλω στον εαυτό σας και αναλόγως με την απάντηση που θα δωσετε, ζητήστε από τον κ Αυγενάκη είτε να προχωρήσει είτε να εξαφανίσει την σχετική τροποποίηση.
    Ευχαριστω εκ των προτέρων
    Σ. Μαργιολη
    Γονέας αθλητή

  • Οι ήδη προβλεπόμενες εξαιρέσεις καθώς και οι προτεινόμενες εξαιρέσεις θέτουν ερευνητέα ζητήματα:
    – ενδεχόμενης παραβίασης της γενικής αρχής της αμεροληψίας, η οποία αποτελεί ειδικότερη εκδήλωση και της συνταγματικώς κατοχυρωμένης γενικής αρχής του κράτους δικαίου (ΣτΕ 2243/2011, ΣτΕ 894/2007, ΣτΕ 664/2006) και της θεμελιώδους δικαιοηθικής αρχής της καλής πίστης (F. Buy/J.-M. Marmayou/D. Poracchia/F. Rizzo, Droit du sport, αρ. 301), κατοχυρώνεται μεταξύ άλλων και στα άρθρα 7 του ν. 2690/1999 και άρθρα 66 και 98 ΑΚ και εφαρμόζεται και για τις αποφάσεις αθλητικών νομικών προσώπων (βλ. ενδεικτικά ΑΣΕΑΔ 78/2012, Conseil Constitutionnel απόφαση της 2.2.2018, 2017-688, Conseil d’Etat απόφαση της 27.10.1999, 196251, Τribunal Αdministratif de Paris απόφαση της 12.3.2019, 1801752/6-2), ανεξάρτητα μάλιστα από το αν οι αποφάσεις αυτές έχουν πειθαρχικό ή μη χαρακτήρα (Dalloz, Code du sport 2018 annoté et commenté, σελ. 77).
    – ενδεχόμενης παραβίασης του εθνικού και ενωσιακού δικαίου για τον ελεύθερο ανταγωνισμό (άρθρα 1-2 του ν. 3959/2011, άρθρα 101-102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και τον αθέμιτο ανταγωνισμό (ν. 146/1914, Οδηγία 2005/29/ΕΕ), στο βαθμό που οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τους διαιτητές κρίνουν τα αποτελέσματα των αθλητικών αγώνων και συνακόλουθα και την οικονομική δραστηριότητα των ομάδων (επιχειρήσεων κατά την έννοια της ΣΛΕΕ) που συμμετέχουν στους αγώνες (έπαθλα, χορηγίες και λοιπά έσοδα με βάση τις διακρίσεις τους). Θα ήταν ενδεχομένως ορθότερο και ασφαλέστερο να αναζητηθεί και η άποψη της Επιτροπής Ανταγωνισμού (άρθρο 14 παρ. 2 περ. ι΄ του ν. 3959/2011).
    Γεώργιος Λιανός
    Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
    Υπ. Διδάκτωρ Νομικής Αθηνών
    Νομικός Σύμβουλος πολλών αθλητικών φορέων

  • 9 Οκτωβρίου 2019, 15:00 | Παναγιωτα Δελαγραμματικα

    Διαβάζοντας την Συνθήκη Macolin, η οποία κυριο σκοπό έχει την καταπολέμηση χειραγώγησης των αγώνων και η οποια κάνει λόγο για οργανωτές, κριτές και αθλητες, τους οποίους σαφώς ξεχωρίζει, δηλώνω ότι η τροποποίηση του άρθρου 3 για το άθλημα του μηχανοκίνητου, έρχεται σε κόντρα με τα όσα θέλει να προστατέψει η συνθήκη. Η τροποποίηση αυτή οχι μονο δεν θα καταπολεμήσει την χειραγώγηση των αγώνων, αλλα θα την νομιμοποιήσει. Δηλώνω επωνύμως και δημόσια για ακόμη μια φορά ότι ειναι ήδη έτοιμη οχ μονο η προσφυγή ακύρωσης της διάταξης αλλα και αίτημα αναστολής, τα οποία θα κατατεθουν την επόμενη ημέρα από τυχόν ψήφισή του. Δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση να καταστρέψετε ο,τι μέχρι τωρα προσπαθούμε να χτίσουμε. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν με ανυπόστατη αιτιολογία να κλεψει το μέλλον μας. Δεν ειναι δυνατόν σε ένα νομοσχέδιο που αφορά συνθήκη για την καταπολέμηση χειραγώγησης των αγώνων, να περνάει μια τροποποίηση που θα πετυχαίνει το αντίθετο. Κανένας Δικαστής σε κανένα Δικαστήριο δεν θα κάνει δεκτή αυτή την αιτιολογία. Κανένα δικαστήριο δεν θα δεχτεί να εξαιρεθεί άθλημα από τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα της διαιτησίας. Να βρείτε λύση και να αυξηθούν οι κριτές. Να γίνουν επαγγελματίες και να πληρώνονται ώστε να έχουν κίνητρο, ας επιχορηγήσετε κλπ. Οχι όμως να επιτρέψετε να ηγούνται σωματείων. Οχι όμως με την πρόφαση την πρόφαση των δήθεν πολλών κριτών, τεχνηέντως να εξαιρείτε και τους υπόλοιπους διαιτητές που ειναι 1-3 σε κάθε αγώνα. Δεν κανουμε πίσω, σεβόμενοι πάνω απ ολα και την συνθήκη αυτή και την Παγκόσμια Ομοσπονδία, αλλα και την αξιοπρέπειά μας, η οποία θίγεται με αυτή την τροποποίηση.
    Παναγιωτα Δελαγραμματικα

  • 9 Οκτωβρίου 2019, 11:18 | Παναγιωτα Δελαγραμματικα

    Δηλώνω δημόσια. ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί η τροποποίηση του άρθρου αυτού, θα προσφύγουμε την επόμενη κιόλας σήμερα και εγω και ο συναθλητής μου Παρης Τασιόπουλος στο ΣτΕ για να ακυρωθει και να επανέλθει στην πρότερη μορφή του. Δεν δέχομαι την εξαίρεση και αρνούμαι να συμμετέχω σε αγώνες με αγωνοδικες, τεχνικούς ελεγκτές και Αλυταρχες τα μέλη ΔΣ των ανταγωνιστών μου. Απαιτώ ανεξάρτητη διαιτησία στο άθλημα που πληρώνω. Δεν μπορείτε να αποδείξετε, τουλάχιστον για τους δυο ανώτερους διαιτητές, αλλα και για τους ΤΕ και χρονομετρες ότι απαιτούνται πολλοί και δεν γινεται αλλιώς.
    Ο αριθμός των Αλυταρχων. Αγωνοδικών, Τεχνικών Ελεγκτων και χρονομετρων σε κάθε αγώνα ειναι ελάχιστος. Λίγοι περισσότεροι ειναι οι Κρητες και σίγουρα δεν ειναι τόσοι που να απαιτείται η μη ανεξάρτητη διαιτησία. Δεν νοείται να εξαιρείται ο μηχανοκινητος αθλητισμός από το άρθρο 3 όταν σε κάθε αγώνα διορίζεται 1 Αλυτάρχης και 3 Αγωνοδικες. Το μελος ΔΣ ΟΜΑΕ Νικόλαος Μανώλης, με πτυχία Αγωνοδικη και Αλυτάρχη, θα μπορούσε να μην θέσει υποψηφιότητα στο ΔΣ της ΟΜΑΕ και να παραμείνει Διαιτητης. Υπήρχαν και άλλοι υποψήφιοι χωρίς κωλύματα. Ή θα μπορούσε να επιλέξει την θέση του ΔΣ και να διαγραφεί από τον πίνακα Διαιτητών. Υπάρχουν άλλοι 200 περίπου Αλυταρχες και άλλοι τόσοι Αγωνοδικες να εκτελέσουν στην θέση του το καθήκον αυτό. Όμως δεν το έπραξε και όταν κινδύνευσαν να εκπέσουν, σκαρφίστηκαν τη δικαιολογία «των πολλών Κρίιτων» του Ακρόπολις.

    Παναγιωτα Δελαγραμματικα

  • 9 Οκτωβρίου 2019, 10:05 | Αναστάσιος Καφ.

    Ο πρόεδρος της ΟΜΑΕ μαζί με τον Γενικό Γραμματέα επισκέφθηκαν την ΓΓΑ και προέβαλαν την δικαιολογία ότι για το Ραλυ Ακρόπολις δεν φτάνουν οι Κριτές και έτσι αναγκάζονται μέλη ΔΣ να ειναι και Διαιτητές. Εκμεταλλεύτηκαν τον διεθνή αγώνα για να πετύχουν μια τροποποίηση, η οποία θα καταστρέψει και αποτελειώσει τους εθνικούς αγώνες και εν γενεί τον μηχανοκίνητο αθλητισμο.

    Απορίες:
    Γιατί εξαιρούνται από το άρθρο και οι υπόλοιποι Διαιτητές, οι οποίοι ειναι 1-3 σε κάθε αγώνα το πολυ ακόμα και στο Ραλλυ Ακρόπολις. Ας γινόταν εξαίρεση μονο για τους Κριτές
    Γιατί για έναν διεθνή αγώνα η ΓΓΑ πείστηκε να εξαφανίσει την ανεξαρτησία της διαιτησίας για τους υπόλοιπους 100 εθνικούς αγώνες;
    Γιατί αφου το πρόβλημα ειναι μονο οι πολλοί κριτές του Ραλυ Ακρόπολις, δεν βρήκαν λύση μονο για τον αγώνα αυτόν, δηλαδή να επιχορηγηθούν την ΟΜΑΕ να φέρει ξένους κριτές, αφου φέρνει έτσι κ αλλιώς ξένους αγωνοδικες;
    Πως μπορεί να αιτιολογήσει στο ΣτΕ την εξαίρεση των Αγωνοδικών Αλυταρχων χρονομετρών και ΤΕ όταν χρειάζονται μονο τόσοι λίγοι σε κάθε αγώνα και τα μέλη ΔΣ των 40 σωματείων δεν ξεπερνούν τους 200;
    Γιατί αφου το πρόβλημα της ΟΜΑΕ ειναι οι κριτές, αγγίξατε και τους σημαντικότερους διαιτητές, τους αγωνοδικες Αλυταρχες και ΤΕ; Αυτοί οι τρεις έχουν τη δύναμη να βάζουν ποινές.
    Κύριε Αυγενάκη δεν ευσταθει με τίποτα αυτή η αιτιολογία. Ειναι ψευδής και απαράδεκτη για να μην πω αστεία.
    Δεν ειναι πολλοί οι διαιτητές. Μονο οι κριτές και μονο για το ΡΑ. Και παλι και αυτο αμφιςβητειται.
    Ας βρίσκατε λύση για τον αγώνα αυτόν και οχι να την πληρώσουν οι 2500 αθλητες και οι 100 εθνικοί αγωνες , για χαρη ενος διεθνούς αγώνα.
    Σε όλο αυτό στηρίζει ο Χριστος Δημας, του οποίου έταξαν να γινει το ΡΑ στην Κόρινθο. Για ολα αυτά την νύφη πληρώνουμε εμεις οι οδηγοί. Ο κ Δημας θέλει να φέρει το ΡΑ στην πόλη του για να κερδίσει τα ευαημα και ο,τι άλλο συνοδεύει αυτό. Πολιτικές σκοπιμότητες, χατήρια και αλαζονεία.
    Δηλώνουμε δημόσια ότι η ομάδα μου κι εγω θα προσφύγουμε την επόμενη μέρα κιόλας στο ΣτΕ για κάτι τόσο απαράδεκτο και καταστροφικό. Δεν θα το ανεχτούμε για κανέναν λόγο, σεβόμενοι την προσωπικότητά μας και δεν επιτρέπουμε από καμία ομοσπονδία και κανένα υπουργείο να υποτιμά τη νοημοσύνη μας

  • 9 Οκτωβρίου 2019, 07:05 | Δημήτριος Βερ.

    Οι πιο σημαντικοί διαιτητές του μηχανοκίνητου ειναι οι αγωνοδικες, Αλυταρχες, τεχνικοί έφοροι και χρονομετρες και έπονται οι κριτές, που έχουν εξουσία στα χέρια τους αλλα λίγο λιγότερη. Αφου σε κάθε αγώνα διορίζεται ένας μονο Αλυτάρχης δεν χρειάζεται να υπάρχουν 200 εγγεγραμμένοι Αλυταρχες, εφόσον σε κάθε αγώνα μονο 3 αγωνοδικες, ομοιως δεν τίθεται θέμα, το ίδιο ισχύει και για τους 3 τεχνικούς εφόρους και τον 1 χρονομέτρη. Αγωνοδικες εχουμε περίπου 240, τεχνικούς εφόρους στρογγυλά 150. Αφου σε κάθε αγώνα χρειάζονται τόσοι λίγοι πως λέει η ΟΜΑΕ ότι εχουμε πολλούς διαιτητές; Διαφορετικά είδη ναι εχουμε αλλα σε κάθε αγώνα ειναι ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα ενός χεριού. Αν κριτές διορίζονται περισσότεροι τοτε ας γινόταν εξαίρεση μονο για τους κριτές και οχι για τους υπόλοιπους που έχουν σημαντική εξουσία στα χέρια τους και χρειάζονται πολυ λίγοι. 3 αγωνοδικες μονο σε κάθε αγώνα και δεν μπορούν να βρεθούν άτομα να μην έχουν πτυχίο Αγωνοδικη; Ποιον δουλεύουν; 1 Αλυτάρχης σε κάθε αγώνα και δεν μπορούν να βρουν άτομα χωριά πτυχίου αλυτάρχη; Ας διαγραφούν από Αλυταρχες και να διοργανώνουν αγώνες. Και οι κριτές όμως δεν ειναι πάνω από 30 αντε 40 που δεν το εχουμε δει ποτε αυτό. Πραγματικα γελάμε ολοι με την αιτιολογία. Μην κάνετε κανένα τέτοιο λάθος και πειράξετε τους περιορισμούς. Μας καταστρέψατε, θα μας διαλύσετε τελειως.

  • 9 Οκτωβρίου 2019, 06:27 | Αναγνωρισμένο Σωματείο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού

    Προς αποκατάσταση της αλήθειας και για να δοθεί ένα τέλος στις ψευδή και ανυπόστατα επιχειρήματα που προβάλλει η Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητιαμού, οφείλουμε να ενημερώσουμε την Υπουργό πολιτισμού,τον Υφυπουργο, καθώς και την εξεταστική επιτροπή ότι όσα επικαλείται ειναι απολύτως ψεύδη, ανυπόστατα και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικοτητα. Παραθέτουμε απόσπασμα από την απάντηση της ΟΜΑΕ στην πρώτη καταγγελία που έκανε Βετεράνος αθλητης κατά της ΟΜΑΕ.

    ΟΜΑΕ
    «Και με τις ασυμβατότητες του αθλητικού νόμου τι κάνουμε;
    Πρέπει να τακτοποιήσουμε τις τυπικές μας υποχρεώσεις. Μπορούμε;
    Ας το δούμε:
    Ένας αγώνας ποδοσφαίρου χρειάζεται έναν διαιτητή και 2 επόπτες γραμμών.
    Ένας αγώνας ράλλυ αυτοκινήτου χρειάζεται αλυτάρχη, αγωνοδίκες, ΤΕ, χρονομέτρες, κριτές… δηλαδή 40 πληρώματα αθλητών και 100 «διαιτητές». Μεγάλη διαφορά. Και η προετοιμασία, εκπαίδευση, εξοπλισμός των στελεχών αυτών από ποιον θα γίνει;»

    Ένας αγώνας αυτοκινήτου Ραλλυ με 40 αλλα και 150 συμμετοχές χρειάζεται 1 Αλυτάρχη, 3 Αγωνοδικες, 3 τεχνικούς εφόρους, 1 χρονομέτρη και το πολυ 5-8 κριτές. Σύνολο δηλαδή το πολυ 16 διαιτητές. Βάλαμε ως παράδειγμα τα Ραλλυ γιατί αυτά έχουν τους περισσότερους. Τα υπόλοιπα ήδη έχουν λιγοτερους. Απορίας αξιον ειναι που βρήκε η διοικηση της ΟΜΑΕ τους 100 Διαιτητές και επικαλέστηκε κάτι τέτοιο! Δηλαδή μας λέγει η ΟΜΑΕ ότι σε κάθε αγώνα ραλλυ χρειάζονται 84 κριτές, γιατί οι υπόλοιποι δεν μπορεί να ειναι παραπάνω. 84 κριτές σημαίνει 84 σημεία Κ σε μια διαδρομή, άρα μιλάμε για μια συνεχόμενη ειδική διαδρομή αγώνα των 30.000 χλμ. Ούτε τον γύρο του κόσμου να κάναμε. Σε μια ειδική διαδρομή Ραλλυ δεν υπάρχουν πάνω από 8 -10 κριτές. 100 κριτές δεν έχει ούτε παγκόσμιος Αγώνας WRC, που έχει πολλές ειδικές διαδρομές και εκει οι οργανώσεις δεν έχουν καμία σχέση με διαιτησία, αφου οι εθνικές ομοσποδνιες δεν αποτελούνται από πτυχιούχους διαιτητές. Ολα όσα επικαλείται η ΟΜΑΕ για τον μεγάλο αριθμό Διαιτητών σε κάθε αγώνα αποτελούν αποκύημα φαντασίας, δόλια εξαπάτηση με σκοπό να μην υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό, να ειναι ανεξέλεγκτοι και να έχουν παντοδυναμία, εις βαρος των αθλητών.
    Πιθανότατα αυτά τα ψεύδη λέει και στο Υπουργείο Αθλητισμού με σκοπό να το εξαπατήσει, για να επιτύχει την εξαίρεση του αθληματος από το άρθρο 3.
    Επειδη το σωματεία μας μέχρι σήμερα ειναι από τα ελάχιστα που σεβάστηκαν το άρθρο 3
    Επειδη αρνούμαστε να εχουμε στο ΔΣ μας Διαιτητές, αφου αντιβαίνει στον Κώδικα Ηθικής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας αλλα και στην δίκη μας ηθικη
    Επειδη δεν δεχόμαστε αλλα σωματεία να αποτελούνται από διαιτητές, γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε τους αθλητες μας, αφου θα προτιμήσουν τα σωματεία με διαιτητές για προφανείς λόγους
    Επειδη η αιτιολογία ειναι ψευδής και περιέχει αναληθή στοιχεία και νουμερα, τα οποία η ΓΓΑ δεν έλεγξε επισήμως
    Επειδη ειμαστε σωματείο που εχουμε διοργανώσει δεκάδες αγώνες Ραλλυ και Αναβάσεων και ουδέποτε διορίσατε πάνω από 20 διαιτητές σε κάθε αγώνα
    Επειδη δεν γίνονται ποτε πάνω από 5 αγώνες κάθε Σαββατοκύριακο και άρα ανάγκη πάνω από 100 διαύγεια και για τυς 5 αγώνες δεν υπαρχει. Συνήθως γίνονται 1 ή το πολυ 2 κάθε Σαββατοκύριακο σε όλη την Ελλάδα.
    Επειδη αρκούν και 200-300 Διαιτητές συνολικά και οχι 800 που ειναι εγγεγραμμένοι στον πίνακα Διαιτητών τηα ΟΜΑΕ
    Επειδη τα αναγνωρισμένα σωματεία ειναι μόλις 42, άρα μπορούν να μην έχουν ασυμβίβαστα
    Επειδη μπορεί το άθλημά μας να έχει διακριτές ιδιότητες χωρίς κανένα πρόβλημα
    Επειδη όσα επικαλούνται ειναι αναληθή και μη πραγματικα
    Επειδη τα ψεύδη δεν ειναι από αμελεια αλλα δολίως κατασκευασμένα για προσωπικό όφελος
    Παρακαλουμε όπως παραμείνει το άρθρο στην αρχική του μορφή. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να ενταχθούμε στον αθλητικό νόμο για να υπάρχει διαφάνεια και για να αναπτυχθεί το άθλημά μας. Με την τροποποίηση αυτή θα καταστρέψετε και θα γκρεμίσετε όσα μέχρι τωρα ο αθλητικός νόμος προσπάθησε να σώσει. Δεν μπορεί να τροποποιηθεί ένα άρθρο όταν η αιτιολογία δεν υφίσταται και ειναι εντελώς ψευδής.
    Με εκτίμηση
    Εκ μέρους του ΔΣ
    Ο πρόεδρος Π. Τ.
    Η Γενική Γραμματέας Φ. Δ.

  • 9 Οκτωβρίου 2019, 02:11 | Γεωργιος κουρτσιδης

    κύριε
    Υφυπουργέ θεωρούμε ότι
    Έγω και οι υπόλοιποι αγωνιζόμενοι μηχανοκινητου αθλητισμού,με
    Αριθμό 40 ατόμων + την ομάδα μου,και δεν θα συμμετάσχουν σε οποιοδηποτε αθλιτικη παιδεία
    Στην ελλαδα μας αναγκαζετε να τρέξουμε στο εξωτερικο, και θα είναι πλήγμα οικονομικο για τον αθλητισμό.
    Θεωρούμε ότι αυτά τα μέτρα είναι απαράδεκτα και βασιμα
    Ότι καταστρέφεται τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

  • 9 Οκτωβρίου 2019, 02:26 | Γεωργία Λεκάκη

    Κύριε Αυγενάκη,
    Επειδη σας παραπλάνησαν, διαβάστε προσεκτικά.
    Τα αναγνωρισμένα σωματεία της ΟΜΑΕ ειναι 30-35 το πολυ. Το καθένα έχει 5 μέλη ΔΣ. Δηλαδή 150-160 άτομα το πολυ, που απαιτούνται χωρίς πτυχίο. Η ΟΜΑΕ έχει εγγεγραμμένα αλλα 70 μη αναγνωρισμένα σωματεία, τα οποία δεν έχουν λάβει αρκετά χρόνια αναγνώριση. Θα το διαπιστώσετε αν ζητήσετε τα βιβλία της ΟΜΑΕ. Άρα υπάρχουν αλλα 450 ενδιαφερόμενα πρόσωπα περίπου που ειναι σε θέσεις ΔΣ σωματείων, τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν στα ήδη αναγνωρισμένα και να βοηθηςουν ατη διοργάνωση. Επίσης υπάρχουν περίπου 700-800 διαιτητές . Υπάρχουν περίπου 180 Αγωνοδικες ενώ κάθε ΣΚ χρειάζονται το πολυ 10 σε όλους τους αγώνες. Υπάρχουν 150 περίπου Αλυταρχες όπου χρειάζονται το πολυ 5 κάθε ΣΚ, υπάρχουν 400 περίπου Κριτές ενώ χρειάζονται το πολυ 5-30 το πολυ κάθε ΣΚ. Για ποιο λόγο να υπάρχουν 800 διαιτητές στο σύστημα της ΟΜΑΕ; Για ποιο λόγο δεν μπορούν αρκετοί να διαλέξουν μια ιδιότητα; Μήπως σας έχουν πει ότι χρειάζονται 500 -1000 διαιτητές κάθε ΣΚ και τους πιστέψατε; Μήπως πρεπει να κάνετε καλύτερο έλεγχο πριν προβείτε σε τροποποίηση τόσο σημαντικού άρθρου μέσα σε 5 μερες; Εκτός αν δεν σας απασχολεί αν αληθευει η αιτιολογία και το μονο που σας νοιάζει ειναι να αλλάξει ο νόμος για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας και ο νοών νοειτω! Ξαναλέω αν γίνουν 5 αγώνες σε ένα ΣΚ, που θα τύχει μια φορά τον χρόνο και αν, θα χρειαστούν το πολυ συνολικά 60 διαιτητές. Πως ειναι δυνατόν να μην μπορεί να υπάρξει διάκριση των ιδιοτήτων; Αν μπορέσετε να επιχειρηματολογησετε σε αυτό, τοτε αλλάξτε τον. Αν οχι, τοτε να μην τροποποιηθεί ούτε σημειο στίξης!
    Γεωργία Λεκάκη
    Γονέας ανηλίκου Αθλητού Καρτ

  • 8 Οκτωβρίου 2019, 23:00 | Mary Dimitriadou

    Τις καταγγελίες της Π. Δ. Θελετε να φρεναρετε και βρήκατε την πιο αστεία αιτιολογία, γιατί αυτό το «έγκλημα» που πάτε να κάνετε δεν αιτιολογείται. Ελπιζω να σας το ακυρώσει στο ΣτΕ να την κάνετε ήρωα. Απαράδεκτοι

  • 8 Οκτωβρίου 2019, 23:09 | Παρης Τ.

    Οποιαδήποτε παράβλεψη των απαγορεύσεων που επιβάλλει η Παγκόσμια Ομοσπονδία για την πρόληψη φαινομένων αδιαφάνειας και καταστρατήγησης αποτελεσμάτων, σκοπό έχει την προώθηση δημιουργίας επιχείρησης πώλησης πρωταθλημάτων και βραβείων. Δεν δικαιολογείται η αποδοχή του αιτήματος της ΟΜΑΕ, από έναν Υπουργό που προτάσσει σε καθημερινή βάση την εξυγίανση του αθληματος.
    H παγκόσμια ομοσπονδία ειναι σαφης, ο νομοθετης του αθλητικου νόμου στην αιτιολογική έκθεση του 1999 για την ανάγκη ύπαρξης του άρθρου 3 ήταν σαφης, η άρνηση των προηγούμενων κυβερνήσεων νομοθετησης οποιασδήποτε τροποποίησης του άρθρου αυτού, ήταν σαφης.
    Να μην τροποποιηθεί το εν λόγω άρθρο και ζήτω να εξαφανιστεί η εξαίρεση με το όριο των 35 ετών για τους αθλητες, που τους επιτρέπει να θέτουν υποψηφιότητα στα ΔΣ σωματείων.
    Διαβάστε τα κωλύματα που θέτει η παγκοσμια ομοσπονδία, τα οποία το ΔΣ της ΟΜΑΕ αποκρύπτει δολίως από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, με σκοπό την επίτευξη τροποποίησης του άρθρου από τους μη ενημερωμένους υπουργούς.

    https://www.omae-epa.gr/images/documents/2019/Kwdikas_Deontologias_OMAE_June2018.pdf

    2.2 Συγκρουση συμφερόντων

    2.2.1 Τα εμπλεκόμενα μέλη της ΟΜΑΕ πρέπει να προσπαθούν να αποφύγουν την εμπλοκή σε οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων. Αυτές οι συγκρούσεις μπορεί να προκύψουν αν ένα εμπλεκόμενο μέλος της ΟΜΑΕ έχει ή φαίνεται να έχει φανερό ή κρυφό συμφέρον, που το αποτρέπει από το να εκτελέσει τα καθήκοντα του με τον προσήκοντα ανεξάρτητο και αδέκαστο τρόπο.
    2.2.2 Προσωπικό ή κρυφό συμφέρον αποτελεί η επιδίωξη οποιουδήποτε κέρδους για τον εαυτό του, την οικογένεια ή τους συγγενείς του. Τέτοιο συμφέρον αποτελεί ακόμα και η διαχείριση εμπιστευτικών πληροφοριών.
    2.2.3 Τα εμπλεκόμενα μέλη της ΟΜΑΕ μπορούν να μην ασκήσουν τα καθήκοντα τους σε τέτοιες συνθήκες που προβλέπεται ή υπάρχει τέτοια σύγκρουση συμφερόντων. Σε τέτοια περίπτωση πρέπει να αποκαλύψουν το γεγονός και να ενημερώσουν γραπτώς την αρμόδια υπηρεσία της ΟΜΑΕ.
    2.2.4 Μια κατάσταση ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων προκύπτει όταν η γνώμη ή η απόφαση ενός μέρους της ΟΜΑΕ που εκτελεί καθήκον, λογικά μπορεί να θεωρηθεί ότι επηρεάζεται από σχέσεις που έχει, είχε ή πρόκειται να έχει με συγκεκριμένο πρόσωπο ή οργάνωση που θα επηρεαστεί από τη γνώμη ή την απόφαση του εν λόγω μέρους της ΟΜΑΕ.
    Σελίδα 2 από 6
    Κώδικας Δεοντολογίας ΟΜΑΕ 2018
    2.2.5 Όταν η αποστολή εκτελείται σε ένα όργανο της ΟΜΑΕ που φαίνεται να έχει οικονομική ή προσωπική σύγκρουση συμφερόντων σχετικά με οποιαδήποτε πρόταση που υποβάλλεται σε συνεδρίαση πρέπει:
    a) Να το δηλώσει
    b) Να αποσυρθεί από τη συνεδρίαση, εκτός αν προσκληθεί αιτιολογημένα να παραμείνει προκειμένου να
    παράσχει πληροφορίες
    c) Να μην υπολογιστεί σαν μέλος με δικαίωμα ψήφου για τον καθορισμό απαρτίας για το μέρος αυτό της συνεδρίασης
    d) Να αποσυρθεί κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας
    2.2.6 Διαφθορά αποτελεί η οποιαδήποτε λανθασμένη χρήση της εξουσίας που έχει η οποιαδήποτε θέση στην ΟΜΑΕ, η οποία αποσκοπεί σε ωφέλεια και κέρδος του κατέχοντος την θέση. Σκοπός συνήθως είναι να αυξηθούν οι επιδόσεις κάποιου πλασματικά ή να επηρεαστεί ένα άτομο στην απόδοση της εργασίας του, να ενεργήσει ανέντιμα ή/και με ακατάλληλο τρόπο.

  • 8 Οκτωβρίου 2019, 22:59 | Mιχαλης Γεωργιος

    Δηλαδη για να καταλαβουμε… Δεν φτανει που τοσα χρονια καταπατουν τον αθλητικο νομο και διοργανωνουν αγωνες με τριπλες και τετραπλες ιδιοτητες, τωρα ουσιαστικα θα τους νομιμοποιήσετε κιολας? Δεν φτανει που κανεις δεν τους ελεγχει με αποτελεσμα να διοργανωνονται αγωνες με διοργανωτη, διαιτητη, σωματειο και χρονομετρη τον ιδιο ανθρωπο? Κυριε Υπουργε και Υφυπουργε αυτος ειναι ο ρολος σας? Αντι να ελεγξετε τις καταγγελιες αθλητων που γινονται καθημερινα ΑΚΡΙΒΩΣ για αυτον τον λογο, τις θαβετε και προσπαθειτε να αλλαξετε τον νομο για να κανουν οι παρανομοι την δουλεια τους πιο ευκολα?
    Προσπαθειτε να διωξετε και τους ελαχιστους αθλητες που παραμενουν στον χωρο?
    Οι αθλητες ζηταμε ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ και αυτα περιμενουμε τουλαχιστον απο εσας αφου οι προκατοχοι σας φροντισαν να τους καλυψουν. Εσεις οχι απλα τους καλυπτεται ΜΗ ελεγχοτας τις καταγγελιες ΑΛΛΑ πατε κιολας να τους νομιμοποιησεται ουσιαστικα. Αντι δηλαδη να τιμωρηθουν για τα οσα εχουν κανει, εσεις θα τους δωσετε και αφεση και θα τους βοηθησετε να συνεχισουν το εργο της καταστροφης τους μηχανοκινητου αθλητισμου.

  • 8 Οκτωβρίου 2019, 22:21 | Τ. Ν. Μ. Αθλητισμού

    «Στις αρχαιρεσίες της ομοσπονδίας κάθε σωματείο έχει μία ψήφο και κάθε αντιπρόσωπος έχει δικαίωμα να εκπροσωπεί μόνο ένα σωματείο.»

    Λογικό.

    Είναι σοβαρή διαδικασία, δεν είναι αγώνες επι Αυγενάκη που ο ίδιος άνθρωπος μπορεί να εκπροσωπεί και τη διαιτησία και το σωματείο.

  • 8 Οκτωβρίου 2019, 21:28 | Δημήτρης Βερ.

    Αγγλικά γνωρίζετε ολοι. Η τροποποίηση του εν λόγω άρθρου αντιβαίνει στο άρθρο 2.2 του Κώδικα Ηθικής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, γεγονός που αποδεικνύει ότι η τροποποίηση ειναι ενάντια σε κάθε ηθικη. Σε περίπτωση ψήφισής του θα κατατεθεί προσφύγει στο ΣτΕ για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αθλητών, που καμία μέχρι τωρα κυβέρνηση δεν τόλμησε να αγγίξει. Η πρόθεση του νέου Υφυπουργου να υποβαθμίσει και να αποτελειωσει ο,τι έχει απομείνει από το άθλημα, θα πρεπει να ληφθεί υπόψη από την Υπουργό Πολιτισμού, η οποία έχει αποδείξει ότι εινα ενάντια στην παραβίαση ασυμβιβαστων. Πρεπει να ενημερωθούν άπαντες για την τροποποίηση που προσπαθούν να περάσουν «νύχτα», σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Ειναι δεδομενο ότι το ΣτΕ θα το ακυρώσει και ο κ Αυγενάκης θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Η εξεταστική επιτροπή πρεπει να λάβει σοβαρά υπόψη το Σύνταγμα, τον Διεθνή Κώδικα και το συμφέρον των αθλητών.

    CODE OF ETHICS FIA
    https://www.fia.com/file/75970/download

    2.2 Conflicts of interests
    2.2.1 The FIA Parties and Third Parties shall endeavour
    to avoid any conflict of interest.
    Conflicts of interest arise if one of the FIA Parties or Third Parties has, or appears to have, financial or personal interests that may detract from his ability to perform his duties with integrity and in an independent and diligent manner.

    2.2.1.b Conflicts of interest also arise if one of the FIA Parties uses, or appears to use, confidential information obtained within the framework of the duties performed for the FIA with the aim of gaining any possible advantage for himself or one of the persons listed above.

    2.2.2 The FIA Parties and Third Parties may not perform their duties in situations involving an existing or potential conflict of interest. Any such conflict should be immediately disclosed and notified in writing to the organisation for which the FIA Party or Third Party performs his duties.
    A situation of a potential conflict of interests arises when the opinion or decision of an FIA Party performing a duty for the FIA may be reasonably considered as being influenced by relations that he has, has had or is on the point of having, with another person or organisation that would be affected by the opinion or decision of the FIA Party concerned.

  • 8 Οκτωβρίου 2019, 18:21 | Λ. Κ.

    Ελάτε τωρα κύριοι της κυβέρνησης, τι σημαίνει δεν βρίσκονται πρόσωπα να διοργανώσουν αγώνες; Αν βρίσκονται πρόσωπα σημαίνει ότι το άθλημα αυτό δεν ενδιαφέρει τον κόσμο. Πράγμα ψευδές. Υπάρχουν παρά πολλοί που ενδιαφέρονται και διοργανώνουν και δεν εχουν έχουν πτυχία. Και τι σημαίνει αφου δεν υπάρχουν άτομα (δήθεν) τοτε αναγκαστικά ας ειναι και διαιτητές και διοργανωτές; Και η αμεροληψία των διαιτητών που παει; Δηλαδή ας γίνονται αγώνες στημένοι, αρκεί να γίνονται;; Τους αθλητες τους ρωτήσατε; Αν δεν μπορείτε να βρείτε λύση ώστε να γίνονται αγώνες με ανεξάρτητα στελέχη τοτε δεν αξίζει να υπάρχει το άθλημα αυτό στην Ελλάδα. Ας μην γίνουν αγώνες! Αν ειναι να γίνονται και να σφάζονται οι αθλητες των σωματείων με διαιτητές με τους αθλητες των υπολοίπων. Θα αναγκαστούν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους και θα πέφτει ξύλο σε κάθε αγώνα. Η αλλη λύση θα ήταν να σταματήσουν οι αγώνες λίγο καιρό μέχρι να βρουν άτομα, αλλα άτομα υπάρχουν και περισσεύουν. Λύσεις θα υπήρχαν και δεν χρειαζόταν να αλλάξει νόμος για ένα πρόβλημα που αν οντως υπήρχε θα μπορούσε να λυθεί εύκολα. Πείτε καλυτερα ότι έχετε εντολη άνωθεν να τους σώσετε και μην μας πουλάτε παραμύθια. Ξέρουμε άπαντες τι πάτε να κάνετε.

  • 8 Οκτωβρίου 2019, 17:27 | Κων. Δημ.

    δλδ γίνετε ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου ολυμπιακος- αστέρας Τρίπολης.
    Κ Ο μέγιστος ML είναι με τρεις ιδιότητες στον αγώνα, δλδ πρόεδρος του Ολυμπιακού, διαιτητής κ παίκτης του αστέρα Τρίπολης; αυτά θέλουν; αμ ΔΕ

  • 8 Οκτωβρίου 2019, 16:08 | Ομάδα αθλητών μηχανοκίνητου αθλητισμού

    ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΑΘΛΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
    Κύριε Υφυπουργέ,
    Πάγιο αίτημα των αθλητών του μηχανοκίνητου αθλητισμού και κυρίως αυτών που δεν ανήκουν στο αθλητικό δυναμικό σωματείου, το ΔΣ του οποίου αποτελείται από διαιτητές, ειναι να μην τροποποιηθεί το άρθρο και να μένει ως ισχυει. Θεωρούμε ότι το δικό μας αίτημα προέχει σε σχέση με αυτό της ομοσπονδίας, αφου η ομοσπονδία μπορεί να δώσει λύση στο δήθεν πρόβλημα που προβάλλει, αλλα δνε μπορεί να δοθεί λύση όταν οι διαιτητές των αγώνων θα ειναι οι ίδιοι οι αντίπαλοί μας.
    Να σας ενημερώσουμε ότι υπάρχει πληθώρα διαιτητών που δεν ανήκουν σε ΔΣ σωματείου, αλλα ποτε δεν διορίζονται. Αυτοί που όλως τυχαίως διορίζονται ειναι μέλη ΔΣ μεγάλων σωματείων, τα οποία ολα τυχαίως ειναι τα σωματεία που εκπροσωπούνται από μέλη ΔΣ της ΟΜΑΕ. Αποφασίσατε να τροποποιήσετε ένα άρθρο μέσα σε μια εβδομάδα, που δεν προλαβαίνει κανεις να σας ενημερώσει, δεν κάνατε κανέναν έλεγχο για το αν αυτά που σας λένε ειναι αληθή ούτε αν μπορεί να βρεθεί αλλη λύση.
    Παρακαλουμε όπως παραμένει το άρθρο ως έχει.
    Ευχαριστουμε
    Αθλητες Μηχανοκίνητου Αθλητισμού

  • 8 Οκτωβρίου 2019, 15:39 | Dimosthenis k.

    30 σωματεία με αναγνώριση πάνω από 500 διαιτητές και ειναι δύσκολο να διαχωριστούν. Ναι μας πείσατε κιριε Αυγενάκη! Βρείτε αλλη δικαιολογία να τους ικανοποιήσετε το πάγιο αίτημα. Δεν τρώμε κουτόχορτο. Σαν έξυπνος και μορφωμένος που είστε θα μπορούσατε να τους πείτε και 200 διαιτητές αρκούν για μονο 30 σωματεία. Οι υπόλοιποι ας διοργάνωναν. Βγαίνει η εξίσωση κύριε Αυγενάκη, αρκεί να ανοίξετε τα μάτια σας, τα αυτιά σας και να μην σας εξαπατά ο κάθε επιτήδειος που τα θέλει ολα δικά του! Είστε με το δίκαιο ή με τα συμφέροντα;

  • 8 Οκτωβρίου 2019, 14:41 | Αλεξ. Καστρ.

    Πάγιο αίτημα της ομοσπονδίας να εξαιρεθεί από το άρθρο 3 γιατί δεν μπορεί να βρει οργανωτές.
    Πρωτον ας έκαναν λιγότερους καθε ΣΚ των 10-30 συμμετοχών ο καθένας, μονο και μονο για να ικανοποιηθούν τα 100 σωματεία μέλη – ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ, που έχει η ΟΜΑΕ, εκ των οποίων τα 70 δεν έχουν αθλητική αναγνώριση.
    Δεύτερον το κάθε σωματείο εφόσον αποφασίζει να συσταθεί και θέλει να κάνει αγώνες θα επιλέξει ένα ΔΣ χωρίς κωλύματα. 5 άτομα ειναι οχι 15
    Τριτον μονο 30-40 σωματεία υπάρχουν με αναγνώριση άρα ειναι πολυ εύκολο τα ΔΣ τους να ειναι ανευ κωλυμάτων. Τα μη αναγνωρισμένα δεν μπορούν να κάνουν αγώνες έτσι κ αλλιώς, ασχέτως αν η ΟΜΑΕ για ψηφοθυρικους λόγους δίνει έγκριση διοργάνωσης αγώνων σε μη αναγνωρισμένα σωματεία ολα αυτά τα χρόνια
    Τεταρτον από τους 700 διαιτητές που εχουμε στην λίστα και οι 200 να παραδώσουν τα πτυχία για να μπουν στα ΔΣ των 30-40 αναγνωρισμένων, παλι μένουν 500 να στελεχώσουν και 20 αγώνες το ΣΚ.
    Οποτε κύριε Αυγενάκη σας έχουν παραπλανησει μονο και μονο για να μην υποστούν τις κυρώσεις των καταγγελιών και φυσικα σε ποιον δεν αρέσει να έχει και 2 και 3 εξουσίες στα χέρια του. Υπάρχει ωραιότερο πράγμα να προεδρεύεις σωματειο, να διαιτητευεις σε αγωνες, να εισαι και ΔΣ ΟΜΑΕ για να μην τολμήσει να μιλήσει κανεις, αφου εσυ δίνεις τις αγωνιστικές αδειες και μοιράζεις τους αγώνες στε
    Σωματεία, άρα σε φοβούνται, και να βγάζεις πρωταθλητές τους αθλητες σου; Μετά με τα βραβεία αυτά να ζητάς και να παίρνεις τις μεγαλύτερες χορηγιες; Μεγάλο πράγμα! Με μονο ένα απλό πάγιο αίτημα. Τόσο απλά! Εχω και εγω πάγιο αίτημα χρόνια τωρα να αλλάξει ο φορολογικος νομοσ μην ελέγχομαι φορολογικά γιατί ειναι πολλά τα έξοδα και δεν βγαίνω, να αλλάξει ο κοκ να μπορώ να παρκάρω όπου θέλω γιατί λεφτα για πάρκινγκ δεν εχω, και γενικά ειχα πολλά πάγια αιτήματα σε πολλά υπουργεία αλλα κάποια στιγμή μόλις με έβλεπαν με πέταγαν έξω. Παλι ο τρελός ηρθε έλεγαν! Φαίνεται στην ΓΓΑ έχουν τυχη κάτι τέτοια πάγια αιτήματα! Τα συγχαρητήριά μου!

  • 8 Οκτωβρίου 2019, 14:55 | Φωκίων Πετρίτης

    Είναι τελείως παρανομώ αλλά και παράλογο, ο «διαιτητής» να είναι παράλληλα ιδιοκτήτης συνεργείου ( ή παρεμφερούς) , ΚΑΙ χορηγός…..
    Στελέχη υπάρχουν και ικανά και αρκετά.
    Εδώ που τα λέμε δε γίνονται και πολλοί αγώνες πνέον….
    Και δε φταίει μόνο η κρίση…

  • 8 Οκτωβρίου 2019, 14:40 | Κ.Ν. Οδηγός

    Και τι νοιάζει εμενα αν ειναι πολλοί οι διαιτητές; Η πολιτεία ειναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει δίκαιους αγώνες ολα τα αλλα ειναι αλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Στο εξωτερικό δηλαδή ειναι λιγότεροι; Εκει πως δεν επιτρεπται να έχουν όλες τις ιδιότητες; Μονο στην Ελλάδα εντελώς τυχαία φαίνονται πολλοί και δεν μπορεί να λειτουργήσει. Βρείτε καμία αλλη δικαιολογία πιο πιασάρικη. Δεν περνάει αυτή

  • 8 Οκτωβρίου 2019, 14:45 | Παναγιωτα Δελαγραμματικα

    ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ (DIACLOSURE https://www.fia.com/file/66047/download?token=PuVIk1B1), το οποιο υπογράφουν ολα τα εκλεγμένα μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, οι υπάλληλοι, τα μέλη και οι ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ(officials) της FIA. Σε αυτό πρεπει να δηλώσουν ότι δεν έχουν ουδεμία σχέση με πρόσωπα, οργανώσεις, συγγενείς, φίλους κλπ που θα μπορούσε αυτό να επηρεάσει έμμεσα ή άμεσα τα αποτελέσματα των αγώνων. Αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση υπογράφουν και κατά τον αθλητικό νόμο. Με την εξαίρεση του μηχανοκίνητου από το άρθρο 3, η υπεύθυνη δήλωση δεν θα ειναι απαραίτητη πλέον. Άρα τροποποιείτε κάτι που η παγκόσμια ομοσπονδία εφαρμοζει και απαιτει. Όταν ο αθλητικός νόμος απαιτεί να υπάρχει αντίστοιχη παγκόσμια ομοσπονδία και μάλιστα το ΠΔ (οργανισμός ΓΓΑ) απαιτεί να υπάρχει μεταφρασμένος ο Διεθνής Κανονισμός όλων των ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ, όταν το άρθρο 27 απαιτεί να ληφθούν υπόψη οι διεθνείς κανονισμοί, πως ειναι δυνατόν να παραβλέπονται και να περιφρονουνται τόσο εύκολα οι επιταγες της παγκόσμιας ομοσπονδίας, επειδη ΔΗΘΕΝ οι διαιτητές εναι πολλοί; Σε ποιο άρθρο της FIA λέει ότι αν πάνε ολοι να πάρουν πτυχίο Διαιτητή παύουν να ισχύουν τα κωλύματα; Πως ειναι δυνατόν ένα ολόκληρο υπουργείο να πείστηκε και να δέχτηκε τέτοιο αίτημα απο 10 άτομα, τα οποία δεν απέδειξαν, γιατί δεν μπορούν, ότι η FIA θα επέτρεπε κάτι τέτοιο; Αρκεστήκε μονο στα λόγια τους; Πως μπορείτε να προσπεράσετε τον κώδικα Δεοντολογιας της FIA και ΟΜΑΕ, τον Διεθνή Κανονισμό και την υποχρέωση κατάθεσης υπεύθυνης δήλωσης, που απαιτεί η FIA για τους αγώνες της;
    Αρνούμαι ως αθλητρια να δεχτώ αυτή την τροποποίηση, η οποία ειναι εις βαρος μου, ειναι αναιτιολόγητη, χωρίς νομικη βάση, παραβιάζει τις επιταγες της παγκόσμιας ομοσπονδίας και θα λειτουργήσει υπέρ της διαπλοκής, της αδιαφάνειας, της καταστρατήγησης αποτελεσμάτων και της συγκέντρωσης πολλών εξουσιών σε πρόσωπα, τα οποία θα τις χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους. Παρακαλω να μην τροποποιηθεί το άρθρο σε καμία περίπτωση. Επιφυλάσσομαι να προσφύγω στα αρμόδια δικαστήρια για να προφυλάξω τις μόνες εγγυήσεις και ασφαλιστικες δικλειδες, που μου παρέχει ο νόμος, αν δεν μπορείτε να το κάνετε εσεις για μένα.

  • 8 Οκτωβρίου 2019, 13:16 | ΣΤΡΑΤΟΣ Ν. ΠΑΛΗΟΣ

    Δεν καταλαβαίνει κανένας οδηγός για ποιο λόγο να εξαιρεθεί το άθλημα μας από τα κολυματα. Που θα βοηθησει αυτό και πως προστατεύετε έτσι τους αγώνες. Η τροποποίηση γινεται για να γινει υποτίθεται καλύτερο κάτι. Τωρα πως θα γινει καλυτερο; Ποιον αθλητή θα επωφελησει; Μονο αυτόν που ειναι σε σωματείο με διαιτητές και τους ίδιους διαιτητές με τις πολλές ιδιότητες. Όλους τους υπόλοιπους πως;
    Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε κάτι τέτοιο κανένας μας θα προσφύγουμε ολοι στο ΣτΕ και θα κερδηθεί κιόλας γιατί κανένας δικαστής δεν θα κάνει δεκτή την απαλλαγή από το άρθρο 3 επειδη ειναι πολλοί οι διαιτητές και δεν βρίσκονται άτομα να διοργανώσουν αγώνα. Αυτά τα πράγματα ειναι απαράδεκτα και για γέλια. Ζήτησαν τωρα 10 άτομα να έχουν όλες τις εξουσίες γιατί ποιος δεν θα το ήθελε και η κυβέρνηση υποτάχθηκε χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες που θα έχουν οι οδηγοί και ποσο παράλογο ειναι. Ας ζητησουν και οι δικαστές να δικάζουν τις μάνες τους και τα παιδιά τους.
    Να μην τροποποιηθεί τίποτα και να γίνετε πιο αυστηροί ακόμα. Θα μας κάνετε να νοσταλγούμε την πρώην κυβέρνηση σε λίγο. Αυτοί δεν τόλμησαν να το περάσουν. Απορώ πως εσεις το βάλατε σε διαβούλευση με τόση ευκολία! Θα παει ΣτΕ ασυζητητί!

  • 8 Οκτωβρίου 2019, 13:49 | Παναγιωτα Δελαγραμματικα

    Κύριε Αυγενάκη, μαλλον δεν έχετε σκεφτεί καλά όλες τις παραμέτρους και προσπαθειτε να τροποποιήσετε ένα άρθρο, χωρίς να έχετε σκεφτεί τι θα σημαίνει αυτό και τι επιπτώσεις θα έχει.
    Συμφωνα με τον αθλητικό νόμο οι αθλητες υποχρεούνται να εγγραφούν σε αθλητικό σωματείο για να μπορούν να εκδώσουν αγωνιςτικη άδεια. Δεν εχω την επιλογή να μην εγγραφώ. Τα σωματεία, όπως γνωρίζουμε, ειναι ανταγωνιστικά μεταξύ τους και στο τέλος κάθε αγωνιστικού έτους το καθένα βραβεύει τους καλύτερους αθλητες του. Κατά την διάρκεια τηα χρονιάς στηρίζει τους αθλητες του σε κάθε αγώνα, τους προωθεί και μέσω αυτών επωφελείται με χορηγιες κλπ
    Ο νομοθέτης σκεπτόμενος ότι αναγκάζει τους αθλητες να εγγραφούν σε σωματεία που ανταγωνίζονται μεταξύ τους και να ανήκουν ως «ιδιοκτησία» στα σωματεία αυτά, για να τους προστατεύσει δημιούργησε το άρθρο 3 με τα κωλύματα-ασυμβίβαστα. Αφου τους ανάγκασε να προβούν σε ένταξη, έπρεπε και να τους εξασφαλίσει ότι ολα θα λειτουργούν αμερόληπτα και ότι τα σωματεία δεν θα έχουν καμία σχέση με πρόσωπα που ασκούν διαιτητικό έργο και ειδικά με αυτά που βάζουν τις ποινές και κάνουν τους ελέγχους.
    Με τι σκεπτικό κύριε Αυγενάκη πάτε να καταργήσετε αυτή την ασφαλιστική δικλειδα που υπάρχει στον νόμο από το 1999; Ναι μεν μας αναγκάζετε να ενταχθούμε σε αθλητικό σωματείο και να ανταγωνιζόμαστε τα υπόλοιπα, αλλα επιτρέπετε να μας διαιτητευουν και τα μέλη ΔΣ τους; Εγω που ήμουν σε σωματείο που δεν είχε διαιτητές και ούτε θα εχει, αφου δεν επιθυμούν να γίνουν, θα πρεπει να αλλάξω σωματείο και να παω σε άλλο, που θα το διοικεί διαιτητης; Γιατί αν δεν το κάνω δεν θα εχω καμία τυχη. Ή θα πρεπει να αλλάξω άθλημα ή θα πρεπει να πάρω αποφαση ότι σε κάθε αγώνα κινδυνεύω από άδικη κρίση. Αφου κύριε Αυγενάκη μας στερείτε το άρθρο 3, την εγγύηση του νομοθέτη για αμεροληψία και διαφάνεια, θα πρεπει να μας απαλλάξετε και από την υποχρέωση ένταξης σε αθλητικό σωματείο. Να ειμαστε ελεύθεροι ολοι και οι διαιτητές να ειναι εντελώς ανεξάρτητοι. Θεωρώ πως έχετε παραπλανηθεί, θεωρώ πως και εσεις θεωρείτε την αιτιολογία των «πολλών» διαιτητων αδύναμη και πιστεύω πως δεν θα προβείτε σε κάτι τόσο παραλογο, αντισυνταγματικό, ανηθικο, που το μονο αποτέλεσμα που θα φέρει θα ειναι η πλήρης υποβάθμιση και καταστροφή του αθληματος. Βοηθάτε τους δυνατότερους εις βαρος των αδύναμων.
    Παρακαλω να μην τροποποιηθεί σε καμία περίπτωση το άρθρο 3 παρ 3 του 2725/99. Ευχαριστω

  • 8 Οκτωβρίου 2019, 13:14 | Γονέας αθλητή

    Ο Αυγενάκης γκρεμίζει ότι μέχρι τωρα ο νόμος προσπάθησε να φτιαξει. Ο επιχειρηματίας χρονομέτρης – επαγγελματιας διοργανωτης από την Κρήτη, κολλητος του Σενετάκη, ο οποίος εκτός από χρονομέτρης εινα και πρόεδρος σωματείου και στους αγώνες του σωματείου του ειναι ταυτόχρονα και οργανωτής και χρονομέτρης επι πληρωμή και Αλυτάρχης, τωρα θα το κάνει και με τη βούλα του νόμου, χάρη στην καταπληκτική τροποποίηση του Υφυπουργου. Μας δειξατε την πρόθεση σας για την προώθηση του χαους, του μη ελέγχου και της υπερίσχυσης των εξουσιαστών. Οι εξουσιας των ανώτερων αυξάνονται και τα όπλα αντίδρασης των κατώτερων μειώνονται. Αυτό ειναι καπιταλισμός. Μπραβο Αυγενάκη συνέχισε έτσι. Προτείνω να τους απαλλάξεις και από το άρθρο 27 και από το 56 και από το 43 και από ολα καλυτερα! Ασε τους μονο την αθλητική αναγνώριση να μπορούν να ζητάνε δημοσιες επιχορηγήσεις και να μην δίνουν και λογαριασμό! Και παλι μπράβο σας, μεγάλη επιτυχία!

  • 8 Οκτωβρίου 2019, 13:34 | Nikolas Batzanos

    Η πλήρης αποτυχία του νέου υφυπουργού, έδειξε νωρίς τις προθέσεις του. Η προσπάθειά του να καταστρέψει τον μηχανοκίνητο αθλητισμο, καταστρατήγοντας το Σύνταγμα και τον Διεθνή Κανονισμό μονο και μονο για να καλύψει την μέχρι τωρα μη εφαρμογή του νόμου από τους δημοσιους υπαλλήλους αλλα και για να κάνει τα χατήρια σε γνωστούς γνωστών βιςματα κλπ, δείχνει το πρόσωπο της νέας κυβέρνησης. Από το 1999 γινεται προσπάθεια να μπει ο μηχανοκινητος στον αθλητικό νόμο για να υπάρχει διαφάνεια και για να γλιτώσουμε από την τοτε κακια ΕΛΠΑ που δεν ελεγχόταν από πουθενά. Μέχρι τωρα καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να πειράξει το σημαντικότερο άρθρο αυτό της διαιτησίας. Ο κ Αυγενάκης με τόση ευκολία και με αστεία αιτιολογία, απαλλάσσει από τα κ κωλύματα τους Διαιτητές ενός επικίνδυνου και πανάκριβου αθληματος, που παίζονται πολλές χιλιαδες ευρώ στις ομαδες και τα πρωταθλήματα. Σωματεία που θέλουν να σέβονται τον Διεθνή Κανονισμό και δεν θέλουν να ειναι και διοργανωτές και διαιτητές ή δεν έχουν διαιτητες στα ΔΣ, θα αναγκαστούν να χάσουν αρκετους αθλητες τους αφου ολοι θα θέλουν να ανήκουν σε σωματείο με διαιτητές που θα έχουν την εύνοιά τους. Τα «καλά» σωματεία θα αδειάσουν και τα σωματεία διαιτητών θα γεμίσουν. Οι αθλητες των «καλών» σωματείων θα αδικούνται από τους διαιτητές-μέλη ΔΣ των σωματείων των αντιπάλων τους. Η νέα κυβέρνηση έχει μαλλον σκοπό να υποβαθμίσει εντελώς τον μηχανοκίνητο αθλητισμο και να δημιουργήσει χάος. Δεν θεωρεί κακό να ειναι διαιτητης ο πρόεδρος πχ της ομοσπονδίας. Σε περίπτωση που αδικήσει αθλητή, δεν μπορείς να τον πειράξεις, αφου ελέγχει όλες τις πειθαρχικές-δικαστικές επιτροπές, αλλα μπορείς να διαθέσεις 4000€ να προσφύγεις στα ελληνικά δικαστήρια για να μην πετύχεις και τίποτα. Αποτύχατε κύριε Αυγενάκη.

  • 7 Οκτωβρίου 2019, 22:17 | ΚΑΠΟΤΣΗΣ Μ

    Κύριε Υπουργέ, με όλο το σεβασμό, όταν εξαιρείται από όλους σχεδον τους περιορισμούς της διαιτησίας τον μηχανοκίνητο αθλητισμο, τότε ένας αθλητής άνω των 35, που είναι πάρα πολλοί, μπορεί να είναι ταυτόχρονα: αθλητής, αγωνοδίκης, αλτάρχης, τεχνικός έφορος, μέλος ΔΣ σωματείου, μελος ΔΣ Ομοσπονδίας και απλό μέλος σωματείου. Άρα εφόσον έχει όλες τις ασυμβίβαστες ιδιότητες μπορεί να κατευθύνει και ένα πρωτάθλημα και να το κερδίσει. Επίσης όταν θα μπορεί ο αγωνοδίκης να ειναι και ΔΣ της ομοσπονδίας, τότε σε περίπτωση που του γίνει ένσταση για κακή διαιτησία, ποιός θα τον δικάσει? Αφου στην ομοσπονδια οι δικαστές-πειθαρχικα όργανα ειναι ήδη και μέλη ΔΣ της ομοσπονδιας. Θα δικάσουν τους εαυτούς τους? Όπως δεν θα επρεπε να υπάρχουν αθλητές στις επιτροπές της ομοσπονδιας, οι οποίοι είναι και οι αρμόδιοι των κανονισμών.Λογικό είναι να προσαρμόζουν τους γενικους και τεχνικούς κανονισμούς στα μέτρα τους και στα μέτρα των ομάδων-μηχανικών τους. Ένα τελευταιο παράδειγμα είναι ότι, ο τεχνικός έφορος-διαιτητής τεχνικού ελέγχου , δεν μπορεί να είναι και αθλητής και να πρέπει να διαιτητεύει τους συναθλητές του και όποτε τον συμφέρει να τους βγάζει παράνομους και σε περιπτωση ένστασης της κακής διαιτησίας να μην περναει πειθαρχικό αφού θα μπορεί να είναι μέλος της ομοσπονδίας ταυτόχρονα. Αν ισχύσει αυτη η εξαίρεση του μηχανοκίνητου απ το σοφό και σημαντικό άρθρο της ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ, που νομοθετήθηκε για την προστασία των αθλητων, θα υπάρξει πλήρης ασυδωσία. Ο Διεθνής Κώδικας απαγορεύει όλα τα ως άνω.

  • 7 Οκτωβρίου 2019, 21:14 | οδηγοσ αγονων

    Η γελοιοτητα στο μεγαλειο της. Γελαει το συμπαν με την αιτιολογια του αρθρου. Το συμπερασμα: αφου παρανομησατε τοσο καιρο και βγαζατε πτυχια ενω ησασταν σε ΔΣ ταυτοχρονα και γινατε πολλοι, χωρις να σας μαζεψει η ομοσπονδια, που και αυτη τα ιδια κανει, σας την χαριζω, σας νομιμοποιω, σας αφηνω με δυο ιδιοτητες, γιατι ανταμοιβουμε παντα την ασεβεια προς την εννομη ταξη. Μην σας το χαλασουμε τωρα βρε αδερφε που πηρατε ολη την εξουσια στα χερια και ειδατε την γλυκα. Σιγα να παν να πνιγουν οι αθλητες που απαιτουν αμεροληψια και διαφανεια. Να πληρωνουν, να μην μιλανε και φροντισε ο Αυγενακης γι αυτους μια χαρα. Αυγενάκη μεχρι τωρα η ΟΜΑΕ ουτε ισολογισμο εδινε, δεν αλλαζεις και εκει τον νομο να μην ξεβολευονται τα παιδια? Ευχομαι να ξεσηκωθει θυελλα αντιδρασεων και να γινει σκανδαλο. Το οτι παραβλεψατε ολοκληρη την παγκοσμια ομοσπονδια και τα αρθρα με την συγκρουση συμφεροντων και τις απαγορευσεις της, οχι μονο προστατες του αθληματος και πρωτοστατες εξυγιανσής τους δεν ειστε, αλλα οι μεγαλυτεροι εραστες της ασυδοσιας, ανομιας, μη διαφανειας, μη ελεγχου, παρανομιας κλπ. Γελαει το συμπαν με την αιτιολογικη εκθεση για το αρθρο 3. Ελα παραδεξου το Λευτερη ετοιμο στο εφεραν και το περασες. Τα πολιτικα μεσα να ειναι καλα, η ρεμουλα, το βισμα. Θα εκτεθειτε να ειστε σιγουροι. Αυτο δεν θα περασει ετσι. Υπαρχει και το ΣτΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

  • 7 Οκτωβρίου 2019, 21:52 | Δημητρης Κουσουλος

    Κύριε Αυγενακη, λετε οτι ο λογος που απαλλασεται ο μηχανοκινητος απο τον νομο ειναι επειδη εχει περισσοτερους διαιτητες απο τα αλλα αθληματα. Πως ειναι αυτο δυνατον οταν στον συστημα διαιτητων της ΟΜΑΕ αυτη τη στιγμη ειναι καταγεγραμμένοι 629 Διαιτητες, ολων των ειδικοτήτων και το μπασκετ εχει 1053, δηλαδη τους διπλούς? Η ΟΜΑΕ εχει αναγνωρισμενα μονο 37 σωματεια και 629 διαιτητές. Δεν μπορουν θελετε να μας πειτε να μην εχουν διπλες ιδιότητες? Δεν μπορει το καθε σωματειο να εκλεξει 5 ατομα χωρις πτυχιο? Δεν μπορουν απο τα 629 αν θελει καποιος να εκλεγει, να ζητησει διαγραφη απο τον πινακα διαιτητων? Εχει εκτυπωθει ο πινακας διαιτητων της ΟΜΑΕ και αυριο θα ειναι στο αρχειο σας. Παρακαλω να μας πειτε πως θεωρειτε πολλους διαιτητες τους 629 το 2019, αρα το 2014 στην πρωτη εκλογη θα ηταν αρκετα λιγοτεροι, και γιατι δεν εχει εξαιρεθει το μπασκετ που εχει 1053.

    https://www.odke.gr/index.php?r=site%2Freferee&page=22&per-page=50

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 7 Οκτωβρίου 2019, 20:36 | Βασιλης Παπ.

    Κύριε Υφυπουργέ, για να εξαιρεθεί ένα άθλημα από την Διαιτησια, πρέπει να υπάρχουν κατατεθημένοι και επίσημα μεταφρασμένοι οι Διεθνείς Κανονισμοί, ώστε να γνωρίζει η ΓΓΑ πως λειτουργεί ένα άθλημα και να μπορεί να κάνει εισήγηση για απαλλαγή άπο τα κωλύματα της Διαιτησίας. Χωρίς να γνωρίζει λοιπόν πως έκανε τέτοια εισήγηση; Επειδή ζητήθηκε δια λόγου από τους διοικούντες της εκάστοτε ομοσπονδίας; Δηλαδή ότι ζητάνε το παίρνουν και ας είναι αντισυνταγματικό-αντιδεοντολογικό; Οι αποφάσεις παίρνονται χωρίς έρευνα και μελέτη και με πλήρη άγνοια των Διεθνών Κανονισμών;;;
    Η ομοσπονδία μηχανοκίνητου αθλητισμού πήρε αθλητική αναγνώριση χωρίς να καταθέσει τους Διεθνείς Κανονισμούς, όπως επιβάλλει το δικαιλογητικο Νο 11, που ζητάει μεταφρασμένους επίσημα τους Διεθνείς Κανονισμούς,ώστε να δοθεί αναγνώριση.
    Ερώτηση: 1) πως πήρε αναγνώριση χωρίς τα δυο δικαιολογητικά (μεταφρασμένοι διεθνείς κανονισμοί, πίνακας διαιτητών)
    2) Πως εξαιρείτε από τη διαιτησία ένα άθλημα που δεν έχει γνώση η ΓΓΑ του πως λειτουργεί βάσει διεθνούς ομοσπονδίας;
    Ζητάμε Ίση μεταχείριση σε όλα τα αθλήματα και καμία διάκριση. Όλοι οι αθλητές είναι ίσοι από οποίο άθλημα και αν προέρχονται και δεν είναι δίκαιο, ηθικό, τίμιο και συνταγματικό να γίνονται τέτοιες διακρίσεις και να υπάρχουν αθλήματα στο έλεος των διοικούντων τους.
    Ζητάμε ΑΜΕΣΗ προστασία και βγάλτε όλες τις εξαιρέσεις των κωλυμάτων ΑΜΕΣΑ. Έχουν γίνει σοβαρά περιστατικά.
    Αδικαιολόγητη εξαίρεση και άκρως ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ. Ενισχύει τη ΔΙΑΦΘΟΡΑ!

  • 7 Οκτωβρίου 2019, 20:39 | Παναγιωτα Δελαγραμματικα

    Aξιότιμε κύριε Αυγενάκη,
    Σε ποιο άρθρο του Διεθνούς Κώδικα, Κανονισμού, Κώδικα Ηθικής , Παραρτήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Mηχανοκίνητου Αθλητισμού FIA, ειδατε να αναγράφει ότι δεν ισχύει η σύγκρουση συμφερόντων (κωλύματα-ασυμβίβαστα), σε περίπτωση που η κάθε εθνική ομοσπονδία δώσει πτυχία σε ‘πολλους’ Διαιτητές? Η εξαίρεση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον Διεθνή Κανονισμό και την Παγκοσμια Ομοσπονδια. Η FIA με προστατευει σε αυτό, ο μεχρι τώρα νόμος το ίδιο και έρχεστε να βάλετε μια εξάιρεση, που αδυνατώ να κατανοήσω πώς την αποδεχεστε, και αφηνετε τα στελεχη να εχουν σχεση με οργανωση και ΔΣ νομικων προσώπων? Επειδη δηθεν μαζευτηκαν πολλοί πτυχιούχοι? Πειτε μας ποιο το όριο των πτυχιούχων κυριε Αυγενάκη, που θα υποκεινται στον νομο και αν ξεπεραστει, τοτε θα ζητα η ομοσπονδια εξαιρεση. Γιατι αν ισχυει αυτο να πανε ολες οι ομοσπονδιες, να μοιρασουν πτυχια και να ζητησουν εξαιρεση. Γιατι κανετε κάτι που δεν συμφερει τους αθλητές? Μας ρωτήσατε? Θελετε απλά να βάλετε τέλος στις καταγγελίες αθλητριας και ο τρόπος ειναι αλλαγή άρθρου, αντί να εξυγιάνετε τον χώρο και να κανετε αυσηρότερη την διαιτησία? Αυτη ειναι η εφαρμογη κανονων που επικαλειται συνεχώς ο κ Μητσοτάκης. Κυριε Αυγενάκη παρακαλω να επεμβετε αμεσα και να αποκαταστησετε το παραδοξο. Ευχαριστω

  • 7 Οκτωβρίου 2019, 20:56 | Αποστολόπουλος Σπυρίδων

    Σχόλιo του Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων της ΓΓΑ, στην διαβουλευση του αθλητικου νόμου που τεθηκε σε διαβουλευση την 16/10/16, για την ιδια ακριβώς τροποποίηση.

    9 Δεκεμβρίου 2016, 12:21 | ΠΑΝΕΛ. ΣΥΛ. ΥΠΑΛ. Γ.Γ.Α.

    Να αφαιρεθεί οπωσδήποτε στην παρ.1 η φράση «Το κώλυμα του προηγούμενου εδαφίου δεν ισχύει για τους διαιτητές και τους κριτές των αθλημάτων της σκοποβολής, της τοξοβολίας, του ζατρικίου, του αγωνιστικού μπριτζ, του αεραθλητισμού της αθλητικής αλιείας και του μηχανοκίνητου αθλητισμού.» καθότι θέτει σε κίνδυνο τις συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των αθλητών. Δεν νοείται να υπάρχει η οποιαδήποτε εξαίρεση αθλήματος, όσο και ιδιαίτερο να είναι, ειδικότερα για τους κριτές των αθλημάτων αυτών.

  • 7 Οκτωβρίου 2019, 20:41 | Παναγιωτα Δελαγραμματικα

    TO ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
    »Η ιδιαιτερότητα του χώρου των αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμου εστιάζεται στο γεγονός ότι κριτες και εν γενει άτομα που επωμίζονται το λεγόμενο «διαιτητικό εργο» (αγωνοδίκες, αλυτάρχες, κριτες, τεχνικοί έφοροι κ.ά.), σε αντίθεση με άλλα αθληματα,είναι κατά πολυ πολλαπλάσιοι των επιτελούντων το «διαιτητικό εργο» σε άλλα αθληματα, με αποτελεσμα να προκυπτει αντικειμενικη αδυναμία εξαιρεσης οργανωτικων στελεχών για τη διοργάνωση αγωνων μηχανοκίνητου αθλητιςμου, αν δεν ανατεκοφν καθηκοντα τετοιων στελεχων και σε πρόσωπα που μετεχουν στισ διοικησεις σωματείων ή τησ ομοςπονδίας. »

    Μετα την αποτυχημένη προσπάθεια της ομοσπονδιας να περασει την εξαιρεση, επικαλούμενη δηθεν οτι ο μηχανοκινητος δεν εχει διαιτητες, ανακαλυψαν άλλη μια αστεια δικαιολογία, αυτη της πληθωρας των διαιτητών. Ειναι πολυ δύσκολο κατα την εκλογή τους σε ΔΣ σωματειων και ΟΜΑΕ να επιλεξουν μια ιδιοτητα και να διαγρφουν απο τον πινακα διαιτητων. Το πιο ευκολο ειναι να μην το κανουν, να κρατησουν τις δυο ιδιοτητες, να παρανομουν επι 5 ετη και να ζητανε να αλλαξει αρθρο για χαρη τους, ωστε να αθωωθουν και για τις μεχρι τωρα παρανομιες. Η ΓΓΑ πειστηκε οτι δεν μπορουσαν καποιοι που θελουν να μπουν στ ΔΣ να παραδωσουν το πτυχιο, αφου και να το εκαναν, με τοσους διαιτητες που λενε οτι υπαρχουν δεν θα υπηρχε προβλημα. Προβλημα θα υπηρχε αν οι διαιτητες ηταν πολλοι λιγοι και πολλοι λιγοι οι διοργανωτες, οπου εκει ισως να μπορουσαν να δικαιολογησουν τυχον καταναγκαστικη διπλη ιδιοτητα. Αλλα με τοσους Διαιτητες, που επικαλειστε, δεν μπορουσατε να επιβαλλετε να διαλεξουν ιδιοτητα κυριοι?
    Τοτε ας αλλαξει και το Συνταγμα. Υπάρχουν πολλοι αστυνομικοι, αρα να μπορουν να θεσουν υποψηφιοτητα σε δημοτικες, βουλευτικες κλπ εκλογες και να εχουν και τις δυο ιδιοητες. Ειναι πολλοι οι δικηγοροι, ας μπορουν να ειναι ταυτοχρονα και δικαστες.
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Θα επρεπε κυριε Αυγενακη να απαιτησετε να διαλεξουν μια ιδιοτητα, ωστε να εχουμε λιγοτερους διαιτητες και οχι να τους αφηνετε με ολη την εξουσια συγκεντρωμενη στα χερια τους, αδικώντας εμας τους αθλητές. Ισως να μην εχετε καταλάβει οτι με το αρθρο αυτο μας δειχνετε ευθέως ότι κανετε το χατηρι των διαιτητων εις βαρος της διαφανειας των αγωνων και κατ επεκταση εις βαρος των αθλητων.

    Καταγγελω επι 4 ετη την παρανομη Διαιτησια του μηχανοκινητου Αθλητισμου, ουδεις απαντησε και το ιδιο κανει η νεα Κυβερνηση, η οποια καθυστερει να μου απαντησει για να αλλαξει τον νομο και να τους αθωωσει, νομοθετώντας κατι τοσο αντισυνταγματικο με εντελως αστεα αιτιολογια, που σε κανενα δικαστηριο δεν θα σταθει. Εγω επιφυλασσμαι παντος νονιμου δικαιώματός μου, ακομα και στα διοικητικα δικατηρια για να ανατραπει σε περιπτωση που πρασει κατι τετοιο. Ευχομαι και ελπιζω οτι ο κ Αυγενάκης θα πραξει το σωστο, το ηθικο και το δικαιο στις 14/10.

    Παρακαλω οπως παραμεινει το άρθρο ως έχε, να μην τροποποιηθεί και να εξαιρέσετε τον μηχανοκινητο αθλητισμο και απο το όριο των 35 ετων. Δεν νοειται να ανταγωνιζομαστε τα ΔΣ των σωματειων μας και το ΔΣ της ΟΜΑΕ. Ενας εκ του ΔΣ της ΟΜΑΕ ειναι πρωταθλητης ΡΑΛΛΥ σχεδον καθε χρόνο.
    Ευχαριστώ εκ των προτερων
    Παναγιωτα Δελαγραμματικα

  • 7 Οκτωβρίου 2019, 19:04 | Κανδιας Αλεξανδρος

    Διερωτώμαι γιατι η προηγουμενη Κυβέρνηση δεν τροποποποιησε τελικά το άρθρο αυτο και ο κυριος Αυγενάκης το επαναφέρει? Αν ηταν θα είχε τροποποιηθει χρόνια τωρα, αλλα κανείς δεν το έκανε σεβόμενος το Συνταγμα, που ποστατευει τον αθλητισμό αλλα και που απαιτει διακριτές ιδιότητες. Απορουμε κυριε Αυγενακη, εξηγήστε μας πως προβήκατε σε κάτι τετοιο και αν ποτέ θα δεχόσασταν εσεις ως αθλητης να σας βγαλει κοκκινη καρτα ο προεδρος του αντιπαλου σωματειου, που πιθανον να σας την βγαλει και αδικως, αλλα αντε να βρειτε το δικιο σας μετα. Μην κανετε πραγματα που δεν θα θελατε να σας κανουν αξιοτιμε κυριε Υφυπουργε. Εχετε παραπλανηθει απο επιτηδειους και μαλιστα με φθηνες δικαιολγιες. »ΠΟΛΛΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ» αρα ας μπουνε κα στα ΔΣ να διοργανωνουν και αγωνες,να διαχειριζονται σημοσιο χρημα και να δεχονται χορηγιες απο ομαδες, απ αθλητες και απο εταιριες…. ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ….Εκτος απο ποινες οι διαιτητες του μηχανοκινητου διαχειριζονται και χρημα. ΕΥΓΕ

  • 7 Οκτωβρίου 2019, 19:24 | Θεοφάνης Οδηγός

    Eίναι εντελώς οξύμορο να αναφερεται στην εισαγογη του νομου οτι ο λογος που τον αλλαζετε ειναι για να παψει να χειραγωγειτε το αθλημα ενω παραλληλα δινετε χωρο σε προσωπα του μηχανοκινητου να χειραγωγουν τους αγωνες και τα αποτελεσματα. Ανηκουστο να επιτρεπετε να ειναι διαιτητες τα ΔΣ ανταγωνιστκων σωματειων. Βαζετε πιο πανω το οτι υπαρχουν δηθεν πολλοι διαιτητες απο το οτι αυτοι οι διαιτητες θα μεροληπτουν υπερ των αθλητων που θα εχουν στο σωματειο τους και θα τους βγαζουν πρωταθλητες? Πως ειναι δυνατον οι νομικοι συμβουλοι και οι επιτροπες σας να αποδεχτηκαν κατι τοσο παρανομο και αναξιοκρατικο? Εμας μας ρωτησατε αν θελουμε να ελεγχομαστε απο αυτους ή ερωτηθκαν μονο οι διαιτητες αν δεχονται να κρατησουν μια ιδιοτητα και αρνηθηκαν, γιατι τα θελουν ολα δικα τους? Ειμαστε σοβαροι οι διαιτητες θα καθοριζουν τον αθλητικο νομο??

  • 7 Οκτωβρίου 2019, 19:06 | Παρης Τ.

    ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΒΑΣΕΩΝ
    https://www.omae-epa.gr/images/documents/2018/GK_Anavaseon_2018_clean_V2.pdf

    Άρθρο 5.7 σελ 4: Ο ΤΕ είναι αυτός που θα κρίνει αν ένα αυτοκίνητο λάβει μέρος στο δεύτερο σκέλος, εφόσον στο πρώτο δεν τερμάτισε. Δηλαδη αφήνεται στην διακριτική του ευχέρεια η λήψη απόφασης γα την τύχη ενός συμμετέχοντος. Έχει την δυνατότητα δηλαδη, να απαγορεύσει την συμμετοχη αυτοκινήτου. Αν ο ΤΕ είναι μέλος ΔΣ σωματείου, είναι πολύ πιθανό να μην επιτρέψει πχ συμμετοχη του αντιπάλου του αθλητη που ανήκει στο σωματείο που διοικεί.

    Άρθρο 9.1 σελ 5: Aναγνωρίζει την δυνατότητα στους Αλυτάρχες να πάρουν σημαντική απόφαση, χωρίς προηγουμένως να λάβουν την έγκριση των αγωνοδικών, ασχέτως αν τους αναγκάζουν να την αιτιολογήσουν. Έχουν δικαίωμα τελικής κρίσης και άρα δεν νοείται να έχουν οποιοδήποτε συμφέρον, που θα επηρεάσει την απόφαση αυτή. Ένα κρυφό ή φανερό συμφέρον μπορεί οχι μόνο να οδηγήσει τον Αλυτάρχη να λάβει μια απόφαση, αλλά και να τον κανει να παραλείψει να λάβει κάποια, με σκόπο να βοηθηθεί κάποιο μέρος. Δηλαδή οι πράξεις των διαιτητών δεν συνίστανται μόνο σε ενέργειες αλλά και σε σκόπιμες παραλείψεις.

    Άρθρο 11.2 σελ 6: ο ΤΕ ελέγχει και πριν την αφετηρία αν έχουν εφαρμοστεί οι κανονισμοί και έχει την εξουσία να εισηγηθεί ακαταλληλότητα αυτοκινήτου είτε αληθώς έιτε ψευδώς, σε περίπτωση φανερού ή κρυφού συμφέροντος

    Άρθρο 17.3 σελ 11: Oι ΤΕ κατά την κρίση τους σφραγίζουν τον κινητήρα του αυτοκινήτου κατά τον αρχικό τεχνικό έλεγχο και μετά το τέλος του αγώνα να γίνει ενδελεχής έλεγχος για να διαπιστωθεί αν υπάρχε παράβαση. Αυτές οι αποφάσεις είναι στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια των ΤΕ και ουδείς άλλος μπορεί να επέμβει, αφου δεν είναι της αρμοδιότητας του. Για τεχνικά θέματα μόνο οι ΤΕ έχουν λόγο.

    Άρθρο 15.7 σελ 9: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!! Το εν λόγω άρθρο αναφέρει ότι η χρονομέτρηση, εκτός απο ηλεκτρονική ή με φωτοκύτταρα, μπορεί να γίνει και ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΑ, από τον χρονομέτρη. Άρα ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ο χρονομέτρης να είναι εντελώς αμερόληπτος και ουδεμία σχέση να έχει με οποιονδήποτε αθλητή ή ΔΣ σωματείου, αφού μπορεί να πατήσει το χρονόμετρο με το χέρι του όποτε θέλει και να αλλοιώσει τα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα μπορουν να αλλοιωθουν ακόμη και με τα άλλα δύο συστήματα, πόσο μάλλον όταν γίνεται χειροκίνητα. Δεν νοείται να χρονομετρεί αθλητες το μέλος ΔΣ αντίπαλου σωματείου.

    19.2 σελ 12: Εκτός του ότι η χρονομέτρηση μπορεί να αλλοιωθεί από έναν μη αμερόληπτο χρονομέτρη, ΔΕΝ ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗΣ ανεξάρτητα της χρησιμοποιούμενης μεθόδου. Είναι αδιανόητο να είναι χρονομέτρης μελος ΔΣ σωματείου και να μην έχει και το δικαίωμα o αθλητής να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα. Εδω γίνονται τα μεγαλύτερα αθλητικα εγκλήματα.

  • 7 Οκτωβρίου 2019, 19:02 | Παρης Τ.

    ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ
    https://www.omae-epa.gr/images/documents/2018/GK_Taxytitas_2018_clean.pdf

    Άρθρο 1.1.2 σελ 3: Αναφέρει ότι ο Αλυτάρχης είναι επιφορτισμένος με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, καθώς και του Συμπληρωματικού. Είναι αυτός που ενημερώνει τους αγωνοδίκες, ώστε να πάρουν απόφαση για την τελική ποινή. Ο αγωνοδίκης δεν μπορεί να αμφισβητίσει την αναφορά του Αλυτάρχη, άρα και ο Αλυτάρχης έχει εξουσία στα αποτελέσματα του αγώνα. Μια μεροληπτική ή μια άδικη και σκόπιμη ανάφορά, μπορεί να επηρεάσει και το τελικό αποτέλεσμα όλης της χρονιάς, δηλαδή να αλλάξει και ο νικητής του πρωταθληματος.

    Άρθρο 6.2 σελ 4: Αναγνωριζει την εξουσία του ΤΕ να μπορεί να αποκλείσει αυτοκίνητο από τον αγώνα ή να του αλλάξει κατηγορία με εισήγησή του στους αγωνοδίκες, οι οποίοι δεν μπορούν να τον αμφισβητίσουν, αφού δεν είναι σε θέση να έχουν κρίση επι τεχνικών θεμάτων.

    Άρθρο 9 σελ 5: Aναγνωρίζει την δυνατότητα στους Αλυτάρχες να πάρουν σημαντική απόφαση, χωρίς προηγουμένως να λάβουν την έγκριση των αγωνοδικών, ασχέτως αν τους αναγκάζουν να την αιτιολογήσουν. Έχουν δικαίωμα τελικής κρίσης και άρα δεν νοείται να έχουν οποιοδήποτε συμφέρον, που θα επηρεάσει την απόφαση αυτή. Ένα κρυφό ή φανερό συμφέρον μπορεί οχι μόνο να οδηγήσει τον Αλυτάρχη να λάβει μια απόφαση, αλλά και να τον κανει να παραλείψει να λάβει κάποια, με σκόπο να βοηθηθεί κάποιο μέρος. Δηλαδή οι πράξεις των διαιτητών δεν συνίστανται μόνο σε ενέργειες αλλά και σε σκόπιμες παραλείψεις.

    Άρθρο 15.4.2.1 και 15.4.2.4 σελ 12: Στο εν λόγω άρθρο αναφέρεται η αρμοδιότητα του Αλυτάρχη να εκτελει τις εκκινήσεις του αγώνα και να τις ακυρώνει, με αποτέλεσμα να αλλάζουν τα αποτελέσματα των αγώνων, αφού αν ακυρωθεί κάποιος αγώνας, οι αθλητές δεν βαθμολογούνται και άρα μπορεί να επωφεληθεί κάποιος αθλητής ππυ ήταν ήδη πρώτος και σε περίπτωση που γινόταν ο αγώνας να έχανε απο τον αμέσως δέυτερο, δηλαδή να άλλαζε η κατάταξη. Εχει συμβεί πολλες φορές στο παρελθον να ακυρώνονται έτσι αγώνες, χωρις σοβαρό λόγο, με σκοπό να επωφεληθεί αθλητής.

    Άρθρο 17 σελ 12: Στους αγώνες ταχύτητας, δηλαδή αγώνες που διενεργούνται σε πίστες, είναι δυνατό να λάβουν χώρα συμβάντα από έναν ή περισσότερους αθλητές. Τέτοια είναι η σύγκρουση αυτοκινήτων, παράβαση κανονισμού, επικίνδυνη οδήγηση και όποια αναφέρονται στο εν λόγω άρθρο. Αυτά αναφέρονται από τον Άλυτάρχη στους αγωνοδίκες. Άρα η απόφαση των αγωνοδικών εξαρτάται από την αναφορά του Αλυτάρχη, οπότε απαιτείται αναμφισβήτητα και εδώ πληρη αμεροληψία από τον Αλυτάρχη.

  • 7 Οκτωβρίου 2019, 19:34 | Παρης Τ.

    ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΙΩΝ
    https://www.omae-epa.gr/images/documents/2018/GK_Dexiotexniwn_2018.pdf

    Άρθρο 7 σελ 4: Για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, οι αθλητές πρέπει να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των Αγωνοδικών, Αλυταρχών κκαι Τεχνικών Εφόρων-Ελεγκτών (εφεξής ΤΕ). Άρα αναγνωρίζεται η εξουσία των τριων αυτών στελεχών. Σε περίπτωση που τέτοιο στέλεχος δεν είναι αμερόληπτο, μπορεί να μην αντιμετωπίσει επι ίσοις όροις όλους τους αθλητές. Δηλαδη να υποδείξει σε κάποιους και σε άλλους όχι κλπ

    Άρθρο 11 σελ 7: Αναφέρει ότι οι Αλυτάρχες και οι Κριτές, είναι αυτοί που βάζουν τους βαθμούς ποινής, σύμφωνα με τους οποίους βγάινει η τελική κατάταξη. Η παράβαση των κανονισμών, επιφέρει διοικητική ποινή από τον αγωνοδίκη. Συμφωνα με τα ανωτέρω, και οι Αλυτάρχες και οι Κριτές, ασκούν έργο κρίσης και διαιτητικό, αφού έχουν ΑΜΕΣΗ εξουσία στα αποτελέσματα και επιβάλλεται να έιναι άκρως αμερόληπτοι και ουδεμία σχέση πρέπει να έχουν με πρόσωπα ή οργάνωση, που μπορεί να επηρεάσει την κρίση τους. Στο άρθρο 14 αναφέρει και ότι οι βαθμοί ποινής είναι αυτοί που ορίζουν και τον τελικό νικητή.

  • 7 Οκτωβρίου 2019, 19:52 | Παρης Τ.

    ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ DRIFT
    https://www.omae-epa.gr/images/documents/2018/GK_DRIFT_2018.pdf

    Άρθρο 4.1 σελ 3: Αναφέρει ότι ο Αλυτάρχης είναι επιφορτισμένος με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, καθώς και του Συμπληρωματικού. Είναι αυτός που ενημερώνει τους αγωνοδίκες, ώστε να πάρουν απόφαση για την τελική ποινή. Ο αγωνοδίκης δεν μπορεί να αμφισβητίσει την αναφορά του Αλυτάρχη, άρα και ο Αλυτάρχης έχει εξουσία στα αποτελέσματα του αγώνα. Μια μεροληπτική ή μια άδικη και σκόπιμη ανάφορά, μπορεί να επηρεάσει και το τελικό αποτέλεσμα όλης της χρονιάς, δηλαδή να αλλάξει και ο νικητής του πρωταθληματος.

    Άρθρο 7.2 σελ 4: Αναγνωρίζει την εξουσία και στους κριτές, όπου απαιτεί από τους αθλητές να τους υπακούν. Οπότε και εδώ απαιτείται το στέλεχος να είναι αμερόληπτο.

    Άρθρο 14, 15 σελ 6: Έργο διαιτητικό και κυρίως ΚΡΙΣΗΣ, επιτελούν και οι Βαθμολογητές DRIFT(πλαγιολίσθησης), όπως θα διαπιστώσετε απο τα συγκεκριμένα άρθρα και τα επόμενα. Είναι αυτοί που κρίνουν την επίδοση του κάθε αθλητή, σύμφωνα με το πόσο άρτιο ήταν ένα πλαγιολίσθημα κλπ. με άριστα το 100. Νικητής θα είναι αυτός με τους περισσότερους βαθμούς κλπ. Άρα έχουν απόλυτη εξουσία στα αποτελέσματα του αγώνα και επιβάλλεται να μην έχουν κανένα κρυφό ή φανερό συμφέρον, που μπορεί να επηρεάσει την κρίση τους.

    Άρθρο 21 σελ 10: Τα αυτοκίνητα ελέγχονται από τον ΤΕ κατα την διάρκεια άλλα και κατά το τέλος του αγώνα, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν τη συμμετοχή του αυτοκινητου, δηλαδή μπορούν να αποκλείσουν αθλητή από τον αγώνα. Ομοίως και αυτοί δεν μπορούν να έχουν οποιαδήποτε σχέση με αθλητές και σωματεία.

    Άρθρο 22 σελ 10: Αναφέρει πάλι την εξουσία των ΤΕ να αποκλείσουν συμμετοχή από τον αγώνα.

    Άρθρο 26.7 σελ 11: Αναφέρει ότι οι βαθμολογήσεις των κριτών (βαθμολογητών) και οι αποφάσεις τους δεν δέχονται ένσταση και είναι τελικές. Αρα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν ούτε από τους Αγωνοδίκες ούτε από την Επιτροπή Αγώνων. Επιβάλλεται να είναι αμερόληπτοι, άλλως ο αθλητής θα αδικηθεί, χωρίς να μπορεί να αναστρέψει το αποτέλεσμα. Κοινώς δεν μπορεί να βρει το δίκιο του. Αν οι βαθμολογητές είναι μέλη ΔΣ σωματείου, λογικό είναι να βαθμολογησουν τους αθλητές τους με καλύτερο βαθμό.

  • 7 Οκτωβρίου 2019, 19:11 | Παρης Τ.

    ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 10 – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ
    https://www.omae-epa.gr/images/documents/2018/E_10_2018_Diadikasies_Technikon_Elegxon.pdf

    Άρθρο 2.4 σελ 5: Αναγνωρίζει την αρμοδιότητα στον ΤΕ να κάνει αναφορά στους αγωνοδίκες, οι οποίοι επιβάλλουν πρόστιμο 100 ε.

    Άρθρο 2.5 σελ 6: Και εδώ αναγνωρίζει την αρμοδιότητα των ΤΕ να κάνουν αναφορές στους αγωνοδίκες για ελλέιψεις συστημάτων ασφαλείας ή παράνομων τροποποιήσεων, οι οποίοι επιβάλλουν ποινές. Η ποινή μπορεί να είναι πρόστιμο ή και αποκλεισμός από τον αγώνα.

    Άρθρο 3 σελ 6: O ΤΕ έχει την αρμοδιότητα και εδώ να αναφέρει την παραβίαση των κανόνων στον Αλυτάρχη και να εγκριθεί από τους Αγωνοδίκες , ώστε να μην επιτρέψει ττην εκκίνηση ή συνέχιση τιυ αγώνα. Άρα έχει εξουσία μέχρι και να αποκλείσει αυτοκίνητο απο τον αγώνα.

    Σελ 7: Λοιπές εξουσίες ΤΕ.

    Άρθρο 7 σελ 10: Μετρήσεις που δεν περιλαμβάνονται στο εγχειρίδιο, γίνονται κατά την κρίση των ΤΕ. Άρα απόλυτη εξουσία, που δεν χωρεί αμφισβήτηση σπό άλλο στέλεχος. Απαιτείται η αμεροληψία του ΤΕ. Μετά το πέρας του τεχνικού ελέγχου υποβάλλουν έκθεση με τα ευρύματα.

    Άρθρο 7 σελ 11: To βασικότερο άρθρο της εγκυκλίου 10, όπου αναφέρει τις αρμοδιότητες των ΤΕ κατά τον τελικό τεχνικό έλεγχο, ιδίως μετά από ένσταση άλλου αθλητη για τυχόν παράβαση του κινητήρα ή άλλων εξαρτημάτων. Ο ΤΕ διεξάγει τον τεχνικό έλεγχο και συντάσσει έκθεση, αναφέροντας αν η παράβαση είναι ουσιώδης ή επουσιώδης.
    ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!! Πιο κάτω αναφέρει ότι ΟΙ ΑΓΩΝΟΔΙΚΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΩΝ Τ.Ε. ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΟΥΣΙΩΔΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ, ΟΥΤΕ ΝΑ ΑΓΝΟΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ Τ.Ε. Εν συνεχέια, κρίνοντας από τα ευρύματα των ΤΕ βάζουν και τις αντίστοιχες ποινές, που αναλογούν για κάθε παράβαση. Την εξακρίβωση της παρανομίας την κανουν οι ΤΕ, οι αγωνοδίκες απλά καθορίζουν το ύψος της ποινής. Τον σημαντικότερο ρόλο, τον έχουν οι ΤΕ, όσο αφορά τη νομιμότητα του κάθε αθλητή, γιατι οι έλεγχοι γίνονται στα αυτοκίνητα και αυτά παίζουν τον καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα. Αν ένα αυτοκίνητο έιναι παρανόμως γρηγορότερο από το άλλο, πχ υπερκυβισμένο, ή ελαφρύτερο ή έχει υποστεί επεξεργασία κλπ, ώστε να αποδίδει περισσότερους ίππους, κατά παράβαση των τεχνικών κανονισμών, τότε θα έχουμε και αλλοιωση αποτελεσμάτων, αφού το αποτέλεσμα αυτό θα έχει επέλθει με το λεγόμενο ‘’ντοπάρισμα’’ του κινητήρα. Εφόσον λοιπόν, τον έλεγχο διεξάγει ο ΤΕ και οι Αγωνοδίκες δεν μπορουν να επέμβουν στα αποτελέσματα, αναμφισβήτητα ο ΤΕ είναι ο βασικότερος Διαιτητης του μηχανοκίνητου Αθλητισμού, αφού όλα εξαρτώνται από την απόδοση του αυτοκινήτου και εν μέρει από την ικανότητα του οδηγού. Όσο καλός να είναι ένας οδηγός, αν ένα αυτοκίνητο είναι πχ κατα 30 άλογα παρανόμως ταχύτερο, δεν μπορει ουδεποτε να το κερδίσει.

    Άρθρο 10 σελ 13: Στην διαδικασία ελέγχου των καυσίμων, οι ΤΕ λαμβάνουν μόνο δύο δοχεία του ενός λίτρου το καθένα, τα οποία κρατουν και τα δύο και τα παραδίδουν στην ΕΠΑ (ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΩΝ). Δεν δίνουν και ένα δείγμα στο αθλητη σφραγισμένο, ώστε σε περίπτωση αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων να τεθεί σε έλεγχο και το δοχείο του αθλητή. Οι κανονισμοι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, καθώς και οι έλεγχοι που γίνονται σε πρατήρια βενζίνης, πάντα απαιτούν ένα δείγμα σφραγισμένο να κρατά και ο αθλητής/πρατηριούχος. Εδω δολίως απαγόρευσαν το τρίτο δείγμα, ώστε να μπορούν να βγάζουν ο,τι αποτέλεσμα θέλουν και να αλλοιώνουν τα αποτελέσματα. Οπότε αφου οι ΤΕ λαμβάνουν τα δείγματα, μπορούν κάλλιστα να τα νοθεύσουν ή να τα βγάλουν νόμιμα, ενώ είναι νοθευμένα, αναλόγως αν θέλουν να αποκλείσουν αθλητή ή να βοηθήσουν. Αναμφισβήτητη εξουσια στα αποτελέσματα των αγώνων.

    Σύμφωνα με όλα τα ως άνω, αποδεικνύονται αναμφισβήτητα, οι εξουσίες των εν λόγω Διαιτητών, οι οποίες έχουν την δυνατότητα να ανακηρύξουν πρωταθλητή ή νικητη κάποιον άλλον και όχι τον δικαιούχο, επιφέροντας τεράστιες ζημιες (υλικές, ψυχικές, προσωπικότητας, οικονομικές κλπ) στον αδικημένο αθλητή, προσπορίζοντας κέρδος ή όφελος στον Διαιτητη και στο σωματείο που διοικεί, καθώς και στον αθλητή, που θα επωφεληθεί.

  • 7 Οκτωβρίου 2019, 19:41 | Παρης Τ.

    ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΡΑΛΛΥ – ΡΑΛΛΥ ΣΠΡΙΝΤ
    https://www.omae-epa.gr/images/documents/2019/GK_Rally_2019_clean.pdf

    Άρθρο 3.9 σελ 6: Το παρόν άρθρο αναγνωρίζει ότι και οι Αγωνοδίκες και οι Αλυτάρχες και οι ΤΕ λαμβάνουν αποφάσεις, που επιδέχονται έφεση. Άρα ακόμα ένα στοιχείο που αποδεικνύει την εξουσία των στελεχών αυτών στα αποτελέσματα των αγώνων

    Άρθρο 3.10 σελ 6: Ο ΤΕ κάνει αναφορά στους Αγωνοδίκες και είναι υπέυθυνος για τα τεχνικά θέματα, που οι αγωνοδίκες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν και άρα κάνουν πάντα δεκτή την εισήγηση των ΤΕ, όπως θα διαπιστώσετε και κατωτέρω στην ΕΓΚΥΚΛΙΟ 10.

    Άρθρο 11.3 σελ 9: Σε περίπτωση που ο συνοδηγός του πληρώματος δεν παραδώσει το καρνέ ή δεν εγγράψει τον χρόνο του στο καρνέ, ο Αλυτάρχης είναι αυτός που θα αποκλείσει το πλήρωμα στον επόμενο σταθμό ελέγχου. Άρα εδώ την εξουσία στο αποτέλεσμα του αγώνα το έχει ξεκάθαρα ο Αλυτάρχης. Ασκεί και εδώ αναμφισβήτητα διαιτητικό έργο. Επιβάλλεται να είναι αμερόληπτος χωρις κανενα κρυφό ή φανερό συμφέρον.

    Άρθρο 11.7 σελ 9: Οι διαφορές των χρόνων στο καρνέ και στις ταινίες των χρονομετρών υποκεινται στην εξουσία του Αλυτάρχη και απλα αναφέρουν στους Αγωνοδίκες οποιαδήποτε διόρθωση ή τροποποίηση, την οποία θα έχουν κανει πρώτα αυτοί (οι Αλυτάρχες). Ακόμα μια διαιτητική ιδιότητα των Αλυταρχών.

    Άρθρο 16.3.4 σελ 12: Αναφέρει τις ποινές που βάζουν οι Αλυτάρχες σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου ταχύτητας στις απλές διαδρομές. Η πρώτη παράβαση επιφέρει πρόστιμο 25 ευρώ και η δεύτερη ποινή χρόνου 5 λεπτών. Μόνο η Τρίτη παράβαση επιφέρει αποκλεισμό, από τους Αγωνοδίκες. Ομοίως και εδώ φαίνεται ξεκάθαρα η εξουσία των Αλυταρχών.

    Άρθρο 22.1.5 σελ 14: Στον αρχικό τεχνικό έλεγχο που διεξάγεται απο τους ΤΕ, αν διαπιστωθεί παράβαση σύμφωνα με τεχνικούς ή τους κανόνες ασφαλείας, τότε οι Αγωνοδίκες μπορούν να του απαγορεύσουν μέχρι και την εκκίνηση, βασιζόμενοι στην εισήγηση των ΤΕ, που δεν μπορούν να αγνοήσουν. Και εδώ φαίνεται η εξουσία των ΤΕ στα αποτελέσματα.

    Άρθρο 24.2 σελ 15: Μετά τον αγώνα διενεργείται υποχρεωτικά Τεχνικός Έλεγχος σε 3 τουλάχιστον αυτοκίνητα, που έχουν διακριθεί και ένα τυχαίο. Τα αυτοκίνητα θα είναι επιλογής των ΤΕ που θα τα αναφέρουν στους Αγωνοδίκες και θα παίρνουν την απόφαση. Πασιφανής η εξουσία των ΤΕ σε κάθε αγώνα, στην οποία δεν μπορεί να επέμβει ο Αγωνοδίκης. Άρα μπορεί να επιλέξει αυτοκίνητα που συμφέρουν τον αθλητη του σωματείου που διοικεί ή να μην επιλέξει ποτέ τον αθλητή του σωματείου του. Δηλαδη οι αθλητές των σωματείων, που έχουν στο ΔΣ τους τεχνικους εφόρους, δεν αγωνίζονται επι ίσοις όροις με τους αθλητές νομίμων σωματείων.

    Άρθρο 26.5.1 σελ 15: Σε περίπτωση που κάποιο πλήρωμα εισέλθει με αντίθετη κατεύθυνση στον σταθμό ελέγχου, τότε η ποινή μπορεί να φτάσει μέχρι αποκλεισμό, που την ανακοινώνει ο Αλυτάρχης και όχι ο Αγωνοδίκης. Άκρως διαιτητικο έργο και πλήρη εξουσία στα αποτελέσματα.

    Άρθρο 28.2.8 σελ 16: Οι κριτές δεν μπορούν να πληροφορήσουν τους αγωνιζόμενους για τον ιδανικό τους χρόνο σφράγισης, γιατί τα πληρώματα πρέπει να το κάνουν μόνα τους, σύμφωνα με το ρολοί του σταθμού ελέγχου. Ο ρόλος του συνοδηγού είναι να κατευθύνει στον σωστο χρόνο τον οδηγό στο ΣΕΧ. Αποκλίσεις στους χρόνους, επιφέρουν ποινές. Άρα ο κριτης πρέπει να είναι εντελώς αδέκαστος, για να μην τεθεί θέμα ευνόησης κάποιου πληρώματος

    Άρθρο 28.2.12 σελ 16: Σε περίπτωση παράβασης κανονισμών σφράγισης ο Κριτής κάνει αναφορά, που θα σταλεί στον Αλυτάρχη. Ο Αλυτάρχης δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αναφορά του Κριτή, αφού δεν παρίσταται για να μπορεί να κρίνει. Είναι υποχρεωμένος να τον εισακούσει και να βάλει την ανάλογη ποινή.

    Άρθρο 29.1 σελ 16: Για καθυστέρηση του πληρώματος μεταξύ των δύο ΣΕΧ, έχει σαν αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους απο τον Αλυτάρχη. Αναμφισβητητο διαιτητικό έργο με πλήρη εξουσία για την μεγαλύτερη ποινή.

    Άρθρο 32.4.1 και 32.4.2 σελ 18: Τα άρθρα αυτά αναγνωρίζουν στον κριτή αρμοδιότητες που έχουν οι κριτές στα ΣΕΧ, σχετικά με τους χρόνους καθυστέρησης των πληρωμάτων. Ο κριτής είναι αυτός που βάζει την ποινή σε περίπτωση καθυστέρησης. Αν ένας κριτής έχει συμφέρον από κάποιο πλήρωμα πχ ανήκει στο ΔΣ σωμαείου που διοικεί, είναι λογικό να μην επιβάλλει ποτέ ποινή.

    Άρθρο 33.1 σελ 18: Kαι εδώ αναφέρεται ότι η χρονομέτρηση γίνεται και χειροκίνητα, οπόται απαιτείται αμερόληπτος χρονομέτρης

    Άρθρο 34 σελ 18: Σε περίπτωση διακοπής ειδικής στη μέση, το πλήρωμα που επηρεάστηκε, θα λάβει απο τον Αλυτάρχη έναν χρόνο, που θα θεωρηθεί δίκαιος. Οπότε και εδώ ο Αλυτάρχης έχει έξουσία στα αποτελέσματα, αφού θα είναι αυτός που θα δώσει στα πληρώματα, που θα αγωνιζόντουσαν μετά την διακοπή, εναν κατα την κρίση του πάντα, δίκαιο χρόνο. Εύλογο είναι σε αθλητή του σωματείου του να δώσει καλύτερο χρόνο.

  • 7 Οκτωβρίου 2019, 19:48 | Παρης Τ.

    ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΒΑΣΕΩΝ

    Άρθρο 5.7 σελ 4: Ο ΤΕ είναι αυτός που θα κρίνει αν ένα αυτοκίνητο λάβει μέρος στο δεύτερο σκέλος, εφόσον στο πρώτο δεν τερμάτισε. Δηλαδη αφήνεται στην διακριτική του ευχέρεια η λήψη απόφασης γα την τύχη ενός συμμετέχοντος. Έχει την δυνατότητα δηλαδη, να απαγορεύσει την συμμετοχη αυτοκινήτου. Αν ο ΤΕ είναι μέλος ΔΣ σωματείου, είναι πολύ πιθανό να μην επιτρέψει πχ συμμετοχη του αντιπάλου του αθλητη που ανήκει στο σωματείο που διοικεί.

    Άρθρο 9.1 σελ 5: Aναγνωρίζει την δυνατότητα στους Αλυτάρχες να πάρουν σημαντική απόφαση, χωρίς προηγουμένως να λάβουν την έγκριση των αγωνοδικών, ασχέτως αν τους αναγκάζουν να την αιτιολογήσουν. Έχουν δικαίωμα τελικής κρίσης και άρα δεν νοείται να έχουν οποιοδήποτε συμφέρον, που θα επηρεάσει την απόφαση αυτή. Ένα κρυφό ή φανερό συμφέρον μπορεί οχι μόνο να οδηγήσει τον Αλυτάρχη να λάβει μια απόφαση, αλλά και να τον κανει να παραλείψει να λάβει κάποια, με σκόπο να βοηθηθεί κάποιο μέρος. Δηλαδή οι πράξεις των διαιτητών δεν συνίστανται μόνο σε ενέργειες αλλά και σε σκόπιμες παραλείψεις.

    Άρθρο 11.2 σελ 6: ο ΤΕ ελέγχει και πριν την αφετηρία αν έχουν εφαρμοστεί οι κανονισμοί και έχει την εξουσία να εισηγηθεί ακαταλληλότητα αυτοκινήτου είτε αληθώς έιτε ψευδώς, σε περίπτωση φανερού ή κρυφού συμφέροντος

    Άρθρο 17.3 σελ 11: Oι ΤΕ κατά την κρίση τους σφραγίζουν τον κινητήρα του αυτοκινήτου κατά τον αρχικό τεχνικό έλεγχο και μετά το τέλος του αγώνα να γίνει ενδελεχής έλεγχος για να διαπιστωθεί αν υπάρχε παράβαση. Αυτές οι αποφάσεις είναι στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια των ΤΕ και ουδείς άλλος μπορεί να επέμβει, αφου δεν είναι της αρμοδιότητας του. Για τεχνικά θέματα μόνο οι ΤΕ έχουν λόγο.

    Άρθρο 15.7 σελ 9: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!! Το εν λόγω άρθρο αναφέρει ότι η χρονομέτρηση, εκτός απο ηλεκτρονική ή με φωτοκύτταρα, μπορεί να γίνει και ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΑ, από τον χρονομέτρη. Άρα ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ο χρονομέτρης να είναι εντελώς αμερόληπτος και ουδεμία σχέση να έχει με οποιονδήποτε αθλητή ή ΔΣ σωματείου, αφού μπορεί να πατήσει το χρονόμετρο με το χέρι του όποτε θέλει και να αλλοιώσει τα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα μπορουν να αλλοιωθουν ακόμη και με τα άλλα δύο συστήματα, πόσο μάλλον όταν γίνεται χειροκίνητα. Δεν νοείται να χρονομετρεί αθλητες το μέλος ΔΣ αντίπαλου σωματείου.

    19.2 σελ 12: Εκτός του ότι η χρονομέτρηση μπορεί να αλλοιωθεί από έναν μη αμερόληπτο χρονομέτρη, ΔΕΝ ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗΣ ανεξάρτητα της χρησιμοποιούμενης μεθόδου. Είναι αδιανόητο να είναι χρονομέτρης μελος ΔΣ σωματείου και να μην έχει και το δικαίωμα o αθλητής να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα. Εδω γίνονται τα μεγαλύτερα αθλητικα εγκλήματα.

  • 7 Οκτωβρίου 2019, 18:14 | Παρης Τ.

    Κύριε Αυγενάκη, σας αναλύω την διαιτησια του μηχανοκινητου αθλητισμου, η οποια σε καμια περιπτωση δεν νοιειται να μην διακριθει από οποιαδήποτε σχέση ,με οργανωση και ΔΣ σωματειου. Διαπιστώστε τι εξουσά επι των αποτελεσμάτων έχουν στα χέρια τους οι διαιτητές. Οι κανονισμοί αυτοί πρεπει να υπάρχουν στα αρχεια του τμήματος κανοισμών. Σας αναφερω και τις σελίδες προς διευκόλυνσή σας.

    ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΟΜΑΕ

    Άρθρο 1.1.2 σελ 3: Αναφέρει ότι ο Αλυτάρχης είναι επιφορτισμένος με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, καθώς και του Συμπληρωματικού. Είναι αυτός που ενημερώνει τους αγωνοδίκες, ώστε να πάρουν απόφαση για την τελική ποινή. Ο αγωνοδίκης δεν μπορεί να αμφισβητίσει την αναφορά του Αλυτάρχη, άρα και ο Αλυτάρχης έχει εξουσία στα αποτελέσματα του αγώνα. Μια μεροληπτική ή μια άδικη και σκόπιμη ανάφορά, μπορεί να επηρεάσει και το τελικό αποτέλεσμα όλης της χρονιάς, δηλαδή να αλλάξει και ο νικητής του πρωταθληματος.

    Άρθρο 6.2 σελ 4: Αναγνωριζει την εξουσία του ΤΕ να μπορεί να αποκλείσει αυτοκίνητο από τον αγώνα ή να του αλλάξει κατηγορία με εισήγησή του στους αγωνοδίκες, οι οποίοι δεν μπορούν να τον αμφισβητίσουν, αφού δεν είναι σε θέση να έχουν κρίση επι τεχνικών θεμάτων.

    Άρθρο 9 σελ 5: Aναγνωρίζει την δυνατότητα στους Αλυτάρχες να πάρουν σημαντική απόφαση, χωρίς προηγουμένως να λάβουν την έγκριση των αγωνοδικών, ασχέτως αν τους αναγκάζουν να την αιτιολογήσουν. Έχουν δικαίωμα τελικής κρίσης και άρα δεν νοείται να έχουν οποιοδήποτε συμφέρον, που θα επηρεάσει την απόφαση αυτή. Ένα κρυφό ή φανερό συμφέρον μπορεί οχι μόνο να οδηγήσει τον Αλυτάρχη να λάβει μια απόφαση, αλλά και να τον κανει να παραλείψει να λάβει κάποια, με σκόπο να βοηθηθεί κάποιο μέρος. Δηλαδή οι πράξεις των διαιτητών δεν συνίστανται μόνο σε ενέργειες αλλά και σε σκόπιμες παραλείψεις.

    Άρθρο 15.4.2.1 και 15.4.2.4 σελ 12: Στο εν λόγω άρθρο αναφέρεται η αρμοδιότητα του Αλυτάρχη να εκτελει τις εκκινήσεις του αγώνα και να τις ακυρώνει, με αποτέλεσμα να αλλάζουν τα αποτελέσματα των αγώνων, αφού αν ακυρωθεί κάποιος αγώνας, οι αθλητές δεν βαθμολογούνται και άρα μπορεί να επωφεληθεί κάποιος αθλητής ππυ ήταν ήδη πρώτος και σε περίπτωση που γινόταν ο αγώνας να έχανε απο τον αμέσως δέυτερο, δηλαδή να άλλαζε η κατάταξη. Εχει συμβεί πολλες φορές στο παρελθον να ακυρώνονται έτσι αγώνες, χωρις σοβαρό λόγο, με σκοπό να επωφεληθεί αθλητής.

    Άρθρο 17 σελ 12: Στους αγώνες ταχύτητας, δηλαδή αγώνες που διενεργούνται σε πίστες, είναι δυνατό να λάβουν χώρα συμβάντα από έναν ή περισσότερους αθλητές. Τέτοια είναι η σύγκρουση αυτοκινήτων, παράβαση κανονισμού, επικίνδυνη οδήγηση και όποια αναφέρονται στο εν λόγω άρθρο. Αυτά αναφέρονται από τον Άλυτάρχη στους αγωνοδίκες. Άρα η απόφαση των αγωνοδικών εξαρτάται από την αναφορά του Αλυτάρχη, οπότε απαιτείται αναμφισβήτητα και εδώ πληρη αμεροληψία από τον Αλυτάρχη.

  • 7 Οκτωβρίου 2019, 18:35 | Παρης Τ.

    Σας, παραθέτω τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΟΜΑΕ, στον οποίο αναφέρονται και οι περιορισμοί που θέτει η Διεθνής Ομοσπονδία στα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

    Ειδικότερα, στο άρθρο 2.2, με τίτλο ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ, θέτει τα κωλύματα όσων εκτελούν καθήκοντα που επηρεάζουν έμμεσα ή άμεσα τα αποτελέσματα. Άρα η Παγκόσμια Ομοσπονδία αναγνωρίζει σε στελέχη την ικανότητα εξουσίας πάνω σε αποτελέσματα αγώνων. Πως θα μπορούσε να μην συμβαίνει αυτό σε άθλημα με κανονισμούς και βραβεία; Δεν υπάρχει άθλημα χωρίς διαιτητές.

    Στο άρθρο 2.2.1. απαγορέυει στα εμπλεκόμενα μέλη να έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή με σύγκρουση συμφερόντων, που μπορεί να τους αποφέρει οποιοδήποτε όφελος, κρυφό ή φανερό και τους αποτρέπει να εκτελούν με αδέκαστο τρόπο τα καθήκοντά τους.

    Στο άρθρο 2.2.4 αναφέρει ότι σύγκρουση συμφέροντος προκύπτει όταν η απόφαση ενός μέρους της ΟΜΑΕ, που εκτελεί καθήκον, μπορεί να επηρεαστεί από την σχέση που μπορεί να έχει με πρόσωπο ή ΟΡΓΑΝΩΣΗ. Την οργάνωση των αγώνων την διεξάγει το εκάστοτε αθλητικό σωματείο ή η ίδια η Ομοσπονδια. Κατά το άρθρο 2.2.9. καθήκοντα εκτελούν οι Αγωνοδίκες, Αλυτάρχες, Τεχνικοί Έφοροι και η Γραμματεία του Αγώνα. Σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο διαιτητικό έργο εκτελούν και οι χρονομέτρες και οι κριτές, όπως είναι λογικό. Κατωτέρω θα διαπιστώσετε ότι διαιτητικό έργο και έργο ΚΡΙΣΗΣ αποτελούν και οι Βαθμολογητές, οι οποίοι είναι αυτοί που κρίνουν μια απόδοσημ βαζουν βαθμούς και κρίνεται ενα αθλητικό αποτέλεσμα. Άρα και η Παγκόσμια Ομοσπονδία απαγορεύει σε όσουε εκτελούν καθήκον, δηλαδή στους Αγωνοδίκες, Αλυτάρχες, Τεχνικοί Έφοροι και η Γραμματεία του Αγώνα, να έχουν σχέση με την οργάνωση, δηλαδή το εκάστοτε σωματείο ή την ίδια την Ομοσπονδία, αφού και τα δύο έχουν την δυνατότητα να διοργανώσουν αγώνα.
    https://www.omae-epa.gr/images/documents/2019/Kwdikas_Deontologias_OMAE_June2018.pdf

  • 7 Οκτωβρίου 2019, 18:29 | Aristidis Mpefanis

    Επαναλαμβάνω το σχόλιο που έιχα κάνει και σε παλαιοτερη διαβούλευση, που είχε ακριβώς την ίδια τροποποίηση. Βέβαια ο τότε Υφυπουργός δεν τροποποίησε τελικά το άρθρο, γιατι οσο και μια κυβέρνηση να θέλει α βοηθήσει μια ομάδα 10 ατόμων και να τους απαλλάξει από τα όσα τους βαραίνουν, πάνω από όλα τοποθετεί τα συνταγματικά δκαιώματα, την ηθκή και το δικαιο. Αυτό που η προηγουμενη Κυβερνηση ορθά αρνήθηκε να νομοθετήσει, προθυμοποιείται να το κανει η νέα. Ελπίζουμε οχι.
    » Διερωτώμαι γιατί τόσο καιρό δεν άλλαξε ο νόμος που εξαιρεί τον μηχανοκίνητο από τη διαιτησία, ενώ έγινε και το Μάρτιο τροποποίηση, αν θυμάμαι καλά, και έγινε τώρα μετά από καταγγελίες που μάθαμε ότι έγιναν; Έχουν γίνει καταγγελλιες και έχουν δημοσιοποιηθεί στα ΜΜΕ για παράνομες θέσεις διαιτητών σε θέσεις διοίκησης και τώρα βγαίνει νόμος που τους νομιμοποιεί; γιατί τώρα και όχι πέρυσι δηλαδή;; Και πως είναι δυνατόν να εξαιρεθεί άθλημα από τη διαιτησία; Πως και ποιον θα βοηθήσει κάτι τέτοιο, εκτός των ίδιων των Διαιτητών που προεδρεύουν σε σωματεία και δέχονται χορηγίες και μπορούν να κατευθύνουν πρωταθλήματα κλπ; που θα μπορούν οι ίδιοι να φτιάχνουν τους κανονισμούς; Από ποτέ ένα άθλημα διοικείται από Διαιτητές;;;! Από ποτέ οι Διαιτητές συντάσσουν κανονισμούς;;; και από ποτέ οι ίδιοι οι αθλητές μπορούν να αυντασσσουν κανονισμούς και παράλληλα να αθλούνται κιόλας;;! Που στο κόσμο γίνονται αυτά; Δηλώνω δημόσια ότι αν το 2017 συναθλητές μου έχουν το δικαιώματα είναι σε θέση να με διοικούν , να αποφασίζουν κανονισμούς, ‘να με διαιτητεύσουν κλπ, Διερωτώμαι γιατί τόσο καιρό δεν άλλαξε ο νόμος που εξαιρεί τον μηχανοκίνητο από τη διαιτησία, ενώ έγινε και το Μάρτιο τροποποίηση, αν θυμάμαι καλά, και έγινε τώρα μετά από καταγγελίες που μάθαμε ότι έγιναν; Έχουν γίνει καταγγελλιες και έχουν δημοσιοποιηθεί στα ΜΜΕ για παράνομες θέσεις διαιτητών σε θέσεις διοίκησης και τώρα βγαίνει νόμος που τους νομιμοποιεί; γιατί τώρα και όχι πέρυσι δηλαδή;; Και πως είναι δυνατόν να εξαιρεθεί άθλημα από τη διαιτησία; Πως και ποιον θα βοηθήσει κάτι τέτοιο, εκτός των ίδιων των Διαιτητών που προεδρεύουν σε σωματεία και δέχονται χορηγίες και μπορούν να κατευθύνουν πρωταθλήματα κλπ; που θα μπορούν οι ίδιοι να φτιάχνουν τους κανονισμούς; Από ποτέ ένα άθλημα διοικείται από Διαιτητές;;;! Από ποτέ οι Διαιτητές συντάσσουν κανονισμούς;;; και από ποτέ οι ίδιοι οι αθλητές μπορούν να αυντασσσουν κανονισμούς και παράλληλα να αθλούνται κιόλας;;! Που στο κόσμο γίνονται αυτά;θα εγκατάλειψη αυτό το άθλημα. Φαντάζομαι το ίδιο θα πράξουν και αρκετοί άλλοι. Δεν θέλω να φτάσω σε σημείο να γίνει αρένα ο αγωνιστικός χώρος, γιατί εκεί θα φτάσει αν δεν υπάρχει διάκριση στους ρόλους!»
    Κυριε Αυγενάκη το αρθρο να παραμείνει ως έχει.

  • 7 Οκτωβρίου 2019, 18:01 | Θεόδωρος Δελαγραμμάτικας

    Ειδική Αθλητική αναγνώριση σε ομοσπονδία Αθλήματος, δίχως την ύπαρξη μεταφρασμένων στα ελληνικά Κανονισμών της αντίστοιχης Διεθνούς, ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ επειδή καταρτισμένα προσχέδια εθνικών Κανονισμών του Αθλήματος, δίχως σύγκριση με τους Διεθνείς, όπως απαιτεί το άρθρο. 27, δεν δύνανται να εγκριθούν.
    Οι ιδιότητες του Αθλητή, του μέλους ΔΣ, του Οργανωτή αγώνων, του Διαιτητή και του Δικαστή Εφέσεων στα Αθλήματα, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΚΡΙΤΕΣ.
    Νομοθετημένες ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ και επιχειρούμενες να νομιμοποιηθούν νέες με αφορμή τον νέο Νόμο, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να αιτιολογούνται αναντίρρητα πλήρως, άλλως δικαίως ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να καταγγελθούν άμεσα αρμοδίως ως νομοθέτηση πράξεων διευκόλυνσης της ανάπτυξης των φαινομένων της ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ και της ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ εις βάρος των αθλουμένων.
    ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΣ

  • 7 Οκτωβρίου 2019, 18:09 | laskaridis Giannis

    Aστεία η αιτιολογία για εξαίρεση του μηχανοκίνητου αθλητισμού απο το συγκεκριμένο άρθρο. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι το έδωσαν έτοιμο απο την διοίκηση της ΟΜΑΕ και χωρίς να το φιλτράρουν, το δημοσιεύουν. Ας μας πει ο Υφυπουργός ποιος ειναι ο αριθμος πλαφον που οριζει τους ‘πολλους’ διαιτητες και μαλιστα κανει και συγκριση με άλλα αθληματα. Να μας αιτιολογησει γιατι οι Διαιτητές θα ορίσουν την μοιρα του άρθρου του αθλητικου νομου, που προλαμβανει την διαφανεια. Να μας πει γιατι δεν μπορεί να απαγορευσει την κατακτηση πτυχιου σε οσους θελουν να ειναι και ΔΣ σωματειων ή να απαιτήσει να διαλέξυν μια ιδιοτητα, παρολαυτα τους κάνει το χατήρι και τους τα δίνει όλα αναγκάζοντας τους αθλητές να ανεχτουν κάτι τοσο σκανδαλώδες και αντισυνταγματικό. Μηπως γιατι η τροποποίηση, με μια τοσο αστήριχτη αιτιολογία, γινεται μονο και μόνο για να μην τελεσφορήσουν αναπάντητες καταγγελίες αθλητων και να κρατήσουν στην εξουία όσους παρανομούν επι 5 έτη? Περιμένουμε να μας πειτε τον αριθμο των διαιτητών του μηχανοκίνητου και των υπολοιπων αθληματων για να συγκρινουμε. Επίσης πειτε μας βάσει ποιων δεδομένων κρίθηκε το »πολλοι διαιτητές». Ευχαριστω

  • 7 Οκτωβρίου 2019, 18:21 | Αθλήτρια Μηχανοκίνητου Αθλητισμού

    Κυριε Υπουργέ ζητώ να εξαιρεθεί ο Μηχανοκίνητος Αθλητισμός από τις εξαιρέσεις του άρθρ. 3. Είναι άκρως αντισυνταγματικές και εντελώς αδικαιολόγητες.
    Αρνούμαι ως αθλήτρια να έχουν δικαιοδοσίες επάνω μου τα ΔΣ των σωματείων των αντιπάλων μου αφού μπορούν να έχουν και την ιδιότητα των Διαιτητών.
    Αρνούμαι να εχουν δικαιοδισίες επάνω μου αντίπαλοι μου και γενικά συναθλητές μου εφόσον μπορουν, βάσει των εξαιρέσεων, να είναι Διαιτητές και ΔΣ σωματείων.
    Σας παραθέτω ένα κραυγαλέο παράδειγμα, όπου ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού λαμβάνει μέρος σε αγώνες αυτοκινήτου.
    Δείτε εδω τον συμμετέχοντα με το Νο 58 τον αντιπρόεδρο της ΟΜΑΕ.
    http://agonistiko.gr/attachments/article/179/entry_list_dirt_games_2016.pdf
    Εκτός από τον ίδιο που λαμβάνει μέρος σε αγώνες, λαμβάνουν και τα τέκνα του.
    Δεν αισθάνομαι ασφαλής να έχω αντιπάλους μου ανθρώπους που έχουν θέση στο ΔΣ της Ομοσπονδίας, μιας και ουτε εύκολα θα μπορώ να κάνω ένσταση στον Αθλητή αυτόν, αφού εκείνος ελέγχει τα πειθαρχικά όργανα και τους Διαιτητές. Ποιός θα τολμήσει να ελέγξει τον κινητήρα του? Ποιος θα τολμήσει να τον περάσει πειθαρχικό? Ποιός θα τον πειράξει γενικά?
    Εαν ο άνθρωπος αυτός διεκδικέι πρωτάθλημα, πόσο εύκολο είναι να το κερδίσει πετώντας τον αντίπαλό του εκτός αγώνα για δήθεν παραβίαση κανονισμού? Ποσο ευκολο είναι να »μαγειρευτεί» ένα πρωτάθλημα όταν έχεις την εξουσία?
    Παρακαλω να ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ Ο ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΣ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ.
    Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων.
    Με εκτίμηση Αθλήτρια Μηχανοκίνητου Αθλητισμού

  • 7 Οκτωβρίου 2019, 18:39 | Σουλτάτος Γεωργομάριος

    Να αφαιρεθεί οπωσδήποτε στην παρ.1 η φράση «Το κώλυμα του προηγούμενου εδαφίου δεν ισχύει για τους διαιτητές και τους κριτές των αθλημάτων της σκοποβολής, της τοξοβολίας, του ζατρικίου, του αγωνιστικού μπριτζ, του αεραθλητισμού της αθλητικής αλιείας και του μηχανοκίνητου αθλητισμού.» καθότι θέτει σε κίνδυνο τις συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των αθλητών. Δεν νοείται να υπάρχει η οποιαδήποτε εξαίρεση αθλήματος, όσο και ιδιαίτερο να είναι, ειδικότερα για τους κριτές των αθλημάτων αυτών.

  • 7 Οκτωβρίου 2019, 18:56 | Παναγιωτα Δελαγραμματικα

    Απαράδεκτη η αιτιλογία για την τροποποιηση του αρθρου 3 παρ 3. Πριν γνωοδοτηθει οτι τα στελεχη του μηχανοκίνητου αθλητισμού ασκούν ολα διαιτητικό έργο, η διοικηση της ΟΜΑΕ χρησιμοποιούσε ως δικαιολογια οτι τα στελεχη αυτα δεν ηταν διαιτητες και οτι η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν απαγόρευε στα στελεχη να έχουν σχέση με οργανώσεις κλπ. Καταφεραν με αυτή την φθηνή δικαολογία να πείσουν την πολιτική ηγεσία να τροποποιήσει ενα άρθρο, που εξασφαλίζει την διαφάνεια και την αμεροληψία των αποτελεσμάτων των αγώνων, για χάρη 10 ατόμων που θέλουν να έχουν συγκεντρωμένη όλη την εξουσία στα χέρια τους. Δεν αποτελει δικαιολογία η δηθεν πληθώρα πτυχιούχων διαιτητών, ωστε να τους επιτρέψετε να έχουν ολες τις ιδιότητες και να διαιτητεύουν τα μέλη ΔΣ ενός σωματειου, τους αθλητές ενος άλλου, όταν ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Ο αριθμός των διαιτητων του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι κατα πολύ μικρότερος από άλλα αθληματα, αλλά και αυτό να ίσχυε θα έπρεπε να μειωθεί ο αριθμός και όχι να τους εξαιρεσετε από το βασικότερο άρθρο του Αθλητικού Νόμου. Δηλαδή κύριε Υφυπουργε, για εσάς προέχει η επιθυμία κάποιου να είναι και διαιτητής και ΔΣ σωματειου, ενω μπορεί να διαλέξει ενα απο τα δύο, αντί η προστασία των αθλητων που πληρώνουν από την τσέπη τους, και απαιτούν ΑΜΕΡΟΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Αρα για τον αθλητισμό προέχει η αποκατάσταση των Διαιτητών και όχι η προστασία των αθλητών και ων αποτελεσμάτων. Παρακαλώ όπως εξαφανιστεί η τροποποίση αυτή και να παραμεινει στην προτερη κατάσταση.