Άρθρο 11 Προπονητής – Τροποποίηση του άρθρου 31 του ν. 2725/1999 ( Α΄121)  

 

Στο  άρθρο 31 του ν. 2725/1999 τροποποιούνται οι παρ. 2, 5 και 11, προστίθεται παρ. 13  και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 31Προπονητής

  1. Η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή επιτρέπεται μόνο στον κάτοχο  άδειας, που χορηγείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η απόφαση  χορήγησης της άδειας κοινοποιείται στην οικεία αθλητική ομοσπονδία, η οποία  τηρεί μητρώο Προπονητών για κάθε κλάδο άθλησης, καθώς και στον οικείο  σύνδεσμο η ομοσπονδία προπονητών.
  2. 2. Για τη χορήγηση της ειδικής άδειας άσκησης του επαγγέλματος του  προπονητή απαιτούνται:

α) πτυχίο Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α.), με  κύρια ή πρώτη ειδικότητα στο συγκεκριμένο άθλημα, ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής ή δίπλωμα της σχολής προπονητών της παρ. 4 ή πτυχίο ή δίπλωμα αναγνωρισμένων σχολών προπονητών του εξωτερικού,

β) αντίγραφο ποινικού μητρώου, που να αποδεικνύει ότι δεν υφίσταται  αμετάκλητη  καταδίκη για τα αδικήματα που αναφέρονται στις περ. β’ και  γ’ της παρ. 1 του άρθρου 3,

γ) πιστοποιητικό της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής, που να βεβαιώνει ότι δεν εκκρεμεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα της περ. β’,

δ) πιστοποιητικό υγείας από τις υγειονομικές επιτροπές των οικείων Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων του Εθνικού Συστήματος Υγείας,

ε) καταβολή παραβόλου εκατόν σαράντα επτά (147,00) ευρώ, εκδιδόμενου από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, το ύψος του οποίου μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού.

  1. Για όσους κατέχουν πτυχίο ή δίπλωμα αναγνωρισμένων σχολών προπονητών του  εξωτερικού ή άλλων αναγνωρισμένων σχολών της ημεδαπής, απαιτείται και γνώμη, για την ισοτιμία, της πενταμελούς επιτροπής που λειτουργεί στην έδρα του Ελληνικού Κέντρου Αθλητικής Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Κ.Α.Ε.Τ.). Η επιτροπή  αυτή του Ε.Κ.Α.Ε.Τ. συγκροτείται με απόφαση του Δ.Σ. αυτού και αποτελείται  από το Διευθυντή Αγωνιστικού Αθλητισμού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού,  το Διευθυντή Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και  Θρησκευμάτων, έναν (1) εκπρόσωπο του Ε.Κ.Α.Ε.Τ., έναν (1) εκπρόσωπο της  οικείας αθλητικής ομοσπονδίας και έναν (1) εκπρόσωπο της ομοσπονδίας  προπονητών ή του αντιπροσωπευτικότερου συνδέσμου προπονητών του οικείου  αθλήματος. Εάν δεν υπάρχει ομοσπονδία ή σύνδεσμος προπονητών, ορίζεται, ως  πέμπτο μέλος της επιτροπής, Προπονητής μεταξύ εκείνων που κατέχουν δίπλωμα  της ανώτατης κατηγορίας, ύστερα από υπόδειξη της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας. Για κάθε άθλημα επιτρέπεται να συγκροτείται ξεχωριστή επιτροπή.  Με την απόφαση συγκρότησης της επιτροπής μπορεί να καθορίζονται όλα τα διαδικαστικά ζητήματα και οι λεπτομέρειες για την αναγνώριση της ισοτιμίας. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Ε.Κ.Α.Ε.Τ., ορίζονται οι παθήσεις και οι βλάβες που κωλύουν τη χορήγηση ειδικής άδειας προπονητή.
  2. Στο Ε.Κ.Α.Ε.Τ. ιδρύεται και λειτουργεί Εθνική Σχολή Προπονητών για όλες  τις κατηγορίες προπονητών και για όλους τους κλάδους άθλησης. Η λειτουργία  της σχολής πραγματοποιείται, ύστερα από γνώμη της οικείας αθλητικής  ομοσπονδίας και έχει διάρκεια τουλάχιστον οκτώ (8) μήνες για την κατώτατη  κατηγορία. Με κανονισμό του Ε.Κ.Α.Ε.Τ. ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία και το πρόγραμμα της σχολής αυτής, τα προσόντα του εκπαιδευτικού  προσωπικού, τα προσόντα των υποψήφιων προπονητών, το επίπεδο των σπουδών και  την κατάταξη των αποφοίτων προπονητών σε κατηγορίες, καθώς και κάθε άλλο  συναφές θέμα.
  3. Προπονητή, σύμφωνα με τα παραπάνω, έχουν υποχρέωση να απασχολούν.

α) Οι αθλητικές ομοσπονδίες και οι αθλητικές ενώσεις.

β) Οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες και τα τμήματα αμειβόμενων αθλητών.

γ) Τα αθλητικά σωματεία τα οποία καλλιεργούν ομαδικό άθλημα και συμμετέχουν  σε πρωταθλήματα εθνικών κατηγοριών και σε τοπικό πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας. Με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, ύστερα από  πρόταση της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας και της οικείας ομοσπονδίας ή συνδέσμου προπονητών, επιτρέπεται να επεκτείνεται η υποχρέωση απασχόλησης  προπονητή σε άλλες κατηγορίες πρωταθλημάτων.

δ) Τα αθλητικά σωματεία που καλλιεργούν ατομικό άθλημα και έχουν αθλητές  στη δύναμή τους ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών.

Η υποχρέωση απασχόλησης προπονητή σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα δεν ισχύει για τα αθλητικά σωματεία που καλλιεργούν τα αθλήματα του ζατρικίου και του αγωνιστικού μπριτζ.

  1. Κάθε προπονητής συμβάλλεται υποχρεωτικά εγγράφως με τον αθλητικό φορέα  στον οποίο παρέχει τις υπηρεσίες του με πλήρη, μερική ή περιοδική απασχόληση  εξαρτημένης εργασίας ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών. Η σχετική σύμβαση, για  να είναι έγκυρη, απαιτείται να κατατεθεί και να θεωρηθεί από την αρμόδια  Δ.Ο.Υ.

Σε καθηγητές Φυσικής Αγωγής που υπηρετούν στο Δημόσιο επιτρέπεται να  ανατίθενται καθήκοντα ομοσπονδιακού προπονητή ή τεχνικού συμβούλου για τα ολυμπιακά αθλήματα, με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων των Υπουργείων Παιδείας και  Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Αθλητισμού, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση της οικείας  ομοσπονδίας. Με την απόφαση αυτή καθορίζονται το είδος και η διάρκεια  άσκησης των καθηκόντων αυτών, η πλήρης ή μερική απαλλαγή από τα καθήκοντα  της οργανικής θέσης τους, η διατήρηση της μισθολογικής και ασφαλιστικής  κατάστασης των υπαλλήλων αυτών, καθώς επίσης κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.  Με όμοια απόφαση μπορεί να ανακαλείται μερικά ή ολικά η αρχική απόφαση.

  1. Η άδεια προπονητή ανακαλείται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ύστερα από εισήγηση της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας, για  παραβάσεις που εμπίπτουν στις περ. β` και γ` της παρ. 1 του άρθρου 3  του παρόντος και για όσους λόγους θα προβλεφθούν στην απόφαση του  αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού της παρ. 9 του παρόντος άρθρου.
  2. Στον προπονητή, του οποίου αθλητής ή ομάδα σημείωσε μία από τις  διακρίσεις που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 34, χορηγείται  ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) της οικονομικής επιβράβευσης που προβλέπεται για τον αθλητή ατομικού αγωνίσματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο  ίδιο άρθρο.  Σε περίπτωση που ο ίδιος αθλητής ή περισσότεροι του ενός αθλητές ή ομάδες  του ίδιου προπονητή σημειώσουν μια από τις παραπάνω διακρίσεις, το χορηγούμενο στον προπονητή ποσοστό του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζεται επί  της μεγαλύτερης από τις διακρίσεις που σημείωσαν οι αθλητές του και προσαυξάνεται κατά ποσοστό που καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού για καθεμία από τις υπόλοιπες διακρίσεις. Με την ίδια απόφαση  ορίζονται οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διαδικασία και  κάθε άλλο συναφές θέμα για την εκκαθάριση και την καταβολή της οικονομικής  επιβράβευσης. Η διάταξη της παραγράφου 11 του άρθρου 13 του ν. 2238/1994 (Α΄151),  που προστέθηκε με το άρθρο 10 του ν. 2459/1997 (Α΄17), εφαρμόζεται ανάλογα και  στους προπονητές.

Στην περίπτωση των κλάδων άθλησης, στους οποίους, εκτός από τον προπονητή,  απασχολήθηκε και χορογράφος, η οικονομική επιβράβευση του άρθρου αυτού  επιμερίζεται μεταξύ τους κατ` ίσα μέρη.

Στην περίπτωση κατά την οποία στην επίτευξη της διάκρισης κατά την έννοια  της παρ. 2 του άρθρου 34 έχουν συμβάλει περισσότεροι από ένας  προπονητές ή άλλοι επιστημονικοί συνεργάτες, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες  του αθλήματος ή του αγωνίσματος, το ποσοστό της οικονομικής επιβράβευσης μπορεί να επιμερισθεί ανάλογα και σε περισσότερα πρόσωπα σύμφωνα με τις πιο  πάνω ιδιότητες, κατά τα προβλεπόμενα στον κανονισμό εθνικών ομάδων της οικείας ομοσπονδίας.

  1. Με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, που εκδίδεται ύστερα  από γνώμη της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας και της οικείας ομοσπονδίας  προπονητών ή του συνδέσμου προπονητών, μέσα σε ένα (1) χρόνο από τη  δημοσίευση του παρόντος, ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν την απασχόληση  προπονητών σε αθλητικούς φορείς, ανάλογα με την κατηγορία, τα προσόντα των  προπονητών, τις προϋποθέσεις άσκησης επαγγέλματος προπονητή των πτυχιούχων  της Εθνικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής, καθώς και των πτυχιούχων των  Σ.Ε.Φ.Α.Α. χωρίς ειδικότητα.

Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται η διαδικασία χορήγησης, οι προϋποθέσεις  ανάκλησης της άδειας άσκησης του επαγγέλματός τους, οι όροι πρόσληψης  αλλοδαπών προπονητών, οι σχέσεις μεταξύ προπονητών και αθλητικών σωματείων  και λοιπών αθλητικών φορέων που απασχολούν προπονητή, οι προϋποθέσεις  έκδοσης δελτίου ταυτότητας προπονητή, από την ομοσπονδία ή το σύνδεσμο των  προπονητών, οι περιορισμοί, τα ασυμβίβαστα άσκησης του επαγγέλματος του  προπονητή, οι κυρώσεις που επιβάλλονται στους αθλητικούς φορείς και στους  προπονητές για παράβαση των διατάξεων του οικείου κανονισμού ή του παρόντος,  καθώς και κάθε άλλο συναφές θέμα, ως και θέματα που αφορούν όσους ασκούν ήδη  το επάγγελμα του προπονητή κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

  1. Κατά  παρέκκλιση των ρυθμίσεων της παρ. 4 του παρόντος οι σχολές  προπονητών ποδοσφαίρου, θαλάσσιου σκι και χιονοδρομίας μπορούν να ιδρύονται  και να λειτουργούν από τις οικείες αθλητικές ομοσπονδίες. Με κανονισμό που  ψηφίζεται από τις ομοσπονδίες αυτές και εγκρίνεται κατά τη διαδικασία του  άρθρου 27 του παρόντος νόμου, ρυθμίζονται όλα τα θέματα που αφορούν τη  λειτουργία των σχολών, καθώς και την απασχόληση των προπονητών, τα προσόντα  και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Τα διπλώματα στους προπονητές χορηγούνται από  τις οικείες ομοσπονδίες και θεωρούνται για τη νομιμότητά τους από τη Γενική  Γραμματεία Αθλητισμού. Η άδεια άσκησης επαγγέλματος χορηγείται από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 περ.  β΄, γ`, δ`, ε` του παρόντος.
  2. Όποιος κατέχει άδεια άσκησης του επαγγέλματος προπονητή από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, δεν μπορεί να διατηρεί την αθλητική ιδιότητα και να αγωνίζεται σε επίσημους αγώνες του αθλήματος για το οποίο κατέχει άδεια άσκησης επαγγέλματος, εκτός εάν έχει καταθέσει την άδειά του στην οικεία  αθλητική ομοσπονδία. Εν ενεργεία αθλητής ομαδικού αθλήματος, ο οποίος κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή, δύναται κατ΄ εξαίρεση να ασκεί το επάγγελμα του προπονητή: α) σε άλλη κατηγορία από αυτήν, στην οποία συμμετέχει ως αθλητής, β) σε ακαδημίες, ή γ) σε ομάδες αντίθετου με αυτόν φύλου οποιασδήποτε κατηγορίας.
  3. Πέραν της αδειοδότησης από το κράτος, η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή δεν  υπόκειται στην έγκριση ή άλλου ισοδύναμου αποτελέσματος περιορισμό άλλου φορέα, εφόσον ο  προπονητής είναι κάτοχος πτυχίου Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α.)  ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής με κύρια ή πρώτη ειδικότητα στο άθλημα στο οποίο θα  εργαστεί.
  4. Σε αθλητές των αθλημάτων της σκοποβολής και της τοξοβολίας με εμπειρία τουλάχιστον δύο (2) ετών και με συμμετοχή σε είκοσι (20) τουλάχιστον επίσημους αγώνες στα παραπάνω ατομικά αθλήματα, απονέμεται η ιδιότητα του εκπαιδευτή αθλήματος σκοποβολής ή τοξοβολίας, εφόσον είναι κάτοχοι αντίστοιχου τίτλου εκπαιδευτικής επάρκειας της οικείας αθλητικής Ομοσπονδίας. Ο εκπαιδευτής του προηγούμενου εδαφίου προσφέρει τις γνώσεις και τις δεξιότητές του εθελοντικά χωρίς οικονομικό ή άλλο υλικό αντάλλαγμα, ενώ η άσκηση της σχετικής δραστηριότητας δεν υποδηλώνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την άσκηση επαγγέλματος ή επιτηδεύματος από αυτόν.

Το δίπλωμα του εκπαιδευτή απονέμεται κατόπιν παρακολούθησης και επιτυχούς δοκιμασίας εκπαιδευτικού προγράμματος από την οικεία αθλητική Ομοσπονδία, η οποία τηρεί Μητρώο Εκπαιδευτών.

Τα αθλητικά σωματεία, που καλλιεργούν τα αθλήματα της σκοποβολής και της τοξοβολίας και έχουν αθλητές στη δύναμή τους ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών δύνανται να απασχολούν εκπαιδευτή του οικείου αθλήματος εγγεγραμμένο στο Μητρώο Εκπαιδευτών της παρ. 2, με σύμβαση απασχόλησης οικειοθελούς προσφοράς άνευ ανταλλάγματος.»

  • 14 Αυγούστου 2020, 01:50 | Λαϊνα Η.

    Καλησπέρα, Κύριε Υφυπουργέ επειδή το θεμα του Προπονητή ειναι μείζονος σημασίας καθώς αφορά και μικρές ηλικίες θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση με Προπονητες Α’- Β’ Κατηγορίας με Κύρια και Δευτερεύουσα ειδικότητα αντιστοιχα.
    Είναι άξιο απορίας πως από σχολές προπονητών μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του προπονητή με 8 μήνες μαθημάτων χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση ενώ με 4 ακαδημαϊκά ετη στα Τεφαα και με δευτερευουσα ειδικότητα δεν μπορουν. Θερμή παράκληση να λάβετε υπόψιν σας στο νεο νομο τη συγκεκριμένη Δευτερη Ειδικοτητα των Καθηγητών Φυσικης Αγωγής.

  • 13 Αυγούστου 2020, 18:29 | Θρασύβουλος

    Κύριε Υπουργέ,
    Δικαιώστε εδώ και τώρα τους αποφοίτους των ΤΕΦΑΑ/ ΣΕΦΑΑ με ειδικότητα ποδόσφαιρο βάζοντας ένα τέλος στην άρνηση της ΕΠΟ να μην αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΦΑΑ,ΣΕΦΑΑ που κατέχουν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος απο την ΓΓΑ και να δέχεται για προπονητές ποδοσφαίρου μόνο όσους παρακολουθούν τα δικά της σεμινάρια.

  • 13 Αυγούστου 2020, 14:38 | Πετμεζάς Σταύρος

    στην παράγραφο 10. να προστεθεί και το άθλημα της σκοποβολής

    στην παράγραφο 11. να προστεθεί στην αρχή: Με εξαίρεση το άθλημα της σκοποβολής,

    στην παράγραφο 13. η συμμετοχή σε επίσημους αγώνες να μειωθεί σε δέκα (10) διότι δεν πραγματοποιούνται αρκετοί αγώνες και το κόστος συμμετοχής είναι ατομικό και υψηλό (μετακίνηση, πυρομαχικά, κόστος συμμετοχής)

    επίσης το δίπλωμα εκπαιδευτή να εκδίδεται και στην αγγλική γλώσσα (για χρήση στο εξωτερικό)

    Να προστεθεί η παρακάτω παράγραφος:
    14. Ο εκπαιδευτής της σκοποβολής δύναται ανεξάρτητα από τα προβλεπόμενα από τον Ν.4678/2020:
    α) να φέρει τον εξοπλισμό προπονήσεως του (οπλισμός) χωρίς να φέρει την αθλητική ιδιότητα ή
    β) να μην αφαιρείται η αθλητική του ιδιότητα εφόσον δεν συμμετάσχει σε κοινό αγώνα με τους αθλητές που προπονεί.
    γ) δύναται να διατηρεί τον εξοπλισμό προπονήσεως (οπλισμό) του χωρίς την υποχρέωση να συμμετάσχει σε αγώνες
    δ) έχει το δικαίωμα να φέρει εξοπλισμό προπόνησης (οπλισμό) σε αριθμό άνω των προβλεπόμενων του Ν.4678/2020, εφόσον μπορούν να υπάρχουν αθλητές στο σύλλογο που συμμετέχουν σε διάφορα αγωνίσματα του αθλήματος

  • 13 Αυγούστου 2020, 12:04 | Pasxalis

    ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12 – Πέραν της αδειοδότησης από το κράτος, η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή δεν υπόκειται στην έγκριση ή άλλου ισοδύναμου αποτελέσματος περιορισμό άλλου φορέα, εφόσον ο προπονητής είναι κάτοχος πτυχίου Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α.) ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής με κύρια ή πρώτη ειδικότητα στο άθλημα στο οποίο θα εργαστεί.

    ΣΧΟΛΙΟ – Ισχυε και παλιοτερα αλλα οσον αφορα το Ποδοσφαιρο δεν εφαρμοστηκε ποτε. Η ΕΠΟ καταστρατηγησε το νομο του κρατους και το κρατος απλα δεν εκανε τιποτα. Ακομα και σημερα ισχυει η καταστρατηγηση του νομου του Κρατους αφου η ΕΠΟ δεν επιτρεπει σε αποφοιτους ΣΕΦΑΑ να δουλεψουν ως Προπονητες σε επαγγελματικες κατηγοριες. Γελανε και οι πετρες με τον ιδιωτικο φορεα ΕΠΟ που κανει οτι γουσταρει με τους νομους του Ελληνικου κρατους και κανενας δεν αναλαμβανει την ευθυνη να τους συμμορφωσει

  • 13 Αυγούστου 2020, 12:12 | Pasxalis

    ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10 – Κατά παρέκκλιση των ρυθμίσεων της παρ. 4 του παρόντος οι σχολές προπονητών ποδοσφαίρου, θαλάσσιου σκι και χιονοδρομίας μπορούν να ιδρύονται και να λειτουργούν από τις οικείες αθλητικές ομοσπονδίες. Με κανονισμό που ψηφίζεται από τις ομοσπονδίες αυτές και εγκρίνεται κατά τη διαδικασία του άρθρου 27 του παρόντος νόμου, ρυθμίζονται όλα τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των σχολών, καθώς και την απασχόληση των προπονητών, τα προσόντα και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Τα διπλώματα στους προπονητές χορηγούνται από τις οικείες ομοσπονδίες και θεωρούνται για τη νομιμότητά τους από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η άδεια άσκησης επαγγέλματος χορηγείται από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 περ. β΄, γ`, δ`, ε` του παρόντος.

    ΣΧΟΛΙΟ – Τα διπλωματα των Προπονητων απο την ΕΠΟ εχουν ελεγχθει για τη νομιμοτητα τους απο την ΓΓΑ??? Αφου η ΕΠΟ δε δινει λογο στη ΓΓΑ, διαφωτιστε μας ποιον ελεγχο εχετε κανει εως σημερα. Και απο τη στιγμη που δεν προβλεπεται απο την Ελληνικη νομοθεσια πολυ σωστα να δοθει Αδεια Εξασκησης Επαγγελματος σε σεμιναριακους αποφοιτους των Σχολων ΕΠΟ, ενω αντιθετως προβλεπεται για τα ΣΕΦΑΑ / ΙΕΚ (α) γιατι υπαρχουν αποφοιτοι ΣΕΦΑΑ /ΙΕΚ που δεν μπορουν να παρουν αδεια εξασκησης επαγγελματος και (β) γιατι δουλευουν οι σεμιναριακοι αποφοιτοι της ΕΠΟ και οχι οι υπολοιποι. Τελικα ο νομος προβλεπει αλλα δεν εφαρμοζει, μηπως να ελεγξετε τα αρμοδια ελεγκτικα οργανα σας που δεν εκτελουν και αφηνουν την ΕΠΟ (ιδιωτικο φορεα) να αλωνιζει (κρατος εν κρατει)…

  • 13 Αυγούστου 2020, 12:42 | ΜΙΧΑΗΛ ΡΕΛΛΟΣ

    ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ των ρυθμίσεων της παρ. 4 του άρθρου 11

    Κανονικά θα έπρεπε οι Ομοσπονδίες να διοργανώνουν Σχολές Προπονητών με την επίβλεψη του κράτους για να μην υπάρχουν άδικοι αποκλεισμοί και όχι το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών και Τεχνολογίας ή όποια άλλη κρατική δομή. Αυτό που γίνεται από χρόνια είναι στρέβλωση της λογικής σε μια φιλελεύθερη κοινωνία που οραματίζεται ο Πρωθυπουργός, η οποία δεν συμβαδίζει με τον διαρκή κρατικό σοσιαλιστικής έμπνευσης έλεγχο που καθιερώθηκε για διάφορους λόγους προ δεκαετιών. Οι ομοσπονδίες και τα αθλητικά σωματεία δεν είναι κρατικές υπηρεσίες και δεν πρέπει να τις αντιμετωπίζει έτσι το κράτος.
    Αλλά αν πρόκειται να συνεχιστεί ο υφιστάμενος κρατικός έλεγχος, τότε και οι σχολές προπονητών ορισμένων πολεμικών τεχνών, όπως καράτε, τζούντο, ταεκβοντο, πρέπει να προστεθούν στην παρέκκλιση των ρυθμίσεων της παρ. 4 του άρθρου 11 λόγω των τεχνικών ιδιαιτεροτήτων τους που ανήκουν αποκλειστικά στη σφαίρα των αντίστοιχων ομοσπονδιών.
    Δηλαδή η ίδρυση σχολών προπονητών δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στο ποδόσφαιρο, το θαλάσσιο σκι και τη χιονοδρομία. Ειδικά για το άθλημα του καράτε το οποίο έχει πολλά εξειδικευμένα διαφορετικά στυλ, τα οποία συνεχώς αυξάνονται σε διεθνές επίπεδο, η παρέκκλιση είναι απολύτως απαραίτητη σε αντιδιαστολή με το ποδόσφαιρο, το θαλάσσιο σκι και τη χιονοδρομία που έχουν επιλεγεί στις εξαιρέσεις μόνο για λόγους πρακτικής δυσκολίας του κράτους να ελέγξει.

    ΣΧΕΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (παράγραφος 6 του άρθρου 31 του ν. 2725/1999)

    Εξ αρχής υπήρχε μια παράλειψη και στρέβλωση στον αθλητικό νόμο, ότι υποχρεώνονται και τα πολύ μικρά αθλητικά σωματεία ατομικών αθλημάτων που έχουν κυρίως ενήλικες αθλητές αλλά και λίγους ανήλικους, χωρίς οικονομική ευχέρεια, σε πρόσληψη προπονητή με μισθό, παρότι συχνά κάποιος προπονητής με άδεια εργασίας από την ΓΓΑ αποδέχεται και συνάπτει Σχέση Εθελοντικής Εργασίας (χωρίς μισθό, ανεξάρτητος, χωρίς να τελεί υπό τις εντολές της διοίκησης) με το σωματείο για να ασχολείται περιοδικά με την προπόνηση των λίγων ανηλίκων. Αυτό γίνεται σε πολλά μικρά σωματεία που κινδυνεύουν με την ισχύουσα πρόταση να αποβληθούν από την ομοσπονδία τους.

    Προτείνουμε την τροποποίηση της διάταξης της παράγραφος 6 του άρθρου 31 του ν. 2725/1999 ως εξής:

    «…Στο άρθρο 31 του ν. 2725/1999 τροποποιούνται οι παρ. 2, 5, 6 και 11, προστίθεται παρ. 13 και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής: ….
    6. Κάθε προπονητής συμβάλλεται υποχρεωτικά εγγράφως με τον αθλητικό φορέα στον οποίο παρέχει τις υπηρεσίες του με πλήρη, μερική ή περιοδική απασχόληση εξαρτημένης εργασίας ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών ή με σύμβαση εθελοντικής εργασίας που αναρτάται στο ΕΡΓΑΝΗ. Η σύμβαση απασχόλησης για να είναι έγκυρη απαιτείται να κατατεθεί και να θεωρηθεί στη Δ.Ο.Υ.»

  • 13 Αυγούστου 2020, 12:02 | Pasxalis

    ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3 – Για όσους κατέχουν πτυχίο ή δίπλωμα αναγνωρισμένων σχολών προπονητών του εξωτερικού ή άλλων αναγνωρισμένων σχολών της ημεδαπής, απαιτείται και γνώμη, για την ισοτιμία, της πενταμελούς επιτροπής που λειτουργεί στην έδρα του Ελληνικού Κέντρου Αθλητικής Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Κ.Α.Ε.Τ.). Η επιτροπή αυτή του Ε.Κ.Α.Ε.Τ. συγκροτείται με απόφαση του Δ.Σ. αυτού και αποτελείται από το Διευθυντή Αγωνιστικού Αθλητισμού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, το Διευθυντή Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, έναν (1) εκπρόσωπο του Ε.Κ.Α.Ε.Τ., έναν (1) εκπρόσωπο της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας και έναν (1) εκπρόσωπο της ομοσπονδίας προπονητών ή του αντιπροσωπευτικότερου συνδέσμου προπονητών του οικείου αθλήματος.

    ΣΧΟΛΙΟ – Να εξαιρεθουν τα ΙΕΚ απο τη διαδικασια αυτη αφου δινουν εξετασεις Κρατικες και κατεχουν Κρατικο Διπλωμα αναγνωρισμενο Κατηγοριας 5. Οταν δινουν εξετασεις Θεωρητικες και Πρακτικες οπως τα ΤΕΦΑΑ, ελεγχονται απο Καθηγητες αναγνωρισμενους με εξειδικευση απο τον Κρατικο φορεα. Οποτε δεν χρειαζεται κανενας ιδιωτικος φορεας (αντιπροσωποι ΕΠΟ και Συνδεσμων Προπονητων) να αξιολογησει το Διπλωμα τους, ειναι Παρανομο αφου το Διπλωμα εχει κρατικη υποσταση. Ειδαλλως να σταματησουν οι εξετασεις στα ΙΕΚ απο τον ΕΟΠΠΕΠ και να δινεται το Διπλωμα με τυπικες διαδικασιες οπως γινεται στις Σχολες ΕΠΟ με 10ημερα επιμορφωτικα σεμιναρια. Μην ισοπεδωνουμε τα παντα ΤΕΦΑΑ 4 χρονια και ΙΕΚ 2 χρονια ισα με τα επιμορφωτικα σεμιναρια καποιων ημερων.

  • 13 Αυγούστου 2020, 12:04 | Pasxalis

    ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2. Για τη χορήγηση της ειδικής άδειας άσκησης του επαγγέλματος του προπονητή απαιτούνται:

    α) πτυχίο Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α.), με κύρια ή πρώτη ειδικότητα στο συγκεκριμένο άθλημα, ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής ή δίπλωμα της σχολής προπονητών της παρ. 4 ή πτυχίο ή δίπλωμα αναγνωρισμένων σχολών προπονητών του εξωτερικού

    ΣΧΟΛΙΟ – Τα ΙΕΚ που ειναι???? Προβλεπεται Αδεια Εξασκησης Επαγγελματος για τους Προπονητες προερχομενοι απο το Ε.Κ.Α.Ε.Τ. με 8 μηνες φοιτησης και δεν προβλεπεται για τα ΙΕΚ με 2 χρονια φοιτησης????

    Μαλλον το Κρατος κατι ξεχναει αφου οι αποφοιτοι ΙΕΚ δινουν εξετασεις στο τελος και παιρνουν Κρατικο Διπλωμα Προπονητη Αθληματος με εξειδικευση το Ποδοσφαιρο απο τον ΕΟΠΠΕΠ Κατηγοριας 5. Παρακαλω να διορθωθει αμεσα η παραλειψη

  • 13 Αυγούστου 2020, 12:06 | Pasxalis

    Παραγραφος 1 – Η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή επιτρέπεται μόνο στον κάτοχο άδειας, που χορηγείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η απόφαση χορήγησης της άδειας κοινοποιείται στην οικεία αθλητική ομοσπονδία, η οποία τηρεί μητρώο Προπονητών για κάθε κλάδο άθλησης, καθώς και στον οικείο σύνδεσμο η ομοσπονδία προπονητών.

    ΣΧΟΛΙΟ – Επομένως οι Προπονητες Ποδοσφαιρου που προερχονται απο τις Σχολες ΕΠΟ δεν μπορουν να δουλευουν σαν Προπονητες, αφου ειναι αδυνατο να αποκτησουν αδεια εξασκησεως επαγγελματος απο τη ΓΓΑ καθως τα διπλωματα που εκδιδονται ειναι απλα πιστοποιητικα ISO. Περιεργο επισης που οι εχοντες αυτη την αδεια δεν μπορουν να δουλεψουν αφου η ΕΠΟ δεν τους δεχεται.

    Απο την πρωτη παραγραφο το Κρατος παρανομει εις βαρος των ΤΕΦΑΑ/ΙΕΚ και αλλων σχολων που μπορουν να εκδοσουν αδεια εξασκησης επαγγελματος. Περιεργο που δεν εφαρμοζεται ο νομος πρακτικα, παρα μονο γραφεται.

  • 13 Αυγούστου 2020, 12:14 | Αθανάσιος Ζούλιας

    Με ικανοποίηση διάβασα ότι δεν ισχύει η υποχρέωση σύμβασης για προπονητή στο αγωνιστικό μπριτζ. Οπως θα πρέπει να καταργηθεί και η χρήση του όρου αποδυτήρια για το αγωνιστικό μπριτζ. Θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει σαφέστερη διάκριση μεταξύ των πνευματικών αθλημάτων και των υπολοίπων.
    Στο μπριτζ έχουμε τους εκπαιδευτές. Οι προπονητές ορίζονται για τους Πανελλήνιους και Διεθνείς αγώνες για τις συμμετοχές των αντίστοιχων ομάδων
    Οι απόψεις αυτές είναι προσωπικές. Θα επανέλθουμε με τις συλλογικές απόψεις του σωματείου μας. (Μικρό περιφερειακό σωματείο του μπριτζ)

  • 13 Αυγούστου 2020, 01:58 | Βαγγέλης Καλ.

    Η ρύθμιση υποβαθμίζει τα Δημόσια ΙΕΚ και την παρεχόμενη από αυτά εδώ και χρόνια ειδικότητα «Προπονητής Αθλημάτων». Οι ομοσπονδίες δεν αποτελούν δομές εκπαίδευσης και κατάρτισης και ως εκ τούτου δεν νομιμοποιούνται να παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Η παρούσα δε ρύθμιση τους παρέχει μεν αυτή τη νομιμοποίηση, χωρίς ωστόσο να πληρούν καμία ουσιαστική προϋπόθεση, προσδίδοντας έτσι μια εντελώς αγοραία διάσταση στην εκπαίδευση και ευτελίζοντας μεσομακροπρόθεσμα την ίδια την ειδίκευση.

  • 13 Αυγούστου 2020, 01:41 | Γιάννης Α.

    Απαράδεκτη ρύθμιση που χρήζει άμεσης απόσυρσης! Δεν είναι δυνατόν να απαξιώνετε τις δομές της επαγγελματικής κατάρτισης που εδώ και τόσα χρόνια παρέχουν εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, με πιστοποίηση και διεθνή αναγνώριση! Άμεση απόσυρση ή τροποποίηση ώρα θα την διόρθωση κάθε απαράδεκτης και αναίτιας υποβάθμισης της ειδικότητας «προπονητής αθλημάτων» των ΙΕΚ.

  • 13 Αυγούστου 2020, 00:35 | Γεωργιου

    Κύριε υφυπουργέ προτείνουμε ως Καθηγητές Φυσικής Αγωγής να μεριμνήσετε για τις Δευτερεύουσες ειδικότητες των Τεφαα ώστε να κατοχυρωθούμε επαγγελματικά ως προπονητές. Είναι άδικο ύστερα από 4 Πανεπιστημιακά έτη να μην έχουμε τη δυνατότητα να εργαστούμε σε αθλητικα σωματεια λόγω του ελλιπούς και ατελούς νόμου που προϋπάρχει.
    Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις ενέργειες σας.

  • Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώνουμε τον αποκλεισμός από το παρόν σχέδιο των αποφοίτων ΙΕΚ, της ειδικότητας «Προπονητής Αθλήματος», από το δικαίωμα της χορήγησης άδειας άσκησης του επαγγέλματος τους!!!
    Ελπίζουμε να έγινε κατά λάθος και όχι εσκεμμένα και συντεχνιακά!
    Αν είναι δυνατόν να αναγνωρίζει το δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος σε ένα που παρακολούθησε ένα σεμινάριο διάρκειας 400 ωρών και όχι στον πτυχιούχο ΙΕΚ μετά από κατάρτιση 5 εξαμήνων και συνολικής διάρκειας σε ώρες 1.200 και επιπλέον 960 ώρες πρακτικής άσκησης με Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας επιπέδου 5 σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων που είναι ακριβώς ίδιο με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (EQF) με αναγνώριση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (εκτός από την Ελλάδα!!!)
    Η (ΠΑΝΕΔΔΙΕΚ) Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Δημοσίων ΙΕΚ θέλει να πιστεύει ότι μόνο εκ παραδρομής έγινε αυτή η παράληψη.

    Για το ΔΣ της ΠΑΝΕΔΔΙΕΚ
    Γιώργος Διαμαντόπουλος
    Πρόεδρος ΠΑΝΕΔΔΙΕΚ

  • 12 Αυγούστου 2020, 19:48 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΝΤΟΝΑΣΙΟΣ

    Γιατί μόνο οι υπηρετούντες στο υπουργείο Παιδείας μπορούν να αποσπαστούν απο τα καθήκοντα τους ως ομοσπονδιακοί προπονητές και όχι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα?

  • 12 Αυγούστου 2020, 16:38 | Καραλιολιος Σωτήριος

    Μακάρι σύντομα επιτέλους να γίνει η πραγματική αναγνώριση των πτυχιουχων τεφαα με ειδικότητα ποδόσφαιρο και να μπορούν να βρίσκονται σε όποια επαγγελματική ομάδα τους δωθει η ευκαιρία!

  • 12 Αυγούστου 2020, 16:29 | Βασίλης Κοσυφολογος

    Κύριε Υπουργέ συγχαρητήρια για την προσπάθεια και εύχομαι να διορθώσετε αυτόν τον παραλογισμό που υφίσταται ο κλάδος μου.Και μιλάω για τους απόφοιτους Τ.Ε.Φ.Α.Α. με ειδικότητα το ποδόσφαιρο.
    Δεν γίνετε να μην μπορούμε να ασκήσουμε το επάγγελμα μας ,έχοντας Πανεπιστημιακές γνωσεις και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από την ΓΓΑ και να τον κάνουν κάποιοι με λίγες ώρες σεμιναρίων από τα μαθήματα παρωδίας της ΕΠΟ.
    ΔΕΝ ΓΊΝΕΤΕ εγω και οι συνάδελφοί μου που έχουν σπουδάσει εργοφυσιολογια, ανατομία, αθλητιατρικη, αθλητική ψυχολογία, παιδαγωγικά κτλ,να έχουμε κάνει 1 χρόνο ειδικότητα και 4 χρόνια συνολο σπουδων ανώτατης εκπαίδευσης να μην μπορούμε να κάτσουμε στον πάγκο,να μας απειλούν με πρόστιμα γιατί κάναμε το έγκλημα να σπουδασουμε και να κάθονται άνθρωποι χαμηλότερου εκπαιδευτικού και πνευματικου επιπέδου με λίγες ώρες σεμιναρίων(τα περισσότερα στέλνονται και δίνονται και χωρίς παρουσία αν έχεις και γνωστο).
    Αυτοί κρίνονται ικανοί Και εμείς ανίκανοι. Μπορεί να γυμνασει και να προπονήσει κάποιος με λίγες ώρες σεμιναρίων παιδιά και όχι εμείς που είναι η σπουδές μας
    Το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι είναι άκρως επικίνδυνο και παράλογο και πηγαίνουν το άθλημα βήματα πίσω
    Είναι ευκαιρία να κάνετε το αυτονόητο, δεν ζητάμε καμία χάρη, παρά μόνο να επικρατήσει λογική και να μας δώσετε αυτό που δικαιούμαστε και αξίζουμε και που στερούμαστε τόσα χρόνια παρανόμως από την ΕΠΟ
    Είμαι σίγουρος πως θα το κάνετε
    Με εκτίμηση ένας παθών του παραλογισμού

  • 12 Αυγούστου 2020, 15:05 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

    Στην Παράγραφο 10. στο πρώτο εδάφιο, πρέπει να προβλέπεται και η Ίδρυση και λειτουργία σχολής προπονητών Ιστιοπλοίας από την οικεία αθλητική Ομοσπονδία.
    Έτσι το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 10 θα πρέπει να διαμορφωθεί ως ακολούθως :
    «»Κατά παρέκκλιση των ρυθμίσεων της παρ. 4 του παρόντος οι σχολές προπονητών ποδοσφαίρου, θαλάσσιου σκι, χιονοδρομίας και ιστιοπλοίας μπορούν να ιδρύονται και να λειτουργούν από τις οικείες αθλητικές ομοσπονδίες.»»

  • 12 Αυγούστου 2020, 14:47 | ΝΙΚΟΛΑΣ

    Απαράδεκτη ρύθμιση, η οποία υποβαθμίζει τις δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας και κυρίως τα Δημόσια ΙΕΚ στα οποία παρέχεται εδώ και 25 χρόνια η ειδικότητα προπονητής αθλημάτων (και οι απόφοιτοι των οποίων εν συνεχεία πιστοποιούνται από τον ΕΟΠΠΕΠ στο άθλημα εξειδίκευσης λαμβάνοντας το επίπεδο 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων με σχετική οδηγία της Ε.Ε.). Οι ομοσπονδίες δεν αποτελούν δομές εκπαίδευσης και κατάρτισης και δεν έχουν δικαίωμα να αποδίδουν επαγγελματικά προσόντα και ακόμα κι αν αποκτήσουν τέτοια υπόσταση θα είναι σε αδιαβάθμιστο επίπεδο. Κραυγαλέα υποβάθμιση των επίσημων δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης της χώρας και εξίσου κραυγαλέα παράβαση του European Qualifications Framework. Ανάγκη άμεσης τροποποίησης του άρθρου με αναγνώριση δικαιωμάτων αποφοίτων ΙΕΚ πιστοποιημένων απο τον ΕΟΠΠΕΠ ή πλήρη απόσυρση του άρθρου.

  • 12 Αυγούστου 2020, 12:34 | Δημήτρης Αργυρίου

    Προσθέστε χρηματικό πρόστιμο στους παραβάτες της νομοθεσίας

  • 11 Αυγούστου 2020, 14:22 | Ανδρεας Καραμάνης

    Καλησπέρα σας. Είναι πολυ σημαντική η εισαγωγη της έννοιας του εκπαιδευτη στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Αθλητες οι οποίοι έχουν αποδεδειγμενη εμπειρία τουλάχιστον 5 ετών μεσω πιστοποίησης της ομοσπονδίας τους μπορούν να έχουν νόμιμη υπόσταση στον χώρο του Σωματείου (μισθολογικα και φορολογικά) και να βοηθούν το έργο των προπονητών. Δεν υπάρχει λόγος να είναι απόφοιτοι σχολης προπονητών καθώς ετσι χάνεται η ουσία της εννοιας του εκπαιδευτη. Αρκει η εμπειρία τους στο άθλημα και η πιστοποίηση με κάποια κριτήρια από την ομοσπονδια. Παρακαλώ όπως εξετάσετε την δυνατοτητα να επεκταθεί και στα υπόλοιπα αθλήματα. Ευχαριστώ και καλή συνέχεια σε όλους.

  • 10 Αυγούστου 2020, 23:39 | Παλαιοχωριτης Σπυρος

    Οι έχοντες Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος προπονητή ποδοσφαίρου Α Κατηγορίας (απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ/ΣΕΦΑΑ/ισότιμης σχολής της αλλοδαπής με ειδικότητα ποδοσφαίρου), να εργάζονται σε όλες τις εθνικές κατηγορίες επαγγελματικες και μη, σύμφωνα με την Υ.Α 25533/2005/ΦΕΚ 773 .
    Οι πιστοποιήσεις της ΕΠΟ και οι σχολές της, δεν έχουν την παραμικρή σχέση όσο αφορά επαγγελματίες προπονητές και δικαιώματα με τις αντίστοιχες άδειες Α Κατηγορίας και με τα ΤΕΦΑΑ. Η άδεια της ΓΓΑ μετά από επιτυχή ολοκλήρωση σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί τον ανώτατο τίτλο.Αυτο επιτελους πρεπει να εφαρμοστει!!!!ΑΠΟ ΤΟ 2006 οσοι ειμαστε πτυχιουχοι ΤΕΦΑΑ με ειδικοτητα ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ δεν μπορουμε να εργαστουμε ουτε καν σε ερασιτεχνικο σωματειο!!!!ΜΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ Η ΕΠΟ να ασκησουμε το επαγγελμα που σπουδασαμε ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ οι νομοι ΥΠΑΡΧΟΥΝ απλα ΠΡΕΠΕΙ να εφαρμοστουν!!! Τιποτα λιγωτερο απο αυτο που λεει ο νομος δηλαδη με ονομαζει ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Α εθνικης κατηγοριας ΧΩΡΙΣ υποχρεωση να πληρωνω οτιδηποτε στην ΕΠΟ ο νομος υπαρχει ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΞΑΙΡΕΙ!!!Επιτελους να λαβει τελος με τις ενεργειες σας κ.ΥΠΟΥΡΓΕ αυτη η καταφορη αδικια εις βαρος μας!!!Ο συνηγορος του πολιτη εχει βγαλει αποφαση υπερ μας το ιδιο και η επιτροπη ανταγωνισμου ΚΙ ΟΜΩΣ δεν μπορουμε να ειμαστε προπονητες συμφωνα με εναν ιδιωτη {ΕΠΟ} ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΑΤΑΕΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ!!Παρακαλουμε φτιαξτε αυτη την αδικια.Συγχαρητηρια για την προσπαθεια και την αποφασιστηκοτητα που δειχνετε για να μπει μια ταξη επιτελους στον αθλητισμο στην Ελλαδα μας.

  • 10 Αυγούστου 2020, 23:04 | Καλτσής Βασίλειος

    Θεωρώ ότι οι απόφοιτοι των ιδιωτικών σχολών και των σχολών των Ομοσπονδιών πρέπει να αποφοιτούν ώς εκπαιδευτές και να εξελίσσονται το πολύ μέχρι βοηθοί προπονητών μέσα από συνεχή επιμόρφωση, αλλά να μην εξισώνονται με τους προπονητές που είναι απόφοιτοι των ΣΕΦΑΑ.

    Με εκτίμηση
    Βασίλης Καλτσής
    Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

  • 10 Αυγούστου 2020, 13:31 | Κόκουλας Κων/νος

    Σε μεγάλο βαθμό οι αλλαγές είναι στη σωστή κατεύθυνση, ιδίως όσον αφορά τους συνταξιούχους – γερόλυκους ισόβιους προέδρους των ομοσπονδιών και ενώσεων, αλλά για μια ακόμη φορά δεν ακουμπάει σοβαρά το θέμα των προπονητών και ιδιαίτερα αυτών του Ποδοσφαίρου όπου η ΄΄αδέκαστη΄΄, αυτοδιοίκητη ΕΠΟ έχει βρεί τον τρόπο να γεμίζει τα ταμεία της, βαφτίζοντας προπονητές με το αζημίωτο και με συνοπτικές διαδικασίες ( δύο ή τρία δεκαήμερα) και ταυτόχρονα οι απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ ή ΣΕΦΑΑ να κρίνονται ανεπαρκείς να ασκήσουν το επάγγελμα που τους δίδαξαν οι ίδιοι καθηγητές που διδάσκουν στις περίφημες σχολές προπονητών. Κάποιος πρέπει επιτέλους να τολμήσει να επιβάλει ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
    Ας δούμε επιτέλους το σύνταγμα της Ελλάδας περί της ισονομίας γιατί οι απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ ή ΣΕΦΑΑ με ειδικότητα οποιοδήποτε άθλημα πλην Ποδοσφαίρου ΕΙΝΑΙ Προπονητές ενώ οι άλλοι απλά ΕΙΝΑΙ μόνο ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ. Αχ ΕΛΛΑΔΑ…!!!

  • 10 Αυγούστου 2020, 10:58 | Δανιηλιδης Παναγιωτης

    Συμφωνώ με τον κ.Γούργουλη Βασίλη Καθηγητή Τ.Ε.Φ.Α.Α. Η ΓΓΑ όπως πρέπει να έχει και εποπτικό ρόλο στον θεσμικό ρόλο του Προπονητή Πτυχιούχο ΤΕΦΦΑ που καλείται σε πολλά αθλήματα να πληρώνει ετήσια συνδρομή για κάρτα προπονητή ή Coach σε Ομοσπονδίες την στιγμή που έχει κατοχυρώσει την επαγγελματική του ιδιότητα με την Ανώτατη Πανεπιστημιακή Εκπ/σή. Αυτόματα η διαβάθμιση του προπονητή Α Κατηγορίας – Γ κατηγορίας σε τι διαφέρει ; Αφού όλοι έχουν την ίδια αντιμετώπιση; Μην υποβαθμίζεται τα Πανεπιστήμια μας.

    Δανιηλιδης Παναγιώτης
    Mcs-cPhD – ΕΚΠ/ΚΟΣ Α ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ

  • 10 Αυγούστου 2020, 08:22 | Αλέξανδρος Παπαδημητρίου

    8 μήνες παρακολούθησης σχολής προπονητών δε μπορεί να ισοδυναμεί με 4 έτη παρακολούθησης ΣΕΦΑΑ ή Πανεπιστήμιο στο εξωτερικό. Πρέπει σε κάποιον που παρακολουθεί σχολή προπονητών να εντάξει στο πρόγραμμα του μαθήματα ΣΕΦΑΑ που είναι άμεσα συνδεδεμένα με το άθλημα αλλά και να παρακολουθήσει επιτυχώς και την ειδικότητα του αθλήματος που θέλει να απασχολήσει.

    Παράλληλα με όλα τα δικαιολογητικά για την άδεια άσκησης του επαγγέλματος του προπονητή πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνεται και πιστοποίηση στις πρώτες βοήθειες η οποία όταν ανανεώνεται να κατατίθεται (κατά προτίμηση ηλεκτρονικά) για ενημέρωση του φακέλου. Διαφορετικά θα πρέπει να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για εργασία σε οποιοδήποτε απασχολεί προπονητές με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

    Η άδεια ασκήσεως του προπονητή θα πρέπει να επανεκτιμάται μετά από κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα ιδίως στον τομέα της ψυχικής υγείας. Μη λησμονείτε την εμπιστοσύνη χιλιάδων μικρών παιδιών από τους γονείς σε ακαδημίες που καλλιεργούν δημοφιλή αθλήματα. Η επανεκτίμηση θα πρέπει να είναι υποχρέωση κάθε αθλητικού σωματείου που απασχολεί προπονητές και φυσικά δε θα πρέπει υπάρχει επιπλέον καταβολή παραβόλου. Η επανεκτίμηση θα δύναται να γίνεται με ενημέρωση του φακέλου του προπονητή με κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών ηλεκτρονικά και αν παραστεί αναγκαίο μέσω παρουσίας του προπονητή (πχ σε περίπτωση καταγγελίας μη πρέπουσας συμπεριφοράς) σε αρμόδια επιτροπή ορισμένη από τη ΓΓΑ.

    Κάτοχοι τίτλου σπουδών του εξωτερικού δεν εντάσσονται στην ανώτατη κατηγορία άδεια ασκήσεως επαγγέλματος διότι στα πιο πολλά πτυχία του εξωτερικού δεν προβλέπεται ειδικότητα. Με τη χορήγηση της άδειας ασκήσεως προπονητού και παράλληλα την άσκηση επαγγέλματος για κάποιο χρονικό διάστημα στο άθλημα που ασκεί το επάγγελμα (τουλάχιστον 4 χρόνια?), θα ήταν εύλογο να επανεκτιμηθεί η άδεια και να λάβει ανώτερη κατηγορία? Θα μπορούσε να ληφθεί υπ’ όψη και η εμπειρία ή το αθλητικό επίπεδο που μπορεί να έχει αγωνιστεί ο υποψήφιος προπονητής με πτυχίο της αλλοδαπής?

  • 10 Αυγούστου 2020, 05:21 | Αλέξης Χαρακίδας

    Ελπίζω στην αποκατάσταση της κατάφωρης αδικίας που έχει συντελεστεί, σε βάρος των αποφοίτων ΤΕΦΑΑ και ιδιαίτερα αυτών με κύρια ειδικότητα το ποδόσφαιρο. Ως απόφοιτος με μοναδική ειδικότητα στο ποδόσφαιρο (2 έτη) δεν μπορώ να εργαστώ ως προπονητής ούτε σε Ά ερασιτεχνική κατηγορία. Αντί να προσπαθούν κάποιοι από σεμινάρια να αναγνωριστούν ως προπονητές, παλεύουμε εμείς. Ελπίζω να μην διστάσετε στις πιέσεις του ¨μαγαζιού¨ της ΕΠΟ και να αναγνωρίσετε τους αποφοιτους ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα ως προπονητές πρώτης κατηγορίας και χωρίς την όποια απαίτηση πληρωμής παραβόλου.

  • 10 Αυγούστου 2020, 00:29 | Ηλιανα

    Καταρχάς συγχαρητήρια για την όλη προσπάθεια και τη δυνατότητα να ακουστούν όλες οι απόψεις Γυμναστων Αποφοίτων Τεφαα -Προπονητών.
    Ο προπονητής χωρίζεται σε Προπονητή Α’ Β’ και Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΊΑΣ! Αναλόγως με την ειδικότητα λοιπόν στα Τεφαα θα ήταν θεμιτό και δίκαιο, όπως έχει προυπαρξει και σε παλιότερο προσχέδιο αθλητικού νόμου, οι Κύριες ειδικοτητες να αποκτουν Α’ κατηγοριας προπονητη και οι δευτερεύουσες ειδικοτητες Β’ κατηγοριας προπονητη! Είναι μια ειδίκευση πανεπιστημιακού επιπέδου και πιστεύω πρέπει να υπάρξει μέριμνα για πολλούς Καθηγητές φυσικης Αγωγής που θέλουν να ασκήσουν το επαγγελμα με την ειδικοτητα που επέλεξαν εστω και δευτερευουσα διοτι δεν υστερούν ούτε σε γνωστικό ούτε σε παιδαγωγικό επίπεδο.
    Αλλιώς ποιος ο λόγος να υφίσταται η δευτερεύουσα ειδικότητα εάν δεν μπορούν να την ασκήσουν επαγγελματικά ως προπονητες;
    Με εκτίμηση

  • 9 Αυγούστου 2020, 21:19 | Αναστάσιος Γουλας

    Συγχαρητήρια για τα σωστά βήματα στον χώρο του αθλητισμού, δώστε δικαίωση όμως σε όλους τους απόφοιτους ΤΕΦΑΑ που δεν αναγνωρίζει η ΕΠΟ

  • 9 Αυγούστου 2020, 17:15 | Γκαμπέτας Ιωάννης

    Καλησπέρα, ορθώς τοποθετείσται σχετικά τους αποφοίτους ΤΕΦΑΑ. Αυτό που δεν διευκρινίζεται είναι το τι θα γίνει με όλες αυτές τις σχολές του σαββατοκύριακου που βγάζουν τους υποτιθέμενους γυμναστές.
    Δηλαδή θα λειτουργούν ως έχουν παρέχοντας την κατώτατου επιπέδου άδεια άσκησης επαγγέλματος, ή θα λειτουργούν μόνο για διά βίου μάθηση για τους αποφοίτους ΤΕΦΑΑ? Πολλά τα αδιευκρίνιστα κενά του νομοσχεδίου.

  • 9 Αυγούστου 2020, 17:09 | Ειρήνη Μπούσιου

    Θεωρούμε ανεπίτρεπτο εν έτη 2020 να βγαίνουν ακόμα προπονητές από τη γγα , άτομα τα οποία δεν είναι απόφοιτοι σεφαα- τεφαα.Οι σχολές αυτές θα πρέπει να γίνονται(εφόσον η χώρα μας έχει τόσο ανάγκη από άλλους προπονητές και αυτοί των τεφαα δε φτάνουν!?) μόνο για αποφοίτους τεφαα ,χωρίς υποχρεωτικά να ήταν πρώην αθλητές ,μιας και έχουν τελειώσει βασικό 4 ετη κύκλο σπουδών σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα (σεφαα – τεφαα),στο οποίο χωρίς να ήταν πρώην αθλητές τους δίνετε το δικαίωμα να πάρουν οποία ειδικότητα θέλουν.Η γγα από την άλλη τους ζητά να είναι και δύο χρόνια αθλητές!!
    Όπως δε δέχεται κανένας άλλος επαγγελματικός κλάδος τους εμπειρικούς των σεμιναρίων (οποιασδήποτε διάρκειας),δε δεχόμαστε και εμείς στο κλάδο μας να γίνονται προπονητές άτομα που δεν έχουν προηγουμένως ολοκληρώσει ,το βασικό τετραετή κύκλο σπουδών της σχολής μας.Οπως οι γιατροί αν θέλουν να γίνουν πχ οφθαλμίατροι τελειώνουν πρώτα την ιατρική.Εδω δίνουμε κατευθείαν ειδικότητες ,χωρίς να έχουν πρώτα πτυχίο!!!Ανήκουστα πράγματα!Σχολές προπονητών μόνο για αποφοίτους τεφαα-σεφαα, όλα τα άλλα είναι ημίμετρα (πχ παράβολα,μεγάλης διάρκειας σχολής κτλ)που υποβαθμίζουν το πτυχίο μας ,τα χρόνια και το κόπο μας.
    Και επειδή κάποιοι θα μας πουν πάλι για ολυμπιονίκες κτλ που δε μπορούν να γίνουν προπονητές με άλλο τρόπο ,θα σας απαντήσω πως αν είναι κάποιος ολυμπιονίκης ,παγκοσμιονικης και γενικότερα κάποιος αθλητής υψηλού επιπέδου ,ας το πάρει και αυτός.Αθλητης όμως επιπέδου,όχι απλά με ένα δελτίο.

  • 9 Αυγούστου 2020, 16:47 | Αλeξη

    Στην Ελλάδα «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» (Ν 4009/2011, άρθρο 1). Στο χώρο του αθλητισμού αυτός ο ρόλος έχει ανατεθεί από την Πολιτεία στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. (Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού). Συνεπώς, οι απόφοιτοι των Τ.Ε.Φ.Α.Α., με ειδικότητα σε ένα συγκεκριμένο άθλημα, έχουν λάβει την «ΑΝΩΤΑΤΗ» δυνατή εκπαίδευση.
    Κύριε Υπουργέ, είναι ευκαιρία να μπει μια τάξη στο άναρχο εργασιακό περιβάλλον που σχετίζεται με τον αθλητισμό.
    Μην επιτρέψετε την απαξίωση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας (!) Ξεκαθαρίστε μέσω του συγκεκριμένου νόμου, και όχι μέσω υπουργικών αποφάσεων (παράγραφος 9), ότι: «Οι απόφοιτοι Τ.Ε.Φ.Α.Α. με κύρια ειδικότητα σε ένα συγκεκριμένο άθλημα θα αποκτούν από τη Γ.Γ.Α. (χωρίς καταβολή παραβόλου) άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή της ΑΝΩΤΑΤΗΣ κατηγορίας στο συγκεκριμένο άθλημα (όπως και αν ορίζεται-ονομάζεται αυτή από την εκάστοτε ομοσπονδία)».
    Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για όσους έχουν Δευτερεύουσα Ειδικότητα.
    ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΕΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΆΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΈΛΜΑΤΟΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΕΦΑΑ ΟΙ ΟΠΟΊΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΔΑΧΤΕΊ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΟ ΑΘΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ.

  • 9 Αυγούστου 2020, 16:06 | Βασίλης Φυτας

    Να αναγνωρίζεται εκτός από την Κύρια ειδικότητα των πτυχιούχων Τ.Ε.Φ.Α.Α. και οι Δευτερεύουσα ειδικότητα ως προϋποθέση άδειας εξάσκησης επαγγέλματος, καθώς την επιλέξαμε και επιμορφωθηκαμε σ αυτήν για 1 ολόκληρο ακαδημαϊκο έτος

  • 9 Αυγούστου 2020, 16:29 | Νταλαμπίρας Νικόλαος

    Ο κάθε κλάδος οφείλει να έχει την αναγνωρισιμότητα που του αρμόζει. Σίγουρα ο ανταγωνισμός μας κάνει όλους καλύτερους αλλά πλέον έχει απαξιωθεί κάθε επίπεδο ανώτατης εκπαίδευσης. Απο μικρά παιδιά όλοι μας ακούμε να επικρατεί η αντίληψη του μάθε παιδί μου γράμματα…πάλεψε για να ενταχθείς σε ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα , να λάβεις την ύψιστη γνώση του αγαθού που θέλεις να καλλιεργήσεις. Και επειδή σαν επιστημονικό δυναμικό έχουμε τρομερούς δασκάλους αυτό αποτελεί ευλογία στην χώρα μας!
    Άρα μην κόβουμε τα φτερά σε όποιον προσπαθεί να πετάξει.
    Ξεκαθαρίστε μέσω του συγκεκριμένου νόμου, και όχι μέσω υπουργικών αποφάσεων (παράγραφος 9), ότι: «Οι απόφοιτοι Τ.Ε.Φ.Α.Α. με κύρια ειδικότητα σε ένα συγκεκριμένο άθλημα θα αποκτούν από τη Γ.Γ.Α. (χωρίς καταβολή παραβόλου) άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή της ΑΝΩΤΑΤΗΣ κατηγορίας στο συγκεκριμένο άθλημα (όπως και αν ορίζεται-ονομάζεται αυτή από την εκάστοτε ομοσπονδία)».
    Τα εφόδια παρέχονται , δώστε ώθηση στους νέους να γίνουν καλύτεροι απο έμας , πατώντας επιτέλους σε στέρεες βάσεις , επιστημονικές γνώσεις και ακαδημαϊκή νοοτροπία.

  • 9 Αυγούστου 2020, 15:58 | Παπούλιας Κωνσταντίνος

    Κ. Υπουργέ.
    Κατοχυρώστε τα δικαιώματα των πτυχιούχων φυσικής αγωγής με κάθε τρόπο, και στον τομέα του αθλητισμού αλλά και του μαζικού αθλητισμού (γυμναστήρια κλπ).

  • 9 Αυγούστου 2020, 14:03 | Ελιζάνα Πολλάτου

    Ας πάψουμε επιτέλους να συζητάμε και να δια-β(δ)ουλευόμαστε για τα αυτονόητα ! Είναι, αν μη τι άλλο, ακυρωτικό έως και προσβλητικό, για τους πτυχιούχους των Τ.Ε.Φ.Α.Α., να τίθεται θέμα επικύρωσης της αποκτηθείσας γνώσης τους, από τους οποιουσδήποτε και απ’ οπουδήποτε, διδάσκοντες των Ομοσπονδιών και της Γ.Γ.Α. Ο ρόλος των φορέων αυτών είναι καθαρά διοικητικός (και έτσι πρέπει να μείνει) και δεν έχει ουδεμία σχέση με το εκπαιδευτικό έργο, που παρέχεται στα καθ ύλην αρμόδια Α.Ε.Ι., που είναι τα Τ.Ε.Φ.Α.Α. της χώρας μας (και τα αντίστοιχα του εξωτερικού, αναγνωρισμένα από το ΔΟΑΤΑΠ).
    Εάν οι αθλητικοί φορείς επιθυμούν μια εκπαίδευση, για επικαιροποίηση των γνώσεών τους, αυτό θα μπορούσε να τελεστεί, ΜΟΝΟ σε συνεργασία με τους έγκριτους επιστήμονες των Τ.Ε.Φ.Α.Α., με την προϋπόθεση να τεθούν προδιαγραφές και κριτήρια των όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν, σε αυτή την εκπαιδευτική διαδικασία, ΜΟΝΟ από το ακαδημαϊκό προσωπικό.
    Εάν επιθυμούμε η άσκηση να αφορά ΟΛΟΥΣ τους πολίτες, θα πρέπει η εκπαίδευσή της να παρέχεται σωστά και υπεύθυνα ΜΟΝΟ από τους ειδικούς.
    Με εκτίμηση
    Ελιζάνα Πολλάτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τ.Ε.Φ.Α.Α., Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

  • 9 Αυγούστου 2020, 12:22 | Γούργουλης Βασίλης

    Στην Ελλάδα «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» (Ν 4009/2011, άρθρο 1). Στο χώρο του αθλητισμού αυτός ο ρόλος έχει ανατεθεί από την Πολιτεία στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. (Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού). Συνεπώς, οι απόφοιτοι των Τ.Ε.Φ.Α.Α., με ειδικότητα σε ένα συγκεκριμένο άθλημα, έχουν λάβει την «ΑΝΩΤΑΤΗ» δυνατή εκπαίδευση.
    Κύριε Υπουργέ, είναι ευκαιρία να μπει μια τάξη στο άναρχο εργασιακό περιβάλλον που σχετίζεται με τον αθλητισμό.
    Μην επιτρέψετε την απαξίωση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας (!) Ξεκαθαρίστε μέσω του συγκεκριμένου νόμου, και όχι μέσω υπουργικών αποφάσεων (παράγραφος 9), ότι: «Οι απόφοιτοι Τ.Ε.Φ.Α.Α. με κύρια ειδικότητα σε ένα συγκεκριμένο άθλημα θα αποκτούν από τη Γ.Γ.Α. (χωρίς καταβολή παραβόλου) άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή της ΑΝΩΤΑΤΗΣ κατηγορίας στο συγκεκριμένο άθλημα (όπως και αν ορίζεται-ονομάζεται αυτή από την εκάστοτε ομοσπονδία)».
    Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για όσους έχουν Δευτερεύουσα Ειδικότητα.
    Αξιοποιήστε τις προτάσεις των Τ.Ε.Φ.Α.Α. – Σ.Ε.Φ.Α.Α. της χώρας που κατατέθηκαν το 2019 στον τότε Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη.
    Με εκτίμηση
    Γούργουλης Βασίλης
    Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. – Σ.Ε.Φ.Α.Α. – Δ.Π.Θ.

  • 8 Αυγούστου 2020, 20:19 | Πατσιαούρας Αστέριος

    Το επάγγελμα του προπονητή και τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από αυτό θα πρέπει (Α΄ κατηγορίας- ανώτερης κατηγορίας) να δίνετε μόνο από τα ΣΕΦΑΑ και μόνο στην πρώτη-κύρια ειδικότητα. Κάποιος ενδιαφερόμενος εκτός ΣΕΦΑΑ θα μπορεί μόνο μέσω των σχολών της ΓΓΑ να πάρει πτυχίο προπονητή εάν συμπληρώσει τις απαραίτητές ώρες. Επειδή γίνονται και διάφορα προγράμματα σπουδών στα ΙΕΚ όπου κανείς δεν ξέρει τα προσόντα αυτών που διδάσκουν θα πρέπει οι απόφοιτοι τους να έχουν τη δυνατότητα εξομοίωσης μετά από εξετάσεις σε μαθήματα όπως οι συμμετέχοντες σε σχολές της ΓΓΑ. Σε κάθε περίπτωση το πτυχίο των ΣΕΦΑΑ πρώτης-κύριας ειδικότητας θα πρέπει να είναι ο ανώτερος τίτλος και στις εξετάσεις εξομοίωσης θα πρέπει να βρίσκεται ως εξεταστής υποχρεωτικά πανεπιστημιακός του αντίστοιχου αθλήματος.

  • 8 Αυγούστου 2020, 11:54 | Απόστολος Παππάς

    Η ενασχόληση με τον σωματειακό αθλητισμό (ερασιτεχνικό αθλητισμό), είναι κατά βάση προσφορά ανιδιοτελής. Δεν γίνεται κατανοητό γιατί αναιρείτε την εθελοντική προσφορά στους, έχοντες τα τυπικά προσόντα, προπονητές; Η ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής, της καταγραφής και φορολόγησης αδήλωτου χρήματος κ.α. είναι απολύτως κατανοητή και θεμιτή. Η στήριξη όμως του ερασιτεχνικού αθλητισμού που λειτουργεί κατά βάση εθελοντικά είναι επίσης κατανοητή και θεμιτή και δεν μπορεί να αφήνει έξω το βασικό μέλος που δίνει σάρκα και οστά στην ύπαρξη του σωματείου: τον προπονητή. Σε πόλεις κάτω των 50 Χιλ. σε πληθυσμό είναι γνωστό ότι πολλοί προπονητές λειτουργούν σε απολύτως μη κερδοσκοπικό καθεστώς. Νομίζω ότι οφείλετε να τους δώσετε το δικαίωμα να συνεχίσουν να προσφέρουν στο χώρο τους. Επιπρόσθετα, θα οφελείσετε τα σωματεία στα οποία αυτοί προσφέρουν γιατί διαφορετικά θα υποχρεωθούν να σταματήσουν να λειτουργούν καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα της οικονομικής και ασφαλιστικής κάλυψης ενός προπονητή.
    Προτείνεται η δημιουργία εξαίρεσης για τους προπονητές που επιθυμούν να προσφέρουν οικοιοθελώς και εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στα μη κερδοσκοπικά σωματεία. Επίσης, να οριστεί βαρύτατη τιμωρία και για τους δύο, σωματείο και προπονητή σε περίπτωση που η εθελοντική προσφορά είναι πλαστή και υποκρύπτεται οικονομική συναλλαγή όπως ορίζεται στο νομικό πλαίσιο.
    Ο εθελοντισμός αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, προστατέψτε την. Ελπίζω η πρόταση να βρει ευήκωα αυτιά στο υπουργείο

    Με εκτίμηση

  • 8 Αυγούστου 2020, 11:30 | πανταζησ νικος

    οι πτυχιουχοι των τεφαα ειναι υπερβολικο να πρεπει να πληρωνουν για να παρουν αδεια ασκησης απο μια σχολη πολυ κατωτερη και βραχυχρονια απο την σχολη τους .Η σωστη διατυπωση οι πτυχιουχοι τεφαα να μπορουν να ασκουν το επαγγελμα του προπονητη στην πρωτη και δευτερη ειδικοτητα μονο με το πτυχιο τους

  • 8 Αυγούστου 2020, 10:16 | Νίκος Αλεξόπουλος

    Η παράγραφος 13 έρχεται να καλύψει μερικά από τα κενά του νόμου και ορθά προστέθηκε . Πρότασή μου είναι να ισχύει για όλα τα αθλήματα σε βετεράνους αθλητές ώστε να μην χάνεται από το κάθε άθλημα η εμπειρία τόσων ανθρώπων που έχουν πάθος με το άθλημα τους και θέλουν να προσφέρουν.

  • 7 Αυγούστου 2020, 23:39 | Ιωάννης Μανομενίδης

    Επιτέλους ας υπάρξει διάκριση μεταξύ των γνώσεων και του επαγγελματισμού. Σεβαστός θεσμός ο έμμισθος επαγγελματίας προπονητής, όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε από τον αθλητισμό και τον εθελοντή πιστοποιημένο προπονητή.
    Για κάποιους ο αθλητισμός και η κοινωνική δραστηριότητα είναι ελεύθερος χρόνος και δεν είναι επάγγελμα. Άλλωστε τα αθλητικά σωματεία ως κατ’ αρχήν ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ μπορεί και πρέπει να ενθαρρύνονται να έχουν και μέλη πιστοποιημένους προπονητές, ίσως συνταξιούχους, που θέλουν να συνεχίσουν να προσφέρουν αφιλοκερδώς.
    Κι ας κάνουμε τη διάκριση μεταξύ αθλητικών επιχειρήσεων και αθλητικών σωματείων:
    Οι αθλητικές επιχειρήσεις να μπορούν να συστήνουν ομάδες ή να προπονούν αθλητές με έμμισθους προπονητές και να διεκδικούν πρωταθλήματα και να έχουν κέρδη και οικονομικό κίνητρο για τους επενδυτές να πετυχαίνουν στόχους και να έχουν κέρδος και να φορολογούνται για τα κέρδη τους.
    Τα αθλητικά σωματεία (Α.Σ.), να είναι πραγματικά μη κερδοσκοπικά και να ελέγχονται ότι είναι μη κερδοσκοπικά, και να απαλλάσσονται από υποχρέωση πρόσληψης (όχι φυσικά να απαγορεύεται η πρόσληψη εάν το μπορούν), όμως να μπορούν να λειτουργήσουν και με εθελοντές.
    Και φυσικά, όπως μία ΠΑΕ και μία ΚΑΕ χρησιμοποιεί το όνομα του Α.Σ., έτσι σε όλα τα αθλήματα να μπορούν τα Α.Σ. να συμβάλλονται ή να ιδρύουν Επιχειρήσεις για τους ανωτέρω οικονομικούς σκοπούς. Όμως το ίδιο το σωματείο, δεν πρέπει να είναι κερδοσκοπικό. Καταργείται η έννοια της κοινωνικής οικονομίας, του εθελοντισμού, της κοινωνικής προσφοράς που είναι ραχοκοκαλιά του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Κι αν ίσως σε κάποια αθλήματα και σε κάποιες μεγάλες πόλεις να μπορούν να γίνουν όλα επαγγελματικά, σε πολλές άλλες περιπτώσεις και σε όλη την επαρχία τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Δεν επιτρέπεται το Υπουργείο, το κράτος να καταργεί τον εθελοντισμό στον αθλητισμό.
    Άλλο η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία που πρέπει να παταχθούν, δηλαδή τα σωματεία μαϊμού που είναι επιχειρήσεις και φέρονται ως «κοινωνικά» σωματεία κι άλλο η επιβολή αυτού του καρκινώματος ως ενός κανόνα στον αθλητισμό. Ο πατέρας και ο νουνός να κάνουν με 20 φίλους και συγγενείς σωματείο για τον γιο επαγγελματία προπονητή κι αυτό να το λέμε «ερασιτεχνικό αθλητισμό» και «σωματειακό αθλητισμό». Είναι καιρός να οριστεί η επιχειρηματικότητα στον αθλητισμό, ως μία υπαρκτή κοινωνική αναγκαιότητα, να συμφωνήσω και για υψηλότερους στόχους, όμως ο εθελοντισμός και τα υγιή αθλητικά σωματεία ανεξάρτητων κι ελεύθερων μελών που χωρίς ιδιοτέλεια ενδιαφέρονται για την προώθηση του αθλητισμού πρέπει να παραμείνουν τα διαμάντια και το πρότυπο για τον αθλητισμό στις πόλεις και τα χωριά μας, που η Πολιτεία οφείλει να τα υποστηρίζει, να τα επιχορηγεί και παράλληλα να ελέγχει αυστηρά όσους απατεώνες θέλουν να εμφανίζονται ως ανιδιοτελείς και εκμεταλλεύονται την απουσία του κράτους για να φοροδιαφεύγουν.

  • 7 Αυγούστου 2020, 19:08 | Γεώργιος καρνακης

    Καταρχάς συγχαρητήρια για τις προσπάθειες του Υπουργείου να καθαρίσει εκ βάθους ο αθλητισμός.
    Διαφωνώ κάθετα στην διάκριση που γίνεται σε ότι αφορά την σκοποβολή και την τοξοβολία όπου ουσιαστικά δίνεται το πράσινο φως σε παράνομες εκπαιδεύσεις με γνώμονα το κέρδος. Το υπουργείο θα πρέπει να έχει έχει υπόψιν του και άλλες δραστηριότητες όπως της ελεύθερης κατάδυσης, της αναρρίχησης, του Ορειβατικού σκι, και πολλών άλλων όπου διοργανωνονται παράνομες σχολές εκμάθησης για τα μέλη αθλητικών σωματείων χωρίς να υπάρχει γνώση για την διαδρομή του χρήματος μιας και οι σχολές αυτές πληρώνονται αδρά από τους συμμετέχοντες αλκα ξαι διαφόρων ατυχημάτων που έχουν γίνει σε σε μέλη σωματείων όπου έχουν τέτοιες δραστηριότητες. Οι δε σχολές αυτές δεν έχουν καμία άδεια λειτουργίας και φυσικά δεν προβλέπονται από τον αθλητικό νόμο μιας και ξεφεύγουν του αγωνιστικού σκοπού ενός αθλητικού σωματείου.
    Άποψη μου οι καθαρά αγωνιστικές – αθλητικές ομοσπονδίες και τα σωματεία να παραμείνουν ως έχουν δλδ να λειτουργούν ως αγωνιστικές ομοσπονδίες με αναγνωρισμενους προπονητές, εξάλλου ο σκοπός ενός αγωνιστικού – αθλητικού σωματείου ή ομοσπονδίας είναι οι αγώνες και όχι απλά η αναψυχή. Με λίγα λόγια πρέπει να γίνει διαφοροποίηση στα σωματεία που έχουν αγωνιστικό σκοπό και στα σωματεία τα οποία έχουν εκπαιδευτικό ή κερδοφόρο σκοπό αναψυχής.
    Όσο αφορά τους πάσης φύσεως εκπαιδευτές και τα σωματεία τα οποία ουσιαστικά λειτουργούν ως κέντρα εκπαίδευσης και αναψυχής θα πρέπει να υπάρχει διαφορετικό νομικό καθεστώς μιας και οι συμμετέχοντες πληρώνουν αδρά για τις υπηρεσίες αυτές πχ εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών, αναρρίχησης, ελεύθερης κατάδυσης, κατάβασης φαραγγιών, Ορειβατικού σκι, τοξοβολίας και πολλά άλλα ακόμα όπου πολλές αθλητικές ομοσπονδίες καλλιεργούν φυσικά παρανόμως μιας και δεν υπάρχουν αγωνιστικοί κανόνες. Πολλές δε ομοσπονδίες χρησιμοποιούν το κενό του νόμου λέγοντας πως έχουν αθλητές πχ αθλητές ορειβασίας ενώ ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία αγωνιστική δραστηριότητα.
    Η καλύτερη λύση είναι η ΓΓΑ να διοργανώνει σχολές εκπαιδευτών σε διάφορες δραστηριότητες όπως σπηλαιολογια, αναρρίχηση, ορειβασία, ελεύθερη κατάδυση, κατάβαση φαραγγιών κλπ και να δώσει ειδική άδεια λειτουργίας εκμάθησης πάνω σε αυτές τις δραστηριότητες όπως ακριβώς γίνεται στις καταδύσεις ώστε να υπάρχει έλεγχος των επαγγελμάτων αυτών και της ασφάλειας των συμμετεχόντων.Η δε άδεια άσκησης επαγγέλματος να δίνεται από την ίδια την ΓΓΑ μετά από εξετάσεις ώστε να διασφαλίζεται η υψηλή εκπαιδευτική ικανότητα του μελλοντικού εκπαιδευτή.

  • 7 Αυγούστου 2020, 19:01 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

    ΠΡΟΤΑΣΗ.

    Προτείνουμε την εισαγωγή του επαγγέλματος ή της απλής εθελοντικής δραστηριότητας, του Βοηθού Προπονητή, κατόπιν εξειδικευμένης σεμιναριακής επιμόρφωσης.
    Ας παραδειγματιστούμε από τους Αθλητικούς Φορείς κρατών όπως ο Καναδάς,οι Η.Π.Α.το Ηνωμένο Βασίλειο κ.α.
    Ας ενισχυθούν οι Ομοσπονδίες και τα Προπονητικά Όργανα στη δημιουργία προγραμμάτων επιμόρφωσης εξ αποστάσεως, διαβαθμισμένα, όπως και οι προπονητές, με υποχρεωτική παρακολούθηση, πραγματικά τεστ επάρκειας και ανά διαστήματα,σύμφωνα με την εξελικτική πορεία των αθλημάτων και αγωνισμάτων.
    Ας εκμεταλλευτούμε το άριστο επιστημονικό δυναμικό της πατρίδας μας,να σχεδιάσει,να οργανώσει και να αναπτύξει τέτοιου είδους προγράμματα,δεν κοστίζουν. Υπάρχουν μυαλά και πολύ υλικό.
    Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται πολύ εύκολα και πολύ απλά τα παρακάτω:
    1.Ανάπτυξη της Δια Βίου μάθησης που υπάρχει μόνο στα χαρτιά και σε κάποιες δημόσιες ιστοσελίδες αμφίβολης ποιότητας.
    2.Αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού της χώρας στην κοινή ωφέλεια.
    3.Αυστηρή επιμόρφωση των προπονητών και γιατί όχι και των καθηγητών Φυσικής Αγωγής. Όταν εμπλέκονται παιδιά στο αντικείμενο,η επιμόρφωση είναι απαραίτητη. Οι καιροί και τα παιδιά αλλάζουν.
    4.Αξιολόγηση άμεση του προπονητικού δυναμικού της χώρας, με ξεκαθάρισμα των άσχετων από τον αθλητισμό.
    5.Προσέλευση ανθρώπων που έχουν πάθος με τον αθλητισμό και την παιδαγωγική του διάσταση,με την εθελοντική προσφορά και ο ρατσιστικός νόμος περί προσόντων προπονητών τους έχει απορρίψει από τις Σχολές της Γ.Γ.Α.
    6.Εισροή πόρων στους φορείς επιμόρφωσης με τα έξοδα παρακολούθησης.
    7.Ανάπτυξη μαζικής «αθλητικής συνείδησης».
    Και άλλες πολλές προτάσεις……

  • 7 Αυγούστου 2020, 17:33 | Ανδρέας Μυλωνάς

    Αν η ΓΓΑ κάνει σχολές προπονητών 450 και 600 ωρών, από την άλλη τα ΙΕΚ εχουν προγράμματα προπονητικής διάρκειας δυόμισι ετών (2 θεωρία και μισό πρακτική). Τι ισχύει με αυτά; Θεωρώ οτι τα διπλώματα τους θα πρεπει τουλάχιστον να εξισώνονται με αυτα της ΓΓΑ ή αλλιώς, να καταργηθούν!

  • 7 Αυγούστου 2020, 16:01 | Δανιηλιδης Παναγιώτης

    Πρόταση: Δεν γίνεται να μην δίδεται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ όταν το άθλημα που επέλεξαν το έκαναν ως Δεύτερη ειδικότητα που σημαίνει για 1 ακαδημαϊκό έτος ασχολιόταν μόνο μ ένα άθλημα και την ίδια στιγμή η ΓΓΑ κάνει σχολή προπονητών με 420 ώρες ; Θεωρώ ότι είναι άδικο να μην δίνεται σε ένα πτυχιούχο ΤΕΦΑΑ η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στο άθλημα που επέλεξε ως Β ειδικότητα.

  • 7 Αυγούστου 2020, 14:50 | Manelakis Dimitrios

    Καλησπέρα σας

    Συνομολογούμε στην ανάγκη για αναδιάρθρωση του αθλητικού νόμου και κατ΄επέκταση των διαδικασιών που διέπουν τον αθλητισμό στην Ελλάδα.
    Είναι επιτακτική ανάγκη να προστατευτούν οι νόμιμοι και σωστοί επαγγελματίες προπονητές όχι μόνο στον αγωνιστικό αθλητισμό αλλά και στο μαζικό αθλητισμό καθώς τίθεται θέμα δημόσιας υγείας.
    Θα πρέπει λοιπόν να δίνεται η δυνατότητα σε πτυχιούχους Σ.Ε.Φ.Α.Α. να αναγνωρίζονται οι σπουδές τους σε πανεπιστημιακό αλλά και σε φορολογικό επίπεδο. Να υπάρχει δηλαδή συνάφεια μεταξύ του επαγγέλματος και του τίτλου σπουδών. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει κάποιο όργανο που θα ασκεί πραγματικό έλεγχο των διαδικασιών.
    Θα πρέπει να αναγνωρίζονται όχι μόνο η Κύρια ειδικότητα των πτυχιούχων Σ.Ε.Φ.Α.Α. αλλά και οι δευτερεύουσες καθώς δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός από πτυχιούχους ΙΕΚ και ιδιωτικών σχολών.
    Τέλος θα πρέπει να σταματήσει επιτέλους η δημιουργία γυμναστηρίων από αθλητικά σωματεία τα οποία λειτουργούν ως ιδιωτικές επιχειρήσεις.

    Με εκτίμηση
    Μανελάκης Δημήτρης
    Απόφοιτος Σ.Ε.Φ.Α.Α. – Δ.Π.Θ.

  • 7 Αυγούστου 2020, 12:45 | Vasileios Grigoriou

    Προτείνω την τροποποίηση του άρθρου 11, παράγραφος 5γ ως εξής:
    Προπονητή, σύμφωνα με τα παραπάνω, έχουν υποχρέωση να απασχολούν:
    γ) Τα αθλητικά σωματεία τα οποία καλλιεργούν ομαδικό άθλημα και συμμετέχουν σε πρωταθλήματα εθνικών κατηγοριών, σε όλες τις κατηγορίες τοπικών πρωταθλημάτων, καθώς και σε όλα τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα των τοπικών ενώσεων.

  • 7 Αυγούστου 2020, 12:59 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ

    Γειά σας

    Η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή επιτρέπεται μόνο στον κάτοχο άδειας, που χορηγείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού,μεν αλλά, τελικά, ασκείται απο οποιονδήποτε.
    Τα σωματεία,δυστυχώς τα περισσότερα,εχουν μη αδειούχους η/και μη δηλωμένους προπονητές.
    Μια πρόσθετη υποχρέωση θα μπορούσε να ειναι η απαγόρευση της παρουσίας στον «πάγκο».Την ωρα των αγώνων,οπως επιδεικνύουν οι αθλητές τα δελτία τους,να εχουν και οι προπονητές κάποιο αντίστοιχο αποδεικτικό.

    Να ειστε καλά
    Γιάννης Καρδιακός
    Προπονητής Επιτραπέζιας αντισφαίρισης

  • 6 Αυγούστου 2020, 22:49 | Χριστόδουλος Πετρίδης

    Για την παράγραφο 13, σχετικά νε την σκοποβολή και την τοξοβολία, είτε πρέπει να εξηγήσετε τις ειδικές συνθήκες των αθλημάτων αυτών ώστε να τεκμηριώσετε αυτή την απόφαση, αλλιώς να επιτραπεί και σε άλλα αθλήματα.
    Η πρόταση μου είναι να επιτρέπεται σε κάθε αθλητή να βοηθά στις ακαδημίες, ειδικά για τα ερασιτεχνικά αθλήματα για τα οποία δεν υπάρχουν προπονητές ή δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ειδικότητες σε ΣΦΑ ώστε να υπάρξουν προπονητές ή ομοσπονδιακές σχολές προπονητών για τα ως ανω αθλήματα και οι ακαδημίες στηρίζονται από αθλητές.