Άρθρο 11 Προπονητής – Τροποποίηση του άρθρου 31 του ν. 2725/1999 ( Α΄121)  

 

Στο  άρθρο 31 του ν. 2725/1999 τροποποιούνται οι παρ. 2, 5 και 11, προστίθεται παρ. 13  και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 31Προπονητής

  1. Η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή επιτρέπεται μόνο στον κάτοχο  άδειας, που χορηγείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η απόφαση  χορήγησης της άδειας κοινοποιείται στην οικεία αθλητική ομοσπονδία, η οποία  τηρεί μητρώο Προπονητών για κάθε κλάδο άθλησης, καθώς και στον οικείο  σύνδεσμο η ομοσπονδία προπονητών.
  2. 2. Για τη χορήγηση της ειδικής άδειας άσκησης του επαγγέλματος του  προπονητή απαιτούνται:

α) πτυχίο Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α.), με  κύρια ή πρώτη ειδικότητα στο συγκεκριμένο άθλημα, ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής ή δίπλωμα της σχολής προπονητών της παρ. 4 ή πτυχίο ή δίπλωμα αναγνωρισμένων σχολών προπονητών του εξωτερικού,

β) αντίγραφο ποινικού μητρώου, που να αποδεικνύει ότι δεν υφίσταται  αμετάκλητη  καταδίκη για τα αδικήματα που αναφέρονται στις περ. β’ και  γ’ της παρ. 1 του άρθρου 3,

γ) πιστοποιητικό της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής, που να βεβαιώνει ότι δεν εκκρεμεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα της περ. β’,

δ) πιστοποιητικό υγείας από τις υγειονομικές επιτροπές των οικείων Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων του Εθνικού Συστήματος Υγείας,

ε) καταβολή παραβόλου εκατόν σαράντα επτά (147,00) ευρώ, εκδιδόμενου από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, το ύψος του οποίου μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού.

  1. Για όσους κατέχουν πτυχίο ή δίπλωμα αναγνωρισμένων σχολών προπονητών του  εξωτερικού ή άλλων αναγνωρισμένων σχολών της ημεδαπής, απαιτείται και γνώμη, για την ισοτιμία, της πενταμελούς επιτροπής που λειτουργεί στην έδρα του Ελληνικού Κέντρου Αθλητικής Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Κ.Α.Ε.Τ.). Η επιτροπή  αυτή του Ε.Κ.Α.Ε.Τ. συγκροτείται με απόφαση του Δ.Σ. αυτού και αποτελείται  από το Διευθυντή Αγωνιστικού Αθλητισμού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού,  το Διευθυντή Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και  Θρησκευμάτων, έναν (1) εκπρόσωπο του Ε.Κ.Α.Ε.Τ., έναν (1) εκπρόσωπο της  οικείας αθλητικής ομοσπονδίας και έναν (1) εκπρόσωπο της ομοσπονδίας  προπονητών ή του αντιπροσωπευτικότερου συνδέσμου προπονητών του οικείου  αθλήματος. Εάν δεν υπάρχει ομοσπονδία ή σύνδεσμος προπονητών, ορίζεται, ως  πέμπτο μέλος της επιτροπής, Προπονητής μεταξύ εκείνων που κατέχουν δίπλωμα  της ανώτατης κατηγορίας, ύστερα από υπόδειξη της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας. Για κάθε άθλημα επιτρέπεται να συγκροτείται ξεχωριστή επιτροπή.  Με την απόφαση συγκρότησης της επιτροπής μπορεί να καθορίζονται όλα τα διαδικαστικά ζητήματα και οι λεπτομέρειες για την αναγνώριση της ισοτιμίας. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Ε.Κ.Α.Ε.Τ., ορίζονται οι παθήσεις και οι βλάβες που κωλύουν τη χορήγηση ειδικής άδειας προπονητή.
  2. Στο Ε.Κ.Α.Ε.Τ. ιδρύεται και λειτουργεί Εθνική Σχολή Προπονητών για όλες  τις κατηγορίες προπονητών και για όλους τους κλάδους άθλησης. Η λειτουργία  της σχολής πραγματοποιείται, ύστερα από γνώμη της οικείας αθλητικής  ομοσπονδίας και έχει διάρκεια τουλάχιστον οκτώ (8) μήνες για την κατώτατη  κατηγορία. Με κανονισμό του Ε.Κ.Α.Ε.Τ. ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία και το πρόγραμμα της σχολής αυτής, τα προσόντα του εκπαιδευτικού  προσωπικού, τα προσόντα των υποψήφιων προπονητών, το επίπεδο των σπουδών και  την κατάταξη των αποφοίτων προπονητών σε κατηγορίες, καθώς και κάθε άλλο  συναφές θέμα.
  3. Προπονητή, σύμφωνα με τα παραπάνω, έχουν υποχρέωση να απασχολούν.

α) Οι αθλητικές ομοσπονδίες και οι αθλητικές ενώσεις.

β) Οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες και τα τμήματα αμειβόμενων αθλητών.

γ) Τα αθλητικά σωματεία τα οποία καλλιεργούν ομαδικό άθλημα και συμμετέχουν  σε πρωταθλήματα εθνικών κατηγοριών και σε τοπικό πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας. Με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, ύστερα από  πρόταση της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας και της οικείας ομοσπονδίας ή συνδέσμου προπονητών, επιτρέπεται να επεκτείνεται η υποχρέωση απασχόλησης  προπονητή σε άλλες κατηγορίες πρωταθλημάτων.

δ) Τα αθλητικά σωματεία που καλλιεργούν ατομικό άθλημα και έχουν αθλητές  στη δύναμή τους ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών.

Η υποχρέωση απασχόλησης προπονητή σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα δεν ισχύει για τα αθλητικά σωματεία που καλλιεργούν τα αθλήματα του ζατρικίου και του αγωνιστικού μπριτζ.

  1. Κάθε προπονητής συμβάλλεται υποχρεωτικά εγγράφως με τον αθλητικό φορέα  στον οποίο παρέχει τις υπηρεσίες του με πλήρη, μερική ή περιοδική απασχόληση  εξαρτημένης εργασίας ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών. Η σχετική σύμβαση, για  να είναι έγκυρη, απαιτείται να κατατεθεί και να θεωρηθεί από την αρμόδια  Δ.Ο.Υ.

Σε καθηγητές Φυσικής Αγωγής που υπηρετούν στο Δημόσιο επιτρέπεται να  ανατίθενται καθήκοντα ομοσπονδιακού προπονητή ή τεχνικού συμβούλου για τα ολυμπιακά αθλήματα, με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων των Υπουργείων Παιδείας και  Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Αθλητισμού, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση της οικείας  ομοσπονδίας. Με την απόφαση αυτή καθορίζονται το είδος και η διάρκεια  άσκησης των καθηκόντων αυτών, η πλήρης ή μερική απαλλαγή από τα καθήκοντα  της οργανικής θέσης τους, η διατήρηση της μισθολογικής και ασφαλιστικής  κατάστασης των υπαλλήλων αυτών, καθώς επίσης κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.  Με όμοια απόφαση μπορεί να ανακαλείται μερικά ή ολικά η αρχική απόφαση.

  1. Η άδεια προπονητή ανακαλείται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ύστερα από εισήγηση της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας, για  παραβάσεις που εμπίπτουν στις περ. β` και γ` της παρ. 1 του άρθρου 3  του παρόντος και για όσους λόγους θα προβλεφθούν στην απόφαση του  αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού της παρ. 9 του παρόντος άρθρου.
  2. Στον προπονητή, του οποίου αθλητής ή ομάδα σημείωσε μία από τις  διακρίσεις που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 34, χορηγείται  ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) της οικονομικής επιβράβευσης που προβλέπεται για τον αθλητή ατομικού αγωνίσματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο  ίδιο άρθρο.  Σε περίπτωση που ο ίδιος αθλητής ή περισσότεροι του ενός αθλητές ή ομάδες  του ίδιου προπονητή σημειώσουν μια από τις παραπάνω διακρίσεις, το χορηγούμενο στον προπονητή ποσοστό του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζεται επί  της μεγαλύτερης από τις διακρίσεις που σημείωσαν οι αθλητές του και προσαυξάνεται κατά ποσοστό που καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού για καθεμία από τις υπόλοιπες διακρίσεις. Με την ίδια απόφαση  ορίζονται οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διαδικασία και  κάθε άλλο συναφές θέμα για την εκκαθάριση και την καταβολή της οικονομικής  επιβράβευσης. Η διάταξη της παραγράφου 11 του άρθρου 13 του ν. 2238/1994 (Α΄151),  που προστέθηκε με το άρθρο 10 του ν. 2459/1997 (Α΄17), εφαρμόζεται ανάλογα και  στους προπονητές.

Στην περίπτωση των κλάδων άθλησης, στους οποίους, εκτός από τον προπονητή,  απασχολήθηκε και χορογράφος, η οικονομική επιβράβευση του άρθρου αυτού  επιμερίζεται μεταξύ τους κατ` ίσα μέρη.

Στην περίπτωση κατά την οποία στην επίτευξη της διάκρισης κατά την έννοια  της παρ. 2 του άρθρου 34 έχουν συμβάλει περισσότεροι από ένας  προπονητές ή άλλοι επιστημονικοί συνεργάτες, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες  του αθλήματος ή του αγωνίσματος, το ποσοστό της οικονομικής επιβράβευσης μπορεί να επιμερισθεί ανάλογα και σε περισσότερα πρόσωπα σύμφωνα με τις πιο  πάνω ιδιότητες, κατά τα προβλεπόμενα στον κανονισμό εθνικών ομάδων της οικείας ομοσπονδίας.

  1. Με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, που εκδίδεται ύστερα  από γνώμη της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας και της οικείας ομοσπονδίας  προπονητών ή του συνδέσμου προπονητών, μέσα σε ένα (1) χρόνο από τη  δημοσίευση του παρόντος, ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν την απασχόληση  προπονητών σε αθλητικούς φορείς, ανάλογα με την κατηγορία, τα προσόντα των  προπονητών, τις προϋποθέσεις άσκησης επαγγέλματος προπονητή των πτυχιούχων  της Εθνικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής, καθώς και των πτυχιούχων των  Σ.Ε.Φ.Α.Α. χωρίς ειδικότητα.

Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται η διαδικασία χορήγησης, οι προϋποθέσεις  ανάκλησης της άδειας άσκησης του επαγγέλματός τους, οι όροι πρόσληψης  αλλοδαπών προπονητών, οι σχέσεις μεταξύ προπονητών και αθλητικών σωματείων  και λοιπών αθλητικών φορέων που απασχολούν προπονητή, οι προϋποθέσεις  έκδοσης δελτίου ταυτότητας προπονητή, από την ομοσπονδία ή το σύνδεσμο των  προπονητών, οι περιορισμοί, τα ασυμβίβαστα άσκησης του επαγγέλματος του  προπονητή, οι κυρώσεις που επιβάλλονται στους αθλητικούς φορείς και στους  προπονητές για παράβαση των διατάξεων του οικείου κανονισμού ή του παρόντος,  καθώς και κάθε άλλο συναφές θέμα, ως και θέματα που αφορούν όσους ασκούν ήδη  το επάγγελμα του προπονητή κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

  1. Κατά  παρέκκλιση των ρυθμίσεων της παρ. 4 του παρόντος οι σχολές  προπονητών ποδοσφαίρου, θαλάσσιου σκι και χιονοδρομίας μπορούν να ιδρύονται  και να λειτουργούν από τις οικείες αθλητικές ομοσπονδίες. Με κανονισμό που  ψηφίζεται από τις ομοσπονδίες αυτές και εγκρίνεται κατά τη διαδικασία του  άρθρου 27 του παρόντος νόμου, ρυθμίζονται όλα τα θέματα που αφορούν τη  λειτουργία των σχολών, καθώς και την απασχόληση των προπονητών, τα προσόντα  και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Τα διπλώματα στους προπονητές χορηγούνται από  τις οικείες ομοσπονδίες και θεωρούνται για τη νομιμότητά τους από τη Γενική  Γραμματεία Αθλητισμού. Η άδεια άσκησης επαγγέλματος χορηγείται από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 περ.  β΄, γ`, δ`, ε` του παρόντος.
  2. Όποιος κατέχει άδεια άσκησης του επαγγέλματος προπονητή από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, δεν μπορεί να διατηρεί την αθλητική ιδιότητα και να αγωνίζεται σε επίσημους αγώνες του αθλήματος για το οποίο κατέχει άδεια άσκησης επαγγέλματος, εκτός εάν έχει καταθέσει την άδειά του στην οικεία  αθλητική ομοσπονδία. Εν ενεργεία αθλητής ομαδικού αθλήματος, ο οποίος κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή, δύναται κατ΄ εξαίρεση να ασκεί το επάγγελμα του προπονητή: α) σε άλλη κατηγορία από αυτήν, στην οποία συμμετέχει ως αθλητής, β) σε ακαδημίες, ή γ) σε ομάδες αντίθετου με αυτόν φύλου οποιασδήποτε κατηγορίας.
  3. Πέραν της αδειοδότησης από το κράτος, η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή δεν  υπόκειται στην έγκριση ή άλλου ισοδύναμου αποτελέσματος περιορισμό άλλου φορέα, εφόσον ο  προπονητής είναι κάτοχος πτυχίου Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α.)  ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής με κύρια ή πρώτη ειδικότητα στο άθλημα στο οποίο θα  εργαστεί.
  4. Σε αθλητές των αθλημάτων της σκοποβολής και της τοξοβολίας με εμπειρία τουλάχιστον δύο (2) ετών και με συμμετοχή σε είκοσι (20) τουλάχιστον επίσημους αγώνες στα παραπάνω ατομικά αθλήματα, απονέμεται η ιδιότητα του εκπαιδευτή αθλήματος σκοποβολής ή τοξοβολίας, εφόσον είναι κάτοχοι αντίστοιχου τίτλου εκπαιδευτικής επάρκειας της οικείας αθλητικής Ομοσπονδίας. Ο εκπαιδευτής του προηγούμενου εδαφίου προσφέρει τις γνώσεις και τις δεξιότητές του εθελοντικά χωρίς οικονομικό ή άλλο υλικό αντάλλαγμα, ενώ η άσκηση της σχετικής δραστηριότητας δεν υποδηλώνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την άσκηση επαγγέλματος ή επιτηδεύματος από αυτόν.

Το δίπλωμα του εκπαιδευτή απονέμεται κατόπιν παρακολούθησης και επιτυχούς δοκιμασίας εκπαιδευτικού προγράμματος από την οικεία αθλητική Ομοσπονδία, η οποία τηρεί Μητρώο Εκπαιδευτών.

Τα αθλητικά σωματεία, που καλλιεργούν τα αθλήματα της σκοποβολής και της τοξοβολίας και έχουν αθλητές στη δύναμή τους ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών δύνανται να απασχολούν εκπαιδευτή του οικείου αθλήματος εγγεγραμμένο στο Μητρώο Εκπαιδευτών της παρ. 2, με σύμβαση απασχόλησης οικειοθελούς προσφοράς άνευ ανταλλάγματος.»

  • Άρθρο 11 Προπονητής – Τροποποίηση του άρθρου 31 του ν. 2725/1999 ( Α΄121)
    α) πτυχίο Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α.), με κύρια ή πρώτη ειδικότητα στο συγκεκριμένο άθλημα, ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής ή δίπλωμα της σχολής προπονητών της παρ. 4 ή πτυχίο ή δίπλωμα αναγνωρισμένων σχολών προπονητών του εξωτερικού,
    3. Για όσους κατέχουν πτυχίο ή δίπλωμα αναγνωρισμένων σχολών προπονητών του εξωτερικού ή άλλων αναγνωρισμένων σχολών της ημεδαπής, απαιτείται και γνώμη, για την ισοτιμία, της πενταμελούς επιτροπής που λειτουργεί στην έδρα του Ελληνικού Κέντρου Αθλητικής Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Κ.Α.Ε.Τ.).

    Σχόλιο: Οι παραπάνω διατάξεις κατά την διατύπωση και την ερμηνεία τους δημιουργούν σύγχυση και παρερμηνεία.
    Στην πρώτη παράγραφο δεν έχετε συμπεριλάβει τους πτυχιούχους ΙΕΚ της ειδικότητας προπονητής Αθλήματος. Οι παραπάνω πτυχιούχοι λαμβάνουν πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού ΕΟΠΠΕΠ και τους χορηγείται Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου 5 σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων κατά αντιστοιχία του EQF μετά από την επιτυχημένη παρακολούθηση επαγγελματικής Κατάρτισης 1.200 ωρών και 960 ωρών πρακτικής στο ανάλογο άθλημα.

    Ενώ στην ενότητα 3. Αναφέρεστε …… ή άλλων αναγνωρισμένων σχολών της ημεδαπής.

    Επειδή τα ΙΕΚ είναι αναγνωρισμένος φορέας αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης από το Ελληνικό Κράτος αλλά και από την Ευρώπη θα πρέπει να αναφερθεί με σαφήνεια και χωρίς παρερμηνεία στον νόμο στην πρώτη παράγραφο για τα προσόντα που απαιτούνται για την άσκηση επαγγέλματος του προπονητή και οι πτυχιούχοι ΙΕΚ του αντίστοιχου αθλήματος.

    Για την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών ΙΕΚ
    Ιωάννα Σιοτρόπου
    Πρόεδρος

  • Το επάγγελμα του Προπονητή, είναι αναγνωρισμένο από το κράτος και νομικώς ρυθμιζόμενο. Γι αυτό άλλωστε υπάρχουν οι Κανονισμοί Προπονητών και οι Άδειες Ασκήσεως Επαγγέλματος Προπονητού. Κατά συνέπεια μόνον όσοι κατέχουν τα αναγκαία εφόδια μπορούν να εργαστούν ως Προπονητές, όπως αντιστοίχως συμβαίνει με όλα τα αναγνωρισμένα επαγγέλματα.
    Αλλιώς, ο καθένας θα έλεγε ότι είναι επαγγελματίας Ιατρός, ή Πολιτικός Μηχανικός κλπ και θα εργαζόταν στον αντίστοιχο κλάδο, με τα αναμενόμενα ολέθρια αποτελέσματα.
    Για τα αθλήματα που στην επαρχία δεν υπάρχουν Προπονητές και υπάρχει ανάγκη, ας προβλεφθεί η δυνατότης να γίνουν Προπονητές μετά από νόμιμη διαδικασία, πρώην αθλητές των σωματείων της επαρχίας.
    Εάν αφήσουμε να γίνουν εκπαιδευτές αθλημάτων εν ενεργεία αθλητές, τότε ανοίγουμε την Κερκόπορτα για να εισβάλουν μέσα σε ένα αναγνωρισμένο επάγγελμα, άτομα που δεν κατέχουν την γενική και ειδική γνώση και έτσι ένα επάγγελμα το υποβαθμίζουμε σε χόμπυ.

  • 20 Αυγούστου 2020, 13:56 | Τσολάκος Κωνσταντίνος

    Η απονομή της ιδιότητας του εκπαιδευτή στους αθλητές των αθλημάτων της σκοποβολής και της τοξοβολίας όπως προβλέπεται στην παράγραφο 13 του άρθρου 11, μέσα από την οποία δύναται να προσφέρουν εθελοντικά και ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του στο σωματείο τους, συνάδει απόλυτα με τους καταστατικούς σκοπούς των αναγνωρισμένων από την πολιτεία αθλητικών σωματείων, ήτοι «η διάδοση και ανάπτυξη του αθλήματος της Σκοποβολής και η συστηματική καλλιέργεια και ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αθλητών – αθλητριών του για τη συμμετοχή τους σε αθλητικούς αγώνες».
    Είναι σαφές ότι με την προσθήκη αυτή των αθλητών εκπαιδευτών καλύπτεται η αδυναμία των αθλητικών σωματείων, ιδιαίτερα αυτών της επαρχίας, να εκπαιδεύσουν τους νεαρούς αθλητές τους, οι οποίοι λόγω της χρονοβόρου και οικονομικά ασύμφορης μετακινήσεως τους, στερούνταν έναντι των συναθλητών τους, την ισονομία και την ισότητα στην ανάπτυξη των αθλητικών τους ικανοτήτων.
    Είναι δεδομένο ότι στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης των νέων αθλητών αλλά και στην προσπάθεια της διάδοσης των αθλημάτων της σκοποβολής και της τοξοβολίας, η σχετική ρύθμιση περί των αθλητών εκπαιδευτών είναι απόλυτα σύμφωνη με τα όσα πρεσβεύει εν γένει ο αθλητισμός και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εφαρμοστεί όπως ακριβώς υφίσταται στην παρούσα πρόταση του σχεδίου Νόμου της παραγράφου 13 του άρθρου 11.

    Με εκτίμηση,
    Τσολάκος Κωνσταντίνος
    Μ.Sc. Δασοπόνος
    Αθλητής του Σκοπευτικού Ομίλου Σπάρτης

  • ΜΕΡΟΣ Α΄ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ – ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΑΘΛΗΤΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Άρθρο 1 Γενική Συνέλευση αθλητικού σωματείου – Αρχαιρεσίες – Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν. 2725/1999 (Α΄121)
    «Άποψη Πανελληνίου Ομοσπονδίας Προπονητών Αθλημάτων (Π.Ο.Π.Α.) : συμμετοχή των Προπονητών στα Δ.Σ των αθλητικών σωματείων. Με δικαίωμα λόγου και παρουσιάσεως των απόψεών τους. Οι Προπονητές εκ της φύσεως του επαγγέλματός τους, ασχολούνται με πάρα πολλές πτυχές της λειτουργίας και της οργανώσεως των ομάδων και των σωματείων. Η φωνή του Προπονητή πρέπει να ακούγεται και να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν».

    Άρθρο 11 Προπονητής – Τροποποίηση του άρθρου 31 του ν. 2725/1999 ( Α΄121)
    Παρ.5. Προπονητή, σύμφωνα με τα παραπάνω, έχουν υποχρέωση να απασχολούν……
    δ) Τα αθλητικά σωματεία που καλλιεργούν ατομικό άθλημα και έχουν αθλητές στη δύναμή τους ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών.
    «Άποψη Πανελληνίου Ομοσπονδίας Προπονητών Αθλημάτων (Π.Ο.Π.Α.) : άμεση κατάργηση της ανωτέρω παραγράφου ! Με ποια λογική οι αθλητές των Ατομικών Αθλημάτων δεν έχουν ανάγκη Προπονητού από την ηλικία των 18 ετών και άνω; Να ισχύσει και για τα Ατομικά Αθλήματα ότι ισχύει και για τα Ομαδικά. Ανάγκη Προπονητού έχουν όλοι οι αθλητές ανεξαρτήτου ηλικίας και αθλήματος !»
    Παρ 8. Στον προπονητή, του οποίου αθλητής ή ομάδα σημείωσε μία από τις διακρίσεις που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 34, χορηγείται ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) της οικονομικής επιβράβευσης που προβλέπεται για τον αθλητή ατομικού αγωνίσματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ίδιο άρθρο. Σε περίπτωση που ο ίδιος αθλητής ή περισσότεροι του ενός αθλητές ή ομάδες του ίδιου προπονητή σημειώσουν μια από τις παραπάνω διακρίσεις, το χορηγούμενο στον προπονητή ποσοστό του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζεται επί της μεγαλύτερης από τις διακρίσεις που σημείωσαν οι αθλητές του και προσαυξάνεται κατά ποσοστό που καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού για καθεμία από τις υπόλοιπες διακρίσεις.
    «Άποψη Πανελληνίου Ομοσπονδίας Προπονητών Αθλημάτων (Π.Ο.Π.Α.) : οι Προπονητές έχουν κάθε δικαίωμα να λαμβάνουν ακριβώς την ίδια οικονομική επιβράβευση με αυτή των αθλητών τους, αν όχι και μεγαλύτερη».

    – Απόφοιτοι ΙΙΕΚ-ΔΙΕΚ.
    «Άποψη Πανελληνίου Ομοσπονδίας Προπονητών Αθλημάτων (Π.Ο.Π.Α.): Τα ΔΙΕΚ και ΙΙΕΚ, αποτελούν Ευρωπαϊκώς θεσμοθετημένο πάροχο εκπαίδευσης. Το κράτος πρέπει να αποφασίσει επιτέλους τι θα κάνει με τα ΔΙΕΚ και ΙΙΕΚ, στα οποία λειτουργούν τμήματα Προπονητών Αθλημάτων. Η ΓΓΑ δεν τους δίνει χορηγεί άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στους απόφοιτους ΙΕΚ αφού δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία . Η Πολιτεία θα πρέπει να αποφασίσει, ή θα αξιολογεί τους αποφοίτους, κατατάσσοντάς τους σε κατηγορία προπονητή χορηγώντας άδεια άσκησης επαγγέλματος, ή να καταργήσει αυτή την ειδικότητα από τα ΙΕΚ. Είναι κρίμα εκατοντάδες νέοι απόφοιτοι των ΙΕΚ με την ειδικότητα Προπονητή αθλήματος να ξοδεύουν χρήματα για σπουδές δύο ετών και να μην έχουν την δυνατότητα απόκτησης κάποιας άδειας άσκησης επαγγέλματος. Να ληφθεί υπ’ όψιν ότι η διάρκεια σπουδών στα ΔΙΕΚ-ΙΙΕΚ είναι μεγαλύτερη από αυτή των σχολών Προπονητών της ΓΓΑ» .
    Παρ.10. Κατά παρέκκλιση των ρυθμίσεων της παρ. 4 του παρόντος οι σχολές προπονητών ποδοσφαίρου, θαλάσσιου σκι και χιονοδρομίας μπορούν να ιδρύονται και να λειτουργούν από τις οικείες αθλητικές ομοσπονδίες.

    «Άποψη Πανελληνίου Ομοσπονδίας Προπονητών Αθλημάτων (Π.Ο.Π.Α.) : Δυστυχώς αυτό το άρθρο που διατηρείται από παλιά . Δεν έγινε ποτέ χρήση του από τις Ομοσπονδίες και δεν είναι κατανοητή η χρησιμότητά του. Γνωρίζουμε ότι συμπεριλήφθηκε σε παλαιότερη τροποποίηση του νόμου για άλλους λόγους και όχι κάποιας πραγματικής αναγκαιότητας ή καλύτερης λειτουργίας των σχολών προπονητών τουλάχιστον για την χιονοδρομία και το θαλάσσιο σκι. Είναι μεροληπτική διάταξη χωρίς καμία λογική τεκμηρίωση. Η παρούσα διάταξη δίνει το δικαίωμα και στις άλλες Ομοσπονδίες να διεκδικήσουν την ίδρυση δικών τους σχολών Προπονητών. Οι Ομοσπονδίες δεν αποτελούν εκπαιδευτικούς φορείς αλλά αθλητικούς φορείς . Να αποσυρθεί η παράγραφος αυτή .

    -Το δίπλωμα του εκπαιδευτή απονέμεται κατόπιν παρακολούθησης και επιτυχούς δοκιμασίας εκπαιδευτικού προγράμματος από την οικεία αθλητική Ομοσπονδία, η οποία τηρεί Μητρώο Εκπαιδευτών.
    «Άποψη Πανελληνίου Ομοσπονδίας Προπονητών Αθλημάτων (Π.Ο.Π.Α.): η ίδια όπως και προηγουμένως».
    – Τα αθλητικά σωματεία, που καλλιεργούν τα αθλήματα της σκοποβολής και της τοξοβολίας και έχουν αθλητές στη δύναμή τους ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών δύνανται να απασχολούν εκπαιδευτή του οικείου αθλήματος εγγεγραμμένο στο Μητρώο Εκπαιδευτών της παρ. 2, με σύμβαση απασχόλησης οικειοθελούς προσφοράς άνευ ανταλλάγματος.»
    Ο συντάκτης αντιφάσκει . Ενώ το σχέδιο νόμου αναφέρει σωστά επιτέλους την δημιουργία – λειτουργία του εκπαιδευτή για τις δραστηριότητες αθλητικής αναψυχής και τουρισμού. Με την παράγραφο αυτή εισάγει τον εκπαιδευτή στο αθλητικό σωματείο !.
    Ποια η αναγκαιότητα της ύπαρξης εκπαιδευτή ειδικά στα αντικείμενα της σκοποβολής και της τοξοβολίας ; δεν υπάρχουν προπονητές ; αν όχι ας γίνουν σχολές.
    Ο εκπαιδευτής είναι για την αθλητική αναψυχή και τον τουρισμό και ο προπονητής για τα αθλητικό σωματείο .
    Η αμισθί παροχή υπηρεσιών (εθελοντική) θα ανοίξει την ΄΄ όρεξη ΄΄ και άλλων αθλημάτων για να απασχολούν <>(;) με αποτέλεσμα να δουλεύουν ως προπονητές χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση αλλά και βεβαίως χωρίς ασφάλιση κάτι που γίνεται και τώρα με την απασχόληση διαφόρων ατόμων ως προπονητών σε σωματεία, χωρίς συμβόλαια (όπως ο νόμος απαιτεί), οι οποίοι προσφέρουν υποτίθεται εθελοντικά και χωρίς αμοιβή έργο αλλά πληρώνονται «μαύρα» και είναι ανασφάλιστοι .
    Οι Ομοσπονδίες δεν αποτελούν εκπαιδευτικούς φορείς αλλά αθλητικούς φορείς .
    Να αποσυρθεί η διάταξη.
    Παρ. 11 . Διατήρηση άδειας προπονητή από αθλητή ατομικού αγωνίσματος .Όπως και για τα ομαδικά . Γιατί η διαφοροποίηση ;
    ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΚΚΡΕΜΜΗ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ.
    1. Να εκδοθούν Κανονισμοί Προπονητών σε όσα αθλήματα ακόμη δεν έχουν.
    2. Να εναρμονιστούν οι Κανονισμοί Προπονητών Ομαδικών και Ατομικών Αθλημάτων. Σε κάποια σημαντικά σημεία, άλλα προβλέπονται για τους Προπονητές των Ομαδικών και άλλα για τους Προπονητές των Ατομικών Αθλημάτων.
    3. Θα πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος Κανονισμός Προπονητών για όλα τα αθλήματα Ατομικά και Ομαδικά. Να εξειδικεύει όπου υπάρχει ανάγκη.

    ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ.
    Δυστυχώς, δεν υπάρχει έλεγχος εφαρμογής των υπαρχόντων Κανονισμών Προπονητών σε όλα τα αθλήματα που έχουν αυτή τη στιγμή Κανονισμό. Αφού εκδίδονται Άδειες Ασκήσεως Επαγγέλματος Προπονητών από την ΓΓΑ, θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικός έλεγχος εφαρμογής των Κανονισμών Προπονητών, διότι οι Κανονισμοί προασπίζουν τα επαγγελματικά συμφέροντα των επαγγελματιών Προπονητών.

    ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ.
    Έπειτα από 21(!) χρόνια υπάρξεως του Αθλητικού Νόμου, και της προβλέψεως ιδρύσεως του ΕΚΑΕΤ, τίποτα δεν έχει γίνει. Η Προπονητική είναι μια επιστήμη που όπως όλες οι άλλες επιστήμες, συνεχώς εξελίσσεται. Είναι πολύ μεγάλη η ανάγκη για τη σωστή προετοιμασία των αθλητών μας, η συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση των Προπονητές όλων των αθλημάτων επί των τελευταίων εξελίξεων στο χώρο της ειδικής Προπονητικής κάθε αθλήματος. Η Ελλάδα, διαθέτει εξαιρετικούς Αθλητικούς Επιστήμονες και θα πρέπει να τους αξιοποιήσει προς αυτή την κατεύθυνση
    – Όχι στην συμμετοχή των μελών του ΔΣ των Ομοσπονδιών και των Προπονητών σε αγώνες ως κριτές κλπ .

  • 20 Αυγούστου 2020, 13:18 | Ανδρέας Νικολάου

    Προτείνω στο άρθρο 11 παράγραφος 11,στο σημείο που αναφέρει
«Εν ενεργεία αθλητής ομαδικού αθλήματος………» να προστεθεί και ΑΤΟΜΙΚΟΥ και να αναφέρεται ως «Εν ενεργεία αθλητής ομαδικού και ατομικού αθλήματος….»
Δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να υπάρχει διάκριση μεταξύ των εν ενέργεια αθλητών – προπονητών ομαδικών και ατομικών αθλημάτων.

  • 20 Αυγούστου 2020, 12:40 | Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης

    5. Άρθρο 11: Προπονητής – Τροποποίηση – Τροποποίηση του άρθρου 31 του ν.2725/1999.
    Α. παρ. 6: «….. Σε καθηγητές Φυσικής Αγωγής που υπηρετούν στο Δημόσιο επιτρέπεται να ανατίθενται καθήκοντα ομοσπονδιακού προπονητή ή τεχνικού συμβούλου για τα ολυμπιακά αθλήματα….»
    ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ και οι διακρινόμενοι αθλητές που προσλήφθηκαν στο δημόσιο και είναι ομοσπονδιακοί προπονητές και τεχνικοί σύμβουλοι, με απόφαση των αρμοδίων οργάνων των Υπουργείων που ανήκουν να αποσπώνται για όσο χρόνο ισχύει η σύμβαση τους στην οικεία ομοσπονδία.

    Β. παρ.11: «… Όποιος κατέχει άδεια άσκησης του επαγγέλματος προπονητή από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, δεν μπορεί να διατηρεί την αθλητική ιδιότητα και να αγωνίζεται σε επίσημους αγώνες του αθλήματος για το οποίο κατέχει άδεια άσκησης επαγγέλματος, εκτός εάν έχει καταθέσει την άδειά του στην οικεία αθλητική ομοσπονδία…..»
    ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ η κατάθεση της άδειας του προπονητή στην ομοσπονδία να ισχύει για μία (1) αγωνιστική περίοδο τουλάχιστον.

    Γ. παρ. 13: «….. Σε αθλητές των αθλημάτων της σκοποβολής και της τοξοβολίας με εμπειρία τουλάχιστον δύο (2) ετών και με συμμετοχή σε είκοσι (20) τουλάχιστον επίσημους αγώνες στα παραπάνω ατομικά αθλήματα, απονέμεται η ιδιότητα του εκπαιδευτή αθλήματος σκοποβολής ή τοξοβολίας,…..»
    ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ο τίτλος του Εκπαιδευτή να επεκταθεί και να απονέμεται τιμητικά στους ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ οι οποίοι και να λαμβάνουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος διότι είναι οι πρεσβευτές των αθλημάτων. Οι ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ έχουν καλύτερη πρόσβαση στις μικρές ηλικίες και θα προσελκύσουν στον αθλητισμό ευκολότερα τα νέα παιδιά.

  • 20 Αυγούστου 2020, 11:52 | Χρονόπουλος Παναγιώτης

    ΣTHN ΠAP. 6 ΘA HTAN ΣΩΣTO NA ΣYMΠEPIΛHΦΘOYN OΛOI OI ΠPOΠONHTEΣ ΠOY KATEXOYN AΔEIA EΞAΣKHΣEΩΣ EΠAΓΓEΛMATOΣ ANA EIΔIKOTHTA AΘΛHMATOΣ ,EPΓAZOMENOI ΣTO ΔHMOΣIO , NA MΠOPOYN NA ΠAIPNOYN AΠOΣΠAΣH ΣTIΣ OMOΣΠONΔIEΣ ΣAN OMOΣΠONΔIAKOI ΠPOΠONHTEΣ ΓIATI NA AΠOKΛEIONTAI , EΦOΣON O AΘΛHTIKOΣ NOMOΣ TOYΣ ΣYMΠEPIΛAMBANEI KAI H ΓΓA ΔHMIOYPΓEI ΣXOΛEΣ ΠPOΠONHTΩN KAI ΠAIPNOYN AΔEIA EΞAΣKHΣHΣ EΠAΓΓEΛMATOΣ AΠO THN IΔIA THN ΓΓA; EYXAPIΣTΩ

  • 20 Αυγούστου 2020, 10:16 | ΚΟΥΛΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Η δυνατότητα εθελοντικής προσφοράς γνώσεων από εκπαιδευτές θα βοηθήσει τους αθλητές της σκοποβολής & Τοξοβολίας και ιδιαίτερα τα ανήλικα αθλούμενα μέλη. Με δεδομένο ότι στην επαρχία δεν υπάρχουν προπονητικά κέντρα ή προπονητές είναι αδύνατη και ασύμφορη η μετακίνηση των μελών μας σε μεγάλα αστικά κέντρα για βελτίωση της αθλητικής ικανότητας τους.
    Η προσθήκη (παράγραφος 13 άρθρου 11) συμβαδίζει απόλυτα με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων, ιδιαίτερα την ενεστώσα περίοδο της χώρας και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Η καινοτομία αυτή θα δώσει μεγάλη βοήθεια και ώθηση σε αυτά τα αγωνίσματα λόγω της ιδιαιτερότητας τους από τα υπόλοιπα αθλήματα.

  • 20 Αυγούστου 2020, 09:50 | ΒΑΡΣΑΜΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Να υπάρχει πρόβλεψη ώστε ένας εν ενεργεία αθλητής που είναι προπονητής σε άλλη κατηγορία ή άλλο φύλλο να μην μπορεί να γίνει ομοσπονδιακός προπονητής ή τεχνικός σύμβουλος ή περιφερειακός προπονητής. πχ να μην μπορεί να είναι αθλητής στην κατηγορία ανδρών και ομοσπονδιακός στην κατηγορία παίδων ή γυναικών κλπ

  • 20 Αυγούστου 2020, 03:48 | Μαρία Ελάνου

    Θα πρέπει να δίδεται άδεια άσκησης επαγγέλματος Γ ή Β κατηγορίας σε αποφοίτους ΤΕΦΑΑ οι οποίοι διδάχθηκαν το άθλημα (όχι ως ειδικότητα) κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

  • Άρθρο 11_ Προπονητής – Τροποποίηση του άρθρου 31 του ν. 2725/1999 ( Α΄121)
    Στο άρθρο 31 του ν. 2725/1999 τροποποιούνται οι παρ. 2, 5 και 11, προστίθεται παρ. 13 και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:
    11. Όποιος κατέχει άδεια άσκησης του επαγγέλματος προπονητή από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, δεν μπορεί να διατηρεί την αθλητική ιδιότητα και να αγωνίζεται σε επίσημους αγώνες του αθλήματος για το οποίο κατέχει άδεια άσκησης επαγγέλματος, εκτός εάν έχει καταθέσει την άδειά του στην οικεία αθλητική ομοσπονδία. Εν ενεργεία αθλητής ομαδικού αθλήματος, ο οποίος κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή, δύναται κατ΄ εξαίρεση να ασκεί το επάγγελμα του προπονητή: α) σε άλλη κατηγορία από αυτήν, στην οποία συμμετέχει ως αθλητής, β) σε ακαδημίες, ή γ) σε ομάδες αντίθετου με αυτόν φύλου οποιασδήποτε κατηγορίας.
    Ζητούμε την εξαίρεση του αθλήματος της Ιππασίας από το ασυμβίβαστο αθλητή – προπονητή, που αποτελεί χρόνιο αίτημα του αθλήματός μας και της Ομοσπονδίας μας. Συγκεκριμένα, ζητούμε να προστεθεί: «Εν ενεργεία αθλητής ιππασίας, ο οποίος κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή, δύναται κατ΄ εξαίρεση να ασκεί το επάγγελμα του προπονητή».
    Το ασυμβίβαστο αυτό, της αθλητικής ιδιότητας με του προπονητή, δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα για το άθλημά μας και επιτρέπεται διεθνώς, από τους κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας μας, η συμμετοχή κανονικά όλων των προπονητών σε αγώνες. Υπάρχουν δε πολλά παραδείγματα διακεκριμένων αθλητών ιππασίας, ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών, οι οποίοι παράλληλα είναι και επίσημοι προπονητές άλλων αθλητών και εθνικών ομάδων ιππικών αθλημάτων.

    Αυτό, δικαιολογείται από τις ιδιαιτερότητες του αθλήματος μας, μεταξύ των οποίων, αναφέρουμε ενδεικτικά:

    – Στο άθλημά μας οι αθλητές είναι δύο, ο ιππέας και το άλογο. – η εκπαίδευση των ίππων περιλαμβάνει υποχρεωτικά και συμμετοχή σε αγώνες και αυτό μπορεί να γίνει από τους εκπαιδευτές/προπονητές του αθλήματος. Ακόμη, δεν υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα για τους προπονητές έναντι των αθλητών, λόγω του παράγοντα “άλογο”.

    – Είναι απαραίτητο οι προπονητές να διατηρούν συνεχώς ένα υψηλό επίπεδο ιππευτικής ικανότητας, ώστε να είναι σε θέση να εκπαιδεύουν – προπονούν αθλητές και άλογα και αυτό κυρίως με την συμμετοχή σε αγώνες μπορεί να επιτευχθεί. Άλλωστε ο Εθνικές μας Ομάδες Ενηλίκων αποτελούνται κυρίως από αθλητές – διπλωματούχους προπονητές, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλες τις χώρες του κόσμου στο άθλημα της ιππασίας. Τυχόν εξαίρεσή τους από την επιλογή των Εθνικών Ομάδων λόγω της προτεινόμενης διάταξης θα σημάνει είτε σημαντική αποδυνάμωση, απαξίωση των Εθνικών Ομάδων και στην ουσία στέρηση στο διηνεκές οποιασδήποτε πιθανότητας της Ελλάδας για διάκριση στα Ολυμπιακά αθλήματα της ιππασίας για προφανείς και αναχρονιστικούς για το συγκεκριμένο άθλημα λόγους, είτε αναγκαστική κατάθεση των αδειών άσκησης επαγγέλματος από τους διπλωματούχους προπονητές-αθλητές ιππασίας προκειμένου να παραμείνουν διαθέσιμοι για την Εθνική Ομάδα με παράπλευρη συνέπεια την αδυναμία στελέχωσης των σωματείων με νόμιμους προπονητές, την απουσία των άριστων από την εκπαίδευση των επόμενων αθλητών και την καταδίκη του μέλλοντος της ιππασίας στην Ελλάδα και, κυρίως, την ανακολουθία της διοίκησης και της ΓΓΑ και την εκ των υστέρων ακύρωση των όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής των αθλητών, αλλά και των αποτελεσμάτων στις σχολές προπονητών που διοργάνωσε η ίδια ΓΓΑ για το άθλημά μας το 1995, 2003, 2014 και 2019.

    – Δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας για τους αθλητές μας. – η Ιππασία είναι ένα άθλημα που μπορεί κάποιος να ασχοληθεί και σε μεγάλη ηλικία. Άλλωστε η Ιππασία συμπεριλαμβάνεται στα αθλήματα που εξαιρούνται και οι αθλητές της, άνω των 35 ετών, μπορούν να εγγράφονται ως μέλη σε αθλητικό σωματείο και να μετέχουν στο Δ.Σ. και στα άλλα όργανα αυτού, ή ενώσεων ή της ομοσπονδίας (Ν.3057/2002, άρθρο 73, τροπ. Άρθρ.3 του Ν.2725/1999).

    Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το ασυμβίβαστο αυτό αποτρέπει την πλειονότητα των διπλωματούχων προπονητών Ιππασίας, να λάβουν από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού την Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος, για να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την αθλητική τους ιδιότητα. Γεγονός, που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στα σωματεία – μέλη μας.

    Ακόμη, στο ίδιο άρθρο παράγραφος 13 ζητούμε να προστεθεί και η Ιππασία στα αθλήματα που προβλέπεται ο θεσμός του εκπαιδευτή και ειδικότερα του «εκπαιδευτή ίππων».

  • 19 Αυγούστου 2020, 23:05 | Αθλητικός Όμιλος Μάνης «ο Νίκανδρος»

    Μελετώντας τις τροποποιήσεις στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου, θεωρούμε ότι πραγματοποιείται αξιόλογή προσπάθεια από μέρους της Κυβέρνησης και ειδικότερα του κ. Υφυπουργού Αθλητισμού.
    Εντοπίζει και βελτιώνει σε πολλά σημεία τον υφιστάμενο νόμο δίνοντας την απαιτούμενη ώθηση και αρωγή στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στα σωματεία που τον υποστηρίζουν.
    Ειδικότερα, η προσθήκη της παραγράφου 13 του άρθρου 11 μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, δεδομένου ότι η δυνατότητα εθελοντικής και αφιλοκερδούς προσφοράς από έμπειρους εκπαιδευτές, θα αποδώσει τα μέγιστα στους αθλητές της σκοποβολής & Τοξοβολίας και ιδίως στους αθλητές κάτω των 18 ετών, που αποτελούν το αθλητικό μέλλον της Ελλάδας.
    Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα σωματεία είναι μη κερδοσκοπικά, δίνει την δυνατότητα να λειτουργήσουν με λιγότερα έξοδα για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

  • 19 Αυγούστου 2020, 23:23 | Βασιλειαδης Κ.

    Κύριε Υφυπουργέ οι Απόφοιτοι Σεφαα-Τεφαα με Δευτερεύουσα Ειδικότητα είναι χωρίς πρόβλεψη από το κράτος.
    Θα μπορούσε να γίνει τροποποίηση στο άρθρο 31 παρ. 2α ώστε να συμπεριληφθεί και η Δευτερεύουσα ειδικότητα ως προπονητής Β’ Κατηγορίας για τη χορήγηση Άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, αφού έχουν λάβει Ειδίκευση ύστερα από Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση.
    Να υπάρχει μια Κατηγοριοποίηση των Προπονητών ανάλογης της
    -Εκπαίδευσης (Πανεπιστημιακή ή μη),
    -Ειδίκευσης των Σεφαα-Τεφαα (Κύριας-Δευτερεύουσας-χωρίς Ειδικότητα).
    Όσον αφορά Σχολές Προπονητών-Αθλητές-ΙΕΚ δεν πρέπει να ισοσταθμίζονται με το επίπεδο των Σεφαα διότι τότε απαξιώνεται η Εκπαίδευση τους που έχει ορισθεί από την Πολιτεία ως Ανωτάτη.
    Με εκτίμηση
    Βασιλειάδης Κ.(Καθηγητής Φυσικής Αγωγής)

  • 19 Αυγούστου 2020, 23:03 | Σιώπης Βίκτωρ

    Κύριε Υπουργέ
    θεωρώ ότι το σχέδιο νόμου είναι σε θετική κατεύθυνση και θεραπεύει αρκετά από τα κακώς κείμενα στον κόσμο του αθλητισμού, παρόλο αυτό στο
    Αρθρο 11: Προπονητης παράγραφος 5 : Προπονητή, σύμφωνα με τα παραπάνω, έχουν υποχρέωση να απασχολούν.
    εδάφιο 5 :Τα αθλητικά σωματεία που καλλιεργούν ατομικό άθλημα και έχουν αθλητές στη δύναμή τους ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών
    θεωρώ ότι χρήζει αυστηρότερης προσέγγισης.
    Παρατηρείται ότι τα σωματεία που καλλιεργούν ένα μόνο αθλημα,λόγω αυτής της διάταξης αποκτούν περισσότερα δικαιώματα ψήφων και σε περισσότερες ομοσπονδίες, δηλώνοντας υποτιθέμενη ενασχόληση τους σε παράπλευρους κλάδους άθλησης για ενήλικες χωρίς υποχρέωση πρόσληψης προπονητών σε αυτούς τους κλάδους.
    Παράδειγμα:
    1) Σωματεία που καλλιεργούν ατομικό άθλημα της πάλης και μόνο , αποκτούν δικαίωμα ψήφου σε ομοσπονδίες της άρσης βαρών και τζούντο χρησιμοποιώντας ακριβώς τους ίδιους αθλητές της πάλης ,χωρίς να καλλιεργούνται τα άλλα δύο αθλήματα στο σωματείο τους. Το ίδιο συμβαίνει ακριβώς και εναλλάξ από σωματεία που καλλιεργούν μόνο το άθλημα του τζούντο.
    2) Το ίδιο γίνεται και στα ομαδικά αθλήματα του ποδοσφαίρου ,μπάσκετ, βόλεϊ και της χειροσφαίρισης σε όλη την επικράτεια.
    3) Ακόμα παράγοντες του μπάσκετ, βόλεϊ, κολύμβησης , στίβου και ποδοσφαίρου οι οποίοι έχουν ένα μεγάλο σύλλογο με πολλούς αθλητές φτιάχνουν μικρότερους, κρατούν τα χαρτιά και κάνουν μεταγραφές αθλητών άνω των 18 ετών για να έχουν περισσότερους ψήφους (Κατά κανόνα αυτή είναι η σημερινή πρακτική χειραγώγησης ) .

    Με λίγα λόγια ενώ ο νομοθέτης προσπαθεί να διευκολύνει τα ερασιτεχνικά ομαδικά κυρίως αθλήματα που συνήθως δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν προπονητή ή δεν υπάρχουν προπονητές σε κάποιες περιοχές, κάποιοι χρησιμοποιούν αυτή τη διάταξη για να έχουν μερικές δεκάδες ψήφων σε διάφορες ομοσπονδίες.
    Προκειμένου να μην αλλοιωθεί η σκέψη του νομοθέτη προτείνουμε όποιοι δεν έχουν εξειδικευμένο προπονητή, γιατί επικαλούνται ότι έχουν αθλητές μόνο πάνω των 18 ετών, να συμμετέχουν κανονικά σε όλες τις δραστηριότητες των ομοσπονδιών και των ενώσεων χωρίς όμως να έχουν το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι .
    Έτσι και το κράτος απέναντι σε όσους έχουν πραγματικά προβλήματα δείχνει ευαισθησία και βοηθάει στην ανάπτυξη τους και παράλληλα μία διάταξη που χρησιμοποιείται πονηρά από κάποιους απενεργοποιείται, κλείνοντας το παράθυρο σε ψήφους από σωματεία σφραγίδες.

  • 19 Αυγούστου 2020, 19:55 | ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Με την ιδιότητα του καθηγητή φυσικής αγωγής, του αθλητή Α’ κατηγορίας, κάτοχου πτυχίου Σ.Ε.Φ.Α.Α., άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή Γ.Γ.Α. και πιστοποιημένος εκπαιδευτής από Ομοσπονδία, προτείνω την παρακάτω προσθήκη (με κεφαλαία γράμματα) στο Άρθρο 11 Προπονητής, παράγραφο 11 ως εξής.

    «..…..Εν ενεργεία αθλητής ομαδικού ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΟΎ αθλήματος, ο οποίος κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή, δύναται κατ΄ εξαίρεση να ασκεί το επάγγελμα του προπονητή: α) σε άλλη κατηγορία από αυτήν, στην οποία συμμετέχει ως αθλητής, β) σε ακαδημίες, ή γ) σε ομάδες αντίθετου με αυτόν φύλου οποιασδήποτε κατηγορίας.»

    Έτσι δίνουμε την δυνατότητα για την δια βίου άσκηση & συμμετοχή σε αθλητές και προπονητές που αναγκάζονται σήμερα να επιλέξουν μία ιδιότητα ενώ έχουν την ικανότητα και την θέληση να προσφέρουν τα μέγιστα ειδικά σε αθλήματα που η συμμετοχή σε αγώνες έχει μεγάλο ηλικιακό εύρος π.χ. Τοξοβολία.

  • 19 Αυγούστου 2020, 19:00 | Ελένη Δ.

    Καταρχήν αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη, για τη μάχη που δίνει για την διαφάνεια και την εξυγίανση του Ελληνικού αθλητισμού.
    Ο «εθελοντισμός» αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού, γι΄αυτο θα πρέπει να επιτραπεί η εθελοντική προσφορά στους έχοντες τα τυπικά προσόντα, προπονητές. Προτείνετε η τροποποίηση του άρθρου 31 του ν. 2725/1999 παρ. 6 ως εξής:
    6. Κάθε προπονητής συμβάλλεται υποχρεωτικά εγγράφως με τον αθλητικό φορέα στον οποίο παρέχει τις υπηρεσίες του με πλήρη, μερική ή περιοδική απασχόληση εξαρτημένης εργασίας ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών.**Κατ’ εξαίρεση σε περίπτωση που το Αθλητικό Σωματείο που παρέχει τις υπηρεσίες του είναι Ερασιτεχνικού Αθλητισμού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τότε μπορεί να συμβάλλεται με σύμβαση απασχόλησης οικειοθελούς προσφοράς άνευ ανταλλάγματος.** Η σχετική σύμβαση, για να είναι έγκυρη, απαιτείται να κατατεθεί και να θεωρηθεί από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.

    Επίσης, στον Ερασιτεχνικό Αθλητισμό θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα στους έχοντες τα τυπικά προσόντα του προπονητή, εν ενεργεία Αθλητές Ατομικών Αθλημάτων να ασκούν κατ ́ εξαίρεση το επάγγελμα του προπονητή με την ίδια φιλοσοφία που δύνανται να το ακούν οι εν ενεργεία Αθλητές των Ομαδικών Αθλημάτων. Προτείνετε η τροποποίηση του άρθρου 31 του ν. 2725/1999 παρ.11 ως εξής:
    11. Όποιος κατέχει άδεια άσκησης του επαγγέλματος προπονητή από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, δεν μπορεί να διατηρεί την αθλητική ιδιότητα και να αγωνίζεται σε επίσημους αγώνες του αθλήματος για το οποίο κατέχει άδεια άσκησης επαγγέλματος, εκτός εάν έχει καταθέσει την άδειά του στην οικεία αθλητική ομοσπονδία. Εν ενεργεία αθλητής ομαδικού **ή ατομικού αθλήματος**, ο οποίος κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή, δύναται κατ ́ εξαίρεση να ασκεί το επάγγελμα του προπονητή: α) σε άλλη κατηγορία** ή αγώνισμα** από αυτήν**/αυτό** , στην οποία**/οποίο** συμμετέχει ως αθλητής, β) σε ακαδημίες, ή γ) σε ομάδες **ή αθλητές** αντίθετου με αυτόν φύλου οποιασδήποτε κατηγορίας.

  • 19 Αυγούστου 2020, 17:55 | ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΗΛΙΑΣ

    ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΡΤΕΜΙΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Η προσθήκη (παράγραφος 13 άρθρου 11) συμβαδίζει απόλυτα με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων σκοποβολής και τοξοβολίας, ειδικότερα την διανυόμενη περίοδο της χώρας και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Η καινοτομία αυτή θα δώσει μεγάλη βοήθεια και ώθηση σε αυτά τα αγωνίσματα λόγω της ιδιαιτερότητας τους από τα υπόλοιπα αθλήματα , Η δυνατότητα αφιλοκερδούς προσφοράς από έμπειρους εκπαιδευτές σκοποβολής και τοξοβολίας ,θα βοηθήσει τους αθλητές μας και κυρίως τους πιο μικρους ηλικιακά, αφου στην περιφέρεια δεν υπάρχουν προπονητικά κέντρα ή προπονητές και η μετάβαση των μελών μας σε μεγάλα αστικά κέντρα για να βελτίωσουν την αθλητική επάρκειά τους θα επιφέρει στα σωματεία και τις οικογενειές τους δυσβάστακτα οικονομικά έξοδα.

  • Του Αθλητικού Σκοπευτικού Όμιλου Αιγιάλειας «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ»
    Το να προσφέρουν εθελοντικά και αφιλόκερδός έμπειροι εκπαιδευτές, – όπως ρητά αναφέρεται στην παράγραφο 13- θα βοηθήσει πολύ τους αθλητές της σκοποβολής & Τοξοβολίας και ιδίως στα ανήλικα αθλούμενα μέλη, αλλά και τους συλλόγους. Στην επαρχία δεν υπάρχουν προπονητικά κέντρα ή προπονητές είναι αδύνατη και οικονομικά δυσβάστακτη η όποια μετακίνηση των μελών μας σε μεγάλα αστικά κέντρα για βελτίωση της αθλητικής ικανότητας.
    Η προσθήκη αυτή (παράγραφος 13 άρθρου 11) μας βρίσκει σύμφωνους (ερασιτεχνικά Αθλητικά Σωματεία σκοποβολής – Τοξοβολίας) γιατί θα δώσει μεγάλη βοήθεια σε αυτά τα αγωνίσματα λόγω της ιδιαιτερότητας τους από τα υπόλοιπα αθλήματα Η συμβολή λοιπόν των έμπειρων εκπαιδευτών που ούτως ή άλλως τα αθλητικά σωματεία έχουν, θα αποδώσει τα μέγιστα στους αθλητές της σκοποβολής & Τοξοβολίας και ιδίως στα ανήλικα αθλούμενα μέλη.

  • 19 Αυγούστου 2020, 13:17 | ΑΛΕΞΙΑ ΜΑΡΙΝΗ

    Με ικανοποίηση διάβασα τις τροποποιήσεις στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Κύριο Αυγενάκη.

    Οσον αφορά το εδάφιο με τους Προπονητες.
    Υπάρχουν συνταξιούχοι που ασκουσαν το επαγγελμα του Προπονητη οι οποιοι διαθέτουν και άδεια άσκησης προπονητή, ιδρυτικα μελη σωματειων και πιθανον μελη στο ΔΣ που θα μπορούσαν να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους σε μικρά σωματεία τα οποία έχουν μικρή οικονομική δυνατότητα και να βοηθούν με την εμπειρία τους ως παλιοί προπονητες-αθλητες παράλληλα με το προπονητή της ομάδας.

    Προτείνω στο άρθρο 31 παρ. 6 να τροποποιηθεί το πρώτο εδάφιο ως εξής :
    «Κάθε προπονητής συμβάλλεται υποχρεωτικά εγγράφως με τον αθλητικό φορέα στον οποίο παρέχει τις υπηρεσίες του με πλήρη μερική ή περιοδική απασχόληση εξαρτημένης εργασίας ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών. Δύναται κατ εξαίρεση η σύναψη σύμβασης απασχόλησης οικειοθελούς προσφοράς ανευ ανταλλάγματος ερασιτεχνικού σωματείου με προπονητες προκειμενου να συνδραμουν το εργο του Προπονητη του σωματειου, δηλ να παρευρισκονται στην προπονηση σαν Συμβουλοι, με την προυποθεση παντοτε να υπαρχει ταυτοχρονα η παρουσία αμειβόμενου Προπονητη του τμηματος>>.

  • 19 Αυγούστου 2020, 12:33 | Μαρία Κωνσταντίνα Μανώλη

    Συμφωνώ απόλυτα με το παρακατω σχόλιο συναδέλφου, ο αθλητισμός είναι επιστήμη υγείας. Δυστυχώς η κατάσταση που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια με την παρανομία και μη 100% καταρτισμενους προπονητές έχει υποβιβάσει την άθληση ως μέσω βελτίωσης της εξωτερικής εμφάνισης. Πλέον οι έρευνες και τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα η γυμναστική, είναι φάρμακο. Αλλά η λάθος εφαρμογή της προκαλεί σοβαρά προβλήματα, γι’ αυτο η τετραετής φοίτηση στα ΣΕΦΑΑ-ΤΕΦΑΑ της χώρας ειναι ο μόνος δρόμος που θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. «Αυτό που θα πρέπει άμεσα να γίνει είναι κατάργηση του άρθρου που προβλέπει χορήγηση άδειας προπονητών αθλημάτων από τις σχολές της Γ.Γ.Α.και ξεκάθαρο και σαφές νομοθετικό πλαίσιο κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Αθλητικών Επιστημόνων όπως αυτό ισχύει και υφίσταται για την δημόσια και ιδιωτική παιδεία, σε όλους τους χώρους που παρέχουν υπηρεσίες άθλησης/άσκησης και Φυσικής Αγωγής. Η διδασκαλία και παροχή υπηρεσιών της περί του Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής Επιστήμη θα πρέπει να δίνετε η δυνατότητα ΜΟΝΟ στους αποφοίτους των Τ.Ε.Φ.Α.Α. & Σ.Ε.Φ.Α.Α. να ασκούν. Καθώς αυτοί και μόνο αυτοί έχουν λάβει την ανώτατη εκπαίδευση που απαιτείται και προκύπτει απο το πρόγραμμα σπουδών τους προκειμένου να υποστηρίξουν την εν λόγω επιστήμη σε όλα τα επίπεδα (προπονητικό, παιδαγωγικό, ψυχολογικό, επιστημονικό, διοικητικό, βιολογίας της άσκησης κ. α.). Ας σταματήσει πια αυτή η παθογένεια που λυμαίνεται τον κλάδο μας χρόνια τώρα και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών με την κρατική νομιμοποίηση. Οι απόφοιτοι των Ανώτατων Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αρκούν και περισσεύουν για τις ανάγκες του Ελλαδικού χώρου. Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στο σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν για διορισμό εκπαιδευτικών και αναπληρωτών στην πρόσφατη προκήρυξη του Υπουργ.Παιδ.για τον κλάδο μας.»

  • 19 Αυγούστου 2020, 11:47 | Σ.Α.Σ.ΓΑΡΓΑ

    Συμφωνούμε με την προσθήκη της παραγράφου 13 του άρθρου 11 (ερασιτεχνικά Αθλητικά Σωματεία σκοποβολής – Τοξοβολίας) επειδή θα συμβάλει σημαντικά στην προβολή και ενίσχυση αυτών των πολύ ιδιαίτερων αθλημάτων.
    Λόγω της γεωγραφικής μας θέσης (περιφέρεια) και των πενιχρών μας εσόδων δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις (μισθός, ασφαλιστικές εισφορές κτλ) ενός προπονητή. Επίσης η ανυπαρξία προπονητικών κέντρων ή προπονητών στην περιφέρεια (επαρχία) προκαλεί μεγάλες δυσκολίες και η μετακίνηση των αθλητών μας στα μεγάλα αστικά κέντρα για βελτίωση της αθλητικής τους ικανότητας είναι οικονομικά δυσβάστακτη.
    Έτσι λοιπόν η δυνατότητα εθελοντικής και αφιλοκερδούς προσφοράς από έμπειρους εκπαιδευτές, -όπως ρητά αναφέρεται στην παράγραφο 13- θα αποδώσει τα μέγιστα στους αθλητές της σκοποβολής & Τοξοβολίας και ιδίως στα ανήλικα αθλούμενα μέλη.

  • 19 Αυγούστου 2020, 10:22 | βΙΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Ως αθλητικός σκοπευτικός όμιλος Τεγέας, ερασιτεχνικό σωμάτιο σκοποβολής ,στην επαρχία πιστεύουμε ότι
    Η δυνατότητα αφιλοκερδούς προσφοράς από έμπειρους εκπαιδευτές σκοποβολής θα βοηθήσει τους αθλητές μας και κυρίως τους ανήλικους.Με δεδομένο ότι, στην επαρχία δεν υπάρχουν προπονητικά κέντρα και προπονητές σκοποβολής.
    Η προσθήκη της παραγράφου 13 του άρθρου 11 μας βρίσκει σύμφωνους (ερασιτεχνικά Αθλητικά Σωματεία σκοποβολής – Τοξοβολίας) γιατί θα δώσει πνοή ώθηση και βοήθεια σε αυτά τα αγωνίσματα λόγω της ιδιαιτερότητας τους από τα υπόλοιπα αθλήματα.
    Βιδακης Γεωργιος
    Προεδρος ΔΣ ΑΣΟ ΤΕΓΕΑΣ

  • 19 Αυγούστου 2020, 10:51 | Σύλλογος Αγωνιστικού Μπριτζ Κέας

    Σαν Σύλλογος προτείνουμε να επεκτείνει η ΓΓΑ τις προβλεπόμενες ορολογίες που χρησιμοποιεί ώστε να περιλάβει και τις ιδιαιτερότητες των πνευματικών αθλημάτων. Αυτό μπορεί να γίνει σε συνεργασίαμε την αντίστοιχη Ομοσπονδία κάθε πνευματικού αθλήματος. Στην περίπτωση του μπριτζ φυσικά με την ΕΟΜ
    Προτείνουμε
    1. Κατάργηση των όρων αθλητικές εγκαταστάσεις και αποδυτήρια και αντικατάστασή τους με την λέξη εντευκτήρια που θα δηλώνει τον χώρο που πραγματοποιούνται οι αγωνιστικές μας ημερίδες.
    2. Καθιέρωση του όρου Εκπαιδευτής. Ειδικά για το μπριτζ χρειάζεται εκμάθηση που γίνεται από έμπειρους δάσκαλους – εκπαιδευτές. Ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται και από μεγάλες ξένες Ομοσπονδίες του Μπριτζ. Να υπάρχουν σχολές εκπαιδευτών υπό την αιγίδα της ΕΟΜ και μάλιστα να υπάρχουν και ειδικά τμήματα για την εκπαίδευση δασκάλων για παιδιά (με ειδικά μαθήματα παιδαγωγικής)
    3. Ο όρος προπονητής ( και πιθανά αρχηγός ομάδας) να υπάρχει για τις ομάδες που μετέχουν σε μεγάλα τουρνουά είτε πανελλήνια, είτε διεθνή. Νομίζουμε ότι η ΕΟΜ έχει μια πολύ σωστή αντιμετώπιση του θέματος

  • 19 Αυγούστου 2020, 10:24 | ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ

    Κ.Υπουργέ
    Σωστές οι αλλαγές και διορθώσεις του αθλητικού νομοσχεδίου.
    Ας γίνει μια ακόμα διόρθωση-βελτίωση στο άρθρο 11 παράγραφος 11,στο κομμάτι
    (Εν ενεργεία αθλητής ομαδικού αθλήματος………) να προστεθεί και ΑΤΟΜΙΚΟΥ και να αναφέρεται (Εν ενεργεία αθλητής ομαδικού και ατομικού αθλήματος….),
    ώστε να μην υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ ομαδικών και ατομικών αθλημάτων.

  • ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΝΕΣΤΩΡ
    Η δυνατότητα εθελοντικής προσφοράς γνώσεων από εκπαιδευτές θα βοηθήσει τους αθλητές της σκοποβολής & Τοξοβολίας και ιδιαίτερα τα ανήλικα αθλούμενα μέλη. Με δεδομένο ότι στην επαρχία δεν υπάρχουν προπονητικά κέντρα ή προπονητές είναι αδύνατη και ασύμφορη η μετακίνηση των μελών μας σε μεγάλα αστικά κέντρα για βελτίωση της αθλητικής ικανότητας τους.
    Η προσθήκη (παράγραφος 13 άρθρου 11) συμβαδίζει απόλυτα με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων, ιδιαίτερα την ενεστώσα περίοδο της χώρας και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Η καινοτομία αυτή θα δώσει μεγάλη βοήθεια και ώθηση σε αυτά τα αγωνίσματα λόγω της ιδιαιτερότητας τους από τα υπόλοιπα αθλήματα.

  • ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΝΕΣΤΩΡ
    Η δυνατότητα εθελοντικής προσφοράς γνώσεων από εκπαιδευτές θα βοηθήσει τους αθλητές της σκοποβολής & Τοξοβολίας και ιδιαίτερα τα ανήλικα αθλούμενα μέλη. Με δεδομένο ότι στην επαρχία δεν υπάρχουν προπονητικά κέντρα ή προπονητές είναι αδύνατη και ασύμφορη η μετακίνηση των μελών μας σε μεγάλα αστικά κέντρα για βελτίωση της αθλητικής ικανότητας τους.
    Η προσθήκη (παράγραφος 13 άρθρου 11) συμβαδίζει απόλυτα με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων, ιδιαίτερα την ενεστώσα περίοδο της χώρας και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Η καινοτομία αυτή θα δώσει μεγάλη βοήθεια και ώθηση σε αυτά τα αγωνίσματα λόγω της ιδιαιτερότητας τους από τα υπόλοιπα αθλήματα.

  • 18 Αυγούστου 2020, 22:11 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

    ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
    Στην προσθήκη της παραγράφου 13 του άρθρου 11 ήμαστε απολύτως σύμφωνοι ως ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο σκοποβολής, γιατί δίνει ώθηση στα αθλήματα της σκοποβολής. Η δυνατότητα αφιλοκερδούς προσφοράς από έμπειρους εκπαιδευτές σκοποβολής,θα βοηθήσει τους αθλητές μας και κυρίως τους ανήλικους.Με δεδομένο ότι, στην επαρχία δεν υπάρχουν προπονητικά κέντρα και προπονητές σκοποβολής. Η μετάβαση των μελών μας σε μεγάλα αστικά κέντρα για βελτίωση της αθλητικής επάρκειάς των θα επιφέρει στα σωματεία και τις οικογενειές των δυσβάστακτα οικονομικά έξοδα.

  • 18 Αυγούστου 2020, 17:30 | Παρασκευή Χ. Κουντούρη

    Αυτό που θα πρέπει άμεσα να γίνει είναι κατάργηση του άρθρου που προβλέπει χορήγηση άδειας προπονητών αθλημάτων από τις σχολές της Γ.Γ.Α.και ξεκάθαρο και σαφές νομοθετικό πλαίσιο κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Αθλητικών Επιστημόνων όπως αυτό ισχύει και υφίσταται για την δημόσια και ιδιωτική παιδεία, σε όλους τους χώρους που παρέχουν υπηρεσίες άθλησης/άσκησης και Φυσικής Αγωγής. Η διδασκαλία και παροχή υπηρεσιών της περί του Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής Επιστήμη θα πρέπει να δίνετε η δυνατότητα ΜΟΝΟ στους αποφοίτους των Τ.Ε.Φ.Α.Α. & Σ.Ε.Φ.Α.Α. να ασκούν. Καθώς αυτοί και μόνο αυτοί έχουν λάβει την ανώτατη εκπαίδευση που απαιτείται και προκύπτει απο το πρόγραμμα σπουδών τους προκειμένου να υποστηρίξουν την εν λόγω επιστήμη σε όλα τα επίπεδα (προπονητικό, παιδαγωγικό, ψυχολογικό, επιστημονικό, διοικητικό, βιολογίας της άσκησης κ. α.). Ας σταματήσει πια αυτή η παθογένεια που λυμαίνεται τον κλάδο μας χρόνια τώρα και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών με την κρατική νομιμοποίηση. Οι απόφοιτοι των Ανώτατων Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αρκούν και περισσεύουν για τις ανάγκες του Ελλαδικού χώρου. Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στο σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν για διορισμό εκπαιδευτικών και αναπληρωτών στην πρόσφατη προκήρυξη του Υπουργ.Παιδ.για τον κλάδο μας.

  • 18 Αυγούστου 2020, 16:08 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΘΟΥΛΑΚΗΣ

    Η δυνατότητα εθελοντικής και αφιλοκερδούς προσφοράς από έμπειρους εκπαιδευτές θα αποδώσει τα μέγιστα στους αθλητές της σκοποβολής & Τοξοβολίας και ιδίως στα ανήλικα αθλούμενα μέλη. Με δεδομένο ότι στην περιφέρεια (επαρχία) δεν υπάρχουν προπονητικά κέντρα ή προπονητές είναι αδύνατη και οικονομικά δυσβάστακτη η όποια μετακίνηση των μελών μας σε μεγάλα αστικά κέντρα για βελτίωση της αθλητικής ικανότητας.
    Η προσθήκη αυτή (παράγραφος 13 άρθρου 11) μας βρίσκει σύμφωνους (ερασιτεχνικά Αθλητικά Σωματεία σκοποβολής – Τοξοβολίας) γιατί θα δώσει μεγάλη βοήθεια σε αυτά τα αγωνίσματα λόγω της ιδιαιτερότητας τους από τα υπόλοιπα αθλήματα. Με δεδομένο ότι στην περιφέρεια δεν υπάρχουν προπονητικά κέντρα ή προπονητές είναι αδύνατη και οικονομικά δυσβάστακτη η όποια μετακίνηση των μελών μας σε μεγάλα αστικά κέντρα για βελτίωση της αθλητικής ικανότητας. Η συμβολή λοιπόν των έμπειρων εκπαιδευτών θα αποδώσει τα μέγιστα στους αθλητές της σκοποβολής & Τοξοβολίας και ιδίως στα ανήλικα αθλούμενα μέλη.

  • 18 Αυγούστου 2020, 14:32 | ΗΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

    ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12 – Πέραν της αδειοδότησης από το κράτος, η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή δεν υπόκειται στην έγκριση ή άλλου ισοδύναμου αποτελέσματος περιορισμό άλλου φορέα, εφόσον ο προπονητής είναι κάτοχος πτυχίου Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α.) ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής με κύρια ή πρώτη ειδικότητα στο άθλημα στο οποίο θα εργαστεί.
    ΣΧΟΛΙΟ – Ισχυε και παλιοτερα αλλα οσον αφορα το Ποδοσφαιρο δεν εφαρμοστηκε ποτε. Η ΕΠΟ καταστρατηγησε το νομο του κρατους και το κρατος απλα δεν εκανε τιποτα. Ακομα και σημερα ισχυει η καταστρατηγηση του νομου του Κρατους αφου η ΕΠΟ δεν επιτρεπει σε αποφοιτους ΣΕΦΑΑ να δουλεψουν ως Προπονητες σε επαγγελματικες κατηγοριες. Γελανε και οι πετρες με τον ιδιωτικο φορεα ΕΠΟ που κανει οτι γουσταρει με τους νομους του Ελληνικου κρατους και κανενας δεν αναλαμβανει την ευθυνη να τους συμμορφωσει13 Αυγούστου 2020
    ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10 – Κατά παρέκκλιση των ρυθμίσεων της παρ. 4 του παρόντος οι σχολές προπονητών ποδοσφαίρου, θαλάσσιου σκι και χιονοδρομίας μπορούν να ιδρύονται και να λειτουργούν από τις οικείες αθλητικές ομοσπονδίες. Με κανονισμό που ψηφίζεται από τις ομοσπονδίες αυτές και εγκρίνεται κατά τη διαδικασία του άρθρου 27 του παρόντος νόμου, ρυθμίζονται όλα τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των σχολών, καθώς και την απασχόληση των προπονητών, τα προσόντα και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Τα διπλώματα στους προπονητές χορηγούνται από τις οικείες ομοσπονδίες και θεωρούνται για τη νομιμότητά τους από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η άδεια άσκησης επαγγέλματος χορηγείται από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 περ. β΄, γ`, δ`, ε` του παρόντος.
    ΣΧΟΛΙΟ – Τα διπλωματα των Προπονητων απο την ΕΠΟ εχουν ελεγχθει για τη νομιμοτητα τους απο την ΓΓΑ??? Αφου η ΕΠΟ δε δινει λογο στη ΓΓΑ, διαφωτιστε μας ποιον ελεγχο εχετε κανει εως σημερα. Και απο τη στιγμη που δεν προβλεπεται απο την Ελληνικη νομοθεσια πολυ σωστα να δοθει Αδεια Εξασκησης Επαγγελματος σε σεμιναριακους αποφοιτους των Σχολων ΕΠΟ, ενω αντιθετως προβλεπεται για τα ΣΕΦΑΑ / ΙΕΚ (α) γιατι υπαρχουν αποφοιτοι ΣΕΦΑΑ /ΙΕΚ που δεν μπορουν να παρουν αδεια εξασκησης επαγγελματος και (β) γιατι δουλευουν οι σεμιναριακοι αποφοιτοι της ΕΠΟ και οχι οι υπολοιποι. Τελικα ο νομος προβλεπει αλλα δεν εφαρμοζει, μηπως να ελεγξετε τα αρμοδια ελεγκτικα οργανα σας που δεν εκτελουν και αφηνουν την ΕΠΟ (ιδιωτικο φορεα) να αλωνιζει (κρατος εν κρατει)…

  • 18 Αυγούστου 2020, 14:13 | ΗΛΙΑΣ

    ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12 – Πέραν της αδειοδότησης από το κράτος, η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή δεν υπόκειται στην έγκριση ή άλλου ισοδύναμου αποτελέσματος περιορισμό άλλου φορέα, εφόσον ο προπονητής είναι κάτοχος πτυχίου Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α.) ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής με κύρια ή πρώτη ειδικότητα στο άθλημα στο οποίο θα εργαστεί.
    ΣΧΟΛΙΟ – Ισχυε και παλιοτερα αλλα οσον αφορα το Ποδοσφαιρο δεν εφαρμοστηκε ποτε. Η ΕΠΟ καταστρατηγησε το νομο του κρατους και το κρατος απλα δεν εκανε τιποτα. Ακομα και σημερα ισχυει η καταστρατηγηση του νομου του Κρατους αφου η ΕΠΟ δεν επιτρεπει σε αποφοιτους ΣΕΦΑΑ να δουλεψουν ως Προπονητες σε επαγγελματικες κατηγοριες. Γελανε και οι πετρες με τον ιδιωτικο φορεα ΕΠΟ που κανει οτι γουσταρει με τους νομους του Ελληνικου κρατους και κανενας δεν αναλαμβανει την ευθυνη να τους συμμορφωσει13 Αυγούστου 2020, 12:12 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10 – Κατά παρέκκλιση των ρυθμίσεων της παρ. 4 του παρόντος οι σχολές προπονητών ποδοσφαίρου, θαλάσσιου σκι και χιονοδρομίας μπορούν να ιδρύονται και να λειτουργούν από τις οικείες αθλητικές ομοσπονδίες. Με κανονισμό που ψηφίζεται από τις ομοσπονδίες αυτές και εγκρίνεται κατά τη διαδικασία του άρθρου 27 του παρόντος νόμου, ρυθμίζονται όλα τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των σχολών, καθώς και την απασχόληση των προπονητών, τα προσόντα και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Τα διπλώματα στους προπονητές χορηγούνται από τις οικείες ομοσπονδίες και θεωρούνται για τη νομιμότητά τους από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η άδεια άσκησης επαγγέλματος χορηγείται από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 περ. β΄, γ`, δ`, ε` του παρόντος.
    ΣΧΟΛΙΟ – Τα διπλωματα των Προπονητων απο την ΕΠΟ εχουν ελεγχθει για τη νομιμοτητα τους απο την ΓΓΑ??? Αφου η ΕΠΟ δε δινει λογο στη ΓΓΑ, διαφωτήστε μας ποιον ελεγχο εχετε κανει εως σημερα. Και απο τη στιγμη που δεν προβλεπεται απο την Ελληνικη νομοθεσια (πολυ σωστα) να δοθει Αδεια Εξασκησης Επαγγελματος σε σεμιναριακους αποφοιτους των Σχολων ΕΠΟ, ενω αντιθετως προβλεπεται για τα ΣΕΦΑΑ / ΙΕΚ (α) γιατι υπαρχουν αποφοιτοι ΣΕΦΑΑ /ΙΕΚ που δεν μπορουν να παρουν αδεια εξασκησης επαγγελματος και (β) γιατι δουλευουν οι σεμιναριακοι αποφοιτοι της ΕΠΟ και οχι οι υπολοιποι. Τελικα ο νομος προβλεπει αλλα δεν εφαρμοζει, μηπως να ελεγξετε τα αρμοδια ελεγκτικα οργανα σας που δεν εκτελουν και αφηνουν την ΕΠΟ (ιδιωτικο φορεα) να αλωνιζει (κρατος εν κρατει)…

  • 18 Αυγούστου 2020, 12:32 | ΚΟΥΦΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Σας παρακαλώ εάν είναι δυνατόν να δείτε τα παρακάτω:

    Η Ελληνική πολιτεία με το όργανο της που είναι ο {ΕΟΠΠΕΠ} Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Εππαγγελματικών προσόντων στα εππαγγέλματα δίνει άλλο κωδικό στον προπονητή{Προπονητής} και άλλο στον απόφοιτο ΣΕΦΑΑ {Γυμναστής} Βέβαια οι απόφοιτοι ΣΕΦΑΑ στο 3ο έτος παίρνουν την ειδικότητα κι έτσι πολύ σωστά όσοι ακολουθούν τον αγωνιστικό τομέα γίνονται προπονητές στην ειδικότητά τους[και μάλιστα θα ήταν καλύτερο να βγάζουν την κάρτα τους χωρίς επιβαρύνσεις}.Οι απόφοιτοι Δημοσίων ΙΕΚ κι όχι μόνο διδάσκονται 1200 ώρες μαθημάτων{ από τις οποίες οι 350 π.χ βόλλευ} συν 940 ώρες πρακτική στην ειδικότητά τους. Τέλος υπάρχουν και οι προπονητές που με την υπουργική απόφαση που ισχύει για τις σχολές προπονητών,όσοι έχουν παίξει για 5 χρόνια το άθλημα με βεβαίωση από την οικεία ομοσπονδία μπορούν και συμμετέχουν σε σχολές προπονητών της ΓΓΑ {100 ΩΡΏΝ ΠΑΛΑΙΌΤΕΡΑ ΚΑΙ 300 ΩΡΏΝ ΤΏΡΑ} και βγάζουν κάρτα προπονητή γ κατηγορίας μετά Β κατηγορίας και μετά Α κατηγορίας. Φυσικά τις 300 ώρες τις διδάσκουν καθηγητές ΣΕΦΑΑ με το αντίστοιχο αντίτιμο. Τα ερωτήματα είναι:Πως με 300 ώρες διδασκαλίας και 5 χρονια παίζοντας το άθλημα βγάζει κάρτα προπονητη και Α κατηγορίας;Γιατί αυτός καταρτίζεται και ένας απόφοιτος ΙΕΚ που τον διδάσκουν καθηγητές ΣΕΦΦΑ και γυμναστές{2140 ώρες} δεν μπορεί με τη βεβαίωση να συμμετάσχει στη Σχολή Προπονητών; Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει μια διαβάθμιση στους προπονητές. ΣΕΦΑΑ-ΙΕΚ-ΑΘΛΗΤΕΣ.Επίσης για την αλλαγή βαθμίδος οι ανάλογες εξετάσεις γνώσεων γιατί η γνώση είναι η δύναμη.

  • 18 Αυγούστου 2020, 12:55 | ΣΑΒΒΑΣ Κ . ΚΕΦΑΛΙΔΗΣ

    Σχετικά με το Άρθρο 11 Προπονητής και συγκεκριμένα στην παράγραφο «Σε καθηγητές Φυσικής Αγωγής που υπηρετούν στο Δημόσιο επιτρέπεται να ανατίθενται καθήκοντα ομοσπονδιακού προπονητή ή τεχνικού συμβούλου για τα ολυμπιακά αθλήματα, με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Αθλητισμού, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση της οικείας ομοσπονδίας….» ΠΡΟΤΕΙΝΩ την εξής αλλαγή: Σε όλους τους πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ που υπηρετούν στο Δημόσιο ή σε σώματα ασφαλείας να ανατίθενται καθήκοντα ομοσπονδιακού προπονητή ή τεχνικού συμβούλου για τα ολυμπιακά αθλήματα, με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων των Υπουργείων, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση της οικείας ομοσπονδίας.
    Διότι σήμερα υπάρχουν προπονητές, πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ ,που υπηρετούν στον ευρύτερο τομέα του δημοσίου ή στα σώματα ασφαλείας και είναι πετυχημένοι προπονητές ολυμπιακών αθλημάτων παρόλο που δεν είναι διορισμένοι στην εκπαίδευση ως καθηγητές Φυσικής Αγωγής . Αυτοί οι προπονητές πρέπει να αξιοποιηθούν από τις ομοσπονδίες . Μάλιστα πολλοί είναι πρώην ολυμπιονίκες πρωταθλητές που έχουν κάνει χρήση ευεργετικών νόμων για την εισαγωγή τους στο δημόσιο ή στα σώματα ασφαλείας .

  • 18 Αυγούστου 2020, 12:56 | Γεώργιος καρνακης

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΓΓΑ:Η σχολή προπονητών της ΓΓΑ θα πρέπει να τυγχάνει αναβάθμισης ώστε να διασφαλίζετε ακόμα περισσότερο η σωστή προπονητική διαδικασία έναντι των αθλητών. Συγκεκριμένα προτείνω όσοι θα συμμετέχουν στην εν λόγο σχολή να εχουν πανελλήνια νίκη από την 4η θέση και πάνω και τουλάχιστον 6 χρόνια πάνω από την ηλικία των 10 ετών. Οι προπονητές θα πρέπει ταυτόχρονα να είναι και εκπαιδευτές και μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων τους ως προπονητές και μόνον. Οι προπονητές ΓΓΑ θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επεκτείνουν τα δικαιώματα τους μέχρι του προπονητή Α.

    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ : Η παράγραφος 13 θα πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις δραστηριότητες και αθλητικές δραστηριότητες όχι μόνον στην τοξοβολία και την σκοποβολή διότι σε πολλές άλλες δραστηριότητες όπως η αναρρίχηση, η ελεύθερη κατάδυση, η ορειβασία, η σπηλαιολογια κλπ τα μέλη πληρώνουν αδρά για εκμάθηση των δραστηριοτήτων αυτών αν και είναι μορφής μη κερδοσκοπικόυ συλλόγου. Θα πρέπει επίσης το υπουργείο να ενημερωθεί πως οι αθλητικές ομοσπονδίες δεν έχουν το δικαίωμα να να οργανώσουν σχολή εκμάθησης διότι απαιτείται αλλαγή του αθλητικού νόμου και πως για σχολές εκμάθησης χρειάζεται άδεια λειτουργίας από την περιφέρεια νόμος 219/06.
    ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΊΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ :Θα πρέπει να δημιουργηθεί σχολή εκπαιδευτών από την ΓΓΑ σε συνεργασία με το υπουργείο τουρισμού και παιδείας για τις πάσης φύσεως αθλητικές δραστηριότητες όπως της αναρρίχησης, της ορειβασίας, της σκοποβολής, της ελεύθερης κατάδυσης κλπ όπου ο ενδιαφερόμενος εκπαιδευτής θα αποκτά κρατικό πτυχίο και άδεια άσκησης επαγγέλματος
    και να υπάρχει μητρώο αυτών.
    Οι εκπαιδευτές αυτοί θα μπορούν να ασκούν την δραστηριότητα αυτή ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ατομικά είτε ως υπάλληλοι τουριστικών γραφείων.

  • 18 Αυγούστου 2020, 03:31 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Πολύ σωστά δύναται κατ΄εξαίρεση να ασκεί το επάγγελμα του προπονητή αθλητής.Για τους ίδιους λόγους που αναφέρονται στη εισηγητική έκθεση και με τις ίδιες προϋποθέσεις θα έπρεπε να ισχύει και για τα ατομικά αθλήματα.

  • 18 Αυγούστου 2020, 03:39 | ΜΕΤΟΓΛΟΥ ΗΛΙΑΣ

    Υπάρχουν εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι που παράλληλα με το κύριο επάγγελμά τους διαθέτουν και άδεια άσκησης προπονητή και θα μπορούσαν μα προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στα χωριά τους, σε μικρά σωματεία τα οποία έχουν μικρή οικονομική δυνατότητα και να βοηθούν με την εμπειρία τους ως παλιοί αθλητές παράλληλα με το προπονητή της ομάδας.
    Προτείνω στο άρθρο 31 παρ. 6 να τροποποιηθεί το πρώτο εδάφιο ως εξής :
    «Κάθε προπονητής συμβάλλεται υποχρεωτικά εγγράφως με τον αθλητικό φορέα στον οποίο παρέχει τις υπηρεσίες του με πλήρη μερική ή περιοδική απασχόληση εξαρτημένης εργασίας ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών. Δύναται κατ εξαίρεση η σύναψη σύμβασης απασχόλησης οικειοθελούς προσφοράς άνευ ανταλλάγματος ερασιτεχνικού σωματείου με προπονητές προκειμένου να συνδράμουν το έργο του προπονητή του σωματείου. Η σχετική σύμβαση, για να είναι έγκυρη, απαιτείται να κατατεθεί και να θεωρηθεί από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.

  • 18 Αυγούστου 2020, 02:23 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Θέλω να θέσω υπόψη σας τις παρακάτω περιπτώσεις που πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ δεν μπορούν να λάβουν άδεια άσκησης επαγγέλματος προπονητή Α΄κατηγορίας :
    1) Οι φοιτητές των ΤΕΦΑΑ που εισήχθηκαν στη σχολή τους λόγω εξαιρετικών αθλητικών διακρίσεων υποχρεούνται να λάβουν κύρια ειδικότητα στο άθλημα για το οποίο μοριοδοτήθηκαν και σε περίπτωση που δεν προσφέρεται, το Πανεπιστήμιο τους υποχρεώνει να λάβουν ως κύρια ειδικότητα ένα παραπλήσιο άθλημα.
    2) Πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ που η ειδικότητά τους είναι γενική και δεν αφορά συγκεκριμένο άθλημα.
    Τέτοια περίπτωση είναι στο ΑΠΘ το οποίο δημιούργησε την ειδικότητα «Μαχητικά Αθλήματα και Αυτοάμυνα», για τρεις συνεχόμενες χρονιές, και οι απόφοιτοι είτε είναι της πρώτης περίπτωσης και υποχρεώθηκαν να φοιτήσουν είτε το επέλεξαν γιατί προέρχονται, ως αθλητές, από μαχητικό άθλημα για το οποίο εκείνη τη χρονιά δεν προσφερόταν από τη σχολή τους.΄
    Όλοι οι παραπάνω απόφοιτοι δεν μπορούν να λάβουν άδεια άσκησης επαγγέλματος προπονητή Α΄κατηγορίας και δεν έχουν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ.
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ :
    1) Να τροποποιηθεί το άρθρο 31 και να καθοριστούν οι προϋποθέσεις χορήγησής άδειας άσκησης επαγγέλματος προπονητή Α΄,Β΄και Γ΄κατηγορίας καθώς και οι αρμοδιότητες ανά κατηγορία.
    2) Να τροποποιηθεί το άρθρο 136 παρ.5 και να προβλεφθεί (για τις παραπάνω περιπτώσεις) η χορήγηση άδειας επαγγέλματος προπονητή Α΄κατηγορίες κατόπιν βεβαίωσης του ΤΕΦΑΑ για το άθλημα που διδάχθηκε στην κύρια ειδικότητα ή στη περίπτωση εξαιρετικής διάκρισης στο άθλημα αυτό.

  • Παρακαλώ να μελετηθεί το εξής:
    1) Οι πτυχιούχοι των ΣΕΦΑΑ με κάποια ειδικότητα γιατι να μην τους δύνεται η δυνατότητα να προπονούν στον τομέα έστω της φυσικής προετοιμασίας οποιαδήποτε ομάδες η αθλητές άλλου αθλήματος.
    Η άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος του πτυχιούχου των ΣΕΦΑΑ να αφορά όλα τα αθλήματα στον τομέα της φυσικής προετοιμασίας και όχι της προπονητικής.
    2) Κάποτε θα πρέπει να βάλετε στην «θέση» της την ΕΠΟ. Δεν είναι δυνατόν να μην αναγνωρίζει τα πτυχία της ειδικότητας του ποδοσφαίρου των ΣΕΦΑΑ-ΤΕΦΑΑ και να υποχρεώνει τους πτυχιούχους να φοιτούν στις σχολές της , με εκπαιδευτές τους ίδιους καθηγητές των ΣΕΦΑΑ και με άλλους με λιγότερα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα.

  • Με ικανοποίηση διάβασα τις τροποποιήσεις στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Κύριο Υφυπουργό Αθλητισμού.
    Η προσθήκη της παραγράφου 13 του άρθρου 11 μας βρίσκει σύμφωνους (ερασιτεχνικά Αθλητικά Σωματεία σκοποβολής – Τοξοβολίας) γιατί θα δώσει πνοή ώθηση και βοήθεια σε αυτά τα αγωνίσματα λόγω της ιδιαιτερότητας τους από την υπόλοιπη γκάμα των αθλημάτων. Η δυνατότητα εθελοντικής και αφιλοκερδούς προσφοράς από έμπειρους εκπαιδευτές, -όπως ρητά αναφέρεται στην παράγραφο 13- θα αποδώσει τα μέγιστα στους αθλητές της σκοποβολής & Τοξοβολίας και ιδίως στα ανήλικα αθλούμενα μέλη. Με δεδομένο ότι στην περιφέρεια (επαρχία) δεν υπάρχουν προπονητικά κέντρα ή προπονητές είναι αδύνατη και οικονομικά δυσβάστακτη η όποια μετακίνηση των μελών μας σε μεγάλα αστικά κέντρα για βελτίωση της αθλητικής ικανότητας.

  • 17 Αυγούστου 2020, 13:11 | ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Σχετικά με το Άρθρο 11 Προπονητής και συγκεκριμένα στην παράγραφο «Σε καθηγητές Φυσικής Αγωγής που υπηρετούν στο Δημόσιο επιτρέπεται να ανατίθενται καθήκοντα ομοσπονδιακού προπονητή ή τεχνικού συμβούλου για τα ολυμπιακά αθλήματα, με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Αθλητισμού, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση της οικείας ομοσπονδίας….» ΠΡΟΤΕΙΝΩ την εξής αλλαγή: Σε όλους τους πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ που υπηρετούν στο Δημόσιο ή σε σώματα ασφαλείας να ανατίθενται καθήκοντα ομοσπονδιακού προπονητή ή τεχνικού συμβούλου για τα ολυμπιακά αθλήματα, με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων των Υπουργείων, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση της οικείας ομοσπονδίας.
    Διότι σήμερα υπάρχουν προπονητές, πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ ,που υπηρετούν στον ευρύτερο τομέα του δημοσίου ή στα σώματα ασφαλείας και είναι πετυχημένοι προπονητές ολυμπιακών αθλημάτων παρόλο που δεν είναι διορισμένοι στην εκπαίδευση ως καθηγητές Φυσικής Αγωγής . Αυτοί οι προπονητές πρέπει να αξιοποιηθούν από τις ομοσπονδίες . Μάλιστα πολλοί είναι πρώην ολυμπιονίκες πρωταθλητές που έχουν κάνει χρήση ευεργετικών νόμων για την εισαγωγή τους στο δημόσιο ή στα σώματα ασφαλείας .

  • 17 Αυγούστου 2020, 08:55 | Ευάγγελος Κ.

    Η ρύθμιση υποβαθμίζει τις δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (Δημόσια ΙΕΚ) που οι απόφοιτοί τους πιστοποιούνται κατόπιν από τον ΕΟΠΠΕΠ στο άθλημα εξειδίκευσης. Οι ομοσπονδίες δεν αποτελούν δομές κατάρτισης και δεν θα έπρεπε να έχουν δικαίωμα να αποδίδουν επαγγελματικά προσόντα. Χρειάζεται τροποποίηση του άρθρου και αναγνώριση των δικαιωμάτων αποφοίτων ΙΕΚ πιστοποιημένων απο τον ΕΟΠΠΕΠ.

  • 16 Αυγούστου 2020, 11:59 | ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΓΟΥΡΟΥΦΙΔΗΣ

    (Στον προπονητή, του οποίου αθλητής ή ομάδα σημείωσε μία από τις διακρίσεις που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 34, χορηγείται ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) της οικονομικής επιβράβευσης που προβλέπεται για τον αθλητή ατομικού αγωνίσματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ίδιο άρθρο. Σε περίπτωση που ο ίδιος αθλητής ή περισσότεροι του ενός αθλητές ή ομάδες του ίδιου προπονητή σημειώσουν μια από τις παραπάνω διακρίσεις, το χορηγούμενο στον προπονητή ποσοστό του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζεται επί της μεγαλύτερης από τις διακρίσεις που σημείωσαν οι αθλητές του και προσαυξάνεται κατά ποσοστό που καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού για καθεμία από τις υπόλοιπες διακρίσεις. Με την ίδια απόφαση ορίζονται οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διαδικασία και κάθε άλλο συναφές θέμα για την εκκαθάριση και την καταβολή της οικονομικής επιβράβευσης. Η διάταξη της παραγράφου 11 του άρθρου 13 του ν. 2238/1994 (Α΄151), που προστέθηκε με το άρθρο 10 του ν. 2459/1997 (Α΄17), εφαρμόζεται ανάλογα και στους προπονητές.)
    ΣΧΟΛΙΟ:
    Όσον αφορά στις οικονομικές επιβραβεύσεις προπονητών αλλά και αθλητών υπάρχει μεγάλο προβλημα σε αθλήματα όπως το TAEKWONDO-WT όπου οι ολυμπιακές κατηγορίες κιλών είναι 4 ενώ οι κατηγορίες σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά είναι 8 και κάθε ολυμπιακή κατηγορία περιέχει 2 ολόκληρες κατηγορίες(π.χ η ολυμπιακή κατηγορία -80κιλά περιέχει τις κατηγορίες 68-74 και 74-80) αλλά η κατηγορία 68-74 δεν επιβραβεύεται, ως μη ολυμπιακή.Δηλαδή εάν κατακτήσεις ακόμη και χρυσό παγκόσμιο στην κατηγορία 68-74 η οποία εμπεριέχεται στην ολυμπιακή κατηγορία -80 δεν επιβραβεύεσαι οικονομικά καθόλου.είναι μια αστοχία που πρέπει να διορθωθεί.

  • 16 Αυγούστου 2020, 10:42 | Πετκίδης Θεόδωρος

    Στην παράγραφο 13, προτείνω την μείωση των συμμετοχών σε αγώνες, σε δέκα (10) διότι δεν πραγματοποιούνται συχνά αγώνες στην Βόρεια Ελλάδα με αποτέλεσμα ικανοί αθλητές να μην έχουν την ευκαιρία να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του αθλήματος της τοξοβολίας.

  • 15 Αυγούστου 2020, 23:42 | Αθανασοπούλου Α.

    Καλησπέρα, θεωρώ ότι πρέπει να δώσετε τη δυνατότητα στις Δευτερεύουσες ειδικότητες των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής να ασκήσουν το επάγγελμα του Προπονητή στα ομαδικά και ατομικά αθληματα χωρίς περιορισμούς.
    Πρόταση:
    Προπονητής Α’ Κατηγορίας-Κύρια ειδικότητα
    Προπονητής Β’ Κατηγορίας-Δεύτερη ειδικότητα
    Προπονητής Γ ‘ Κατηγορίας- Σχολές προπονητών.
    ΙΕΚ -βοηθοί Προπονητών (όπως ισχύει και σε άλλα επαγγέλματα).
    Ευχαριστώ!

  • 15 Αυγούστου 2020, 14:47 | Ηλίας Κ.

    Κ.Υπουργέ,
    Θα ήθελα να προτείνω να συμπεριληφθεί στο νόμο το ασυμβίβαστο μεταξύ προπονητή και διαιτητή λόγω σύγκρουσης συμφερόντων, όπως γίνεται από όλους αντιληπτό.

  • 15 Αυγούστου 2020, 13:08 | Πανιός Αθανάσιος

    Εφαρμόστε τον νόμο που κατοχυρώνει τους έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή ποδοσφαίρου και είναι απόφοιτοι Κρατικής ανώτατης εκπαίδευσης (ΤΕΦΑΑ).
    Βάλτε ποινικές και οικονομικές ρήτρες στους παραβάτες του νόμου (ΕΠΟ)έτσι ώστε ο παραβάτης να μη τολμήσει να σκεφτεί παρανομία,όπως τον αποκλεισμό των προπονητών αυτών από τους κανονισμούς πρωταθλημάτων ΕΠΟ της εργασίας και της παρουσίας στους πάγκους.
    Στους πιο πάνω αναφερόμενους προπονητές που κατέχουν μάλιστα όπως προανέφερα ΑΝΩΤΑΤΗ ΑΔΕΙΑ Α΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ που του χορήγησε η ΓΓΑ όπως όφειλε από το σύνταγμα της Ελλάδας και το σύνταγμα της ΕΥΡΩΠΗΣ όπου ανήκουμε ως ΕΛΛΑΔΑ.
    Εάν εσείς κύριε Αυγενάκη ως υπουργός αθλητισμού, αυτής της συνταγματικής κυβέρνησης, δεν σεβαστεί και υπηρετήσει το σύνταγμα και δεν προστατεύσει τον πολίτη ,τότε η Δημοκρατία σ’αυτό τον τόπο θνήσκει και τα πρόσωπα που την επικαλούνται ανεπαρκείς.

  • 15 Αυγούστου 2020, 13:47 | Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία

    11.10
    Να προστεθεί και ο Αεραθλητισμός στις Ομοσπονδίες αυτές

  • 15 Αυγούστου 2020, 13:24 | Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία

    11.5.δ
    Να προστεθεί και ο αεραθλητισμός για τον οποίο υπάρχουν αναλόγων με προπονητή προσόντων άτομα, σύμφωνα με αποφάσεις άλλων Δημόσιων Φορέων όπως η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

  • 14 Αυγούστου 2020, 22:54 | Κωνσταντινίδης Παναγιώτης

    Άρθρο 11, παραγρ. 13. Επιτέλους, μέσω της συγκεκριμένης τροποποίησης του άρθρου 31/2725/1999, χορηγείται ουσιαστική βοήθεια στα ερασιτεχνικά Σωματεία Τοξοβολίας και Σκοποβολής, με την παροχή δυνατότητας εθελοντικής προσφοράς υπηρεσιών εκπαιδευτή από έμπειρους αθλητές προς τους αθλητές των υπόψη Σωματείων και ιδιαίτερα όσων έχουν στη δύναμή τους ανήλικους αθλητές.

  • 14 Αυγούστου 2020, 11:57 | Αθανάσιος Ζούλιας

    Διάκριση πνευματικών αθλημάτων από τα σωματικά.
    Προσαρμογή της αντίστοιχης ορολογίας για να μην δημιουργούνται παράλογες διατυπώσεις. Προτείνω (προσωπική μου άποψη) να συμβοουλευτούμε τους νόμους και τα καταστατικά άλλων προηγμένων κρατών στα σχετικά αθλήματα. Για παράδειγμα ειδικά για το μπριτζ τα κείμενα της Federation Francaise de Bridge είναι πολύ καλά διατυπωμένα. Ετσι παρόλο που η FFB λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου των Σπορ στην Γαλλία έχει δημιουργήσει ένα λογικό λεξιλόγιο σχετικών όρων.
    – Δεν υπάρχει η λέξη αποδυτήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις
    – Υπάρχει Πανεπιστήμιο του Μπριτζ
    – Υπάρχουν σχολές (στην Ομοσπονδία) για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την εκπαίδευση.
    – Υπάρχουν δυνατότητες εκπαίδευσης directors (διεθνής όρος στην θέση του διαιτητή).
    – Υπάρχουν δυνατότητες εκπαίδευσης οργανωτών αγώνων
    – Ειδικά και μόνο για τις Εθνικές ομάδες, και τις μεγάλες εκπροσωπήσεις υπάρχει και ο όρος προπονητής (καθώς και αρχηγός ομάδας)