- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

ΜΕΡΟΣ Β ΙΔΡΥΣΗ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΜΟΥΣΕΙΟ – ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΒΡΑΝΑ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΕΣΒΟΥ Άρθρο 39 Σύσταση, νομική μορφή, έδρα, περιουσία

 

1. Συστήνεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά» και έδρα τη Λέσβο, καλούμενο εφεξής «Μουσείο”.
2. Το Μουσείο λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και απολαμβάνει όλων των διοικητικών και δικαστικών ατελειών, καθώς και όλων των δικονομικών και ουσιαστικών προνομίων του Δημοσίου, πλην των φορολογικών απαλλαγών και προνομίων.
3. Το Μουσείο τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
4. Το Μουσείο στεγάζεται στα ακίνητα στα οποία στεγάζεται το υφιστάμενο ελαιοτριβείο – μουσείο Βρανά της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία “ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ” που συστήθηκε δυνάμει του από 29.10.1997 καταστατικού, νόμιμα δημοσιευθέντος στα βιβλία εταιρειών Πρωτοδικείου Αθηνών με αύξοντα αρ. 5239/29.4.1997 και συγκεκριμένα: α) σε οικόπεδο με ΚΑΕΚ 330670402006/0/0 στην εδαφική περιφέρεια της Δημοτικής Κοινότητας Παπάδος της Δημοτικής Ενότητας Γέρας του Δήμου Λέσβου, μετά του επ’ αυτού συγκροτήματος βιομηχανικών κτηρίων (ελαιοτριβείο Ν. Βρανά), χαρακτηρισμένου ως διατηρητέου, δυνάμει της υπ΄ αρ. ΔΠΕ/8944/17.12.2004 απόφασης του Υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (Δ΄ 1277) και β) σε οικόπεδο με ΚΑΕΚ 330670407002/0/0 στην εδαφική περιφέρεια της Δημοτικής Κοινότητας Παπάδος της Δημοτικής Ενότητας Γέρας του Δήμου Λέσβου, μετά των επ’ αυτών κτιρίων, χαρακτηρισμένων ως διατηρητέων, δυνάμει της υπ΄ αρ. ΔΠΕ/4245/2010 απόφασης του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΑΑΠ΄ 202).
5. Τα ακίνητα της παρ. 4 μεταβιβάζονται κατά πλήρη και αποκλειστική κυριότητα λόγω δωρεάς στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, χωρίς αντάλλαγμα και χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε φόρου, τέλους, δικαιώματος υπέρ Δημοσίου, Ο.Τ.Α. ή τρίτου και παραχωρούνται κατά τη χρήση αυτών για τριάντα έτη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προς το Μουσείο, χωρίς αντάλλαγμα και χωρίς την τήρηση περαιτέρω διατυπώσεων και την καταβολή οιουδήποτε φόρου, τέλους, δικαιώματος υπέρ Δημοσίου, Ο.Τ.Α. ή τρίτου για χρονικό διάστημα είκοσι (20) ετών.
6. Στο Μουσείο μεταβιβάζονται κατά πλήρη και αποκλειστική κυριότητα, λόγω δωρεάς, χωρίς αντάλλαγμα και χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε φόρου, τέλους, δικαιώματος υπέρ Δημοσίου, Ο.Τ.Α. ή τρίτου:
α) τα κινητά πράγματα ιδιοκτησίας της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος», και συγκεκριμένα τα ιστορικά αντικείμενα, ο ιστορικός μηχανολογικός εξοπλισμός, τα έργα και αντικείμενα τέχνης, το σύνολο των βιβλίων και περιοδικών που συγκροτούν τις βιβλιοθήκες του υφιστάμενου μουσείου, το σύνολο των αντικειμένων του πωλητηρίου, όπως εμπορεύματα, βιβλία, περιοδικά και αντικείμενα, καθώς και ο εξοπλισμός του,
β) το σύνολο του κινητού εξοπλισμού ιδιοκτησίας της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος» που χρησιμοποιείται για τις λειτουργικές ανάγκες του υφιστάμενου μουσείου, ιδίως έπιπλα, ηλεκτρικές, ηλεκτρονικές, μηχανολογικές ή άλλες συσκευές και κινητές εγκαταστάσεις.
Για τα κινητά των περ. α’ και β’ συντάσσεται πριν από τη μεταβίβασή τους αναλυτικός κατάλογος που συνυπογράφεται από τον Πρόεδρο της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος» και τον Προϊστάμενο της Εφορείας Λέσβου και ακολουθεί αναλυτικό πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής.
7. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος περιέρχονται από την Εταιρεία «Αρχιπέλαγος» προς το Μουσείο αυτοδικαίως και ατελώς το αρχείο του υφιστάμενου μουσείου, κάθε δικαίωμα επί του κάθε φύσης σταθερού ή κινητού εξοπλισμού που εξυπηρετούσε λειτουργικές ανάγκες του υφιστάμενου μουσείου και του πωλητηρίου, οι ηλεκτρονικές ιστοσελίδες και οι ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων που διαχειρίζονται και κάθε δικαίωμα της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος» επί των έργων και αντικειμένων τέχνης του υφιστάμενου μουσείου.