- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 20 Διεύθυνση Μελετών, Έργων, Αποτυπώσεων και Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας

 

1. Οι επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης είναι η αποτύπωση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και των προς απαλλοτρίωση ή απαλλοτριωμένων ακινήτων για αρχαιολογικούς σκοπούς, η εκπόνηση μελετών και η εκτέλεση έργων για την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων και του περιβάλλοντα χώρου αυτών, καθώς και των λοιπών εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν τους σκοπούς του Ο.Δ.Α.Π., η αξιοποίηση των ακινήτων που ανήκουν στον Ο.Δ.Α.Π. ή τα οποία διαχειρίζεται, καθώς και η τήρηση του μητρώου αυτών. Λειτουργεί ως Προϊσταμένη Αρχή στις διαδικασίες προκήρυξης και υλοποίησης σύμβασης ανάθεσης δημόσιων τεχνικών έργων ή εκπόνησης τεχνικών μελετών ή σύμβασης παροχής τεχνικών και άλλων συναφών επιστημονικών υπηρεσιών.

2. Η Διεύθυνση Μελετών, Έργων και Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας απαρτίζεται από τα ακόλουθα Τμήματα:

α) Τμήμα Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας.

β) Τμήμα Μελετών και Έργων.

γ) Τμήμα Αποτυπώσεων και Κτηματολογίου.

3.α) Το Τμήμα Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση της χρήσης και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ο.Δ.Α.Π., καθώς και για τη λειτουργία των αναψυκτηρίων που διαχειρίζεται ο Ο.Δ.Α.Π.. Εκπονεί, εισηγείται την έγκριση και παρακολουθεί την εφαρμογή των προγραμμάτων αξιοποίησης των ακινήτων που ανήκουν κατά κυριότητα ή διαχείριση στον Ο.Δ.Α.Π., των αναψυκτηρίων τα οποία ανήκουν κατά κυριότητα ή διαχείριση στο ΥΠ.ΠΟ.Α., καθώς επίσης των προγραμμάτων αξιοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων και μνημείων για τη διοργάνωση εκδηλώσεων προβολής τοπικής γαστρονομίας. Στις περιπτώσεις που υφίσταται άμεση ανάγκη για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, σε αναψυκτήρια τα οποία δεν λειτουργούν, εισηγείται τη λήψη απόφασης από το Δ.Σ., για τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης χωρίς διαγωνισμό, με συνολική διάρκεια που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δεκαοκτώ (18) μήνες και για τον τρόπο υλοποίησης της διαδικασίας αυτής. Μεριμνά για την υλοποίηση των διαδικασιών αξιοποίησης των κτιρίων και για την παρακολούθηση της ορθής χρήσης τους από τους χρήστες. Εποπτεύει την τήρηση των όρων των σχετικών συμφωνητικών και συμβάσεων και εισηγείται για την επιβολή ρητρών, ποινών και κυρώσεων, όπου απαιτείται. Εισηγείται στο Δ.Σ. για τη διατύπωση πρότασης – εισήγησης, για την έκδοση απόφασης του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την παραχώρηση με ή χωρίς αντάλλαγμα της χρήσης κινητών ή ακινήτων που ανήκουν κατά κυριότητα, χρήση ή διαχείριση στον Ο.Δ.Α.Π., καθώς και τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις λεπτομέρειες της παραχώρησης.

β) Το Τμήμα Μελετών και Έργων είναι αρμόδιο για την εκπόνηση μελετών και για την εκτέλεση έργων, εργασιών κατασκευής, συντήρησης και ευπρεπισμού χώρων εξυπηρέτησης επισκεπτών και κτιρίων διαχείρισης Ο.Δ.Α.Π., έργων εξυπηρέτησης επισκεπτών σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο αυτών, έργων σήμανσης αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων σε συνεργασία με το ΥΠ.ΠΟ.Α., καθώς και για παρεμβάσεις μικρής κλίμακας για την ανάδειξη και προβολή αυτών. Καταρτίζει και εισηγείται το ετήσιο πρόγραμμα εκπόνησης τεχνικών μελετών και έργων στο Δ.Σ.. Λειτουργεί ως Διευθύνουσα Υπηρεσία, στη φάση της υλοποίησης σύμβασης ανάθεσης για την εκτέλεση έργων ή την εκπόνηση τεχνικών μελετών ή για την παροχή τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών.

γ) Το Τμήμα Αποτυπώσεων και Κτηματολογίου είναι αρμόδιο για την τοπογραφική αποτύπωση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, καθώς και των ακινήτων ιδιοκτησίας Ο.Δ.Α.Π., τη σύνταξη κτηματολογικών διαγραμμάτων των προς απαλλοτρίωση ακινήτων, καθώς και για την ανάπτυξη και τήρηση των σχετικών γεωχωρικών δεδομένων. Λειτουργεί ως Διευθύνουσα Υπηρεσία στη φάση της υλοποίησης σύμβασης ανάθεσης για την εκπόνηση τοπογραφικών μελετών ή για την παροχή λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών.