Άρθρο 4 Μίσθωμα αθλητικών εγκαταστάσεων – Τροποποίηση άρθρου 67Α ν. 2725/1999

Στο άρθρο 67Α του ν. 2725/1999 (Α’ 121) προστίθεται παρ. 3 και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 67Α
1. Αθλητικές ανώνυμες εταιρείες μπορούν, ύστερα από άδεια της Ε.Ε.Α.:
(α) να χρηματοδοτούν τα ιδρυτικά τους αθλητικά σωματεία για τον σκοπό της ανέγερσης, ανακατασκευής, επισκευής ή και συντήρησης των αθλητικών τους εγκαταστάσεων και
(β) να αναθέτουν, με δική τους αποκλειστική δαπάνη, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα της επιλογής τους, την ανέγερση, ανακατασκευή, επισκευή ή και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν στο ιδρυτικό τους αθλητικό σωματείο ή σε τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή στο Ελληνικό Δημόσιο, και τις οποίες έχουν δικαίωμα, βάσει νόμου ή σύμβασης, να χρησιμοποιούν για τις προπονητικές ή και τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις.
2. Η άδεια της Ε.Ε.Α. της παρ. 1 χορηγείται, ύστερα από σχετική αίτηση της ενδιαφερόμενης Α.Α.Ε., εφόσον: (α) συναινεί το ιδρυτικό αθλητικό σωματείο στην περ. α` της παρ. 1 ή ο ιδιοκτήτης των αθλητικών εγκαταστάσεων στην περ. β` της παρ. 1, (β) δεν θίγονται υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων τρίτων φυσικών ή νομικών προσώπων, (γ) δεν θίγεται η οικονομική βιωσιμότητα της Α.Α.Ε. και (δ) διαπιστώνεται η νομιμότητα της προέλευσης των κεφαλαίων της χρηματοδότησης. Αν δεν συντρέχουν όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις, η σχετική αίτηση απορρίπτεται αιτιολογημένα.
3. Οι δαπάνες της περ. β’ της παρ. 1, που πραγματοποιούν οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Α.Ε.), συνυπολογίζονται στο οφειλόμενο μίσθωμα, το οποίο συμφωνείται κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης που αφορά τη χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων και ιδίως των άρθρων 56 και 57 του παρόντος νόμου και της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 423/1976 (A’ 223). Το συμφωνηθέν μίσθωμα για όλη τη διάρκεια της μίσθωσης δεν δύναται να είναι μικρότερο από την αξία των συνολικών δαπανών που πραγματοποιούνται.
Με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού ρυθμίζονται ιδίως: α) το ελάχιστο περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων της περ. β’ της παρ. 1, προκειμένου το μίσθωμα να μην είναι δυσαναλόγως χαμηλότερο της μισθωτικής αξίας της αθλητικής εγκατάστασης, β) ο τρόπος έγκρισης των συμβάσεων παραχώρησης, οι οποίες συνοδεύονται από οικονομικοτεχνική έκθεση της Α.Α.Ε., με τις σχετικές παρατηρήσεις της Διοίκησης του φορέα υποδοχής των έργων, και τον προσδιορισμό της αξίας των δαπανών, κατόπιν εκτίμησής τους από τη Διεύθυνση Τεχνικών Αθλητικών Έργων και Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.), που εγκρίνει τις τεχνικές προδιαγραφές και μελέτες, το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό του έργου, και γ) η τήρηση των συναφών προϋποθέσεων που τίθενται στην παρ. 2, προς διασφάλιση της αγωνιστικής καταλληλότητας των εγκαταστάσεων, ώστε να εξασφαλίζονται η έκδοση και η διατήρηση άδειας λειτουργίας για το σύνολο των εγκαταστάσεων.
Στη σύμβαση που καταρτίζεται μεταξύ του εκμισθωτή και της μισθώτριας ή Α.Α.Ε., καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις της εκμίσθωσης, οι παρεχόμενες ασφάλειες, εγγυήσεις και ρήτρες που επιβάλλονται στη μισθώτρια Α.Α.Ε. για την καλή και εμπρόθεσμη τήρηση των συμφωνηθέντων όρων, ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου, οι ρήτρες έκπτωσης ή εξόδου για την περίπτωση μη ολοκλήρωσης αυτού, καθώς και κάθε αναγκαίος όρος για τη διασφάλιση των συμφερόντων του εκμισθωτή.
Μετά τη λήξη του συμβατικού ή του κατόπιν παράτασης, χρόνου της μίσθωσης, η χρήση του ακινήτου, μετά των συστατικών και παραρτημάτων του και του εξοπλισμού του, όπως έχει διαμορφωθεί και σε όποια κατάσταση βρίσκεται κατά τον χρόνο αυτό, επανέρχεται στον εκμισθωτή, άνευ αποζημιώσεως της μισθώτριας Αθλητικής Ανώνυμης Εταιρείας (Α.Α.Ε.).».