Άρθρο 26 Ορισμός – Κατηγορίες πνευματικών αθλημάτων

1. Για τις σκοπούς του παρόντος ως «πνευματικός αθλητισμός» ορίζεται η κάθε μορφή αναμέτρησης μεταξύ αθλητών ή ομάδων, που απαιτεί πνευματική προσπάθεια και μειωμένη φυσική δραστηριότητα με σκοπό την επίτευξη νίκης, τον πνευματικό ανταγωνισμό και τη βελτίωση της ψυχικής και πνευματικής υγείας.
2. Τα πνευματικά αθλήματα διακρίνονται σε επιτραπέζια αθλήματα/παιχνίδια στρατηγικής (όπως ζατρίκιο) και αθλήματα/παιχνίδια καρτών (όπως αγωνιστικό μπριτζ).

  • 23 Νοεμβρίου 2021, 00:51 | Τζένος Κ. Πασχάλης

    Είναι σχεδόν 8 χρόνια ενασχόλησης μου με τον πνευματικό αθλητισμό και συγκεκριμένα με το παιχνίδι (άθλημα) Stratego. Μέσα σε αυτό το διάστημα καταφέραμε να οργανώσουμε στην χώρα μας αρκετές λέσχες που ασχολούνται με την εκμάθηση του παιχνιδιού σε διάφορες ηλικίες και ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά. Γίνονται συνεχώς διάφορες διοργανώσεις όπως τοπικά πρωταθλήματα, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ( 3η φορά στην χώρα μας) όπως και σεμινάρια από κάθε τοπική ομάδα. Με βάση όλα τα παραπάνω θεωρούμε πως θα ήταν απαραίτητη η σχετική βοήθεια αλλά και αναγνώριση του πνευματικού αθλήματος stratego ώστε να μην βρίσκονται εμπόδια στον όμορφο δρόμο που χαράξαμε με πολύ αγάπη, βάζοντας γερά θεμέλια σε ένα άθλημα που πλέον οι Ελλάδα είναι υπερδύναμη. Σχετικές πληροφορίες στο Serres Stratego team. Με εκτίμηση Τζένος Πασχάλης

  • 22 Νοεμβρίου 2021, 22:46 | Σπύρος Ιλαντζής

    Πνευματικά αθλήματα θεωρούνται αυτά των οποίων οι ομοσπονδίες έχουν αναγνωριστεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

  • Είναι πολύ κομβικής σημασίας η οργάνωση νομοθετικά του πνευματικού αθλητισμού, καθώς χρειάζεται η τοποθέτηση βάσεων για την διάνοιξη του χώρου και ένταξη στην κατηγορία όσα πνευματικά αθλήματα τηρούν τους ανάλογους όρους.

    Πέραν πολλών αιτιών, αναγκαιότητα έγκειται και στο γεγονός, πως όσοι ασχολούνται σε αθλητική βάση με πνευματικά αθλήματα που δεν είναι αναγνωρισμένα όπως το Σκάκι και το Μπριτζ, αντιμετωπίζουν τεράστιες αγκυλώσεις ώστε να οργανώσουν τυπικά και ουσιαστικά την δράση τους.

    Συγκεκριμένα, θέλω να αναφερθώ στο Στρατέγκο (Stratego), όπου πέραν της ενασχόλησης χιλιάδων πολιτών με αυτό ερασιτεχνικά ως παιχνίδι, υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη στο Αγωνιστικό Στρατέγκο με διάφορες ομάδες (επίσημους συλλόγους και ερασιτεχνικές ομάδες) σε όλη την Ελλάδα και εκατοντάδες παίκτες-αθλητές. Πραγματοποιούνται συνεχώς αθλητικές διοργανώσεις τοπικού, εθνικού και διεθνούς χαρακτήρα με μεγάλη συμμετοχή και υψηλό επίπεδο αγωνιστικού ανταγωνισμού.

    Συγκεκριμένο πρόβλημα υπάρχει καθώς δεν αναγνωρίζονται τα σωματεία ως αθλητικά, αφού δεν υφίσταται καταγεγραμμένο το Στρατέγκο ως άθλημα, ενώ τηρεί τους όρους του παρόντος ορισμού. Ακολούθως οι αθλητές δεν μπορούν να αναγνωριστούν επίσημα από την ΓΓΑ. Δημιουργείται κατ’ επέκταση και το ζήτημα να δημιουργούνται σωματεία που να μην κινούνται καταστατικά στον αθλητικό νόμο, καθώς δεν υπάρχει αναγνώριση, είτε οι ερασιτεχνικές ομάδες να μην ενεργοποιούν την διάθεσή τους για έναρξη σωματείου/συλλόγου, υποβαθμίζοντας εν τέλει την συλλογικότητα.

    Γράφοντας ως εκπρόσωπος του συλλόγου της Patras Stratego Team(patrasstratego.gr), ενώ δημιουργήσαμε καταστατικό για αθλητικό σωματείο, λογιζόμαστε ως πολιτιστικό, με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να λειτουργήσουμε και να αναγνωριστούμε όπως ένα αθλητικό σωματείο.
    Ειδικότερο παράδειγμα αποτελεί, η ευθύνη διοργάνωσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2021(αναβλήθηκε για το 2022) που λάβαμε ως σύλλογος για να τιμήσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Κάθε συνεργασία που επιδιώκουμε μπλοκάρεται συνήθως εξαιτίας του ανωτέρου ζητήματος αθλητικής αναγνώρισης. Παρ’ όλα αυτά, φορείς όπως η Περιφέρεια Δ.Ελλάδας, ο Δήμος Καλαβρύτων και η Επιτροπή Ελλάδα 2021 αντιλήφθηκαν και αναγνώρισαν τελικά την σημαντικότητα της αθλητικής/πολιτιστικής διοργάνωσης, προσφέροντας την αιγίδα τους.

    Η ανάπτυξη του Πνευματικού Αθλητισμού ορθά θα έρθει αρχικά από την νομοθετική υποστήριξη. Σε αυτό αναμένουμε και την δυνατότητα ένταξης και αναφοράς ως πνευματικό άθλημα το Στρατέγκο και πιθανόν και άλλων αθλημάτων που να ακολουθούν τον ορισμό και τους αντίστοιχους όρους.
    Τέλος, χρειάζεται να τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα η οργάνωση δράσεων και μεγάλων διοργανώσεων Πνευματικών Αθλημάτων, με κορωνίδα φυσικά τα υφιστάμενα Σκάκι και Μπριτζ.

  • 21 Νοεμβρίου 2021, 18:03 | ΑΝΝΑΜΑΡΙΑ ΜΠΟΤΣΑΡΗ WGM

    Είμαι η Άννα Μαρία Μπότσαρη, γκραντ μετρ γυναικών, και κορυφαία αθλήτρια του Σκάκι τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια. Μέλος της εθνικής ομάδας (1985-2021)
    https://en.wikipedia.org/wiki/Anna-Maria_Botsari
    Με αφορμή το νομοσχέδιο που αναρτήσατε στην διαβούλευση, οφείλω να θέσω υπόψη σας τους λόγους που διαφωνώ κάθετα με το νομοσχέδιο σας σε ότι αφορά το Σκάκι.
    Τόσο από την ανάγνωση του προτεινόμενων διατάξεων, όσο και από την προσεκτική μελέτη της Ανάλυσης των Συνεπειών Ρύθμισης, προκύπτει πως δεν έχουν αναζητηθεί οι πρακτικές που ακολουθούνται σε διεθνές επίπεδο αναφορικά με το Σκάκι, δεν γνωρίζετε πως αντιμετωπίζεται το Σκάκι παγκοσμίως, ενώ τέλος και σημαντικότερο ο συντάκτης που εισηγείται με τη δική σας σύμφωνη γνώμη, δίνει στο άθλημα του Σκάκι τους όρους παίγνιο ή χειρότερα ακόμη το αναφέρει ως παιχνίδι στρατηγικής.
    Συγκεκριμένα, οφείλω να σας γνωρίσω πως :
    1. Η διεθνής σκακιστική ομοσπονδία, ιδρύθηκε το 1924 στη Λοζάνη και αποτελούσε μια εκ των πρωτοπόρων διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών μαζί με τις ομοσπονδίες ποδοσφαίρου, κρίκετ, κολύμβησης και αυτοκινήτου. Σήμερα είναι μια εκ των μεγαλύτερων αθλητικών ομοσπονδιών παγκοσμίως, αφού εκπροσωπεί 195 χώρες, μια εκ των οποίων είναι και η Ελληνική, η οποία επίσης τυγχάνει και ιδρυτικό μέλος.
    2. Το Σκάκι σήμερα είναι ένα πραγματικό παγκόσμιο άθλημα, που μεταξύ άλλων απολαμβάνει, αναγνωρισιμότητα, προσελκύει εκατομμύρια επενδυτές, στους κόλπους του περιλαμβάνεται μια εκ των μεγαλύτερων αθλητικών δεξαμενών παγκοσμίως αφού μετράμε εκατοντάδες εκατομμύρια αθλητές, προς επίρρωση τούτου αναφέρουμε πως σε μια σκακιστική ολυμπιάδα συμμετέχουν περί τις 186 χώρες με πλήρης ομάδες αθλητών, αντρών και γυναικών.
    3. Το Σκάκι, έχει αναγνωριστεί ως άθλημα, χωρίς κανέναν άλλο προσδιορισμό (παίγνια, παιχνίδια στρατηγικής κ.α.) από την Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.
    4. Το Σκάκι ήταν αγώνισμα των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι που αποφασίστηκε πως περιορισμοί στο αθλητικό δυναμικό του για την παραμονή του στο Ολυμπιακό πρόγραμμα δεν δικαιολογούσαν την συρρίκνωση της αθλητικής του βάσης.
    5. Το Σκάκι είναι ισότιμο και ομότιμο μέλος της ARISF ( Association of International Olympic Committee RECOGNISED International Sport Federations), Ένωση Αναγνωρισμένων Αθλητικών Ομοσπονδιών από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, χωρίς κανέναν άλλο προσδιορισμό(παίγνια, παιχνίδια στρατηγικής κ.α.).
    6. Το Σκάκι είναι ισότιμο και ομότιμο μέλος στην Παγκόσμια Ένωση Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών (GAISF), ένωση τα μέλη της οποίας αναγνωρίζονται μόνο Διεθνείς Ομοσπονδίες οι δραστηριότητες των οποίων χαρακτηρίζονται και αναγνωρίζονται, εξ αυτής και για την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ως αθλήματα. Ταυτόχρονα η GAISF είναι το σώμα που εκπροσωπεί συλλογικά σε παγκόσμιο επίπεδο τα συμφέροντα όλων των μελών της.
    Υπουργέ, πουθενά δεν ξεκαθαρίζετε την πραγματική ανάγκη για την εισηγητέα ρύθμιση. Το γεγονός πως το Σκάκι διαφέρει σημαντικά από τα υπόλοιπα αθλήματα, είναι εκτίμηση λανθασμένη, με μια γρήγορη ματιά στο διαδίκτυο θα μπορούσατε να πληροφορηθείτε σχετικώς. Οι ανωτέρω διεθνείς φορείς, που απολαμβάνουν κύρος στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα, αναγνωρίζουν όλες τις αθλητικές αξίες να εκπροσωπούνται στο άθλημα του Σκάκι και το αναγνωρίζουν ως τέτοιο. Οι δε παγκόσμιοι πρωταθλητές απολαμβάνουν ευρεία αναγνωρισημότητα και κύρος ως αθλητές. Το Σκάκι αποτελεί πυλώνα πολιτισμού και βασικό μέσο εκπαίδευσης των παιδιών όλων των ηλικιών, σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες και κοινωνίες. Τα οφέλη του όσον αφορά την υγιή ανάπτυξη των νοητικών λειτουργιών αλλά και του χαρακτήρα των αθλητών του, είναι πολυάριθμα και γνωστά. Θα μπορούσαμε να γράφουμε ώρες για το πόσο είναι αναγκαίο, στην εποχή που ζούμε αλλά και με τις νέες επιπτώσεις της πανδημίας σε μία κοινωνία που αναγκάζεται κατά καιρούς σε κοινωνικό εγκλεισμό, να υπάρξει μία ουσιαστική πολιτισμική και αθλητική διέξοδος του νου, καθότι το Σκάκι απολαμβάνει εφαρμογής και στον διαδικτυακό κόσμο, τόσο αγωνιστικά όσο και προπονητικά.
    Το να χαρακτηρίζουμε παιχνίδι, άθλημα που απαιτεί να ανάγει κανείς εαυτό, σώμα, ψυχή και πνεύμα σε κάτι περισσότερο προκειμένου να κατισχύσει εναντίον οποιουδήποτε αντίπαλου, είναι μία υπερ’ απλούστευση που δεν ταιριάζει σε άρθρα νόμου μιας πολιτείας που τα τελευταία 67 χρόνια το αντιμετώπιζε ως άθλημα και μάλιστα υψηλού επιπέδου, με σπουδαία σημασία, ειδικά τα χρόνια του ψυχρού πολέμου.
    Το Σκάκι δεν είναι απλό παιχνίδι. Όταν παίζεται από τον πολύ τον κόσμο είναι τρόπος διασκέδασης. Όταν όμως συγκρούονται Εθνικές ομάδες, πρωταθλητές όλων των ηλικιών σε ατομικά πρωταθλήματα, τότε μεταμορφώνεται σε μια δοκιμασία ψυχής, πνεύματος και σώματος καθώς όλα πρέπει να ανταποκριθούν σε 6ώρες παρτίδες, επί σειρά αγωνιστικών ημερών. Χρειάζεται επίπονη προετοιμασία χρόνων για να χτίσει κάποιος ισχυρό επίπεδο, με μελέτη θεωρίας και τεχνικών που ξεπερνούν τις βιβλιογραφίες ακόμη και των μαθηματικών. Καθότι έχει παραμέτρους που εξελίσσονται συνέχεια, αλλάζει και βαθαίνει με το πέρασμα των εκατοντάδων παρτίδων και αναλύσεων, γιατί είναι και τέχνη και επιστήμη μαζί και εξασκεί την φαντασία, την δημιουργία και την έκφραση πέραν από τα υπόλοιπα γνωστά περί μνήμης, κρίσης, ευφυΐας, κτλ.
    Στη σχεδόν μιάμιση χιλιετία ύπαρξής του, το Σκάκι είναι γνωστό ως εργαλείο στρατιωτικής στρατηγικής, μια μεταφορά των ανθρώπινων υποθέσεων και ένα σημείο αναφοράς, μέτρησης και αναγνώρισης της ευφυΐας. Το Σκάκι αποτελούσε μαρτυρία της ανθρώπινης ελεύθερης βούλησης σε σύγκριση με τα τυχερά παιχνίδια. Το Σκάκι είναι, ιστορικά τουλάχιστον, μέρος της αριστοκρατικής εκπαίδευσης, σήμερα αποτελεί μέσο αντιμετώπισης μαθησιακών δυσκολιών, ενώ αποτελεί αλληγορία για τις διάφορες κοινωνικές τάξεις που ακολουθούν τους δικούς τους κανόνες, είναι δηλαδή πολύ περισσότερο από ένα παιχνίδι.
    Υπουργέ, καταθέτω ενώπιον σας τα παραπάνω και ζητώ όπως αποσύρεται ή διαμορφώσετε τα άρθρα του πνευματικού αθλητισμού ώστε να ανταποκρίνονται στην πραγματική και παγκόσμια υπόσταση του αθλήματος. Θα πρέπει ο νόμος να εντάσσει το Σκάκι στην θέση που του αξίζει όχι μόνο θεσμικά αλλά και στην συνείδηση των πολιτών. Θα πρέπει να απολαμβάνει ισοτιμία απέναντι στα υπόλοιπα αθλήματα και όχι να έρχεται τελευταίο με τους κορυφαίους του αθλητές (έχουμε σαν χώρα τεράστιες διακρίσεις σε αντίθεση με την αντιμετώπισή μας από την πολιτεία-έλλειψη στήριξης, πόρων, δομών, ισάξιας αναγνωρισιμότητας -με κορυφαίους Έλληνες αθλητές να είναι παγκοσμιονίκες ολυμπιονίκες κτλ) να διαχωρίζονται στα προνόμια και να μην απολαμβάνουν την αναγνώριση των επιτυχιών τους.
    Κλείνοντας,παρακαλώ επιτέλους να αποσυρθεί ο όρος Ζατρίκιον, ο οποίος είναι αδόκιμος.
    Με τιμή ,Μπότσαρη Άννα Μαρία

  • 19 Νοεμβρίου 2021, 12:23 | Andreas

    Αν κερδίσουν οι «αθλητές πνευματικού αθλήματος» το σχετικό παγκόσμιο πρωτάθλημά τους θα έχουν και εκείνοι τις ανταμοιβές από τα κίνητρα που προβλέπονται για τους αθλητές των υπόλοιπων αθλημάτων?
    Σοβαρευτείτε ρε παιδιά. Σεβαστείτε τους αθλητές.

  • 18 Νοεμβρίου 2021, 08:34 | Αστέριος Πατσιαουρας

    Δηλαδή το backgammon είναι αθλητισμός και θα κατεβάσω την ομάδα μου στο καφενείο με στολές, φόρμες, προπονητή-εκπαιδευτή, έφορο και γιατρό αγώνων….
    Εδώ παπάς εκεί ο παπάς, που είναι ο παπάς το ξέρετε αυτό το μέγιστο αθλητικό παιχνίδι?
    Αποσύρεται το Νομοσχέδιο δεν προσφέρει τίποτα!

  • 15 Νοεμβρίου 2021, 23:50 | Madam_Zaira

    Μήν ξεχάσετε να προσθέσετε τη χαρτομαντεία και τις πασιέντζες…

  • 15 Νοεμβρίου 2021, 22:52 | Ν.

    Τα χαρτοπαίγνια και οι πεσσοί δεν ανήκουν στον αθλητισμό… Ο όρος πνευματικός αθλητισμός είναι ανυπόστατος, ασαφής και διφορούμενος….