- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 21 Αναγγελία και εγγραφή εκπαιδευτών στο ηλεκτρονικό μητρώο εκπαιδευτών

1. Όποιος ασκεί το επάγγελμα του εκπαιδευτή, και απασχολείται σε φορείς που πραγματοποιούν τις δραστηριότητες του άρθρου 18, αναγγέλλει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) την έναρξη της δραστηριότητάς του, λαμβάνει ατομικό αριθμό μητρώου και καταχωρίζεται στο ψηφιακό μητρώο εκπαιδευτών του άρθρου 20.
2. Για την αναγγελία της έναρξης άσκησης του επαγγέλματος του εκπαιδευτή ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει σχετική αίτηση, η οποία συνοδεύεται από:
α) Πτυχίο ή δίπλωμα ή βεβαίωση ή αποδεικτικό σπουδών αναγνωρισμένης σχολής της ημεδαπής ή σχολής της αλλοδαπής που έχει αναγνωριστεί ως ισότιμο και αντίστοιχο ή ως επαγγελματικά ισοδύναμο από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, συνοδευόμενα από αντίστοιχη πιστοποίηση προσόντων επαγγελματικής επάρκειας του επιπέδου που απαιτείται σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) για τη δραστηριότητα για την οποία επιθυμούν να αναγγελθούν,
β) αντίγραφο ποινικού μητρώου, που αποδεικνύει ότι δεν υφίσταται αμετάκλητη καταδίκη για τα αδικήματα που αναφέρονται στις περ. β) και γ) της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 2725/1999 (Α’ 121),
γ) ιατρικές γνωματεύσεις παθολόγου, ακτινολόγου και ψυχιάτρου, οι οποίες έχουν εκδοθεί είτε από δημόσιο νοσοκομείο, είτε από ιδιώτες ιατρούς αντίστοιχων ειδικοτήτων,
δ) απόδειξη εξόφλησης παραβόλου μέσω διαδικασίας «e-παράβολο» στο TAXISNET, το ύψος του οποίου καθορίζεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού,
ε) ευκρινή φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας,
στ) απολυτήριο λυκείου ή ισότιμου ή ανώτερου τίτλου σπουδών και
ζ) δίπλωμα εκπαίδευσης ή πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών, αναγνωρισμένο από πιστοποιημένο εκπαιδευτικό κέντρο.
Μετά την υποβολή της αίτησης, εφόσον δεν εκδοθεί απορριπτική απόφαση από το αρμόδιο όργανο της Γ.Γ.Α., σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 3919/2011 (Α’ 32), ο δικαιούχος άσκησης επαγγέλματος εκπαιδευτή λαμβάνει ατομικό αριθμό μητρώου και καταχωρίζεται στο ηλεκτρονικό μητρώο εκπαιδευτών, που τηρείται στη Γ.Γ.Α. Η εγγραφή κοινοποιείται στην οικεία αθλητική ομοσπονδία ή στην ομοσπονδία αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους, η οποία τηρεί μητρώο εκπαιδευτών για κάθε άθλημα ή κλάδο άθλησης ή άσκησης αντιστοίχως.
3. α. Η απασχόληση και παρουσία εκπαιδευτή είναι υποχρεωτική, όταν οι δραστηριότητες της παρ. 1 του άρθρου 20 ασκούνται από σωματεία ή ομοσπονδίες αθλητικής αναψυχής και άθλησης για όλους ή πιστοποιημένους από τη Γ.Γ.Α. φορείς, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 19, στο πλαίσιο οργανωμένης δραστηριότητας αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους. Σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης αυτής, επιβάλλεται σε βάρος των φυσικών ή νομικών προσώπων ή φορέων, που διοργανώνουν τις οικείες αθλητικές δραστηριότητες, με απόφαση του αρμόδιου Περιφερειάρχη, μετά από προηγούμενη ακρόασή τους, πρόστιμο από χίλια (1.000) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, την τυχόν επανάληψή της και τον βαθμό της υπαιτιότητας του προσώπου ή του φορέα που παραβιάζει τη διάταξη αυτή.
β. Η απασχόληση εκπαιδευτή για αγωνιστικές αθλητικές δραστηριότητες από αθλητικά σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδίες και άλλους αθλητικούς φορείς, απαγορεύεται, με την επιφύλαξη της παρ. 11 του άρθρου 31 του ν. 2725/1999 για τους εκπαιδευτές των αθλημάτων της σκοποβολής και της τοξοβολίας.
Σε περίπτωση παραβίασης της απαγόρευσης αυτής, επιβάλλεται σε βάρος των παραπάνω φορέων, με απόφαση του αρμόδιου Περιφερειάρχη μετά από προηγούμενη ακρόασή τους, πρόστιμο από χίλια (1.000) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, την τυχόν επανάληψή της, και τον βαθμό της υπαιτιότητας του προσώπου ή του φορέα που παραβιάζει τη διάταξη αυτή.
4. Όσοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος ασκούν νόμιμα το επάγγελμα του εκπαιδευτή του άρθρου 20, υποχρεούνται όπως εντός προθεσμίας τεσσάρων (4) μηνών αναγγείλουν τη δραστηριότητά τους στη Γ.Γ.Α. σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 2.