Άρθρο 20 Εκπαιδευτής

1. Εκπαιδευτής είναι ο επαγγελματίας με την απαιτούμενη κατάρτιση, που πιστοποιείται από αρμόδιο φορέα πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων, σχετικά με: α) διοργάνωση ή δραστηριότητα αθλητικής αναψυχής και άθλησης για όλους ή ακραία αθλητική δραστηριότητα (extreme sports), β) αθλήματα, για τα οποία δεν υπάρχουν ειδικά αναγνωρισμένες αθλητικές ομοσπονδίες και γ) ειδικότητα άσκησης σε αντικείμενα, που δεν διδάσκονται σε Σχολή ή Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α. – Τ.Ε.Φ.Α.Α.), ο οποίος, ως επικεφαλής αθλούμενων που συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες σε υπαίθριο ή μη περιβάλλον:
i) μεριμνά για την εξασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των δραστηριοτήτων αθλητικής αναψυχής και άθλησης για όλους ή των ακραίων αθλητικών δραστηριοτήτων και την ασφάλεια των αθλούμενων, μέσω της παρουσίασης και διδασκαλίας των βασικών τεχνικών δεξιοτήτων και της εκμάθησης του τρόπου χρήσης των τεχνικών μέσων και του εξοπλισμού, που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο πραγματοποίησης των δραστηριοτήτων αυτών,
ii) καθοδηγεί μεμονωμένα ή ομαδικά τους αθλούμενους που συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες,
iii) αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την υποστήριξη ή την εποπτεία διεξαγωγής ατομικών και ομαδικών προγραμμάτων σε γυμναστήρια, αίθουσες ή στην ύπαιθρο, ή προγραμμάτων άθλησης για όλους και
iv) παρέχει μεμονωμένα ή σε ομάδα αθλούμενων, καθοδήγηση και βοήθεια στους τομείς της άσκησης και της βελτίωσης της φυσικής τους κατάστασης. Στην έννοια του εκπαιδευτή συγκαταλέγονται και οι οδηγοί ή συνοδοί βουνού.
2. Ο εκπαιδευτής οφείλει, πριν από την έναρξη διεξαγωγής της δραστηριότητας, να ενημερωθεί για το επίπεδο εμπειρίας, φυσικής κατάστασης και υγείας των αθλουμένων που συμμετέχουν σε αυτήν.

  • 23 Νοεμβρίου 2021, 10:41 | Γεώργιος καρνάκης

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ.

    Συγχαρητήρια για την νομοθετική σας πρωτοβουλία ώστε οι πάσης αθλητικές δραστηριότητες αναψυχής και περιπέτειας να μπουν σε μια τάξη.

    Σε όλο τον κόσμο οι επαγγελματίες εκπαιδευτές τελειώνουν μέσα από νόμιμες και αναγνωρισμένες σχολές εκμάθησης. Παράδειγμα για την δραστηριότητα των καταδύσεων η πολιτεία έχει ορίσει συγκεκριμένες διαδικασίες και μέσα από αναγνωρισμένο σύστημα εκπαίδευσης (θεωρία- πρακτική) σύστημα το οποίο αφορά όλους τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς που βγάζουν τους εκπαιδευτές καταδύσεων οι οποίοι οφείλουν να έχουν την απαιτούμενη άδεια από την περιφέρεια και ύστερα από εξετάσεις στο λιμενικό.

    Παρακαλώ πολύ όπως ενημερωθείτε πως για τους οδηγούς βουνού της ΕΟΟΑ δεν υπάρχει αυτή η διαδικασία.Το εκπαιδευτικό σύστημα της ΕΟΟΑ αφορά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ μόνον τα μέλη της και είναι στα πλαίσια μιας ερασιτεχνικής εκπαίδευσης 10ημερων σεμιναρίων μέχρι και το ανώτερο επίπεδο του οδηγού βουνού της ΕΟΟΑ χωρίς καμία άδεια από την πολιτεία.Η δε εκπαίδευση γίνεται σε αόριστο χρόνο(δεν γίνονται οι σχολές εκπαιδευτών κάθε χρόνο) και μπορεί να ξεπεράσει τα 8 χρόνια ώστε να μπορέσει κάποιος να αποκτήσει την ιδιότητα του οδηγού βουνού της ΕΟΟΑ. Τα πτυχία δε της ΕΟΟΑ ΔΕΝ αναγνωρίζονται από κανένα επαγγελματικό φορέα του εξωτερικού ή της Ελλάδας ως ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ. Στο εξωτερικό πχ Αμερική η Γαλλία οι πάσης φύσεως οδηγοί σε δραστηριότητες βουνού τελειώνουν μέσα από αναγνωρισμένες επαγγελματικές σχολές και όχι μέσα από ερασιτεχνικά 10ημερα σεμινάρια διάρκειας τουλάχιστον 100 ημερών και με δικά τους εκπαιδευτικά συστήματα.

    Οι απόφοιτοι της σχολής συνοδών βουνού ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα αποφοιτούν μέσα από αναγνωρισμένο σύστημα εκπαίδευσης διάρκειας τουλάχιστον 2.5 μεταξύ αυτού και της πρακτικής η οποία ξεπερνάει τις 200 μέρες συνολικής εκπαίδευσης σε θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα.Το πτυχίο τους δε αναγνωρίζεται από το υπουργείο Παιδείας και την ΕΕ και για όλα τα αντικείμενα εκπαίδευσης που ορίζει ο οδηγός σπουδών τους.Η κάθε χώρα δε έχει το δικαίωμα να ορίζει το δικό της πρόγραμμα σπουδών το οποίο μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα και σε σχέση με ιδιωτικούς φορείς πχ IFMGA ή την UIMLA η οποία καλλιεργεί την δραστηριότητα της πεζοπορίας και η οποία εκπροσωπείτε στην Ελλάδα από το https://hmla.com.gr/el/uimla_gr/

    Θεωρούμε δεδομένο πως η πολιτεία οφείλει να ακολουθήσει τα δεδομένα της εποχής και μέσα από αναγνωρισμένες επαγγελματικές σχολές κατάρτισης και όχι να αναγνωρίζει ερασιτεχνικά εκπαιδευτικά συστήματα φορέων πχ ΕΟΟΑ ως επαγγελματική κατάρτιση που αφορά ΜΟΝΟΝ και αποκλειστικά τα μέλη τούς.

    Γεώργιος καρνάκης
    Συνοδός βουνού.
    Εκπαιδευτής ΕΔ
    Ναυαγοσώστης
    Βοηθός εκπαιδευτής καταδύσεων.
    Επίλεκτος αθλητής ΕΔ.

  • Η εξομοίωση του Οδηγού Βουνού με του Σύνοδου Βουνού είναι παράλογη, δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη, όλα αυτά είναι λυμένα και ο κάθε κλάδος έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες.
    Ορίζετε μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή στις αρμοδιότητες τους, ο καθένας στον τομέα του, εργάζεται διασφαλιζοντας στο κράτος ανάλογα τις απαιτήσεις του πελάτη τα μεγαλύτερα  στάνταρ ασφαλείας, τι σημαίνει αυτό; 1)εχω την εκπαιδευτική ικανότητα, 2)πληρω τα στάνταρ για να κάνω αυτή την δουλειά, 3)την κάνω σωστά, 4)θωρακίζεται το επάγγελμα μου, 5) παρέχω ασφάλεια στους πελάτες μου, 6)
    υπάρχει εμπιστοσύνη στα ξένα τουριστικά πρακτορεία, ότι η Ελλάδα έχει σωστούς επαγγελματίες ώστε να τους εμπιστεύεται ο ξένος που θα έρθει να κάνει δραστηριότητες στο βουνού.
    Οπότε εννοώ;
    Ο Οδηγός Βουνού κάνει σωστά την δουλειά του για το σκοπό που έχει προσληφθεί να την κάνει όπως και αντίστοιχα ο Σύνοδος Βουνού κάνει το ίδιο στον τομέα του, ή είναι αυτό απλή συνοδεία στο βουνό ή μια πιο πολύπλοκη καθοδήγηση που απαιτούνται γνώσεις Αναρρίχησης, Ορειβασίας ή Ορειβατικου Σκι.
    Τι γίνεται στην Ευρώπη υπάρχουν η IFMGA  και η UIMLA, η μία για τους Οδηγούς Βουνού και η άλλη για τους Σύνοδος Βουνού,  ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή ο καθένας στις αρμοδιότητες του.

    ΜΩΫΣΙΔΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ
    Διεθνής Οδηγός Βουνού IFMGA
    Εκπαιδευτής Αναρρίχησης, Ορειβασίας & Ορειβατικου Σκι της ΕΟΟΑ.
    Προπονητής Ορειβατικού Σκι της ΓΓΑ
    Κριτής  αγώνων Ορειβατικού Σκι της Διεθνής ομοσπονδίας ISMF