- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 17 Σωματείο αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους – Ειδική αθλητική αναγνώριση – Ηλεκτρονικό μητρώο σωματείων αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους

1. Για την καλλιέργεια και την ανάπτυξη του αθλητισμού αναψυχής και της άθλησης για όλους ιδρύονται και λειτουργούν σωματεία, σύμφωνα με τα άρθρα 78 και επόμενα του Αστικού Κώδικα, που αναγνωρίζονται ως σωματεία αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους και εγγράφονται στο ηλεκτρονικό μητρώο της παρ. 4.
2. Το σωματείο αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους, για κάθε κλάδο άσκησης που καλλιεργεί, δικαιούται να ζητήσει την παροχή ειδικής αθλητικής αναγνώρισης. Η ειδική αθλητική αναγνώριση χορηγείται, ύστερα από αίτηση του σωματείου, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εφόσον το αιτούν σωματείο:
α) Είναι μέλος ομοσπονδίας αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους, όπως προκύπτει από σχετική βεβαίωση της οικείας ομοσπονδίας. Αν δεν δοθεί αιτιολογημένη αρνητική απάντηση εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την υποβολή αιτήσεως για χορήγηση της ανωτέρω βεβαίωσης, θεωρείται ότι η βεβαίωση έχει χορηγηθεί.
β) Δεν έχει ως επωνυμία το όνομα, την επωνυμία, τον διακριτικό τίτλο ή το σήμα οποιασδήποτε εμπορικής επιχείρησης, εξαιρουμένων των περιπτώσεων ιδιωτικών εκπαιδευτικών οργανισμών με πρωτοβουλία των οποίων έχουν ιδρυθεί σωματεία αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους.
γ) Έχει επωνυμία διατυπωμένη στην ελληνική γλώσσα. Στις διεθνείς σχέσεις του το σωματείο αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους μπορεί να αποδίδει την επωνυμία του και στην αγγλική γλώσσα.
δ) Υποβάλλει εγκεκριμένο από το αρμόδιο δικαστήριο καταστατικό και πιστοποιητικό εγγραφής στο βιβλίο σωματείων του οικείου Πρωτοδικείου.
ε) Τηρεί τα προβλεπόμενα από τον παρόντα νόμο βιβλία.
3. Κατά τα πρώτα δύο (2) έτη από την εγγραφή του σε ομοσπονδία, το σωματείο μετέχει στις αθλητικές δράσεις και διοργανώσεις αναψυχής και άθλησης για όλους της ομοσπονδίας, χωρίς να διαθέτει ειδική αθλητική αναγνώριση, την οποία μπορεί να αιτηθεί και να λάβει το αργότερο εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος. Αν μετά από την παρέλευση δύο (2) ετών από την εγγραφή του το σωματείο δεν έχει λάβει ειδική αθλητική αναγνώριση, διαγράφεται αυτοδικαίως από το μητρώο των μελών της ομοσπονδίας και δεν δύναται πλέον να συμμετέχει σε δραστηριότητες και διοργανώσεις αθλητικής αναψυχής και άθλησης για όλους της αντίστοιχης ομοσπονδίας.
4. Στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) τηρείται ηλεκτρονικό μητρώο ειδικά αναγνωρισμένων σωματείων αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους. Σωματείο που δεν φέρει την κατά το παρόν ειδική αθλητική αναγνώριση και δεν έχει εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο σωματείων αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε εποπτευόμενα από τη Γ.Γ.Α. νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.