Άρθρο 8 Δικαιώματα και υποχρεώσεις αθλητικού εθελοντή

1. Κάθε αθλητικός εθελοντής δικαιούται:
α) Να λαμβάνει ενημέρωση, καθοδήγηση και υποστήριξη σε όλα τα στάδια της εθελοντικής δράσης του, καθώς και τα απαραίτητα μέσα και υλικά, προκειμένου να παράσχει με ασφάλεια, τόσο για τον ίδιο όσο και για τρίτους, τις υπηρεσίες και τα καθήκοντα που του ανατίθενται στο πλαίσιο της εθελοντικής δράσης του.
β) Να απολαύει του σεβασμού και της αναγνώρισης για την κοινωνική αξία της προσφοράς του.
γ) Να απολαύει του σεβασμού της ελευθερίας του, της αξιοπρέπειάς του και των πεποιθήσεών του, χωρίς να υπόκειται σε οποιασδήποτε μορφής διάκριση.
δ) Να συμμετέχει ενεργά στην αθλητική διοργάνωση στην οποία εμπλέκεται, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση των επιμέρους δράσεων και προγραμμάτων, σύμφωνα με τους κανονισμούς.
ε) Να εκτελεί τα καθήκοντά του σε ένα περιβάλλον ασφαλές, στο οποίο τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.
στ) Να λαμβάνει αποζημίωση των εξόδων που προκύπτουν από την παροχή εθελοντικών υπηρεσιών του (ιδίως, δαπανών οδοιπορικών, διατροφής και διαμονής).
ζ) Να έχει διαπίστευση που να υποδεικνύει ότι είναι εθελοντής.
2. Κάθε αθλητικός εθελοντής υποχρεούται:
α) Να φέρει εις πέρας το έργο ή τις υπηρεσίες που αναλαμβάνει έναντι του αθλητικού φορέα ή της οργανωτικής επιτροπής του άρθρου 53 του ν. 2725/1995 (Α΄ 121) της αθλητικής διοργάνωσης στην οποία έχει επιλεγεί να παράσχει τις εθελοντικές υπηρεσίες του, σεβόμενος τους σκοπούς και τους οικείους κανονισμούς, και να ακολουθεί τις υποδείξεις που γίνονται προς αυτόν κατά την παροχή των εθελοντικών υπηρεσιών του.
β) Να τηρεί τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των πληροφοριών που λαμβάνει στο πλαίσιο της εθελοντικής δράσης του.
γ) Να αρνείται οποιασδήποτε οικονομική ανταμοιβή που του προσφέρεται για την εθελοντική του εργασία.
δ) Να σέβεται τα πάσης φύσεως δικαιώματα (ενδεικτικά: τηλεοπτικά, εμπορικά, διαφημιστικά, χορηγικά) των αθλητικών φορέων ή των οργανωτικών επιτροπών του άρθρου 53 του ν. 2725/1995 που τον έχουν επιλέξει να παράσχει τις εθελοντικές υπηρεσίες του.
ε) Να επιδεικνύει αλληλέγγυα συμπεριφορά μέσα σε ένα πλαίσιο συνεννόησης και συνεργασίας.
στ) Να παρακολουθεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα που αποσκοπούν στη βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων του και παρέχονται από τον αθλητικό φορέα ή την οργανωτική επιτροπή της αθλητικής διοργάνωσης στην οποία συμμετέχει.
ζ) Να κάνει σωστή χρήση της διαπίστευσής του και των λογοτύπων της διοργάνωσης και να χρησιμοποιεί με προσοχή τα υλικά και τα μέσα που του έχουν διατεθεί για την παροχή των εθελοντικών υπηρεσιών του.

  • 18 Νοεμβρίου 2021, 21:44 | ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ ΠΕΛΑΓΙΑ

    Αντί να ανοίγονται θέσεις εργασίας στους πτυχιούχους των ΤΕΦΑΑ οι οποίοι είναι απόλυτα επιστημονικά καταρτισμένοι μετά από τέσσερα χρόνια επιστημονικής κατάρτισης ,το νομοσχέδιο αυτό περιορίζει τους εργασιακούς τους δρόμους. ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ!

  • 18 Νοεμβρίου 2021, 10:03 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΑΜΒΑΚΙΔΟΥ

    Ο πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ δεν είναι δυνατόν να υποκατασταθεί από κάποιον που παρακολούθησε ένα σεμινάριο.Με αυτή τη λογική να πάμε ένα σεμινάριο και να γίνουμε ιατροί.Σας παρακαλούμε σκέφτηκε το σοβαρά πέρα από το γεγονός ότι μένουν άνεργοι χιλιάδες καθηγητές επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και έπονται χιλιάδες νέοι που φοιτούν στα ΤΕΦΑΑ είναι Επικίνδυνο να γίνονται καθηγητές άτομα που δεν έχουν τα κατάλληλα εργαλεία, εφόδια,γνώσεις να εξασκήσουν το επάγγελμα του καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 21:31 | Zacharias Papadakis

    Να αποσυρθεί όλο το νομοσχέδιο και να προσκληθούν διακεκριμμένοι καθηγητές των ΤΕΦΑΑ εσωτερικού και εξωτερικού ώστε να παρουσιάσουν με επιστημονικές αποδείξεις την σωστή κατεύθυνση του νομοσχεδίου.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 20:13 | Ελευθερία Φαρσαρη

    Απαιτούμε απόσυρση του νομοσχεδίου που καταπατα τα δικαιώματα των πτυχιούχων φυσικής αγωγής και αθλητισμού της χώρας. Πρόκειται για μια μεγάλη αδικία που προετοίμαζεται να διαπραχθει εις βάρος των επιστημόνων του ομώνυμου κλάδου οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί και σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο στις τετραετούς φοίτησης σχολές και επιβάλλεται να είναι οι μόνοι αρμόδιοι για την δημιουργία και εκτέλεση αθλητικών προγραμμάτων.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 20:48 | Ιωάννα Ζ

    Ο εθελοντισμός δεν είναι επαγγελματική αποσχοληση

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 20:08 | Ελευθερία Φαρσαρη

    Απαιτούμε απόσυρση του αθλητικού νομοσχεδίου το οποίο καταπατα τα δικαιώματα των καθηγητών φυσικής αγωγής των τμημάτων επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού της χώρας. Πρόκειται για μια μεγάλη αδικία που προετοιμαζεται να διαπραχθει εις βάρος των επιστημόνων του ομώνυμου κλάδου οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί και σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο στις τετραετούς φοίτησης σχολές τους και επιβάλλεται να είναι οι μόνοι αρμόδιοι για τη δημιουργία και την εκτέλεση αθλητικών προγραμμάτων.

  • 16 Νοεμβρίου 2021, 19:15 | ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΙΤΣΑΝΤΩΝΗΣ

    Αλήθεια, πιστεύετε ότι με λίγα εκπαιδευτικά προγράμματα θα είναι σε θέση κάποιος να υποκαταστήσει έναν πτυχιούχο ΦΑ;

  • 16 Νοεμβρίου 2021, 15:40 | Νόπη Η.

    Θα πρέπει να οριστεί ότι οι εθελοντές θα συμμετέχουν μόνον στην υλοποίηση αθλητικών διοργανώσεων και όχι στο σχεδιασμό τους. Ο σχεδιασμός αθλητικών διοργανώσεων θα πρέπει να γίνεται από ειδικούς αθλητικούς επιστήμονες με ειδική γνώση στη διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων.
    Και επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι απαγορεύεται ρητά η εθελοντική παροχή υπηρεσιών σχεδιασμού, οργάνωσης,εποπτείας και εκτέλεσης προγραμμάτων σωματικής άσκησης από τον οποιονδήποτε.

  • 16 Νοεμβρίου 2021, 09:17 | Stathis Avramidis

    Στα δικαιώματα θα μπορούσε να προστεθεί η απολαβή μοριοδότησης για μελλοντική πρόσληψη στο δημόσιο. Οι εθελοντές αποτελούν τον «αιμοδότη» των αθλητικών διοργανώσεων κάθε είδους και αποκτούν πολύτιμη εμπειρία. Αυτή η εμπειρία θα μπορούσε να εκληφθεί ως «προϋπηρεσία» που θα αποδεικνύεται με αντικειμενικό τρόπο (πχ βεβαίωση από την οργανωτική επιτροπή). Μπορεί τα κίνητρα των εθελοντών να είναι τα ιδανικά τους για τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν επιθυμούν ανταμοιβή, αλλά με ένα τέτοιο κίνητρο, (α) οι εθελοντές θα έχουν μια πιο χειροπιαστή ανταμοιβή και (β) η πολιτεία θα δείξει ότι σε ένα ισχυρό και σύγχρονο νομοσχέδιο, τους τιμά για το πολύ ουσιαστικό τους έργο.

  • 15 Νοεμβρίου 2021, 12:14 | ΝΕΛΗ Μ

    Να οριστεί ότι ο εθελοντισμός θα περιοριστεί μόνον στην εκτέλεση μιας διοργάνωσης και με τη μορφή παροχής υπηρεσιών οι οποίες δεν μπορούν να εκτελεστούν από επαγγελματίες που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες.

  • 15 Νοεμβρίου 2021, 10:46 | ΠΗΝΕΛΟΠΗ Μ

    Η εργασία τους (ιδιωτικός ή δημόσιος φορέας) υποχρεούνται να παρέχει υποχρεωτική ισόποση άδεια στον εθελοντή (ο εθελοντής δικαιούται άδειας, κατά τον προτεινόμενο νόμο)
    Αρα ο εθελοντης θα αφηνει καθε λιγο την εργασια του για να προσφερει εθελοντικη εργασια σε καποια αθλητικη εκδηλωση. επομενως παλι θα αμοιβεται
    απο την εργασια του . αμοιβομενος εθελοντης ειναι αυτος . αρα δεν ειναι εθελοντης