- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 8 Δικαιώματα και υποχρεώσεις αθλητικού εθελοντή

1. Κάθε αθλητικός εθελοντής δικαιούται:
α) Να λαμβάνει ενημέρωση, καθοδήγηση και υποστήριξη σε όλα τα στάδια της εθελοντικής δράσης του, καθώς και τα απαραίτητα μέσα και υλικά, προκειμένου να παράσχει με ασφάλεια, τόσο για τον ίδιο όσο και για τρίτους, τις υπηρεσίες και τα καθήκοντα που του ανατίθενται στο πλαίσιο της εθελοντικής δράσης του.
β) Να απολαύει του σεβασμού και της αναγνώρισης για την κοινωνική αξία της προσφοράς του.
γ) Να απολαύει του σεβασμού της ελευθερίας του, της αξιοπρέπειάς του και των πεποιθήσεών του, χωρίς να υπόκειται σε οποιασδήποτε μορφής διάκριση.
δ) Να συμμετέχει ενεργά στην αθλητική διοργάνωση στην οποία εμπλέκεται, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση των επιμέρους δράσεων και προγραμμάτων, σύμφωνα με τους κανονισμούς.
ε) Να εκτελεί τα καθήκοντά του σε ένα περιβάλλον ασφαλές, στο οποίο τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.
στ) Να λαμβάνει αποζημίωση των εξόδων που προκύπτουν από την παροχή εθελοντικών υπηρεσιών του (ιδίως, δαπανών οδοιπορικών, διατροφής και διαμονής).
ζ) Να έχει διαπίστευση που να υποδεικνύει ότι είναι εθελοντής.
2. Κάθε αθλητικός εθελοντής υποχρεούται:
α) Να φέρει εις πέρας το έργο ή τις υπηρεσίες που αναλαμβάνει έναντι του αθλητικού φορέα ή της οργανωτικής επιτροπής του άρθρου 53 του ν. 2725/1995 (Α΄ 121) της αθλητικής διοργάνωσης στην οποία έχει επιλεγεί να παράσχει τις εθελοντικές υπηρεσίες του, σεβόμενος τους σκοπούς και τους οικείους κανονισμούς, και να ακολουθεί τις υποδείξεις που γίνονται προς αυτόν κατά την παροχή των εθελοντικών υπηρεσιών του.
β) Να τηρεί τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των πληροφοριών που λαμβάνει στο πλαίσιο της εθελοντικής δράσης του.
γ) Να αρνείται οποιασδήποτε οικονομική ανταμοιβή που του προσφέρεται για την εθελοντική του εργασία.
δ) Να σέβεται τα πάσης φύσεως δικαιώματα (ενδεικτικά: τηλεοπτικά, εμπορικά, διαφημιστικά, χορηγικά) των αθλητικών φορέων ή των οργανωτικών επιτροπών του άρθρου 53 του ν. 2725/1995 που τον έχουν επιλέξει να παράσχει τις εθελοντικές υπηρεσίες του.
ε) Να επιδεικνύει αλληλέγγυα συμπεριφορά μέσα σε ένα πλαίσιο συνεννόησης και συνεργασίας.
στ) Να παρακολουθεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα που αποσκοπούν στη βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων του και παρέχονται από τον αθλητικό φορέα ή την οργανωτική επιτροπή της αθλητικής διοργάνωσης στην οποία συμμετέχει.
ζ) Να κάνει σωστή χρήση της διαπίστευσής του και των λογοτύπων της διοργάνωσης και να χρησιμοποιεί με προσοχή τα υλικά και τα μέσα που του έχουν διατεθεί για την παροχή των εθελοντικών υπηρεσιών του.