- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 4 Εθνικό Δίκτυο Αθλητικού Εθελοντισμού

1. Στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού συστήνεται και λειτουργεί διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση δεδομένων (ψηφιακή πλατφόρμα) με τίτλο «Εθνικό Δίκτυο Αθλητικού Εθελοντισμού» (Ε.Δ.Α.Ε), η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (ΕΨΠ-gov.gr). Στο Ε.Δ.Α.Ε. εγγράφονται οι αθλητικοί εθελοντές και οι εθελοντικές αθλητικές οργανώσεις, που επιθυμούν να προσφέρουν υπηρεσίες χωρίς σκοπό οικονομικού κέρδους, στον σχεδιασμό και την υλοποίηση αθλητικών διοργανώσεων. Το Ε.Δ.Α.Ε. λειτουργεί ως μηχανισμός προώθησης της συνεργασίας και δικτύωσης των μελών των υπομητρώων των υποπερ. στα) και στβ) της περ. στ) του άρθρου 3 με τους αθλητικούς φορείς και τις επιτροπές διοργάνωσης που έχουν αναρτήσει προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της υποπερ. (στγ) της περ. στ) του άρθρου 3. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί να αναθέτει σε ιδιώτες το σύνολο ή τμήμα της τεχνικής υλοποίησης και υποστήριξης του έργου του Ε.Δ.Α.Ε.
2. Πιστοποιημένοι χρήστες του Ε.Δ.Α.Ε. είναι:
α) οι αθλητικοί εθελοντές,
β) οι νόμιμοι εκπρόσωποι των εθελοντικών αθλητικών οργανώσεων,
γ) οι νόμιμοι εκπρόσωποι αθλητικών φορέων ή επιτροπών του άρθρου 53 του ν. 2725/1999 (Α΄121) που διοργανώνουν αθλητικές διοργανώσεις και
δ) οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Γ.Γ.Α.
3. Η εγγραφή στα υπομητρώα των αθλητικών εθελοντών και των εθελοντικών αθλητικών οργανώσεων του Ε.Δ.Α.Ε. γίνεται αντιστοίχως μετά από αίτηση των ενδιαφερόμενων αθλητικών εθελοντών και εθελοντικών αθλητικών οργανώσεων. Η αίτηση εγγραφής στα υπομητρώα της παρούσας υποβάλλεται ηλεκτρονικά μετά από προηγούμενη αυθεντικοποίηση του ενδιαφερόμενου αθλητικού εθελοντή ή της ενδιαφερόμενης εθελοντικής αθλητικής οργάνωσης σύμφωνα με το κεφάλαιο ΣΤ΄ του μέρους Α΄ του ν. 4727/2020 (Α΄ 184).
4. Αθλητικός φορέας ή οργανωτική επιτροπή του άρθρου 53 του ν. 2725/1999 που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό, την προετοιμασία και την υλοποίηση κάθε είδους αθλητικής διοργάνωσης, αν επιθυμεί να προσελκύσει αθλητικούς εθελοντές και εθελοντικές αθλητικές οργανώσεις, αναρτά σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που αποτελεί το υπομητρώο της υποπερ. στγ) της περ. στ) του άρθρου 3 και είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (ΕΨΠ-gov.gr). Η πρόσκληση του πρώτου εδαφίου αναρτάται ηλεκτρονικά με διαβαθμισμένη πρόσβαση του ενδιαφερόμενου αθλητικού φορέα ή της οργανωτικής επιτροπής στο υπομητρώο της υποπερ. στγ) της περ. στ) του άρθρου 3. Η πρόσκληση αυτή περιέχει τουλάχιστον τις εξής πληροφορίες: στοιχεία της συγκεκριμένης διοργάνωσης, τον αριθμό των απαιτούμενων εθελοντών, τα ελάχιστα προσόντα αυτών, τις θέσεις απασχόλησης και το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα απασχόλησης. Οι αθλητικοί εθελοντές και οι εθελοντικές αθλητικές οργανώσεις έχουν διαβαθμισμένη πρόσβαση στο υπομητρώο της υποπερ. στγ) της περ. στ) του άρθρου 3 και εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους ηλεκτρονικά, με βάση τις περιεχόμενες στη σχετική πρόσκληση πληροφορίες και απαιτήσεις της αθλητικής διοργάνωσης.