- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 3 Ορισμοί

Για τον σκοπό του παρόντος κεφαλαίου νοούνται ως:
α) «Αθλητικός Εθελοντισμός»: Η πρόθυμη και αυτόβουλη διάθεση φυσικού ή νομικού προσώπου ή ενώσεως φυσικών προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα, να προσφέρει υπηρεσίες, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, αμισθί και χωρίς σκοπό οικονομικού κέρδους, για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αθλητικής διοργάνωσης, σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς οποιασδήποτε νομικής μορφής και βαθμίδας ή επιτροπή του άρθρου 53 του ν. 2725/1999 (Α΄121).
β) «Αθλητικός Εθελοντής»: Το φυσικό πρόσωπο, το οποίο έχοντας συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας του, εντάσσεται οικειοθελώς στο Εθνικό Δίκτυο Αθλητικού Εθελοντισμού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου, χωρίς να υποκαθιστά το έμμισθο προσωπικό, να παρέχει υπηρεσίες, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, αμισθί και χωρίς σκοπό οικονομικού κέρδους, στο πλαίσιο κάθε είδους αθλητικής διοργάνωσης, σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς οποιασδήποτε νομικής μορφής και βαθμίδας ή επιτροπή του άρθρου 53 του. ν. 2725/1999.
γ) «Διεθνής αθλητική διοργάνωση»: Αθλητική διοργάνωση στην οποία η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή, μία διεθνής αθλητική ομοσπονδία, ένας οργανισμός μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων ή άλλος διεθνής αθλητικός οργανισμός είναι ο εποπτεύων φορέας για την αθλητική διοργάνωση ή ορίζει τους τεχνικούς υπεύθυνους της αθλητικής διοργάνωσης.
δ) «Εθνική αθλητική διοργάνωση»: Αθλητική διοργάνωση ή αγώνας που διεξάγεται με τη συμμετοχή διεθνούς ή εθνικού επιπέδου αθλητών και δεν αποτελεί διεθνή διοργάνωση.
ε) «Εθελοντική αθλητική οργάνωση»: Νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή ένωση φυσικών προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα, που δραστηριοποιείται στον χώρο του αθλητικού εθελοντισμού και εντάσσεται στο Εθνικό Δίκτυο Αθλητικού Εθελοντισμού της Γ.Γ.Α. προκειμένου, σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς οποιασδήποτε νομικής μορφής ή με επιτροπή του άρθρου 53 του ν. 2725/1999, να παρέχει υπηρεσίες, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, αμισθί και χωρίς σκοπό οικονομικού κέρδους, στο πλαίσιο κάθε είδους αθλητικής διοργάνωσης, χωρίς οι διατιθέμενοι για τον σκοπό αυτόν αθλητικοί εθελοντές – μέλη της οργάνωσης να υποκαθιστούν το έμμισθο προσωπικό. Η δραστηριοποίηση της εθελοντικής αθλητικής οργάνωσης στον χώρο του αθλητικού εθελοντισμού προκύπτει από τους σκοπούς του καταστατικού της, ενώ αν πρόκειται για ένωση προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα προκύπτει από την αποδεδειγμένη εθελοντική δράση της κατά το πρόσφατο παρελθόν.
στ) «Εθνικό Δίκτυο Αθλητικού Εθελοντισμού (Ε.Δ.Α.Ε.)»: Η τηρούμενη στη Γ.Γ.Α. διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση (μητρώο) εγγραφής και καταγραφής αθλητικών εθελοντών και εθελοντικών αθλητικών οργανώσεων, ανάρτησης προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς αναζήτηση υπηρεσιών αθλητικού εθελοντισμού, καθώς και ανάρτησης εκθέσεων αξιολόγησης αθλητικών εθελοντών και εθελοντικών αθλητικών οργανώσεων. Το Ε.Δ.Α.Ε. περιλαμβάνει τα εξής πέντε (5) υπομητρώα που διασυνδέονται μεταξύ τους:
στα) το υπομητρώο των αθλητικών εθελοντών,
στβ) το υπομητρώο των εθελοντικών αθλητικών οργανώσεων,
στγ) την ηλεκτρονική πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος αθλητικών φορέων και οργανωτικών επιτροπών του άρθρου 53 του ν. 2725/1999,
στδ) το ηλεκτρονικό αρχείο καταχώρισης εκθέσεων αξιολόγησης αθλητικών εθελοντών και
στε) το ηλεκτρονικό αρχείο καταχώρισης εκθέσεων αξιολόγησης εθελοντικών αθλητικών οργανώσεων.
ζ) «Πλατφόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Αθλητικών Φορέων»: Η ψηφιακή πλατφόρμα που αποτελεί το υπομητρώο της υποπερ. στγ) της περ. στ), προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (ΕΨΠ-gov.gr), στην οποία οι αθλητικοί φορείς ή οι επιτροπές του άρθρου 53 του ν. 2725/1999 που διοργανώνουν ένα αθλητικό γεγονός, αναρτούν τα στοιχεία διεξαγωγής του συγκεκριμένου γεγονότος και περιγράφουν τις ανάγκες για απασχόληση αθλητικών εθελοντών ή εθελοντικών αθλητικών οργανώσεων. Οι αναρτήσεις στην πλατφόρμα περιέχουν, ιδίως, αναλυτική περιγραφή της αθλητικής διοργάνωσης και των θέσεων απασχόλησης αθλητικών εθελοντών, τον αριθμό των ζητούμενων εθελοντών, τα προσόντα που απαιτούνται για κάθε συγκεκριμένη θέση, τις ώρες απασχόλησης και τον τόπο όπου θα παρασχεθούν οι εθελοντικές υπηρεσίες.
η) «Αρχεία Εκθέσεων Αξιολόγησης Αθλητικών Εθελοντών και Εθελοντικών Αθλητικών Οργανώσεων»: Τα ηλεκτρονικά – ψηφιακά αρχεία, που αποτελούν αντιστοίχως το υπομητρώα των υποπερ. στδ) και στε) της περ. στ), στα οποία οι αθλητικοί φορείς ή οι επιτροπές του άρθρου 53 του ν. 2725/1999 καταχωρίζουν αντιστοίχως τις εκθέσεις αξιολόγησης των αθλητικών εθελοντών ή των εθελοντικών αθλητικών οργανώσεων.