Άρθρο 74 Ορισμός Εισαγγελέα Προστασίας Πολιτιστικών αγαθών στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης – Τροποποίηση άρθρου 71 Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς

 

Στο άρθρο 71 του Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (ν. 4858/2021, Α’ 220), περί του Εισαγγελέα Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) ο τίτλος τροποποιείται, ώστε να αναφέρεται σε Εισαγγελείς, και όχι σε Εισαγγελέα, β) το μόνο εδάφιο αριθμείται ως παρ. 1 και τροποποιείται, ώστε εισαγγελέας, με τον αναπληρωτή του, αρμόδιος για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών να ορίζεται βα) σε καθεμία από τις Εισαγγελίες Πλημμελειοδικών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, ββ) με αρμοδιότητα τη μέριμνα για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί προστασίας των πολιτιστικών αγαθών, γ) προστίθεται παρ. 2, και το άρθρο 71 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 71
Εισαγγελείς Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών
1. Σε καθεμία από τις Εισαγγελίες Πλημμελειοδικών Αθηνών και Θεσσαλονίκης ορίζεται από τους Διευθύνοντες αυτών, εισαγγελικός λειτουργός, με τον αναπληρωτή του, αρμόδιος για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών, ο οποίος εποπτεύει όλη την προανακριτική διαδικασία, ασκεί την ποινική δίωξη για αδικήματα που προβλέπονται στη νομοθεσία περί προστασίας των πολιτιστικών αγαθών και μεριμνά, εν γένει, για την εφαρμογή των διατάξεων αυτής.
2. Το έργο των αρμόδιων για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών Εισαγγελέων ανά την Επικράτεια εποπτεύει και συντονίζει Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που ορίζεται προς τούτο από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.».