Άρθρο 73 Σύνθεση Συμβουλίου Μουσείων – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 51 Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς

 

Η παρ. 1 του άρθρου 51 του Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (ν. 4858/2021, Α’ 220), περί του Συμβουλίου Μουσείων, αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συστήνεται Συμβούλιο Μουσείων που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και αποτελείται από δεκαεννέα (19) τακτικά μέλη ως εξής: α) τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ως Πρόεδρο, β) τον Νομικό Σύμβουλο του Κράτους που υπηρετεί στο Γραφείο Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο οποίος αναπληρώνεται από άλλον Νομικό Σύμβουλο ή Πάρεδρο που υπηρετεί στο Γραφείο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, γ) δύο (2) επιστήμονες αρχαιολόγους ή αρχιτέκτονες ή μουσειολόγους ή ιστορικούς τέχνης, κατόχους διδακτορικών διπλωμάτων, υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ή μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) ή μέλη των Ερευνητικών Ιδρυμάτων, οι οποίοι αναπληρώνονται από πρόσωπα με ανάλογα προσόντα, δ) τον Προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο οποίος αναπληρώνεται από πρόσωπα με ανάλογα προσόντα, ε) έξι (6) διευθυντές μουσείων, διαφόρων κατηγοριών, από τους οποίους οι δύο (2) τουλάχιστον προέρχονται από τους Γενικούς Διευθυντές των ν.π.δ.δ. «Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο», «Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης», «Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου» και ο ένας (1) τουλάχιστον προέρχεται από τους Γενικούς Διευθυντές των ν.π.δ.δ. «Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο» και «Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού», οι οποίοι αναπληρώνονται από πρόσωπα με τα ίδια προσόντα, στ) δύο (2) πρόσωπα με επιστημονική ειδίκευση ή επαγγελματική εμπειρία σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας μουσείων, τα οποία αναπληρώνονται από πρόσωπα με τα ίδια προσόντα, ζ) έναν (1) εκπρόσωπο του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (“International Council of Museums”, ICOM), με τον αναπληρωτή του, η) έναν (1) εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.), με επιστημονική ειδίκευση ή επαγγελματική εμπειρία σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας μουσείων, με τον αναπληρωτή του, θ) τρεις (3) υπαλλήλους του κλάδου ΠΕ Αρχαιολόγων με βαθμό Α’ και επιστημονική ειδίκευση ή επαγγελματική εμπειρία σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τους αναπληρωτές τους, και ι) έναν (1) Αρχαιολόγο, μέλος Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίου της ημεδαπής, με τον αναπληρωτή του. Με την απόφαση συγκρότησης του Συμβουλίου ορίζεται και ο αναπληρωτής του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ως Προέδρου του Συμβουλίου. Όταν τον Γενικό Γραμματέα αναπληρώνει άλλο μέλος του Συμβουλίου, στη θέση του ως μέλος καλείται ο αναπληρωτής του μέλους αυτού.».