Άρθρο 57 Κατανομή οργανικών θέσεων μονίμου προσωπικού του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα – Τροποποίηση άρθρου 37 ν. 4761/2020

 

Το άρθρο 37 του ν. 4761/2020 (Α’ 248), περί της κατανομής των οργανικών θέσεων του μόνιμου προσωπικού του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (Ο.Δ.Α.Π.) κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα, τροποποιείται, ως προς τον αριθμό των θέσεων προσωπικού κατηγορίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κλάδων ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού, ΔΕ Τεχνιτών Εκμαγείων, ΔΕ Φύλαξης – Πληροφόρησης (ειδικότητα ΔΕ Ημερήσιων Φυλάκων Αρχαιοτήτων), ΔΕ Προσωπικού Ασφαλείας και ΔΕ Τεχνικού (ειδικότητα ΔΕ Κατασκευών), και διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 37
Κατανομή οργανικών θέσεων μονίμου προσωπικού κατά κατηγορία κλάδο και ειδικότητα
Οι οργανικές θέσεις του μόνιμου προσωπικού ανέρχονται σε διακόσιες πενήντα τρεις (253) και κατανέμονται κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα ως εξής:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
1. Κλάδος ΠΕ Οικονομικού: 7
2. Κλάδος ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού: 28
3. Κλάδος ΠΕ Αρχαιολόγων: 12
Ειδικότητες:
Προϊστορικών – Κλασικών: 7
Βυζαντινών – Μεταβυζαντινών: 5
4. Κλάδος ΠΕ Μηχανικών: 19
Ειδικότητες:
Πολιτικών Μηχανικών: 6
Αρχιτεκτόνων: 4
Μηχανολόγων: 2
Ηλεκτρολόγων: 2
Αγρονόμων – Τοπογράφων: 5
5. Κλάδος ΠΕ Πληροφορικής: 8
6. Κλάδος ΠΕ Γλυπτών: 8
7. Κλάδος ΠΕ Ζωγράφων: 8
Ειδικότητες:
Ζωγράφοι: 6
Αγιογράφοι: 2
8. Κλάδος ΠΕ Πολιτιστικής Διαχείρισης: 9
Ειδικότητες:
Πολιτιστικής Διαχείρισης: 3
Πολιτιστικής Πληροφορικής και Τεχνολογίας: 3
Μουσειολόγων: 1
Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων: 2

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
1. Κλάδος ΤΕ Μηχανικών: 4
Ειδικότητες:
Δομικών Έργων: 1
Τεχνολόγων Πολιτικών Μηχανικών: 1
Τεχνολόγοι – Τοπογράφοι: 2
2. ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού: 9
3. ΤΕ Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών: 7
Ειδικότητες:
Γραφιστών: 5
Τεχνολόγων Γραφικών Τεχνών: 2
4. ΤΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης:10

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
1. ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού: 13
2. ΔΕ Οδηγών: 2
3. ΔΕ Τεχνιτών Εκμαγείων: 26
4. ΔΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης: 2
5. ΔΕ Φύλαξης – Πληροφόρησης: 41
Ειδικότητες:
ΔΕ Ημερήσιων Φυλάκων Αρχαιοτήτων: 40
ΔΕ Νυχτοφυλάκων Αρχαιοτήτων: 1
6. ΔΕ Προσωπικού Ασφαλείας: 21
7. ΔΕ Τεχνικού: 3
Ειδικότητες:
ΔΕ Ηλεκτρολογικού: 2
ΔΕ Κατασκευών: 1

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
1. ΥΕ Κλητήρων: 2
2. ΥΕ Προσωπικού καθαριότητας: 2
3. ΥΕ Εργατών: 12».

  • 28 Ιανουαρίου 2023, 14:28 | Σταυρούλα

    Σε ότι αφορά την ανακατανομή των ΔΕ ειδικοτήτων θα πρέπει να διορθωθούν οι ονομασίες των ειδικοτήτων σύμφωνα με το νέο προσοντολόγιο (232/Α/2022).
    Κατά τα λοιπά παρά το γεγονός ότι δεν αφορούν στην εν λόγω τροποποίηση είναι το μοναδικό «βήμα» να τεθούν ορισμένα ζητήματα, τα οποία φαίνονται στα σχόλια :
    1) Η ανάγκη στελέχωσης της τεχνικής υπηρεσίας με περισσότερους μηχανικούς ΠΕ της ειδικότητας Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών έχει διαφανεί η ανάγκη αλλά δυστυχώς δεν αφορά στη συγκεκριμένη τροποποίηση. Ωστόσο σημειώνεται ότι το Τμήμα Αποτυπώσεων, Κτηματολογίου και Γεωχωρικών Δεδομένων για την εύρυθμη λειτουργία του απαιτούνται το ελάχιστο 7 μηχανικοί ΠΕ της ειδικότητας Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών.
    2) Με βάση το συνολικό αντικείμενο της τεχνικής υπηρεσίας, την κοινή πρακτική σε αντίστοιχες υπηρεσίες και τις βασικές αρχές διοίκησης θα έπρεπε να τροποποιηθεί ο ν. 4761/2020 ως προς το άρθρο 47 παρ. 5α, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μελετών, Έργων, Αποτυπώσεων και Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας να προέρχεται από την κατηγορία ΠΕ Μηχανικών , χωρίς να δίνεται ιδιαίτερο προβάδισμα σε αρχιτέκτονα και πολιτικό μηχανικό. Για τον ίδιο λόγο, θα έπρεπε να τροποποιηθεί ο ν. 4761/2020 ως προς το άρθρο 47 παρ. 5δ με βάση το αντικείμενο του Τμήματος Αποτυπώσεων, Κτηματολογίου και Γεωχωρικών Δεδομένων και την κατανομή προσωπικού θα Επίσης Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Αποτυπώσεων, Κτηματολογίου και Γεωχωρικών Δεδομένων θα πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από την κατηγορία ΠΕ Μηχανικών, με ειδικότητα Αγρονόμου – Τοπογράφου, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχη υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ, αλλά και νομικά καθώς το Τμήμα αυτό λειτουργεί ως Διευθύνουσα Υπηρεσία σε ότι αφορά στις τοπογραφικές Μελέτες οπότε εξυπακούεται έχοντας υπόψη την επίβλεψη μελετών σύμφωνα με το άρθρο 183 παρ. 2 του ν.4412/16.

  • 26 Ιανουαρίου 2023, 13:45 | ΠαππάςΑριστόνους

    Τροποποίηση του άρθρου 41 του Ν. 4761/2020 παρ. 5

    α) Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μελετών, Έργων, Αποτυπώσεων και Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας προέρχεται από την κατηγορία ΠΕ Μηχανικών όλων των ειδικοτήτων.
    β) Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας προέρχεται από την κατηγορία ΠΕ Μηχανικών όλων των ειδικοτήτων και ελλείψει υπαλλήλων ΠΕ από την κατηγορία ΤΕ όλων των ειδικοτήτων.
    γ) Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών και Έργων προέρχεται από την κατηγορία ΠΕ Μηχανικών όλων των ειδικοτήτων και ελλείψει υπαλλήλων ΠΕ από την κατηγορία ΤΕ όλων των ειδικοτήτων.
    δ) Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Αποτυπώσεων, Κτηματολογίου και Γεωχωρικών Δεδομένων προέρχεται από την κατηγορία ΠΕ Μηχανικών με ειδικότητα Αγρονόμου – Τοπογράφου και ελλείψει υπαλλήλων ΠΕ της ειδικότητας αυτής από την κατηγορία ΤΕ Τοπογράφων .

    (Βλ. Απόφαση ΣΤΕ Τμήμα Γ’ 2817/2017 για προτεραιότητα ΠΕ – ΤΕ)
    Κατάργηση διάκρισης ειδικοτήτων Μηχανικών στα εδάφια α) και γ) που υπάρχει στον Ν. 4761/2020.
    (Πληθώρα παραδειγμάτων σε Υπουργεία και Οργανισμούς, πχ. ΥΠΠΟΑ, αλλά μέχρι πρότινος και στο ίδιο το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων – πρόδρομο του ΟΔΑΠ –
    Για να μην υπάρχει διάκριση ΠΕ – ΤΕ θα πρέπει να υπάρξει Νομοθετική Ρύθμιση (νομίζω και αλλαγή του Υπαλληλικού Κώδικα), αλλιώς κάθε τοποθέτηση ΤΕ έναντι ΠΕ θα καταπίπτει κατά πάσαν πιθανότητα με προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια.

  • 25 Ιανουαρίου 2023, 10:43 | αντώνης

    Διόρθωση τυπογραφικού λάθους στο προηγούμενο μήνυμα μου. το σωστό είναι:

    Τα παραπάνω τμήματα απαιτούν επιπλέον μηχανικούς για τις ανωτέρω αρμοδιότητες πέραν όσων αναφέρθηκαν σε προηγούμενα σχόλια από τους ήδη υπηρετούντες.
    Συγκεκριμένα απαιτούνται:
    -Τουλάχιστον 1 μηχανικός από κάθε ειδικότητα στο τμήμα Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας
    -Τουλάχιστον 3 τοπογράφοι μηχανικοί στο τμήμα Τμήμα Αποτυπώσεων, Κτηματολογίου και Γεωχωρικών Δεδομένων

  • 24 Ιανουαρίου 2023, 22:38 | Μαριάννα Π.

    Η υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών του ΟΔΑΠ θα αποτελέσει τροχοπέδη στην υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία, εάν ο Οργανισμός δεν ενισχυθεί, δε θα μπορέσουν να εκτελεσθούν άρτια και εμπρόθεσμα, παρά τς φιλότιμες προσπάθειες του μόνιμου προσωπικού.
    Στην ΑΑΔΕ και το Εθνικό Κτηματολόγιο συνάφθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν (έτη 2021 -2022) συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας τριών (3) ετών. Απορίας άξιο γιατί στον ΟΔΑΠ το επιστημονικό προσωπικό που καλείται να συνδράμει στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης προσελήφθη για 8 μήνες, ενώ το σχετικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης θα διαρκέσει πέντε χρόνια. Θα αρχίζει μία μελέτη λχ ένας συμβασιούχος μηχανικός και θα τη συνεχίζει ο επόμενος? Το μόνιμο προσωπικό του υποστελεχωμένου Οργανισμού θα εκπαιδεύει άλλους συμβασιούχους κάθε οκτώ μήνες?Χανονται μήνες μέχρι το νέο προσωπικό να εκπαιδευτει και να αποδώσει.
    Επιτακτική η ανάγκη παράτασης των συμβάσεων του επιστημονικού προσωπικού ορισμένου χρόνου στα πρότυπα της παράτασης που δόθηκε στο ΕΑΠ μέχρι τη λήξη των σχετικών έργων.

  • 24 Ιανουαρίου 2023, 15:33 | ΠαππάςΑριστόνους

    Συμφωνώ απολύτως με τα τεκμηριωμένα και ενδελεχή σχόλια των :
    «ανώνυμος» και «Αντώνης» που αφορούν τις απαιτήσεις στελέχωσης της Τεχνικής
    Δ/νσης.(Ειδικότητες και Σύνολο)
    Συμφωνώ απολύτως με την εκ των ων ουκ άνευ ένταξη του ΟΔΑΠ στην κινητικότητα,
    όπως διατυπώνεται με σαφήνεια από τον «φώτης», ώστε να μην απογυμνωθεί στελεχιακά ο οργανισμός μας.
    Οι «συμβασιούχοι ΟΔΑΠ» δίδουν την άμεση αλλά και ταυτόχρονα με νομικά ερείσματα λύση για την στελέχωση του ΟΔΑΠ, με την παράταση ή ανανέωση των συμβάσεών τους μέχρι τη λήξη των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
    Επιπροσθέτως στην κατηγορία ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ να διατηρηθούν οι θέσεις των ειδικοτήτων που μειώνονται, όπως ορίζει ο Ν. 4761/2020, και παράλληλα να ψηφιστούν οι αυξήσεις του παρόντος Νομοσχεδίου.

  • 24 Ιανουαρίου 2023, 13:45 | αντώνης

    Σε συνέχεια των παρακάτω σχολίων και ιδιαίτερα του αρχικού, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ανάγκες σε προσωπικό που κατεγράθηκαν αφορούν μόνο τους διαγωνισμούς και την εκτέλεση των έργων του ΟΔΑΠ. Επιπλέον υπάρχουν τα τμήματα:
    -Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας, για την παρακολούθηση της χρήσης και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ο.Δ.Α.Π, κυρίως για την εκμίσθωση των αναψυκτηρίων και των λοιπών κτιρίων του ΟΔΑΠ μέσω διαγωνισμών.
    -Τμήμα Αποτυπώσεων, Κτηματολογίου και Γεωχωρικών Δεδομένων για τη διενέργεια διαδικασιών κτηματογράφησης, τοπογραφικών εργασιών και μελετών και την τοπογραφική αποτύπωση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, καθώς και των ακινήτων ιδιοκτησίας Ο.Δ.Α.Π., την εκπόνηση και έλεγχο κτηματολογικών μελετών, κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων απαλλοτρίωσης των προς απαλλοτρίωση ακινήτων, καθώς και για την ανάπτυξη, τήρηση, διαχείριση και επεξεργασία των σχετικών γεωχωρικών δεδομένων.
    Τα παραπάνω τμήματα απαιτούν επιπλέον μηχανικούς για τις ανωτέρω αρμοδιότητες πέραν όσων αναφέρθηκαν σε προηγούμενα σχόλια.
    Συγκεκριμένα απαιτούνται:
    -Τουλάχιστον 1 μηχανικός από κάθε ειδικότητα στο τμήμα Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας
    -Τουλάχιστον 3 τοπογράφοι μηχανικοί στο τμήμα Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας

  • 20 Ιανουαρίου 2023, 09:54 | φώτης

    Το άρθρο 43 παρ. 6 του Ν. 4761/202 καταργήθηκε με τον νόμο Ν. 4829/21 άρθρο 20 και ο ΟΔΑΠ έπρεπε να ενταχθεί στην κινητικότητα. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει ενταχθεί ακόμα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα υπάλληλοι από άλλους φορείς να μεταταχθούν ή αποσπασθούν στον ΟΔΑΠ μέσω της κινητικότητας εφόσον το επιθυμούν. Συνεπώς είναι απαραίτητη η ένταξη του ΟΔΑΠ στην κινητικότητα για να προσελκύσει υπαλλήλους υψηλών προσόντων από άλλους φορείς του δημοσίου.

  • 18 Ιανουαρίου 2023, 18:48 | συμβασιουχοι ΟΔΑΠ

    Με την έναρξη του Ταμείου Ανάκαμψης υπάρχουν προσωρινές αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες σε προσωπικό και ιδιαίτερα σε μηχανικούς, όπως αναλύεται στο μήνυμα του ανώνυμου στις 17 Ιανουαρίου 2023, 19:27. Συνεπώς για την κάλυψη των αναγκών αυτών θα ήταν εύλογο να παραταθούν οι συμβάσεις των ΙΔΟΧ για την εύρυθμη λειτουργία του ΟΔΑΠ (ΝΠΔΔ εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού), για το οποίο υπάρχει υπό έκδοση προκήρυξης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού από το ΑΣΕΠ.
    Στον νόμο 5003/22 άρθρο 125 παρατάθηκαν οι συμβάσεις όλου του προσωπικού του Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΝΠΔΔ εποπτευόμενο από το Υπουργείο Παιδείας) μέχρις ότου εκδοθούν τα προσωρινά αποτελέσματα της προκήρυξης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού από το ΑΣΕΠ για την μη διατάραξη της λειτουργίας του ιδρύματος.
    Η περίπτωση του Ν. 5003/22 για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο αποδεικνύει ότι η παράταση των συμβάσεων λόγω πρόσκαιρων εκτάκτων αναγκών (έργα Ταμείου Ανάκαμψης) είναι νομικά εφικτή.

  • 17 Ιανουαρίου 2023, 19:18 |

  • 17 Ιανουαρίου 2023, 19:27 | ανώνυμος

    Στο συγκεκριμένο άρθρο δεν αυξάνονται οι θέσεις των μηχανικών στον ΟΔΑΠ στην Τεχνική Διεύθυνση. Με την έλευση του Ταμείου Ανάκαμψης το έργο που θα κληθεί να ολοκληρώσει ο ΟΔΑΠ, εντός των άμεσων προθεσμιών που έχουν τεθεί είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με τις προβλέψεις του Ν. 4761/2020. Οι απαιτήσεις σε μηχανικούς είναι αυξημένες λόγω της πολυπλοκότητας των κατασκευών (εργασίες σε μνημεία και διατηρητέα κτίρια, αρχαιολογικούς χώρους, εκτός σχέδιου,έκδοση οικοδομικών αδειών όπου απαιτείται, εξοικονόμηση ενέργειας). Ανά ειδικότητα μηχανικού ενδεικτικά απαιτούνται:
    1)Τοπογράφοι: Τοπογραφικές αποτυπώσεις, πολεοδομικές πράξεις εφαρμογής, κτηματολόγιο.
    2)Αρχιτέκτονες: Αρχιτεκτονικές μελέτες, μελέτες προσβασιμότητας
    3)Πολιτικοί: Στατικές μελέτες, μελέτες αντιστηρίξεων
    4)Μηχανολόγοι ή Ηλεκτρολόγοι: Μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και δικτύων, μελέτες ΚΕΝΑΚ (εξοικονομόμησης ενέργειας σε κτίρια)
    Σε κάθε έργο απαιτείται η απασχόληση από ένα μηχανικό της κάθε ειδικότητας.Συγκεκριμένα:
    1)Κατασκευή μοντελοθήκης και εργαστηρίων στο κτίριο της οδού Πειραιώς 260. Πρόκειται για ένα διατηρητέο κτίριο χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Το έργο αυτό από μόνο του απαιτεί μόνιμη απασχόληση από 4 μηχανικούς (1 τοπογράφο, 1 αρχιτέκτονα, 1 πολιτικό, 1 μηχανολόγο ή ηλεκτρολόγο).
    2)Κατασκευή 14 νέων πωλητηρίων και ανακαίνιση 30 υφισταμένων. Σύνολο: 44 έργα έως την λήξη του Ταμείο Ανάκαμψης (έως το τέλος του 2026). Δηλαδή 4 έτη. Με ομοιόμορφη κατανομή αντιστοιχούν 11 έργα το έτος.
    3)Πλήθος έργων από άλλα προγράμματα (ΕΣΠΑ, ίδιοι πόροι, εθνικοί πόροι). 3-4 έργα το έτος.
    Σύνολο: 14-15 έργα το έτος. Κάθε μηχανικός μπορεί λόγω πολυπλοκότητας των έργων αλλά και την γεωγραφική τους διασπορά σε όλη την Ελλάδα μπορεί να επιβλέπει μέχρι 2-3 έργα το μέγιστο. Συνεπώς απαιτούνται τουλάχιστον 5 μηχανικοί από κάθε ειδικότητα για τις παραγράφους 2 και 3.
    4)Επιπλέον απαιτούνται τουλάχιστον ένας μηχανικός από κάθε ειδικότητα για θέματα συμβάσεων, σύνταξης τευχών, επιτροπές έργων.
    Συνεπώς η απαιτούμενη στελέχωση σε επίπεδο υπαλλήλων, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι θέσεις ευθύνης, αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 7 μηχανικούς ανά ειδικότητα δηλαδή 28 μηχανικοί.
    Στον ανωτέρω αριθμό πρέπει να προστεθούν και ειδικότητες που θα χρειασθούν στο μέλλον όπως μηχανικοί παραγωγής, μηχανικοί υλικών για την οργάνωση των εργαστηρίων στην οδό Πειραιώς, ιδιαίτερα που τεχνολογίες όπως 3d printing.
    Με βάση τα παραπάνω είναι απαραίτητη η σημαντική αύξηση των θέσεων των μηχανικών όχι μόνο των μονίμων αλλά και του αορίστου χρόνου της Τεχνικής Διεύθυνσης.