Άρθρο 54 Καθορισμός ωραρίου επίσκεψης σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία – Πολιτιστικές εκδηλώσεις εκτός ωραρίου λειτουργίας μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων και μουσείων – Ποσοστό υπέρ του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων από τα έσοδα των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Τροποποίηση παρ. 2 και 4 και προσθήκη παρ. 10 στο άρθρο 15 ν. 4761/2020

 

Στο άρθρο 15 του ν. 4761/2020 (Α’ 248), περί της διαδικασίας καθορισμού των εσόδων του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (Ο.Δ.Α.Π.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
α) στην παρ. 2, αα) προστίθεται νέο πρώτο εδάφιο και αβ) τροποποιείται το υφιστάμενο εδάφιο, ώστε να αναφέρεται στο αρμόδιο Κεντρικό Συμβούλιο του Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (ν. 4858/2021, Α’ 220), και όχι του ν. 3028/2002 (Α’ 153) και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Οι ημέρες και οι ώρες επίσκεψης στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία των περ. στ) έως ι) του άρθρου 28 του π.δ. 4/2018 (Α’ 7) καθορίζονται ενιαία ή μεμονωμένα. Η τιμή και ο τύπος, μεμονωμένα ή ενιαία, των εισιτηρίων εισόδου σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, οι κατηγορίες των προσώπων που απαλλάσσονται εν όλω ή εν μέρει της πληρωμής εισιτηρίου, οι ημέρες της ελεύθερης επίσκεψης του κοινού και το αντίτιμο των τελικών χρηστών από την παροχή υπηρεσιών στο κοινό σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία με φυσική παρουσία ή μέσω διαδικτύου καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. του Ο.Δ.Α.Π. και γνώμη του αρμοδίου Κεντρικού Συμβουλίου του Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (ν. 4858/2021, Α’ 220), σύμφωνα με την προβλεπόμενη από τις διατάξεις του ίδιου νόμου διαδικασία.»,
β) το πρώτο εδάφιο της παρ. 4 τροποποιείται, ώστε βα) να διορθωθεί η παραπομπή στις περιπτώσεις της παρ. 1 του άρθρου 14 του ίδιου νόμου, ββ) να προβλέπεται για την έκδοση της κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την οποία καθορίζονται τα τέλη των περ. θ) έως ι) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ίδιου νόμου, όχι μόνο γνώμη του αρμόδιου Κεντρικού Συμβουλίου, αλλά και πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Δ.Α.Π., βγ) να αναφέρεται στο αρμόδιο Κεντρικό Συμβούλιο του Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (ν. 4858/2021), και όχι του ν. 3028/2002, και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Τα τέλη που προβλέπονται στις περ. θ) έως ι) της παρ. 1 του άρθρου 14 καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά από πρόταση του Δ.Σ. του Ο.Δ.Α.Π. και γνώμη του αρμοδίου Κεντρικού Συμβουλίου του Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην απόφαση για τη χορήγηση άδειας χρήσης των περιπτώσεων αυτών καθορίζεται το ύψος των καταβλητέων τελών.»
και
γ) προστίθεται παρ. 10 ως εξής:
«10. Για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων και ομαδικών επισκέψεων σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μουσεία εκτός του προκαθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους, πέραν του τέλους που προβλέπεται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 46 του Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, προκαταβάλλεται, από τους ενδιαφερόμενους διοργανωτές στον Ο.Δ.Α.Π. ποσό για την κάλυψη των απαιτούμενων λειτουργικών δαπανών καθώς και για την αποζημίωση του προσωπικού που απαιτείται να απασχοληθεί.».