Άρθρο 46 Προδιαγραφές ασφάλειας – Προσθήκη άρθρου 45Η στον Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς

 

Μετά από το άρθρο 45Ζ του Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (ν. 4858/2021, Α’ 220), προστίθεται άρθρο 45Η ως εξής:

«Άρθρο 45Η
Προδιαγραφές ασφάλειας
1. Για την ανάληψη της εγγυητικής υποχρέωσης του ελληνικού Δημοσίου και την καταβολή της αποζημίωσης είναι απαραίτητο να τηρούνται οι διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας για τα καλυπτόμενα αγαθά σχετικά, ιδίως, με τους όρους συσκευασίας, αποσυσκευασίας, μεταφοράς, εγκατάστασης, τοποθέτησης, επιθεώρησης, διαμόρφωσης ειδικών περιβαλλοντικών συνθηκών, πυρασφάλειας και συστημάτων φύλαξης και συναγερμού, καθώς και οι όροι καταλληλότητας της κατάστασης των εκθεμάτων. Μεταξύ των μουσειολογικών προδιαγραφών προστασίας και ασφάλειας, που πρέπει να πληρούν τα μουσεία που φιλοξενούν τα καλυπτόμενα αγαθά, περιλαμβάνονται υποχρεωτικά τα προσήκοντα συστήματα μέτρησης υγρασίας, θερμοκρασίας και φωτισμού, πυρανίχνευσης και πυροπροστασίας, καθώς και εικοσιτετράωρης παρακολούθησης και συναγερμού.
2. Για την πιστοποίηση της συνδρομής των προδιαγραφών της παρ. 1 υποβάλλεται, προς την επιτροπή του άρθρου 45Γ, σχετική αναφορά, η οποία περιλαμβάνει υποχρεωτικά το ειδικό δελτίο ειδικών υποδομών του μουσείου που φιλοξενεί τα καλυπτόμενα αγαθά, καθώς και το ειδικό δελτίο κατάστασης αυτών.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομικών καθορίζονται τα κάθε είδους πιστοποιητικά, έγγραφα και στοιχεία που συνοδεύουν υποχρεωτικά την αναφορά της παρ. 2.».