Άρθρο 42 Διαδικασία ανάληψης της εγγυητικής υποχρέωσης και καταβολής της αποζημίωσης – Προσθήκη άρθρου 45Δ στον Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς

 

Μετά από το άρθρο 45Γ του Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (ν. 4858/2021, Α’ 220), προστίθεται άρθρο 45Δ ως εξής:

«Άρθρο 45Δ
Διαδικασία ανάληψης της εγγυητικής υποχρέωσης και καταβολής της αποζημίωσης
1. Η απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 45Α για την ανάληψη της εγγυητικής υποχρέωσης εκδίδεται:
α) για καλυπτόμενα αγαθά της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 45Α, μετά από αίτηση του ημεδαπού μουσείου που φιλοξενεί τα καλυπτόμενα αγαθά, υπέρ του αλλοδαπού μουσείου που τα δανείζει,
β) για καλυπτόμενα αγαθά των περ. β) και γ) της παρ. 2 του άρθρου 45Α, μετά από αίτηση του ημεδαπού μουσείου που δανείζει τα καλυπτόμενα αγαθά, υπέρ του ιδιοκτήτη του αγαθού.
Η απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 45Α παράγει αποτελέσματα από την περιέλευση στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με κάθε πρόσφορο τρόπο, της έγγραφης αποδοχής του προσώπου υπέρ του οποίου χορηγείται η εγγύηση.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται μετά από αίτηση των αιτούντων μουσείων της παρ. 1 και μετά από γνώμη της επιτροπής του άρθρου 45Γ, αποφασίζεται η καταβολή της αποζημίωσης προς τους αιτούντες και υπέρ των δικαιούχων αυτής, σύμφωνα με την παρ. 1, προσδιορίζεται το ύψος αυτής σε ευρώ και τίθενται, αν κριθεί αναγκαίο, ειδικότερες προβλέψεις. Η κοινή απόφαση του πρώτου εδαφίου κοινοποιείται με κάθε πρόσφορο τρόπο προς τους αιτούντες και τους δικαιούχους της εγγύησης.
3. Ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) της αποζημίωσης της παρ. 2, βαρύνει, στις εκθέσεις των περ. α) και γ) της παρ. 2 του άρθρου 45Α, τα δανειζόμενα μουσεία με ίδια νομική προσωπικότητα και, στις εκθέσεις της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 45Α, τα δανείζοντα μουσεία με ίδια νομική προσωπικότητα. Τα βαρυνόμενα μουσεία του πρώτου εδαφίου οφείλουν να καταβάλλουν το σχετικό ποσοστό απευθείας προς τους δικαιούχους της εγγύησης από ίδια έσοδα, εντός της προθεσμίας της παρ. 5.
4. Το ποσό της αποζημίωσης που βαρύνει το ελληνικό Δημόσιο καταβάλλεται εντός προθεσμίας τεσσάρων (4) μηνών από την επομένη της κοινοποίησης προς τους αιτούντες, της απόφασης καταβολής της παρ. 2, οφείλουν δε αυτοί να το αποδώσουν αμελλητί προς τους δικαιούχους.
5. Οι συμβάσεις δανεισμού, παρακαταθήκης και ανταλλαγής της παρ. 2 του άρθρου 45Α προβλέπουν ότι, σε περίπτωση επέλευσης καλυπτόμενου κινδύνου, τα μουσεία που φιλοξενούν τα καλυπτόμενα αγαθά οφείλουν αμελλητί να ενημερώσουν εγγράφως το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και τα μουσεία που δάνεισαν αυτά, καθώς και ότι, χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση των μουσείων που δάνεισαν, δεν επιτρέπεται καμία εργασία αποκατάστασης ή συντήρησης ή άλλη ενέργεια επί των καλυπτόμενων αγαθών.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομικών καθορίζεται το ειδικότερο περιεχόμενο των αιτήσεων των παρ. 1 και 2, καθώς και ο χρόνος, ο τρόπος και η αρμόδια υπηρεσία προς υποβολή αυτών.».