- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 34 Μεταβατικές διατάξεις

 

1. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, ο Γενικός Διευθυντής εκάστου Μουσείου διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία εκδίδεται εντός τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, χωρίς την τήρηση της διαδικασίας της παρ. 1 του άρθρου 14. Η θητεία του πρώτου Γενικού Διευθυντή ορίζεται έως τον διορισμό του Γενικού Διευθυντή του Μουσείου, κατά την παρ. 1 του άρθρου 14, και πάντως δεν μπορεί να υπερβεί τα τρία (3) έτη. Για τον διορισμό του πρώτου Γενικού Διευθυντή εφαρμόζεται η υπ’ αρ. 33/2006 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (Α’ 280).
2. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) εκάστου Μουσείου διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία εκδίδεται εντός τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Ως προς τον διορισμό του Προέδρου και του Αντιπροέδρου εφαρμόζεται αναλόγως η παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 4735/2020 (Α’ 197). Εντός δέκα (10) ημερολογιακών ημερών από την έναρξη ισχύος της απόφασης του πρώτου εδαφίου, το Δ.Σ. εκάστου Μουσείου συγκροτείται σε σώμα.
3. Έκαστο Μουσείο λειτουργεί κατά τη διάρθρωση της αντίστοιχης ειδικής περιφερειακής υπηρεσίας των περ. α) έως ε) του άρθρου 28 του π.δ. 4/2018 (Α’ 7) έως την τοποθέτηση του προσωπικού, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 4 του παρόντος, προΐσταται δε αυτού ο Προϊστάμενος της αντίστοιχης ειδικής περιφερειακής υπηρεσίας και, μετά από τον διορισμό του, ο Γενικός Διευθυντής της παρ. 1 του παρόντος.
4. Οι οργανικές θέσεις των μονίμων υπαλλήλων και των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 80, υπηρετούν στις ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες των περ. α) έως ε) του άρθρου 28 του π.δ. 4/2018, διατηρούνται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατανέμονται δε σε άλλες οργανικές μονάδες της ίδιας Γενικής Διεύθυνσης στην οποία ανήκουν και εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, με απόφαση του Υπηρεσιακού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά από εισήγηση του προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης και με βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες. Οι υπάλληλοι του πρώτου εδαφίου συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσία στο αντίστοιχο Μουσείο, θεωρούμενοι αυτοδίκαια ως αποσπασμένοι από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο αντίστοιχο Μουσείο, χωρίς άλλη διοικητική διαδικασία έως τη δήλωσή τους, σύμφωνα με την παρ. 5.
5. Εντός τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών από την έναρξη ισχύος του Οργανισμού εκάστου Μουσείου, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 33, το μόνιμο προσωπικό και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετεί σε αυτό κατά την αυτοδίκαιη απόσπαση της παρ. 4, δηλώνει, αν επιθυμεί να στελεχώσει υπηρεσιακά το Μουσείο. Για τους υπαλλήλους που δηλώνουν θετικά, θεωρείται ότι παρατείνεται η απόσπαση της παρ. 4 αυτοδίκαια και χωρίς άλλη διοικητική διαδικασία. Με απόφαση του Γενικού Διευθυντή του Μουσείου, που εκδίδεται εντός τεσσάρων (4) μηνών από το πέρας της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου, οι υπάλληλοι αυτοί τοποθετούνται στις θέσεις του Οργανισμού του Μουσείου και παρέχουν υπηρεσία σε αυτές. Οι υπάλληλοι που δηλώνουν αρνητικά τοποθετούνται στις θέσεις της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπου κατανεμήθηκαν οι οργανικές τους θέσεις, σύμφωνα με την παρ. 4, με απόφαση του Υπηρεσιακού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού που εκδίδεται εντός της προθεσμίας του τρίτου εδαφίου.
6. Ο χρόνος της αυτοδίκαιης απόσπασης του δευτέρου εδαφίου της παρ. 4, καθώς και της παράτασης αυτής κατά το δεύτερο εδάφιο της παρ. 5 λογίζεται για κάθε συνέπεια, ως χρόνος υπηρεσίας στην οργανική θέση των υπαλλήλων και οι κάθε είδους αποδοχές και οι συναφείς ασφαλιστικές υποχρεώσεις βαρύνουν αποκλειστικά τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το τέταρτο εδάφιο της παρ. Γ3 του άρθρου 20 του ν. 4354/2015 (Α’ 176) περί ωριαίας αμοιβής για εργασία πέραν του πενθημέρου και η περ. ιζ) της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4761/2020 (Α’ 248) περί αμοιβών, επιδομάτων ή αποζημιώσεων για την πέραν του πενθημέρου απασχόληση, την υπερωριακή απασχόληση καθ` υπέρβαση του υποχρεωτικού ωραρίου, την εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες ή κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες και πέραν των μηνιαίων τακτικών αποδοχών, καταλαμβάνουν και το προσωπικό αυτό για την αντίστοιχη απασχόληση.
7. Έως τη στελέχωση των κενών οργανικών θέσεων του Οργανισμού εκάστου Μουσείου με προσλήψεις νέου προσωπικού, είναι δυνατή η κάλυψη αυτών για διάστημα δύο (2) ετών, δυνάμενο να παραταθεί για επιπλέον έξι (6) μήνες, με αποσπάσεις μονίμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτή ορίζεται στην περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), σύμφωνα με τον ν. 4440/2016 (Α’ 224). Το προσωπικό αυτό διατηρεί το μισθολογικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς που το διέπει προ της απόσπασης. Ειδικά για την κάλυψη των οργανικών θέσεων του πρώτου εδαφίου με αποσπάσεις υπαλλήλων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ ή β΄ βαθμού, εφαρμόζεται το άρθρο 35 του ν. 4873/2021 (Α΄ 248), περί διαφύλαξης της στελέχωσης των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, σε συνδυασμό με την παρ. 1 του άρθρου 177 του ν. 4876/2021 (Α΄ 251) για τους Ο.Τ.Α. β’ βαθμού.
8. Κάθε φύσης εκκρεμείς δίκες ή δικαστικές υποθέσεις του ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες αφορούν σε εκάστη των ειδικών περιφερειακών υπηρεσιών των περ. α) έως ε) του άρθρου 28 του π.δ. 4/2018 σε οποιοδήποτε δικονομικό στάδιο και αν βρίσκονται, συνεχίζονται από τα Μουσεία των περ. α) έως ε) της παρ. 1 του άρθρου 3 του παρόντος, αντίστοιχα, χωρίς καμία άλλη διατύπωση και χωρίς να επέρχεται διακοπή τους.
9. Εγκεκριμένα επιστημονικά, εκπαιδευτικά ή άλλα προγράμματα ή έργα σε εξέλιξη που έχουν αναληφθεί από ή αφορούν στις ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες των περ. α) έως ε) του άρθρου 28 του π.δ. 4/2018 ή στην υλοποίηση των οποίων συμμετέχουν αυτές, συνεχίζονται χωρίς διακοπή και με τους ίδιους όρους από τα Μουσεία των περ. α) έως ε) της παρ. 1 του άρθρου 3 του παρόντος, αντίστοιχα, έως την προγραμματισμένη ημερομηνία λήξης τους. Ο Γενικός Διευθυντής εκάστου Μουσείου διασφαλίζει τη συνέχεια των προγραμμάτων αυτών με την ανάθεση καθηκόντων σε μέλη του προσωπικού του δευτέρου εδαφίου της παρ. 4. Έκαστο των Μουσείων των περ. α) έως ε) της παρ. 1 του άρθρου 3 του παρόντος υπεισέρχεται στη θέση της αντίστοιχης ειδικής περιφερειακής υπηρεσίας των περ. α) έως ε) του άρθρου 28 του π.δ. 4/2018 ως δικαιούχου πάσης φύσεως επιχορήγησης ή χρηματοδότησης από δημόσιους, ιδιωτικούς, εθνικούς, διεθνείς ή ευρωπαϊκούς πόρους, καθώς και σε όλες τις συμβατικές και εξωσυμβατικές υποχρεώσεις ή δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου, στον βαθμό που αφορούν σε αυτή την ειδική περιφερειακή υπηρεσία.
10. Διοικητικές διαδικασίες ή ρυθμίσεις που έχουν εκκινήσει ή με οποιονδήποτε τρόπο προβλεφθεί ή δρομολογηθεί σχετικά με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ή προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου για την κάλυψη αναγκών των ειδικών περιφερειακών υπηρεσιών των περ. α) έως ε) του άρθρου 28 του π.δ. 4/2018, συνεχίζονται χωρίς άλλη διαδικασία από τα αρμόδια όργανα και με τους ίδιους όρους υπέρ των Μουσείων των περ. α) έως ε) της παρ. 1 του άρθρου 3 του παρόντος, αντίστοιχα.
11. Τα προς διάθεση αντικείμενα που ευρίσκονται στα πωλητήρια των ειδικών περιφερειακών υπηρεσιών των περ. α) έως ε) του άρθρου 28 του π.δ. 4/2018 παραμένουν στην κυριότητα του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (Ο.Δ.Α.Π.), προς τον οποίο αποδίδονται τα σχετικά έσοδα από τη διάθεσή τους. Το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του Ο.Δ.Α.Π. που απασχολείται στα πωλητήρια του πρώτου εδαφίου, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, συνεχίζει να απασχολείται σ΄ αυτά μέχρι τη λήξη της σύμβασής του.