Άρθρο 20 Παραχώρηση ακινήτων και κινητών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου

 

1. Τα ακίνητα και ο κινητός εξοπλισμός του ελληνικού Δημοσίου που έχουν διατεθεί προς στέγαση, χρήση ή εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών εκάστης των ειδικών περιφερειακών υπηρεσιών που προβλέπονται στις περ. α) έως ε) του άρθρου 28 του π.δ. 4/2018 (Α’ 7), περιέρχονται προς στέγαση, χρήση ή εξυπηρέτηση λειτουργικών αναγκών αντίστοιχα σε έκαστο των Μουσείων που προβλέπονται στις περ. α) έως ε) της παρ. 1 του άρθρου 3 του παρόντος, αυτοδίκαια χωρίς αντάλλαγμα και χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου. Η παραχώρηση και κάθε άλλη πράξη που συνδέεται με αυτή απαλλάσσεται από κάθε φόρο, εισφορά, τέλος ή οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.
2. Για τη διάθεση των κινητών στοιχείων της παρ. 1 συντάσσεται, εντός διμήνου, από τον διορισμό του Γενικού Διευθυντή της παρ. 1 του άρθρου 34, πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής, που υπογράφεται από τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Γενικό Διευθυντή εκάστου Μουσείου. Απαιτούμενες καταχωρίσεις στα οικεία βιβλία υποθηκοφυλακείων ή άλλων αρμόδιων αρχών σχετικά με την παραχώρηση της παρ. 1 διενεργούνται ατελώς, με μέριμνα του Γενικού Διευθυντή εκάστου Μουσείου.

  • 28 Ιανουαρίου 2023, 13:55 | Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

    Τα ακίνητα και ο κινητός εξοπλισμός που περιέρχεται στα ΝΠΔΔ έχουν κατασκευαστεί, αγοραστεί και πληρωθεί με χρήματα του ελληνικού λαού και με πολλή εργασία των εργαζόμενων στις ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες της ΓΔΑΠΚ που υπηρέτησαν τις επανεκθέσεις, τις αποκαταστάσεις των κτιρίων κ.ά. μέσα από την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Σήμερα τα κτίρια αυτά χρησιμοποιούνται ποικιλοτρόπως και από άλλες Υπηρεσίες της ΓΔΑΠΚ του ΥΠΠΟΑ, οι οποίες εκδιώκονται άρον άρον με αυτή τη διάταξη. Μαζί με τις συλλογές και το προσωπικά τα ήδη εκσυγχρονισμένα μουσειακά κάλυψη και οι υποδομές τους αποτελούν τα “δώρα” της Κυβέρνησης στα νέα Μουσεία των ΔΣ.