- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

Άρθρο 19 Συλλογές

 

1. Σε έκαστο των Μουσείων των περ. α) έως ε) της παρ. 1 του άρθρου 3 παραχωρούνται, αποκλειστικά για την έκθεση, φύλαξη, προστασία και τους λοιπούς σκοπούς του άρθρου 4, οι συλλογές των μνημείων και αντικειμένων που εκτίθενται ή φυλάσσονται σε εκάστη ειδική περιφερειακή υπηρεσία των περ. α) έως ε) του άρθρου 28 του π.δ. 4/2018 (Α’ 7), αντίστοιχα. Τα ανήκοντα στο ελληνικό Δημόσιο κινητά μνημεία του πρώτου εδαφίου παραμένουν στην κυριότητα και νομή του ελληνικού Δημοσίου, είναι πράγματα εκτός συναλλαγής, κατά την έννοια του άρθρου 966 του Αστικού Κώδικα, ανεπίδεκτα χρησικτησίας, ακατάσχετα και τελούν εσαεί υπό την κρατική μέριμνα.
2. Εντός ενός (1) μηνός από τον διορισμό του Γενικού Διευθυντή της παρ. 1 του άρθρου 34, συγκροτείται, με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, πενταμελής επιτροπή για τη διενέργεια απογραφής των συλλογών και των αντικειμένων εκάστου Μουσείου. Οι επιτροπές του πρώτου εδαφίου αποτελούνται από τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς ή τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, ως Πρόεδρο, και τέσσερις (4) υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κλάδου ή εκπαιδευτικής βαθμίδας ΠΕ Αρχαιολόγων. Η έκθεση απογραφής συντάσσεται εντός τριμήνου από τη συγκρότηση της επιτροπής του προηγούμενου εδαφίου, υπογράφεται από όλα τα μέλη της αντίστοιχης επιτροπής και υποβάλλεται προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής, που υπογράφεται από αυτόν και τον Γενικό Διευθυντή εκάστου Μουσείου.
3. Τα αντικείμενα των συλλογών εκάστου Μουσείου που δεν αποτελούν μνημεία δεν υπόκεινται σε κατάσχεση.
4. Η μεταβίβαση της κυριότητας των αντικειμένων των συλλογών των Μουσείων δεν επιτρέπεται, για δε πολιτιστικά αγαθά που δεν αποτελούν μνημεία εφαρμόζεται αναλόγως η παρ. 2 του άρθρου 25 του Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (ν. 4858/2021, Α’ 220).