Άρθρο 14 Γενικός Διευθυντής

 

1. Σε έκαστο Μουσείο συστήνεται μία (1) θέση Γενικού Διευθυντή, ο οποίος διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία εκδίδεται μετά από ειδικώς αιτιολογημένη γνώμη της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης και Επιλογής της παρ. 2 του άρθρου 16 και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο Γενικός Διευθυντής διορίζεται για τριετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεώνεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, για επιπλέον δύο (2) θητείες τριετούς διάρκειας έκαστη. Για τον διορισμό του Γενικού Διευθυντή εφαρμόζεται η υπ’ αρ. 33/2006 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (Α΄ 280).
2. Αν, για οποιονδήποτε λόγο, ο Γενικός Διευθυντής εκλείψει προ της λήξης της θητείας του, χρέη Γενικού Διευθυντή εκτελεί προσωρινά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συλλογών και Εκθέσεων του άρθρου 18 έως τον διορισμό του νέου Γενικού Διευθυντή, ο οποίος διορίζεται για το υπόλοιπο της θητείας του Γενικού Διευθυντή που εξέλιπε.

  • 28 Ιανουαρίου 2023, 13:22 | Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

    Το άρθρο αυτό, σε συνδυασμό με το άρθρο 7, περιγράφει την μετατροπή των δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων της χώρας σε κυβερνητικά υποχείρια. Σε συνδυασμό με τις μεταβατικές διατάξεις, στις οποίες στην πρώτη θητεία το ΔΣ το ορίζει μόνος του ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, για 9 χρόνια τα Μουσεία θα διοικούνται από ΔΣ και Γενικό Διευθυντή που θα ορίσει, άνευ κριτηρίων, ο/η Υπουργός! Θυμίζουμε και το παράδειγμα του ΝΠΔΔ Μουσείου Ακρόπολης που η πρώτη κρίση για Γενικό Διευθυντή πραγματοποιήθηκε 11 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του! Θυμίζουμε επίσης τις κομματικές επιλογές των κυβερνήσεων διαχρονικά για διορισμούς σε Νοσοκομεία, φορείς σύγχρονου πολιτισμού και αλλού.

  • 27 Ιανουαρίου 2023, 12:22 | Χρίστος Καμέρης

    Ως προς το εδάφιο «Για τον διορισμό του Γενικού Διευθυντή εφαρμόζεται η υπ’ αρ. 33/2006 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (Α΄ 280)», πώς σχετίζεται μια Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με τίτλο «Αναστολή διορισμών και προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα» με το διορισμό ενός Γενικού Διευθυντή; Αν τα υπό ίδρυση νομικά πρόσωπα θα αποτελούν τυπικά και ουσιαστικά φορείς «Δημοσίου Δικαίου» και όχι κατ’ ευφημισμό η κρίση του Γενικού Διευθυντή (όπως και των υπολοίπων προϊσταμένων) οφείλει να ακολουθεί το άρθρο 85 του ν. 3528/2007 «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.» όπως κάθε φορά ισχύει.