Άρθρο 12 Λειτουργία Διοικητικού Συμβουλίου

 

1. Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) εκάστου Μουσείου συνεδριάζει στην έδρα του Μουσείου είτε με φυσική παρουσία είτε με τηλεδιάσκεψη, κατόπιν έγγραφης πρόσκλησης του Προέδρου. Στην πρόσκληση ορίζονται η ημέρα, η ώρα, καθώς και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Οι συνεδριάσεις διενεργούνται τακτικά μία (1) φορά τον μήνα και εκτάκτως, αν προκύψουν θέματα προς συζήτηση. Η έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ. είναι υποχρεωτική, εφόσον τη ζητήσουν τρία (3) τουλάχιστον μέλη του Δ.Σ. ή ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου με αίτησή τους προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ..
2. Χρέη εισηγητή στο Δ.Σ. εκτελεί ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου. Σε ειδικές περιπτώσεις εισηγείται ο Πρόεδρος μόνος του ή με τη σύμπραξη μέλους ή μελών του Δ.Σ., ή ορίζει εισηγητή μέλος του Δ.Σ..
3. Στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. παρίστανται μόνο τα μέλη, ο γραμματέας και ο εισηγητής. Ο Πρόεδρος μπορεί να προσκαλεί στις συνεδριάσεις τον νομικό σύμβουλο του Μουσείου, καθώς και τρίτα πρόσωπα προς παροχή πληροφοριών ή προσκόμιση στοιχείων.
4. Ο Πρόεδρος κηρύσσει την έναρξη και τη λήξη των συνεδριάσεων, διευθύνει τις εργασίες, προεδρεύει των συνεδριάσεων, μεριμνά για την εύρυθμη λειτουργία του Δ.Σ. και ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που του ανατίθεται με απόφαση του Δ.Σ..
5. Οι αποφάσεις του Δ.Σ. λαμβάνονται με φανερή ψηφοφορία και με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.
6. Για τις συζητήσεις και αποφάσεις του Δ.Σ. τηρούνται πρακτικά που καταχωρίζονται σε ειδικό βιβλίο. Τα πρακτικά υπογράφονται από τον Πρόεδρο, τα μέλη και τον γραμματέα. Στα πρακτικά καταχωρίζονται και οι γνώμες της μειοψηφίας.
7. Αντίγραφα ή αποσπάσματα των πρακτικών υπογράφονται από τον Πρόεδρο και τον γραμματέα και χορηγούνται από τον τελευταίο, κατόπιν απόφασης του Δ.Σ., μετά από σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου.
8. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α’ 45).

  • 28 Ιανουαρίου 2023, 13:54 | Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

    Είναι απορίας άξιον πώς οι συντάκτες του σχεδίου νόμου επικαλούνται την “ευελιξία” και την “μείωση της γραφειοκρατίας” όταν αποφάσεις που σήμερα τις παίρνει καθημερινά ένας Διευθυντής Μουσείου-δημόσιος υπάλληλος (με όλες τις δεσμεύσεις τήρησης των νόμων) μεταφέρονται σε ένα 7μελές ΔΣ που θα συνεδριάζει όπως προβλέπεται στο άρθρο αυτό. Το νομοσχέδιο φέρει στα μουσεία το σχήμα του Διοικητικού Συμβουλίου (των εκλεκτών του/της Υπουργού) όχι για να συνθέσει μία πολυφωνία, αλλά για να επιβάλει πολλαπλάσιες πελατειακές σχέσεις με κέντρο συντονισμού την Κυβέρνηση και ακτίνα δράσης των μουσείων τα ιδιωτικά συμφέροντα που θα εξυπηρετεί το κάθε μέλος.

  • 28 Ιανουαρίου 2023, 02:12 | Μαρία

    άρθρ.12 παρ. 1 Το κάθε πότε και με πόσα έγγραφα επιτυγχάνεται τελικά η συνεδρίαση του ΔΣ δεν καθιστούν δυσκίνητο το όργανο διοίκησης του κάθε ΝΠΔΔ;

  • 27 Ιανουαρίου 2023, 18:50 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

    Λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου

    ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΑΡ.3 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΣΤΗ ΠΑΡ.3 (ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΛΟΥΣ ΣΤΟ ΔΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ) ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΤΑΘΕΙ : «Στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου εκπρόσωπος των εργαζομένων, όταν συζητούνται θέματα προσωπικού. Ο εκπρόσωπος αυτός υποδεικνύεται από την πλέον αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στην επιχείρηση ή εφόσον ελλείπει τέτοια, από το σύνολο των εργαζομένων στην επιχείρηση, τους οποίους ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου συγκαλεί σε γενική συνέλευση για το σκοπό αυτόν.»

    ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΜΗ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗΣ.

  • 27 Ιανουαρίου 2023, 13:13 | Βασιλική Πλιάτσικα

    Άρ. 12, παρ. 2. – ΠΕΡΙ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    – Αναφέρεται ότι «σε ειδικές περιπτώσεις εισηγείται ο Πρόεδρος μόνος του κλπ.» ποιες είναι οι ειδικές περιπτώσεις; Η διατύπωση ως έχει επιτρέπει στον Πρόεδρο να παρακάμψει τον Γενικό Διευθυντή.

    Αρ. 12, παρ. 6-7 – ΠΕΡΙ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    – Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου όλων των μουσείων πρέπει να ανακοινώνονται σε κάθε πολίτη, ιδίως αυτές που αφορούν την οικονομική διαχείριση.

  • 25 Ιανουαρίου 2023, 13:09 | Έφη

    Ο περιγραφόμενος τρόπος λειτουργίας του Δ.Σ. δεν συνεπάγεται τη σκοπούμενη μείωση της γραφειοκρατίας, δεδομένου δε ότι επιπροσθέτως προσθέτει ένα διοικητικό επίπεδο στα υφιστάμενα. Από την αντίστοιχη εμπειρία των Μουσείων που λειτουργούν ως ΝΠΔΔ τεκμαίρεται αυτή η μείωση της γραφειοκρατίας;

  • 21 Ιανουαρίου 2023, 17:56 | ΚΥΡΙΑΚΉ

    7μελες Δ.Σ. , 1 Γενικός Διευθυντής, 1 Γραμματέας και ο αναπληρωτής του, 2 Νομικοί, συνεδριάζουν μια φορά το μήνα και αποζημιώνονται. Επιτροπές και ομάδες εργασίας, ειδική επιτροπή αξιολόγησης…..και ουκ έστιν αριθμός … διοικούντων και των επιτροπών τους…. ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΩΝ , ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥΣ, ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ και κυρίως ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ, αφού όλοι αυτοί θα αντικαθίστανται σε κάθε κυβερνητική αλλαγή.