Άρθρο 11 Αρμοδιότητες και αναπλήρωση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου

 

1. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) εκπροσωπεί το Μουσείο δικαστικά και εξώδικα, καταρτίζει την ημερήσια διάταξη, συγκαλεί το Δ.Σ. και προεδρεύει των συνεδριάσεών του. Στις εθιμοτυπικού χαρακτήρα εκδηλώσεις το Μουσείο εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και, σε περίπτωση αδυναμίας αυτού, από τον Γενικό Διευθυντή.
2. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. μπορεί, μετά από απόφαση του Δ.Σ., να αναθέτει μέρος της εκπροσώπησης του Μουσείου σε μέλος του Δ.Σ. ή σε υπάλληλο του Μουσείου.
3. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. εκάστου Μουσείου αναπληρώνεται από τον Αντιπρόεδρο ή ένα μέλος του Δ.Σ. που ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. στην αρχή κάθε θητείας, με την επιφύλαξη των εκδηλώσεων εθιμοτυπικού χαρακτήρα του δευτέρου εδαφίου της παρ. 1.

  • 28 Ιανουαρίου 2023, 12:57 | Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

    Ο κυβερνητικά διορισμένος Πρόεδρος του ΔΣ, άνευ λοιπών προσόντων, θα εκπροσωπεί το δημόσιο αρχαιολογικό Μουσείο. Δεν χρειάζεται να είναι ούτε αρχαιολόγος, ούτε μουσειολόγος ούτε σχετικός με το αντικείμενο των Μουσείων. Χρειάζεται μόνο να είναι “εκλεκτός” της εκάστοτε κυβέρνησης και να κάνει πολιτική όχι για το Μουσείο, αλλά εξ ονόματος της κυβέρνησης αυτής. Άραγε είναι ελκυστικό παράδειγμα ο Τζ. Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, που χρησιμοποιεί το Βρετανικό Μουσείο για να επανέλθει στην πολιτική σκηνή; Μουσεία όχι δημόσια, αλλά μουσεία ημετέρων, εκλεκτών. Η Ελλάδα δεν φεύγει από τη μοίρα του νεποτισμού, του κομματικού εναγκαλισμού, των πελατειακών σχέσεων και των σκοπιμοτήτων.

  • 25 Ιανουαρίου 2023, 13:24 | Έφη

    Παρ.2. Περιγράφη εκπροσώπηση ενός θεσμού με μη αξιοκρατικά κριτήρια.