Άρθρο 29 Υποχρέωση δήλωσης των ανιχνευτών μετάλλων ή άλλων οργάνων διασκόπησης και θέσπιση ποινικής κύρωσης για την παραβίαση της – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 38 και αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 62 Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς

 

  1. Στην παρ. 2 του άρθρου 38 του Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (ν. 4858/2021, Α΄ 220), περί της δυνατότητας χρήσης ανιχνευτών μετάλλου ή άλλων οργάνων διασκόπησης προς διερεύνηση του υπεδάφους, του βυθού ή του πυθμένα, μετά από το πρώτο εδάφιο προστίθενται νέα εδάφια, δεύτερο και τρίτο, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«2. Η χρήση ανιχνευτών μετάλλου ή άλλων οργάνων διασκόπησης προς διερεύνηση του υπεδάφους, του βυθού ή του πυθμένα, δεν επιτρέπεται χωρίς την άδεια της Υπηρεσίας. Οι κάτοχοι ανιχνευτών μετάλλων ή άλλων οργάνων διασκόπησης οφείλουν να τα δηλώνουν στη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού. Aπό την υποχρέωση του δευτέρου εδαφίου εξαιρούνται οι έμποροι ανιχνευτών μετάλλων/οργάνων διασκόπησης ως προς τους ανιχνευτές μετάλλων/όργανα διασκόπησης που κατέχουν με σκοπό τη μεταπώληση. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την κατοχή, τη χρήση τέτοιων οργάνων, καθώς και τη διαδικασία χορήγησης των σχετικών αδειών.».

 

  1. Η παρ. 1 του άρθρου 62 του Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, περί της παράνομης χρήσης ανιχνευτή μετάλλων ή άλλων οργάνων διασκόπησης, αντικαθίσταται ως εξής:

 

«1. Όποιος κατέχει ανιχνευτή μετάλλων ή άλλα όργανα διασκόπησης, τα οποία δεν έχει δηλώσει στη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 38, ή χρησιμοποιεί ανιχνευτή μετάλλων ή άλλα όργανα διασκόπησης, χωρίς την άδεια που απαιτείται από την παρ. 2 του άρθρου 38 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή.».