- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

ΜΕΡΟΣ Γ’ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: CASH REBATE GREECE (CRGR) (άρθρα 22-41)

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΄
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 22
Γενικές αρχές
1. Το Πρόγραμμα Στήριξης Οπτικοακουστικών Έργων με την ονομασία «Cash Rebate Greece» (εφεξής Πρόγραμμα CRGR) αφορά στην παραγωγή οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα και συμπεριλαμβάνει τρία (3) διακριτά καθεστώτα ενίσχυσης ως εξής: (α) CRGR-Film and TV (εφεξής CRGR-FTV), (β) CRGR-Animate (εφεξής CRGR-Animate) και (γ) CRGR-Video Game Development (εφεξής CRGR-VGD).
2. Το Πρόγραμμα Στήριξης CRGR έχει ως στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, την αύξηση της απασχόλησης και την ανάδειξη της χώρας ως προορισμού για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στην οπτικοακουστική βιομηχανία μέσα από τη στήριξη εγχώριων και την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων στον τομέα αυτό.
3. Οι επιχορηγήσεις των καθεστώτων ενίσχυσης του Προγράμματος Στήριξης CRGR καλύπτονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), στον οποίο εγγράφονται οι σχετικές προβλεπόμενες δαπάνες για κάθε οικονομικό έτος και για κάθε καθεστώς ενίσχυσης, ανάλογα και με τη διαθεσιμότητα των πόρων του ΠΔΕ και προέρχεται από εθνικούς πόρους ή ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία και από άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς, σύμφωνα με τις διατάξεις της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.
4. Το ετήσιο ανώτατο όριο της επιχορήγησης για τα καθεστώτα ενίσχυσης (α) και (β) του Προγράμματος ορίζεται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 651/2014 της Επιτροπής της 17ης Ιουνίου 2014 για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (L 187). Για το καθεστώς ενίσχυσης (γ) του Προγράμματος και μέχρι την έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν κοινοποίησης, έχουν εφαρμογή τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό (ΕΕ) 2831/2023 της Επιτροπής της 13ης Δεκεμβρίου 2023 σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας.

Άρθρο 23
Ορισμοί
Για τους σκοπούς του παρόντος ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 651/2014 της Επιτροπής της 17ης Ιουνίου 2014 για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι κάτωθι ορισμοί:
1. Παραγωγή οπτικοακουστικού έργου: οι οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 1100330/1954/ΔΜ/2008 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Καθορισμός νέας Εθνικής Ονοματολογίας Οικονομικών Δραστηριοτήτων Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) 2008» (Β΄ 2149), εμπίπτουν ανά καθεστώς ενίσχυσης στις εξής κατηγορίες: (α) για το καθεστώς CRGR-FTV, οι οικονομικές δραστηριότητες, (αα) 59.11 Δραστηριότητες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων και (αβ) 59.12 Υπηρεσίες συνοδευτικές της παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, (β) για το καθεστώς CRGR-Animate, οι οικονομικές δραστηριότητες της περ. (α) εφόσον η παραγωγή οπτικοακουστικού έργου αφορά σε κινούμενο σχέδιο, καθώς και οι οικονομικές δραστηριότητες 59.12.14 Υπηρεσίες οπτικών εφέ ταινιών και 59.12.15 Υπηρεσίες κινούμενων σχεδίων (animation), (γ) για το καθεστώς CRGR-VGD, η οικονομική δραστηριότητα 62.01.21 Παραγωγή πρωτοτύπων λογισμικού παιχνιδιών υπολογιστή.
2. Αυτοτελές οπτικοακουστικό έργο: το επεισόδιο ή ο κύκλος επεισοδίων τηλεοπτικής σειράς ή μίνι τηλεοπτικής σειράς, η τηλεοπτική ταινία ή η κινηματογραφική ταινία ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας. Το περιεχόμενο των ανωτέρω μπορεί να είναι: (α) για το καθεστώς CRGR-FTV, μυθοπλασία ή δημιουργική τεκμηρίωση (ντοκιμαντέρ), (β) για το καθεστώς CRGR-Animate, κινούμενα σχέδια (animation) ή διαδραστικό περιεχόμενο ή περιεχόμενο εικονικής ή επαυξημένης πραγματικότητας (AR/VR) και (γ) για το καθεστώς CRGR-VGD, ψηφιακό παιχνίδι, πολιτιστικό ή εκπαιδευτικό. Τα ανωτέρω αυτοτελή οπτικοακουστικά έργα παράγονται για εμπειρία χρήστη σε γραμμική ή μη γραμμική μορφή, με διαδραστικές ή μη εφαρμογές και με δυνατότητα διανομής σε πολλαπλές πλατφόρμες, όπως ελεύθερη επίγεια τηλεοπτική μετάδοση, συνδρομητική τηλεοπτική μετάδοση, διαδικτυακή τηλεόραση, παροχή υπηρεσιών κατά παραγγελία, κινηματογραφικές αίθουσες προβολής, ιστότοποι διανομής και προβολής τηλεοπτικών και κινηματογραφικών έργων, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο σύνολο ή ως μέρος εφαρμογών και προγραμμάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ταμπλέτες, παιχνιδομηχανές και κινητά τηλέφωνα.
3. Δύσκολο οπτικοακουστικό έργο: το αυτοτελές οπτικοαουστικό έργο του οποίου το μοναδικό πρωτότυπο είναι στην ελληνική γλώσσα, το πρώτο και το δεύτερο έργο ενός σκηνοθέτη, τα έργα προϋπολογισμού έως πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ και τα έργα με περιορισμένες δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης στις διεθνείς αγορές.
4. Επενδυτικό σχέδιο: η παραγωγή αυτοτελούς οπτικοακουστικού έργου που υλοποιείται στην ελληνική επικράτεια και που εμπίπτει στους κλάδους οικονομικών δραστηριοτήτων που αναφέρονται στην περ. 1 και αφορά όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής, δηλαδή τα στάδια της παραγωγής ενός οπτικοακουστικού έργου, συμπεριλαμβανομένης της μεταπαραγωγής, ανεξαρτήτως του τρόπου διανομής του και του μέσου μετάδοσης και προβολής του προς τον τελικό αποδέκτη-θεατή. Ειδικώς ως προς το καθεστώς CRGR-VGD και την οικονομική δραστηριότητα 62.01.21 Παραγωγή πρωτοτύπων λογισμικού παιχνιδιών υπολογιστή, ως επενδυτικό σχέδιο νοείται η παραγωγή αυτοτελούς οπτικοακουστικού έργου που υλοποιείται στην ελληνική επικράτεια και αφορά στο σύνολο της διαδικασίας ανάπτυξης του λογισμικού, από τον αρχικό σχεδιασμό έως τη δημιουργία του τελικού πρωτοτύπου προς έκδοση και εμπορική εκμετάλλευση.
5. Έναρξη επενδυτικού σχεδίου: (α) για το καθεστώς CRGR-FTV νοείται το πρώτο χρονικά σημείο: (αα) είτε της έναρξης των εργασιών παραγωγής, που αφορούν στην επένδυση και πραγματοποιούνται στην ελληνική επικράτεια ανάλογα και με το κατά περίπτωση εφαρμοζόμενο πλαίσιο της απόφασης ένταξης χρηματοδότησης στο επενδυτικό καθεστώς, (αβ) είτε της πρώτης νομικά δεσμευτικής ανάληψης υποχρέωσης για τη μίσθωση εξοπλισμού ή της ανάληψης άλλης υποχρέωσης στην ελληνική επικράτεια, που καθιστά μη αναστρέψιμη την επένδυση, (β) για το καθεστώς CRGR-Animate νοείται το πρώτο χρονικά σημείο της έναρξης εργασιών δημιουργίας οποιουδήποτε από τα στοιχεία που απαιτούνται ειδικώς για την παραγωγή κινουμένων σχεδίων, όπως σχεδιασμός χαρακτήρων (character design) και στατική απεικόνιση οροσήμων του έργου με συνοδεία γραμματικής περιγραφής (storyboard), τα οποία προκύπτουν από την πρώτη νομικά δεσμευτική ανάληψη υποχρέωσης που αφορά σε αυτά και (γ) για το καθεστώς CRGR-VGD, νοείται το πρώτο χρονικά σημείο της έναρξης εργασιών σύνταξης του εγχειριδίου σχεδιασμού (game design document) το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την αναλυτική καταγραφή των χαρακτηριστικών του παιχνιδιού, τη μαθηματική στατιστική ανάλυση των μηχανισμών και τον σχεδιασμό των επιμέρους επιπέδων του παιχνιδιού (level design). Οι προπαρασκευαστικές εργασίες, όπως η λήψη αδειών, δεν θεωρούνται έναρξη των εργασιών για όλα τα καθεστώτα ενίσχυσης.
6. Λήξη επενδυτικού σχεδίου: η ημερομηνία της αίτησης για ορισμό ορκωτού λογιστή ή ελεγκτικής εταιρείας, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία πιστοποίησης δαπανών, η οποία αναφέρεται στην απόφαση ένταξης χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου. Η ημερομηνία λήξης επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) έτη από την ημερομηνία έναρξης του επενδυτικού σχεδίου.
7. Χορηγούσα Αρχή των Καθεστώτων Ενίσχυσης του Προγράμματος «CRGR»: το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας ΑΕ-Creative Greece.
8. Αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό: κάθε δαπάνη η οποία δεν αντιστοιχεί σε ίσης αξίας παραδοθέν προϊόν, έργο ή υπηρεσία, σύμφωνα με τους όρους της απόφασης ένταξης χρηματοδότησης, με την οποία αναλήφθηκε η υποχρέωση υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου.
9. Ανάκτηση: η επιστροφή από τον λαβόντα των αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέντων ποσών.
10. Προβληματική επιχείρηση: όπως ορίζεται στο άρθρο 2.18 του Κανονισμού (ΕΕ) 651/2014 της Επιτροπής της 17ης Ιουνίου 2014 για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 24
Εφαρμοστέο δίκαιο – Γενικές αρχές
1. Η ένταξη χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα ενίσχυσης του Προγράμματος CRGR: (α) Για τα καθεστώτα α και β του Προγράμματος διέπεται από τον Κανονισμό (ΕΚ) 651/2014 της Επιτροπής της 17ης Ιουνίου 2014, για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης [Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός (ΓΑΚ)] και ιδίως των διατάξεων των Κεφαλαίων Ι και ΙΙ, καθώς και του άρθρου 54 του Κανονισμού αυτού, (β) για το καθεστώς γ του Προγράμματος και μέχρι την κοινοποίησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την έγκρισή του, διέπεται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2831/2023 της Επιτροπής, της 13ης Δεκεμβρίου 2023, σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (στο εξής de minimis), (γ) για όλα τα καθεστώτα ενίσχυσης του Προγράμματος εφόσον χρηματοδοτούνται από πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027, διέπεται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2021/1060 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Ιουνίου 2021 για τον καθορισμό κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, το Ταμείο Συνοχής, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, και δημοσιονομικών κανόνων για τα εν λόγω Ταμεία και για το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το Μέσο για τη Χρηματοδοτική Στήριξη της Διαχείρισης των Συνόρων και την Πολιτική των Θεωρήσεων (L 231).
2. Τα εντασσόμενα στα καθεστώτα του παρόντος Προγράμματος Ενίσχυσης επενδυτικά σχέδια διέπονται από τους εξής κανόνες:
(α) Κανόνας σώρευσης: (αα) Επενδυτικά σχέδια που ενισχύονται σύμφωνα με τα καθεστώτα του Προγράμματος CRGR επιτρέπεται να ενταχθούν και σε άλλο καθεστώς κρατικών ενισχύσεων. Ειδικότερα, επιτρέπεται η σώρευση της ενίσχυσης των καθεστώτων αυτών με τις ενισχύσεις συγκεκριμένων άλλων καθεστώτων, με την προϋπόθεση ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των παρ. 3, 4 και 5 του άρθρου 8 του ΓΑΚ. Για να εξακριβωθεί η τήρηση των ορίων στις μέγιστες εντάσεις ενίσχυσης και στα μέγιστα ποσά ενίσχυσης, που προβλέπονται στον Κανονισμό, για το παρόν Πρόγραμμα, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό των ενισχύσεων που χορηγούνται, κατά περίπτωση, στο ενισχυόμενο επενδυτικό σχέδιο και στην επιχείρηση και ελέγχεται η περίπτωση τεχνητής κατάτμησής του σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 4 και την παρ. 1 του άρθρου 8 του ΓΑΚ. Σε περιπτώσεις συνδυασμού της ενίσχυσης των καθεστώτων του παρόντος Προγράμματος με ενωσιακή χρηματοδότηση, η οποία υπόκειται σε κεντρική διαχείριση από τα θεσμικά όργανα, τους οργανισμούς, τις κοινές επιχειρήσεις ή άλλους φορείς της Ένωσης και δεν τελεί υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του κράτους, ισχύει η παρ. 2 του άρθρου 8 του ΓΑΚ.
αβ) Η ενίσχυση των καθεστώτων του Προγράμματος CRGR μπορεί να συνδυαστεί και με άλλη κρατική ενίσχυση, με τον περιορισμό το σύνολο δημόσιας χρηματοδότησης για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες να μην ξεπερνά αθροιστικά το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού κόστους παραγωγής του οπτικοακουστικού έργου. Το όριο αυτό επεκτείνεται στο εξήντα τοις εκατό (60%) των επιλέξιμων δαπανών του οπτικοακουστικού έργου σε περίπτωση διασυνοριακής παραγωγής και στο ογδόντα τοις εκατό (80%) των επιλέξιμων δαπανών του οπτικοακουστικού έργου σε περίπτωση παραγωγής δύσκολου οπτικοακουστικού έργου. Στις ανωτέρω περιπτώσεις συνδυασμού κρατικών ενισχύσεων, το ποσό της χορηγούμενης ενίσχυσης προκύπτει, όταν από το μέγιστο ποσό ενίσχυσης που προκύπτει για το επενδυτικό έργο με βάση τον Κανονισμό (ΕΚ) 651/2014 της Επιτροπής αφαιρεθεί το ποσό των κρατικών ενισχύσεων με το οποίο η παραγωγή έχει ήδη ενισχυθεί.
β) Χαρακτήρας κινήτρου: οι ενισχύσεις έχουν χαρακτήρα κινήτρου, μόνο εφόσον ο δικαιούχος έχει υποβάλει αίτηση ένταξης χρηματοδότησης στο καθεστώς ενίσχυσης πριν από την έναρξη των εργασιών του επενδυτικού σχεδίου, όπως η έννοια αυτή ορίζεται στον Κανονισμό (ΕΚ) 651/2014 της Επιτροπής και εξειδικεύεται στην παρ. 5 του άρθρου 23.
3. Στα καθεστώτα ενίσχυσης του παρόντος Προγράμματος δεν μπορούν να ενταχθούν σχέδια φορέων για τους οποίους εκκρεμεί διαδικασία ανάκτησης ενισχύσεων, ύστερα από προηγούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία οι ενισχύσεις αυτές έχουν κηρυχθεί παράνομες και ασυμβίβαστες προς την εσωτερική αγορά, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΚ) 651/2014 της Επιτροπής. Κάθε επενδυτής, κατά την υποβολή της αίτησης ένταξης χρηματοδότησης στα καθεστώτα του παρόντος, οφείλει να δηλώνει ότι δεν έχει λάβει οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση σε βάρος της οποίας έχει κινηθεί η διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου προσκομίζοντας βεβαίωση οφειλών από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.
4. Για την εφαρμογή των καθεστώτων ενίσχυσης του παρόντος, οι πόροι που διατίθενται απευθείας από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς τη συμμετοχή των κρατών μελών στην απόφαση ανάθεσης, δεν συνιστούν κρατική ενίσχυση και η προερχόμενη από αυτά ενίσχυση δεν συνυπολογίζεται για τους σκοπούς της τήρησης των ανώτατων ορίων ενίσχυσης του παρόντος με την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που χορηγείται για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες δεν υπερβαίνει το πλέον ευνοϊκό ποσοστό χρηματοδότησης που καθορίζουν οι ισχύοντες κανόνες της ενωσιακής νομοθεσίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Άρθρο 25
Είδος ενίσχυσης
1. Τα επενδυτικά σχέδια οπτικοακουστικών έργων που εντάσσονται για χρηματοδότηση στα καθεστώτα CRGR-FTV και CRGR-Animate ενισχύονται μέσω της παροχής επενδυτικού κινήτρου, το οποίο συνίσταται στην επιχορήγηση από το Ελληνικό Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου το οποίο υπολογίζεται, μετά από την πιστοποιημένη λήξη του επενδυτικού σχεδίου, ως σταθερό ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) επί της αξίας των επιλέξιμων δαπανών της παραγωγής, όπως ορίζονται στην παρ. 3 του παρόντος.
2. Τα επενδυτικά σχέδια οπτικοακουστικών έργων που εντάσσονται για χρηματοδότηση στο καθεστώς CRGR-VGD ενισχύονται μέσω της παροχής επενδυτικού κινήτρου το οποίο συνίσταται στην επιχορήγηση από το Ελληνικό Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου, το οποίο υπολογίζεται ως εξής: (α) Ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί της αξίας των επιλέξιμων δαπανών, όπως ορίζονται στην παρ. 3 του παρόντος, της αρχικής φάσης παραγωγής (vertical slice), μετά από την πιστοποιημένη λήξη των εργασιών της εν λόγω φάσης υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου. Με την έκδοση της απόφασης ένταξης στο καθεστώς ενίσχυσης δύναται να χορηγείται προκαταβολή ύψους πενήντα τοις εκατό (50%) της επιχορήγησης της πρώτης φάσης. Η προκαταβολή είναι ανακτήσιμη από τη Χορηγούσα Αρχή εφόσον ο έλεγχος για οποιαδήποτε φάση ή υπο-φάση δεν ολοκληρωθεί με επιτυχή τρόπο σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. (β) Ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) επί της αξίας των επιλέξιμων δαπανών, όπως ορίζονται στην παρ. 3 του παρόντος, της τελικής φάσης της λήξης του επενδυτικού σχεδίου, μετά από την πιστοποιημένη λήξη των εργασιών της εν λόγω φάσης υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου. Κάθε φάση μπορεί να έχει επιμέρους υπο-φάσεις που καθορίζονται με την υπουργική απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 87.
3. Ως επιλέξιμες δαπάνες όλων των καθεστώτων ενίσχυσης του Προγράμματος, νοούνται οι δαπάνες για την παραγωγή οπτικοακουστικού έργου, οι οποίες πραγματοποιούνται στην ελληνική επικράτεια και δεν ξεπερνούν το ογδόντα τοις εκατό (80%) του συνολικού κόστους παραγωγής του οπτικοακουστικού έργου (επιλέξιμο κόστος παραγωγής).

Άρθρο 26
Εντασσόμενα και μη επενδυτικά σχέδια
1. Στα καθεστώτα ενίσχυσης του Προγράμματος CRGR εντάσσονται για χρηματοδότηση επενδυτικά σχέδια αυτοτελών οπτικοακουστικών έργων, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις του παρόντος και τα πολιτιστικά κριτήρια, όπως αυτά καθορίζονται στις υπουργικές αποφάσεις της παρ. 1 του άρθρου 87.
2. Για την ένταξη χρηματοδότησης επενδυτικού σχεδίου οπτικοακουστικού έργου με περιεχόμενο μυθοπλασία ή δημιουργική τεκμηρίωση (ντοκιμαντέρ) στο καθεστώς ενίσχυσης CRGR-FTV, το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που υλοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, ανεξαρτήτως μεγέθους του αιτούντα, απαιτείται να ανέρχεται τουλάχιστον: (α) στο ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ για τις εν λόγω δαπάνες επί κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής ταινίας με περιεχόμενο μυθοπλασία και στο ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ με περιεχόμενο δημιουργική τεκμηρίωση (ντοκιμαντέρ), (β) στο ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ για τις εν λόγω δαπάνες επί κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής ταινίας μικρού μήκους ανεξαρτήτως περιεχομένου, (γ) στο ποσό των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ ανά παραγόμενο επεισόδιο για τις εν λόγω δαπάνες επί επεισοδίου ή κύκλου επεισοδίων μίνι τηλεοπτικής σειράς έως δέκα έξι (16) επεισόδια με περιεχόμενο μυθοπλασία, ανεξαρτήτως εάν βασίζονται σε πρωτότυπο σενάριο ή αποτελούν διασκευή προηγούμενου έργου, (δ) στο ποσό των τριάντα πέντε χιλιάδων (35.000) ευρώ ανά παραγόμενο επεισόδιο για τις εν λόγω δαπάνες επί επεισοδίου ή κύκλου επεισοδίων τηλεοπτικής σειράς με περιεχόμενο μυθοπλασία με ελάχιστο αριθμό επεισοδίων τα δεκαεπτά (17) και ανώτατο όριο επεισοδίων ανά κύκλο όπως ορίζεται στην παρ. 5, ανεξαρτήτως εάν βασίζονται σε πρωτότυπο σενάριο ή αποτελούν διασκευή προηγούμενου έργου (και (ε) στο ποσό των είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) ευρώ ανά παραγόμενο επεισόδιο για τις εν λόγω δαπάνες επί επεισοδίου ή κύκλου επεισοδίων τηλεοπτικής σειράς με περιεχόμενο δημιουργική τεκμηρίωση (ντοκιμαντέρ) και ανώτατο όριο επεισοδίων ανά κύκλο όπως ορίζεται στην παρ. 5.
3. Για την ένταξη χρηματοδότησης ενός επενδυτικού σχεδίου οπτικοακουστικού έργου με περιεχόμενο κινούμενα σχέδια (animation) στο καθεστώς ενίσχυσης CRGR-Animate, το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που υλοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, ανεξαρτήτως μεγέθους του αιτούντα, απαιτείται να ανέρχεται τουλάχιστον: (α) στο ποσό των ογδόντα χιλιάδων (80.000) ευρώ για τις εν λόγω δαπάνες επί κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής ταινίας ή διαδραστικής ταινίας ή ταινίας με περιεχόμενο επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και εικονικής πραγματικότητας Animation (VR), (β) στο ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ για τις εν λόγω δαπάνες επί κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής ταινίας μικρού μήκους ή διαδραστικής ταινίας μικρού μήκους ή ταινίας μικρού μήκους με περιεχόμενο επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και εικονικής πραγματικότητας Animation (VR), (γ) στο ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ ανά παραγόμενο επεισόδιο επί επεισοδίου ή κύκλου επεισοδίων τηλεοπτικής σειράς από δεκαεπτά (17) επεισόδια και έως το ανώτατο όριο που ορίζεται στην παρ. 5 με περιεχόμενο κινουμένων σχεδίων (animation), επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και εικονικής πραγματικότητας (VR) και διαδραστικής σειράς, ανεξαρτήτως μεγέθους του φορέα.
4. Για την ένταξη χρηματοδότησης ενός επενδυτικού σχεδίου οπτικοακουστικού έργου με περιεχόμενο ψηφιακό παιχνίδι (videogame development) στο καθεστώς ενίσχυσης CRGR-VGD, το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που υλοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, ανεξαρτήτως μεγέθους του αιτούντα, ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ.
5. Τα επενδυτικά σχέδια κύκλων τηλεοπτικών ή μίνι τηλεοπτικών σειρών των περ. (γ), (δ) και (ε) της παρ. 2 και της περ. (γ) της παρ. 3 ενισχύονται για τους δύο πρώτους κύκλους. Τυχόν επόμενοι κύκλοι δεν αποτελούν επιλέξιμο επενδυτικό σχέδιο. O ενισχυόμενος πρώτος κύκλος των περ. (δ) και (ε) της παρ. 2 και της περ. (γ) της παρ. 3, εφόσον η τελευταία δεν είναι μίνι τηλεοπτική σειρά, έχει ως ανώτατο όριο επεισοδίων τα εκατό πενήντα (150). Ο ενισχυόμενος δεύτερος κύκλος δύναται να συμπεριλαμβάνει έως είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) περισσότερα επεισόδια από τα εγκριθέντα του πρώτου κύκλου.
6. Το σύνολο των ελάχιστων απαιτούμενων επιλέξιμων δαπανών που υλοποιούνται στην ελληνική επικράτεια των παρ. 2 έως 4 γίνεται με την επιφύλαξη συμμόρφωσης με τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 54 του ΓΑΚ, περί των υποχρεώσεων εδαφικότητας δαπανών.
7. Δεν εντάσσονται στα καθεστώτα ενίσχυσης του Προγράμματος CRGR τα κατωτέρω είδη οπτικοακουστικών έργων: (α) βιντεοσκοπημένες ή κινηματογραφημένες καλλιτεχνικές παραστάσεις και γεγονότα, όπως θεάτρου, όπερας, χορού, μουσικής, (β) κάθε είδους αθλητική εκπομπή, αθλητική ανασκόπηση και κάλυψη αθλητικού αγώνα ή γεγονότος, (γ) ενημερωτικές, ειδησεογραφικές, ανασκόπησης γεγονότων και πληροφοριακού χαρακτήρα εκπομπές και προγράμματα, (δ) διάφορες ψυχαγωγικές εκπομπές, προγράμματα λόγου και τηλεοπτικές συνεντεύξεις, (ε) διαφημιστικά μηνύματα, εκπομπές τηλεπωλήσεων και κοινωνικά μηνύματα, (στ) προγράμματα με πορνογραφικό περιεχόμενο, (ζ) προγράμματα παρουσίασης και προβολής διαφόρων εταιρικών, ψυχαγωγικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, (η) αμιγώς εκπαιδευτικά προγράμματα και εκπομπές τηλεκπαίδευσης και τηλεπληροφόρησης, (θ) προγράμματα που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προγράμματα που εισάγουν ή προάγουν διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, (ι) τηλεοπτικά ή τηλεφωνικά παιχνίδια, διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια και παιχνίδια κοινωνικού στοιχηματισμού, παιχνίδια κληρώσεων και διαγωνισμοί, ιδίως με χρηματικό έπαθλο, ψηφιακά προγράμματα τυχερών παιγνίων και στοιχήματος, έμμεσου ή άμεσου οικονομικού οφέλους καθώς και ψηφιακά παιχνίδια με πορνογραφικό περιεχόμενο ή ψηφιακά παιχνίδια που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προγράμματα που εισάγουν ή προάγουν διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Άρθρο 27
Δικαιούχοι ενίσχυσης
1. Δικαιούχοι της ενίσχυσης των καθεστώτων CRGR-FTV και CRGR-Animate δύνανται να είναι:
(α) είτε οι επιχειρήσεις, που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα, είτε θα δραστηριοποιηθούν στην ελληνική επικράτεια κατά τη στιγμή της αίτησης ένταξης και λειτουργούν με σκοπό: (αα) την παραγωγή ή την εκτέλεση παραγωγής οπτικοακουστικών έργων ή έργων κινουμένων σχεδίων, (αβ) την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων ή έργων κινουμένων σχεδίων στο πλαίσιο διασυνοριακής παραγωγής, ήτοι παραγωγής που χρηματοδοτείται από περισσότερα του ενός κράτη-μέλη και στις οποίες συμμετέχουν παραγωγοί από περισσότερα του ενός κράτη-μέλη. Για την εφαρμογή της υποπερ. (αβ) η αίτηση ένταξης χρηματοδότησης υποβάλλεται από επιχείρηση παραγωγής που είναι εγκατεστημένη ή έχει υποκατάστημα ή θα δραστηριοποιηθεί στην ελληνική επικράτεια και η ενίσχυση παρέχεται εξ ολοκλήρου σε αυτήν σύμφωνα με τους όρους του παρόντος. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ίδια επιλέξιμη δαπάνη για την απόκτηση παρόμοιου οφέλους στο πλαίσιο λειτουργίας της διασυνοριακής παραγωγής του οπτικοακουστικού έργου.
(β) Οι αλλοδαπές επιχειρήσεις παραγωγής οπτικοακουστικών έργων που έχουν τη μόνιμη εγκατάστασή τους ή την καταστατική τους έδρα σε κράτη που δεν εντάσσονται στην έννοια των μη συνεργάσιμων κρατών, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 65 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167), εφόσον για τους σκοπούς του παρόντος συμβάλλονται με επιχείρηση που είναι εγκατεστημένη ή έχει υποκατάστημα ή θα δραστηριοποιηθεί στην ελληνική επικράτεια και λειτουργεί με σκοπό την εκτέλεση παραγωγής οπτικοακουστικών έργων ή μέρους αυτών. Για την εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης, η αίτηση ένταξης χρηματοδότησης υποβάλλεται από την επιχείρηση που είναι εγκατεστημένη ή έχει υποκατάστημα ή θα δραστηριοποιηθεί στην ελληνική επικράτεια και λειτουργεί με σκοπό την παραγωγή ή την εκτέλεση παραγωγής οπτικοακουστικών έργων, η δε ενίσχυση παρέχεται στην επιχείρηση που ορίζεται ρητά, από τους συμβαλλομένους στην αίτηση ένταξης χρηματοδότησης, ως δικαιούχος αυτής.
2. Δικαιούχοι της ενίσχυσης του καθεστώτος CRGR-VGD είναι επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα κατά τη στιγμή της καταβολής της ενίσχυσης στην ελληνική επικράτεια και λειτουργούν με σκοπό την παραγωγή ή την εκτέλεση παραγωγής πρωτοτύπων λογισμικού παιχνιδιών εφόσον: (α) έχουν τον συγκεκριμένο ΚΑΔ ως κύριο ή δευτερεύοντα κατά το τελευταίο ημερολογιακό έτος, (β) έχουν κυκλοφορήσει προς πώληση, εντός του τελευταίου έτους, τουλάχιστον ένα εμπορικό ψηφιακό παιχνίδι σε ψηφιακό κατάστημα για παιχνίδια υπολογιστή, κονσολών ή κινητών συσκευών. Ως προηγούμενη κυκλοφορία δεν λαμβάνονται υπόψη ψηφιακά παιχνίδια που δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 26. Ως δικαιούχοι λογίζονται και αλλοδαπές επιχειρήσεις που έχουν τη μόνιμη εγκατάστασή τους ή την καταστατική τους έδρα σε κράτη που δεν εντάσσονται στην έννοια των μη συνεργάσιμων κρατών, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 65 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, εφόσον για τους σκοπούς του παρόντος συμβάλλονται με επιχείρηση που είναι εγκατεστημένη ή έχει υποκατάστημα ή θα δραστηριοποιηθεί στην ελληνική επικράτεια και λειτουργεί με σκοπό την εκτέλεση παραγωγής πρωτοτύπων λογισμικού παιχνιδιών του συγκεκριμένου ΚΑΔ. Στην περίπτωση αυτή, η αίτηση ένταξης χρηματοδότησης υποβάλλεται από την επιχείρηση που είναι εγκατεστημένη ή έχει υποκατάστημα ή θα δραστηριοποιηθεί στην ελληνική επικράτεια, η δε ενίσχυση παρέχεται στην επιχείρηση που ορίζεται ρητά, από τους συμβαλλομένους στην αίτηση ένταξης χρηματοδότησης, ως δικαιούχος αυτής.
3. Οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα ή θα δραστηριοποιηθούν στην ελληνική επικράτεια, ανεξαρτήτως αν προβαίνουν στην παραγωγή των οπτικοακουστικών έργων ή έργων κινουμένων σχεδίων ή στην εκτέλεση παραγωγής οπτικοακουστικών έργων ή έργων κινουμένων σχεδίων, οφείλουν κατά τη χρονική στιγμή έναρξης του επενδυτικού σχεδίου και κατά την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης να έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές: α) ατομική επιχείρηση, β) νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που αναπτύσσει εμπορική δραστηριότητα, γ) συνεταιρισμός, δ) επιχείρηση που λειτουργεί με τη μορφή κοινοπραξίας με την προϋπόθεση να έχει καταχωριστεί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), να αναφέρει στο καταστατικό της την εμπορική δραστηριότητα που ασκεί και να διαθέτει τους κωδικούς 59.11 ή 59.12 ή 59.12.14 ή 62.01.21. Για την εφαρμογή των περ. α), β) και γ), εταιρείες που τελούν υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση, οφείλουν να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοσιότητας πριν από την έναρξη του επενδυτικού σχεδίου.
4. Δεν θεωρούνται δικαιούχοι της ενίσχυσης του καθεστώτος του παρόντος: α) οι προβληματικές επιχειρήσεις με την έννοια του σημείου 18 του άρθρου 2 του ΓΑΚ, β) οι επιχειρήσεις που έχουν προβεί σε παύση της ίδιας ή παρεμφερούς δραστηριότητας εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου κατά τα δύο (2) έτη πριν από την υποβολή της αίτησής τους για επενδυτική ενίσχυση, γ) οι επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία και για λογαριασμό του δημόσιου τομέα ή του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων, βάσει σύμβασης εκτέλεσης έργου, παραχώρησης ή παροχής υπηρεσιών.

Άρθρο 28
Επιλέξιμες δαπάνες
1. Οι επιλέξιμες δαπάνες για τα καθεστώτα ενίσχυσης CRGR-FTV και CRGR-Animate είναι οι εξής: (α) δαπάνες που αφορούν σε αμοιβές σεναριογράφου σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 54 του ΓΑΚ, σκηνοθέτη και σε πνευματικά δικαιώματα για μουσική επένδυση, ειδικότερα δε για το καθεστώς ενίσχυσης CRGR-Animate επιπλέον και του σχεδιαστή κινουμένων σχεδίων (animator), του σχεδιαστή storyboard και του σχεδιαστή χαρακτήρων (character designer), (β) δαπάνες για κάθε είδους παροχή υπηρεσιών που αφορά άμεσα στην παραγωγή του οπτικοακουστικού έργου, όπως διαμονή και διατροφή, μετακινήσεις, ενοικίαση εξοπλισμού, στούντιο, δαπάνες μεταπαραγωγής, (γ) το μισθολογικό κόστος των θέσεων εργασίας για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, (δ) δαπάνες προμήθειας υλικών και (ε) δαπάνες που αφορούν στη βελτίωση της προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία. Για τον υπολογισμό του συνολικού επιλέξιμου κόστους παραγωγής ισχύουν οι κατωτέρω περιορισμοί: α) τα ασφάλιστρα και τα έξοδα παροχής εγγυήσεων προσμετρώνται στο σύνολό τους, με μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη την αντίστοιχη του πέντε τοις εκατό (5%) του συνολικού επιλέξιμου κόστους παραγωγής, β) η αμοιβή για δικαιώματα σεναρίου και μουσικής, καθώς και η αμοιβή του σκηνοθέτη, του σεναριογράφου και των δύο πρωταγωνιστών ηθοποιών, προσμετρώνται μέχρι ποσοστού τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) του συνολικού επιλέξιμου κόστους, γ) δεν υπολογίζονται στο συνολικό επιλέξιμο κόστος παραγωγής γα) οι δαπάνες για χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, πάγια περιουσιακά στοιχεία και αποσβέσεις αυτών, όπως τεχνολογικός εξοπλισμός, οικόπεδα και κτίρια, κόστος δανεισμού, τραπεζικά έξοδα, γβ) τα έξοδα ενεργειών προώθησης, προβολής και επικοινωνίας.
2. Οι επιλέξιμες δαπάνες για το καθεστώς ενίσχυσης CRGR-VGD θεωρούνται οι δαπάνες που σχετίζονται άμεσα με το οπτικοακουστικό έργο ως εξής: (α) δαπάνες που αφορούν σε αμοιβές προσωπικού, (β) δαπάνες που αφορούν σε έξοδα συναφών υπηρεσιών, όπως μετάφρασης, ηθοποιών, και συγγραφής έως και δέκα τοις εκατό (10%) του ύψους των επιλέξιμων δαπανών, εφόσον αυτές γίνονται σε γλώσσες πλην της ελληνικής, (γ) δαπάνες που αφορούν σε τιμολόγια παροχής λοιπών υπηρεσιών από τρίτους έως και είκοσι τοις εκατό (20%) του ύψους των επιλέξιμων δαπανών, (δ) δαπάνες που αφορούν σε πιστοποίηση ηλικιακού προσδιορισμού παιχνιδιού PEGI Rating, (ε) δαπάνες που αφορούν σε άδειες χρήσης λογισμικού, αγορά στοιχείων παιχνιδιού (game assets), ενοικιάσεις (εξοπλισμού και στούντιο), αγορά εξοπλισμού ανάπτυξης σε κονσόλες (dev-kit) μέχρι και πέντε τοις εκατό (5%) του ύψους των επιλέξιμων δαπανών, (στ) δαπάνες που αφορούν σε λειτουργικά έξοδα επιχείρησης, όπως έξοδα ενοικίου, λογιστή, δικηγόρου, λογαριασμών, συνδρομής στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο μέχρι και πέντε τοις εκατό (5%) του ύψους των επιλέξιμων δαπανών, και (ζ) δαπάνες που αφορούν σε έξοδα διατήρησης λογαριασμού στο ψηφιακό κατάστημα (store) μέσω του οποίου θα διανέμεται το παιχνίδι. Δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου, οι οποίες πραγματοποιούνται στο χρονικό διάστημα μεταξύ της αίτησης υπαγωγής και της έναρξης του επενδυτικού σχεδίου, δύνανται να συμπεριλαμβάνονται και να ενισχύονται, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της επιλεξιμότητας των δαπανών του «VGD Greece». Για τον υπολογισμό του συνολικού επιλέξιμου κόστους παραγωγής δεν υπολογίζονται στο συνολικό επιλέξιμο κόστος παραγωγής α) οι δαπάνες για χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, πάγια περιουσιακά στοιχεία και αποσβέσεις αυτών, όπως τεχνολογικός εξοπλισμός, οικόπεδα και κτίρια, κόστος δανεισμού, τραπεζικά έξοδα, β) τα έξοδα ενεργειών προώθησης, προβολής και επικοινωνίας.
3. Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών για όλα τα καθεστώτα ενίσχυσης ορίζεται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης ένταξης χρηματοδότησης. Στις δαπάνες αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται δαπάνες παραγωγής του πιλότου αυτοτελούς οπτικοακουστικού έργου. Σε περίπτωση δαπάνης πριν από την προαναφερόμενη ημερομηνία αίτησης ένταξης χρηματοδότησης, εξαιρουμένων των δαπανών για προπαρασκευαστικές ενέργειες παραγωγής οι οποίες δεν συνιστούν γεγονός έναρξης επενδυτικού σχεδίου σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 23, το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου καθίσταται μη επιλέξιμο προς χρηματοδότηση σε όλα τα καθεστώτα ενίσχυσης του παρόντος.
4. Οι ενισχύσεις δεν προορίζονται αποκλειστικά για συγκεκριμένες δραστηριότητες παραγωγής ούτε για επιμέρους τμήματα της αξιακής αλυσίδας της παραγωγής. Οι ενισχύσεις για υποδομές κινηματογραφικών στούντιο δεν είναι επιλέξιμες.
5. Στην περίπτωση οπτικοακουστικών έργων με επιλέξιμες δαπάνες άνω των οκτώ εκατομμυρίων (8.000.000) ευρώ, για τις δαπάνες της παρ. 1, που αφορούν σε αμοιβές σκηνοθέτη και σε αμοιβές των δύο (2) πρωταγωνιστικών ρόλων (cast), ειδικότερα δε για το καθεστώς ενίσχυσης CRGR-Animate επιπλέον και σε αμοιβές σχεδιαστή κινουμένων σχεδίων (animator), επιτρέπεται η λήψη παραστατικών που έχουν εκδοθεί από φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες ή άλλες νομικές οντότητες με καταστατική έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση σε χώρα της αλλοδαπής, υπό την προϋπόθεση ότι δεν πρόκειται για κράτος μη συνεργάσιμο κατά την έννοια της παρ. 3 του άρθρου 65 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013 Α’ 167). Η αξία των αλλοδαπών παραστατικών του πρώτου εδαφίου, μη συμπεριλαμβανομένου του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, δεν δύναται να ξεπερνά το ποσοστό του είκοσι τοις εκατό (20%) του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Άρθρο 29
Υποβολή αίτησης ένταξης χρηματοδότησης
1. Αίτηση για ένταξη χρηματοδότησης επενδυτικού σχεδίου στα καθεστώτα ενίσχυσης του Προγράμματος CRGR υποβάλλεται προς τη Χορηγούσα Αρχή, έως και δέκα (10) ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης του επενδυτικού σχεδίου, η οποία δηλώνεται στην αίτηση ένταξης χρηματοδότησης, μέσω πληροφοριακού συστήματος που ορίζει η Χορηγούσα Αρχή. Η αιτούσα επιχείρηση ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την παραλαβή και καταχώριση της αίτησής της.
2. Ως προς τα καθεστώτα ενίσχυσης CRGR-FTV και CRGR-Animate, η αίτηση ένταξης χρηματοδότησης συνοδεύεται από φάκελο του επενδυτικού σχεδίου που περιλαμβάνει, επί ποινή απαραδέκτου: α) τα στοιχεία της δικαιούχου επιχείρησης (ονομασία, μέγεθος, φερεγγυότητα), β) την περιγραφή του επενδυτικού σχεδίου (χρονοδιαγράμματα του επενδυτικού σχεδίου με επισήμανση της έναρξης των κύριων γυρισμάτων, εφόσον υπάρχουν, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών έναρξης και λήξης των ημερών γυρισμάτων που απαιτούνται στην Ελλάδα και του τόπου ή των τόπων εκτέλεσής τους, δήλωση των πολιτιστικών κριτηρίων στα οποία υπάγεται, σύνοψη του σεναρίου ή το σενάριο, βασικούς καλλιτεχνικούς συντελεστές, καθώς και εργαζομένους που θα απασχοληθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών στην Ελλάδα, γ) τα οικονομικά στοιχεία του επενδυτικού σχεδίου (αναλυτικό προϋπολογισμό, με προσδιορισμό των δαπανών που θα πραγματοποιηθούν στην ελληνική επικράτεια, χρηματοδοτικό πλάνο, στο οποίο αναγράφονται και τυχόν άλλες κρατικές ενισχύσεις και το ποσοστό ενίσχυσης αυτών), κατάλογο των δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που απαιτείται για αυτό.
3. Ως προς το καθεστώς ενίσχυσης CRGR-VGD, η αίτηση ένταξης χρηματοδότησης συνοδεύεται από φάκελο του επενδυτικού σχεδίου που περιλαμβάνει, επί ποινή απαραδέκτου: α) τα στοιχεία της δικαιούχου επιχείρησης (ονομασία, μέγεθος, φερεγγυότητα), β) την περιγραφή του επενδυτικού σχεδίου (χρονοδιαγράμματα του επενδυτικού σχεδίου με επισήμανση της έναρξης των βασικών εργασιών, των φάσεων και των παραδοτέων υλοποίησης, τη δήλωση των πολιτιστικών κριτηρίων στα οποία υπάγεται, τη σύνοψη του σεναρίου ή το σενάριο, τους βασικούς καλλιτεχνικούς και άλλους συντελεστές, καθώς και τους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών στην Ελλάδα, γ) τα οικονομικά στοιχεία του επενδυτικού σχεδίου (αναλυτικό προϋπολογισμό, με προσδιορισμό των δαπανών που θα πραγματοποιηθούν στην ελληνική επικράτεια, χρηματοδοτικό πλάνο, στο οποίο αναγράφονται και τυχόν άλλες κρατικές ενισχύσεις και το ποσοστό ενίσχυσης αυτών), κατάλογο των δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που απαιτείται για αυτό.
4. Για την υποβολή αίτησης ένταξης χρηματοδότησης σε όλα τα καθεστώτα ενίσχυσης του Προγράμματος καταβάλλεται παράβολο, το ύψος του οποίου καθορίζεται στο 0,0005% επί του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. Για την παραγωγή περισσότερων του ενός επεισοδίων ή την παραγωγή κύκλου επεισοδίων τηλεοπτικής σειράς ή μίνι τηλεοπτικής σειράς, οποιουδήποτε περιεχομένου (ήτοι μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ ή κινουμένων σχεδίων), το παράβολο υπολογίζεται επί του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών όλων των επεισοδίων, ή του κύκλου επεισοδίων, που περιλαμβάνονται στην αίτηση ένταξης χρηματοδότησης. Σε κάθε περίπτωση, το ως άνω ποσό του παραβόλου δεν μπορεί να είναι κατώτερο των πεντακοσίων (500) ευρώ στην περίπτωση του καθεστώτος ενίσχυσης CRGR-FTV και των διακοσίων (200) ευρώ στα άλλα δύο καθεστώτα ενίσχυσης.

Άρθρο 30
Διαδικασία και περιεχόμενο αξιολόγησης – Όργανα
1. Η διαδικασία αξιολόγησης της αίτησης ένταξης χρηματοδότησης επενδυτικού σχεδίου σε όλα τα καθεστώτα ενίσχυσης του παρόντος Προγράμματος ολοκληρώνεται εντός τριών (3) μηνών από την υποβολή της στο πληροφοριακό σύστημα.
2. Η αξιολόγηση των αιτήσεων ένταξης χρηματοδότησης αφορά στον έλεγχο πληρότητας και νομιμότητας των δικαιολογητικών του φακέλου του επενδυτικού σχεδίου, καθώς και στην αξιολόγηση του περιεχομένου και πραγματοποιείται από τριμελείς Επιτροπές Αξιολόγησης του άρθρου 39, οι οποίες συγκροτούνται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Χορηγούσας Αρχής, μετά από εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών της τελευταίας, η οποία αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, στο πληροφοριακό σύστημα της Χορηγούσας Αρχής και σε κάθε άλλο σύστημα που υποχρεωτικά ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία.
3. Η διαδικασία ελέγχου της πληρότητας και νομιμότητας της αίτησης δεν μπορεί να υπερβεί τις τριάντα (30) ημέρες και διενεργείται ως εξής: (α) η Επιτροπή Αξιολόγησης ελέγχει τα δικαιολογητικά του φακέλου του επενδυτικού σχεδίου εντός είκοσι (20) ημερών από την υποβολή της αίτησης και εφόσον διαπιστώσει την ανάγκη επανυποβολής, συμπλήρωσης ή διόρθωσης των δικαιολογητικών αυτών, υποχρεούται να ενημερώσει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την αιτούσα επιχείρηση, (β) η αιτούσα επιχείρηση υποχρεούται, εντός δέκα (10) ημερών, να επανυποβάλει, συμπληρώσει ή διορθώσει τα σχετικά δικαιολογητικά ή στοιχεία, προκειμένου ο φάκελος να είναι πλήρης. Μετά την πάροδο των τριάντα (30) ημερών ουδεμία παράταση για επανυποβολή, συμπλήρωση ή διόρθωση δικαιολογητικών δεν μπορεί να δοθεί. Εάν η αιτούσα επιχείρηση δεν υποβάλει τα ελλείποντα δικαιολογητικά ή στοιχεία ή τα δικαιολογητικά και στοιχεία που υποβάλλει είναι λανθασμένα, η αίτηση απορρίπτεται και η αιτούσα επιχείρηση ενημερώνεται άμεσα ενώ το παράβολο καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου. Παράταση της προθεσμίας δύναται να παρασχεθεί μόνο στην περίπτωση έκτακτων ή απρόβλεπτων περιστάσεων ή λόγω τεκμηριωμένης υπαιτιότητας δημοσίου φορέα, ο οποίος καθυστερεί την έκδοση των εν λόγω δικαιολογητικών. Κατά τον έλεγχο πληρότητας και νομιμότητας η Επιτροπή Αξιολόγησης εκτιμά ιδίως τη συνδρομή των γενικών και ειδικών νόμιμων προϋποθέσεων της ενωσιακής νομικής βάσης για τη χορήγηση της ενίσχυσης και δύναται να αποφασίζει την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου στα καθεστώτα ενίσχυσης βάσει της πηγής χρηματοδότησης αυτών στις περιπτώσεις που αυτά έχουν παραπάνω από μια πηγή χρηματοδότησης.
4. Με το πέρας του ελέγχου της πληρότητας και νομιμότητας της αίτησης, αυτή αξιολογείται από τις Επιτροπές Αξιολόγησης, με βάση την αρχή της χρονικής προτεραιότητας ως προς τα στοιχεία του επενδυτικού σχεδίου, τις πηγές χρηματοδότησης και την τήρηση των γενικών κανόνων χορήγησης της ενίσχυσης και τη συνδρομή και βαθμολόγηση των πολιτιστικών κριτηρίων και κάθε άλλου στοιχείου που προβλέπεται στις υπουργικές αποφάσεις της παρ. 1 του άρθρου 87.
5. Προϋπόθεση για την έκδοση απόφασης ένταξης χρηματοδότησης αποτελεί η ύπαρξη βεβαίωσης από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία του εποπτεύοντος Υπουργείου για την ύπαρξη του σχετικού ετήσιου προϋπολογισμού ανά καθεστώς ενίσχυσης του Προγράμματος. Η βεβαίωση αυτή χορηγείται άπαξ στην έναρξη κάθε οικονομικού έτους και αφορά στο σύνολο του ετήσιου προϋπολογισμού ανά καθεστώς ενίσχυσης, λαμβάνοντας υπόψη και τα ισχύοντα στο Γενικό Μέρος και στο άρθρο 54 του ΓΑΚ.
6. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του ελέγχου της πληρότητας και της νομιμότητας της παρ. 3, η αιτούσα επιχείρηση δικαιούται να ζητήσει από τη Χορηγούσα Αρχή επιστολή προθέσεως (letter of intent) σχετικά με την προοπτική ένταξης χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου στο σχετικό καθεστώς ενίσχυσης. Η επιστολή παρέχεται από τη Χορηγούσα Αρχή, με την επιφύλαξη της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από τις αρμόδιες Επιτροπές Αξιολόγησης και της έκδοσης της σχετικής απόφασης ένταξης χρηματοδότησης από τον Πρόεδρο της Χορηγούσας Αρχής.
7. Αν η αιτούσα επιχείρηση επιθυμεί την απόσυρση της αίτησης ένταξης του επενδυτικού σχεδίου της, μέχρι την έκδοση της απόφασης ένταξης χρηματοδότησης, υποβάλλει σχετικό αίτημα στη Χορηγούσα Αρχή και το επενδυτικό σχέδιο απορρίπτεται εξ αυτού του λόγου με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της τελευταίας, το δε παράβολο καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου. Κατά της απόφασης αυτής δεν χωρεί ένσταση.

Άρθρο 31
Αποφάσεις ένταξης χρηματοδότησης ή απόρριψης επενδυτικών σχεδίων
1. Τα επενδυτικά σχέδια που πληρούν τις προϋποθέσεις του Γενικού Μέρους και του άρθρου 54 του ΓΑΚ, καθώς και τις προϋποθέσεις του παρόντος εντάσσονται στα καθεστώτα ενίσχυσης του Προγράμματος CRGR κατόπιν έκδοσης ατομικής απόφασης ένταξης από το αρμόδιο όργανο της Χορηγούσας Αρχής, κατόπιν εισήγησης των Επιτροπών Αξιολόγησης του άρθρου 39.
2. Τα επενδυτικά σχέδια που δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, απορρίπτονται με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Χορηγούσας Αρχής ύστερα από εισήγηση των Επιτροπών Αξιολόγησης του άρθρου 39, το δε οικείο παράβολο καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου. Κατά της απορριπτικής απόφασης της παρούσας η αιτούσα επιχείρηση μπορεί να ασκήσει ένσταση σύμφωνα με το άρθρο 38.
3. Οι ως άνω αποφάσεις αναρτώνται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, στο πληροφοριακό σύστημα της Χορηγούσας Αρχής και σε κάθε άλλο σύστημα που υποχρεωτικά ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία και κοινοποιούνται στην αιτούσα επιχείρηση, με αποστολή στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει στην αίτησή της.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Άρθρο 32
Τροποποίηση όρων ένταξης χρηματοδότησης επενδυτικού σχεδίου
1. Τροποποιήσεις των όρων ένταξης χρηματοδότησης εγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου στα καθεστώτα ενίσχυσης του παρόντος Προγράμματος επιτρέπονται κατά τη διαδικασία υλοποίησής του και έως τη λήξη αυτού, υπό την προϋπόθεση ότι και μετά την επέλευσή τους εξακολουθούν να πληρούνται οι προϋποθέσεις του Γενικού Μέρους και του άρθρου 54 του ΓΑΚ ή της σχετικής εγκριτικής απόφασης.
2. Για την τροποποίηση των όρων υπαγωγής υποβάλλεται αίτηση από την αιτούσα επιχείρηση πριν από τη λήξη του επενδυτικού σχεδίου και εκδίδεται απόφαση τροποποίησης της απόφασης ένταξης χρηματοδότησης από τη Χορηγούσα Αρχή, σύμφωνα με τη διαδικασία των άρθρων 29 έως 31. Οι αιτήσεις για τροποποίηση όρων υπαγωγής επενδυτικού σχεδίου, πέραν των προβλεπόμενων δικαιολογητικών, συνοδεύονται από αιτιολόγηση της σκοπιμότητάς τους με σχετική τεχνική περιγραφή, καθώς και από καταβολή σχετικού παράβολου, το οποίο ορίζεται ως ποσοστό των επιλέξιμων δαπανών βάσει της απόφασης της παρ. 1 του άρθρου 87.
3. Αίτηση για τροποποίηση όρων ένταξης επενδυτικού σχεδίου δύναται να αφορά αποκλειστικά: (α) Σε εσωτερική ανακατανομή των κατηγοριών επιλέξιμων δαπανών που περιλήφθηκαν στο επενδυτικό σχέδιο που εγκρίθηκε με αύξηση ή μείωση αυτών, η οποία υπερβαίνει το ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) ανά κατηγορία επιλέξιμης δαπάνης.
(β) Σε τροποποίηση που αφορά στο φυσικό αντικείμενο του επενδυτικού σχεδίου.
(γ) Σε παράταση του χρόνου λήξης του επενδυτικού σχεδίου, όπως αυτός έχει δηλωθεί στην απόφαση ένταξης χρηματοδότησης, η οποία δεν δύναται να υπερβαίνει τους τρεις (3) μήνες ή αποκλειστικά για λόγους ανωτέρας βίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της διακοπής ή της καθυστέρησης λόγω της έκτακτης κατάστασης. Στην περίπτωση αυτή, η αιτούσα επιχείρηση υποχρεούται να αναφέρει αναλυτικά και με χρονική σειρά, τα γεγονότα που επέβαλαν τη διακοπή ή την καθυστέρηση των εργασιών υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, καθώς και έγγραφα και στοιχεία τεκμηρίωσης των λόγων της μεταβολής.
(δ) Σε τροποποίηση που αφορά στην αιτούσα επιχείρηση, λόγω συγχώνευσης ή λόγω απόσχισης κλάδου ή λόγω μεταβίβασης λόγω καθολικής διαδοχής, η οποία επέρχεται κατά τη διαδικασία υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου.
(ε) Σε προσθήκη νέας ενισχυόμενης δαπάνης με αύξηση του συνολικού ύψους των εγκεκριμένων επιλέξιμων δαπανών έως το ποσοστό του δέκα τοις εκατό (10%) του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, εντός των ορίων του εγκεκριμένου προϋπολογισμού σε περιπτώσεις απρόβλεπτων καταστάσεων.
4. Τα αιτήματα τροποποιήσεων γίνονται δεκτά, εφόσον εξακολουθούν να τηρούνται οι κατά νόμο γενικοί όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης χρηματοδότησης και δεν αλλοιώνεται ο χαρακτήρας τους. Νέο αίτημα του ίδιου φορέα για τροποποίηση όρων της απόφασης ένταξης χρηματοδότησης με το ίδιο περιεχόμενο δεν εξετάζεται κατ΄ ουσίαν και αρχειοθετείται. Ως νέο δεν θεωρείται το αίτημα που επανυποβάλλεται εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων, προκειμένου να συμμορφωθεί με παρατηρήσεις της αρμόδιας Επιτροπής Αξιολόγησης.
5. Οι τροποποιήσεις του παρόντος δεν αφορούν σε παραστατικά που έχουν εκδοθεί από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή άλλες νομικές οντότητες με καταστατική έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση σε χώρα της αλλοδαπής της παρ. 5 του άρθρου 28.
6. Ειδικώς ως προς τα καθεστώτα ενίσχυσης CRGR-FTV και CRGR-Animate, η προσθήκη νέων επεισοδίων τηλεοπτικής ή μίνι τηλεοπτικής σειράς με οποιαδήποτε περιεχόμενο απαιτεί εκ νέου αίτηση ένταξης χρηματοδότησης και δεν μπορεί να αποτελέσει αίτηση τροποποίησης υφιστάμενου επενδυτικού σχεδίου. Νέα αίτηση για προσθήκη επεισοδίων τηλεοπτικής ή μίνι τηλεοπτικής σειράς σε υφιστάμενο κύκλο λογίζεται ως αίτηση για δεύτερο κύκλο σύμφωνα με το παρόν.
7. Η μεταβολή του συνολικού αριθμού ημερών εκτέλεσης γυρισμάτων ή συνολικού αριθμού ημερών λοιπών εργασιών παραγωγής που περιλήφθηκαν στο επενδυτικό σχέδιο που εγκρίθηκε, εφόσον αυτή γίνεται εντός των χρονικών ορίων υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και δεν επιφέρει ή παραλλάσσει σημαντικά τον τόπο εκτέλεσης των γυρισμάτων όπως περιγράφεται στο επενδυτικό σχέδιο που αποτέλεσε αντικείμενο έγκρισης, υποβάλλονται ως μέρος της τελικής Έκθεσης του ορκωτού λογιστή σύμφωνα με τα άρθρα 33 και 34 και δεν απαιτούν έκδοση σχετικής απόφασης τροποποίησης από τη Χορηγούσα Αρχή. Οι εν λόγω μεταβολές απαιτείται να έχουν τηρήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες λήψης αδειών και δήλωσης-γνωστοποίησης μεταβολής προγραμμάτων εργασίας σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία.

Άρθρο 33
Επαλήθευση και πιστοποίηση λήξης επενδυτικού σχεδίου στα καθεστώτα ενίσχυσης CRGR-FTV και CRGR-Animate
1. Η επαλήθευση για την πιστοποίηση της λήξης επενδυτικού σχεδίου στα καθεστώτα ενίσχυσης CRGR-FTV και CRGR-Animate γίνεται με αίτηση της αιτούσας επιχείρησης προς τη Χορηγούσα Αρχή στο πληροφοριακό σύστημα που ορίζεται από την τελευταία σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο εντός έξι (6) μηνών από τη λήξη του επενδυτικού σχεδίου, όπως αυτή ορίζεται στην απόφαση ένταξης ή βάσει της περ. (γ) της παρ. 3 του άρθρου 32. Αλλαγή της ημερομηνίας λήξης επενδυτικού σχεδίου, η οποία έχει εγκριθεί με την απόφαση ένταξης χρηματοδότησης επιτρέπεται μόνο για παράταση αυτής σύμφωνα με την περ. (γ) της παρ. 3 του άρθρου 32.
2. Την αίτηση συνοδεύουν: α) τεχνική έκθεση του επενδυτικού σχεδίου (ιδίως αποδεικτικά στοιχεία συμμόρφωσης με τα πολιτιστικά κριτήρια, τελικός κατάλογος των εργαζομένων στην παραγωγή, τελικό πρόγραμμα των ημερών γυρισμάτων και των χώρων γυρισμάτων στην ελληνική επικράτεια), β) σχετικά τιμολόγια με τα αποδεικτικά στοιχεία εξόφλησής τους, γ) υπεύθυνη δήλωση της αιτούσας επιχείρησης και του δικαιούχου ότι τα υποβληθέντα στοιχεία είναι αληθή, δ) τελική έκθεση ορκωτού λογιστή που έχει ορισθεί σύμφωνα με την παρ. 5, ε) οπτικοακουστικό υλικό που πιστοποιεί την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου, όπως εγκρίθηκε στο στάδιο της ένταξης χρηματοδότησης, και στ) υπεύθυνες δηλώσεις που πιστοποιούν ότι δεν έχουν μεταβληθεί οι όροι σώρευσης, όπως εγκρίθηκαν στο στάδιο της ένταξης χρηματοδότησης.
3. Εντός δεκαπέντε (15) ημερών, από την υποβολή της αίτησης οι αρμόδιες υπηρεσίες της Χορηγούσας Αρχής ελέγχουν: (α) την τήρηση της εξάμηνης προθεσμίας της παρ. 1, (β) την τεχνική έκθεση του επενδυτικού σχεδίου ως προς τη συμμόρφωση με τα πολιτιστικά κριτήρια, (γ) την παραλαβή του οπτικοακουστικού υλικού που πιστοποιεί την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου, όπως εγκρίθηκε στο στάδιο της ένταξης χρηματοδότησης, και (δ) την πληρότητα της έκθεσης του ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή της ελεγκτικής εταιρείας ως προς τα βασικά χρηματοοικονομικά και ποσοτικά στοιχεία του επενδυτικού σχεδίου που υλοποιήθηκε στην ελληνική επικράτεια. Τα δικαιολογητικά της παρ. 2 τηρούνται στο αρχείο της Χορηγούσας Αρχής για δέκα (10) χρόνια και για σκοπούς ελέγχου. Αν, εντός του ως άνω διαστήματος των δεκαπέντε (15) ημερών, διαπιστωθεί ότι η τεχνική έκθεση δεν είναι πλήρης, η Χορηγούσα Αρχή ενημερώνει άμεσα, με ηλεκτρονική αλληλογραφία ή με κάθε πρόσφορο μέσο, την αιτούσα επιχείρηση για την ανάγκη συμπλήρωσής της. Η έκθεση επανυποβάλλεται εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την αιτούσα επιχείρηση και η αρμόδια υπηρεσία της Χορηγούσας Αρχής, εντός πέντε (5) ημερών από την παραλαβή της συμπληρωθείσας έκθεσης, προβαίνει στις αναγκαίες διαπιστώσεις. Αν η αρμόδια υπηρεσία της Χορηγούσας Αρχής διαπιστώσει ότι δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, εισηγείται εγγράφως την ανάκληση της απόφασης ένταξης χρηματοδότησης στο αρμόδιο όργανο της Χορηγούσας Αρχής.
4. Η λήξη του επενδυτικού σχεδίου πιστοποιείται με την έκδοση απόφασης πιστοποίησης από το αρμόδιο όργανο της Χορηγούσας Αρχής εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών μετά τη σχετική εισήγηση της υπηρεσίας. Η απόφαση αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, στο πληροφοριακό σύστημα της Χορηγούσας Αρχής και σε κάθε άλλο σύστημα που υποχρεωτικά ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία. Το αρμόδιο όργανο της Χορηγούσας Αρχής δεσμεύεται από την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή της ελεγκτικής εταιρείας που έχει διαβιβασθεί σε αυτόν από την αρμόδια υπηρεσία και δύναται να αποκλίνει από αυτήν μόνο κατόπιν ειδικής αιτιολογίας. Σε περίπτωση αρνητικής έκθεσης ελέγχου του ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή της ελεγκτικής εταιρείας, ενημερώνεται αμελλητί η Χορηγούσα Αρχή και ακολουθείται η διαδικασία για την ανάκληση της απόφασης ένταξης χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου.
5. Ο ορισμός ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή ελεγκτικής εταιρείας των περ. 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 4449/2017 (Α’ 7) γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Χορηγούσας Αρχής εντός πέντε (5) ημερών από την υποβολή σχετικού αιτήματος της αιτούσας επιχείρησης. Το αίτημα υποβάλλεται μετά την ολοκλήρωση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των εργασιών παραγωγής επενδυτικού σχεδίου και σε κάθε περίπτωση πριν από την υποβολή της αίτησης ελέγχου της παρ. 1. Η αμοιβή του ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή της ελεγκτικής εταιρείας βαρύνει σε κάθε περίπτωση, θετικής ή απορριπτικής έκθεσης ελέγχου, αποκλειστικά τον δικαιούχο.
6. Ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής ή η ελεγκτική εταιρεία ελέγχει τα δικαιολογητικά και τα στοιχεία που συνοδεύουν την αίτηση ελέγχου, λαμβάνοντας υπόψη ότι: (α) όλα τα παραστατικά επιλέξιμων δαπανών για το επενδυτικό σχέδιο πρέπει να έχουν εκδοθεί και εξοφληθεί μέχρι την υποβολή της αίτησης ελέγχου και να αφορούν σε προκληθείσες δαπάνες μέχρι τη λήξη του επενδυτικού σχεδίου, και (β) το επενδυτικό σχέδιο πρέπει, επί ποινή ανάκλησης της απόφασης ένταξης χρηματοδότησης ή μη πιστοποίησης της λήξης του επενδυτικού σχεδίου, να έχει υλοποιήσει το πενήντα τοις εκατό (50%) των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου που έχει ενταχθεί στο καθεστώς ενίσχυσης του παρόντος, υπό τον όρο ότι το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών, που υλοποιήθηκαν στην ελληνική επικράτεια και αναλογούν στο ανωτέρω ποσοστό υλοποίησης, υπερβαίνει τα κατώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών, όπως αυτά ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 87.
7. Ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής ή η ελεγκτική εταιρεία απαγορεύεται να διενεργούν έλεγχο σε επενδυτικά σχέδια, στα οποία συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο από τον χρόνο υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου, η δε αιτούσα επιχείρηση υποχρεούται να δηλώσει τυχόν συμμετοχή ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή ελεγκτικής εταιρείας με υπεύθυνη δήλωση που συνοδεύει το αίτημά της, κατά την παρ. 4. Η παράβαση της ως άνω υποχρέωσης αποτελεί λόγο ανάκλησης της απόφασης ένταξης χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου και ανάκτησης τυχόν καταβληθείσας ενίσχυσης.

Άρθρο 34
Επαλήθευση και πιστοποίηση λήξης φάσεων επενδυτικού σχεδίου στο καθεστώς ενίσχυσης CRGR-VGD
1. Η επαλήθευση για την πιστοποίηση της λήξης των φάσεων (α) και (β) των επενδυτικών σχεδίων που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς ενίσχυσης CRGR-VGD, όπως αυτές ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 25 γίνεται με σχετική αίτηση της αιτούσας επιχείρησης προς τη Χορηγούσα Αρχή στο πληροφοριακό σύστημα που ορίζεται από την τελευταία σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο: (α) εντός τριών (3) μηνών από τη λήξη της φάσης (α) του επενδυτικού σχεδίου και (β) εντός έξι (6) μηνών από τη λήξη του επενδυτικού σχεδίου, όπως αυτές ορίζονται στην απόφαση ένταξης χρηματοδότησης. Αλλαγή της ημερομηνίας λήξης επενδυτικού σχεδίου που έχει εγκριθεί στην απόφαση ένταξης χρηματοδότησης επιτρέπεται μόνο για παράταση αυτής σύμφωνα με την περ. (γ) της παρ. 3 του άρθρου 32.
2. Η επαλήθευση και η πιστοποίηση δαπανών της φάσης (α) του επενδυτικού σχεδίου διενεργούνται από τον αρμόδιο χειριστή παρακολούθησης και ελέγχου του επενδυτικού σχεδίου που έχει οριστεί και ο οποίος ελέγχει τα παραδοτέα της φάσης (α), καθώς και τη συνδρομή των προϋποθέσεων της παρ. 8 του άρθρου 54 του ΓΑΚ και εισηγείται σχετικώς στον Διευθύνοντα Σύμβουλο την έγκριση ή μη της συνέχισης του επενδυτικού σχεδίου στη φάση (β). Σε περίπτωση έκδοσης αρνητικής απόφασης από το αρμόδιο όργανο της Χορηγούσας Αρχής , η προκαταβολή της επιχορήγησης της φάσης (α) ανακτάται από το εποπτεύον Υπουργείο, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων.
3. Την αίτηση για την πιστοποίηση της λήξης επενδυτικού σχεδίου (φάση β) συνοδεύουν: α) τεχνική έκθεση του επενδυτικού σχεδίου (όπως αποδεικτικά στοιχεία συμμόρφωσης με τα πολιτιστικά κριτήρια, τελικός κατάλογος των εργαζομένων στην παραγωγή, τελικό πρόγραμμα των εργασιών στην ελληνική επικράτεια), β) σχετικά τιμολόγια με τα αποδεικτικά στοιχεία εξόφλησής τους, γ) υπεύθυνη δήλωση της αιτούσας επιχείρησης και του δικαιούχου ότι τα υποβληθέντα στοιχεία είναι αληθή, δ) τελική έκθεση ορκωτού λογιστή που έχει ορισθεί σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 33, ε) τα συμφωνημένα παραδοτέα που πιστοποιούν την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου, όπως εγκρίθηκε στο στάδιο της ένταξης χρηματοδότησης, και στ) υπεύθυνες δηλώσεις που πιστοποιούν ότι δεν έχουν μεταβληθεί οι όροι σώρευσης, όπως εγκρίθηκαν στο στάδιο της ένταξης χρηματοδότησης.
4. Οι παρ. 4 έως 7 του άρθρου 33 ισχύουν και για την επαλήθευση και την πιστοποίηση των επενδυτικών σχεδίων του καθεστώτος ενίσχυσης CRGR-VGD.

Άρθρο 35
Καταβολή ενίσχυσης
1. Για τα καθεστώτα ενίσχυσης CRGR-FTV και CRGR-Animate, το συνολικό ποσό της επιχορήγησης καταβάλλεται εφάπαξ στον δικαιούχο και δεν υπερβαίνει τα δέκα εκατομμύρια (10.000.000) ευρώ ανά οπτικοακουστικό έργο. Υπέρβαση του ως άνω ορίου έως το ποσό των δώδεκα εκατομμυρίων (12.000.000 ευρώ) δύναται να εγκριθεί για στρατηγικά επενδυτικά σχέδια εθνικής αναπτυξιακής σημασίας που σχετίζονται με την προβολή της Ελλάδας ως τόπου κατάλληλου για την πραγματοποίηση οπτικοακουστικών παραγωγών, με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από εισήγηση Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης της Χορηγούσας Αρχής, η οποία συγκροτείται κάθε φορά με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού για την εξέταση του εν λόγω αιτήματος κατόπιν εισήγησης του Δ.Σ. της Εταιρείας.
2. Για το καθεστώς ενίσχυσης CRGR-VGD, το συνολικό ποσό της επιχορήγησης καταβάλλεται εφάπαξ στον δικαιούχο και δεν υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ ανά οπτικοακουστικό έργο.
3. Η καταβολή της επιχορήγησης γίνεται εντός τριών (3) μηνών από την έκδοση της απόφασης πιστοποίησης της λήξης του επενδυτικού σχεδίου, απευθείας, μέσω ηλεκτρονικής πληρωμής, σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου του επενδυτικού σχεδίου που έχει ορισθεί με την απόφαση ένταξης χρηματοδότησης, σε τραπεζικό λογαριασμό πιστωτικού ιδρύματος της ημεδαπής ή της χώρας της καταστατικής έδρας ή της μόνιμης εγκατάστασης του δικαιούχου και δεν επιτρέπεται η εκχώρησή της σε τρίτους.
4. Κατ’ εξαίρεση, είναι δυνατή η εκχώρηση της απαίτησης του ποσού της επιχορήγησης σε τραπεζικά ιδρύματα της ημεδαπής για την παροχή βραχυπρόθεσμου δανείου ισόποσου της εκχωρούμενης επιχορήγησης, που χρησιμοποιείται για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου. Στις περιπτώσεις αυτές, η καταβολή της επιχορήγησης γίνεται απευθείας στην τράπεζα, με την οποία έχει υπογραφεί η σύμβαση εκχώρησης της απαίτησης.
5. Η ενίσχυση που καταβάλλεται για την κάλυψη των συγκεκριμένων δαπανών δεν προσαυξάνει τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά αποτελεί μειωτικό στοιχείο του κόστος της δαπάνης που επιχορηγήθηκε.

Άρθρο 36
Δειγματοληπτικός έλεγχος-Επιτόπιοι έλεγχοι και επαληθεύσεις
1. Οι αποφάσεις πιστοποίησης της λήξης επενδυτικού σχεδίου υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%), τουλάχιστον, ετησίως, επί του συνόλου των επενδυτικών σχεδίων για κάθε καθεστώς ενίσχυσης.
2. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος διενεργείται από τακτικές τριμελείς Επιτροπές Δειγματοληπτικού Ελέγχου, ανά καθεστώς ενίσχυσης, ή από έκτακτες τριμελείς Επιτροπές Δειγματοληπτικού Ελέγχου σε περιπτώσεις επενδυτικών έργων με ιδιαίτερη σημασία ή πολυπλοκότητα, οι οποίες συστήνονται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Χορηγούσας Αρχής. Για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση του έργου των Επιτροπών Δειγματοληπτικού Ελέγχου μπορεί να ορίζονται από το αρμόδιο όργανο της Χορηγούσας Αρχής εξωτερικοί συνεργάτες ως εισηγητές, οι οποίοι υποβάλλουν εισηγήσεις.
3. Στην περίπτωση που κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο διαπιστωθεί καταβολής ενίσχυσης σε περίπτωση μη νόμιμης πιστοποίησης λήξης επενδυτικού σχεδίου, το σύνολο ή μέρος αυτής ανακτάται, προσαυξημένο νομιμοτόκως από την εκάστοτε καταβολή, και εν συνεχεία βεβαιώνεται και εισπράττεται κατά τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α΄190). Τα σχετικά παραστατικά καταβολής των ενισχύσεων από τη Χορηγούσα Αρχή αποτελούν νόμιμο τίτλο για τη βεβαίωση του χρέους, η οποία συντελείται μετά την αποστολή του χρηματικού καταλόγου στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και το άρθρο 55 του π.δ. 16/1989 (Α’ 6).
4. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη συμμόρφωση με τις προϋποθέσεις του ΓΑΚ, το καταβληθέν ποσό της ενίσχυσης ανακτάται από τη στιγμή που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου έντοκα τουλάχιστον με βάση το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανάκτηση πραγματοποιείται από τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του εποπτεύοντος Υπουργείου.
5. Η Χορηγούσα Αρχή δύναται να διενεργεί επιτόπιους ελέγχους και επαληθεύσεις σε οποιοδήποτε στάδιο έως την πληρωμή του δικαιούχου κατόπιν απόφασης του αρμοδίου οργάνου της Χορηγούσας Αρχής. Οι εν λόγω έλεγχοι πραγματοποιούνται στην έδρα του φορέα του επενδυτικού σχεδίου ή στον τόπο υλοποίησης της επένδυσης από στελέχη της Χορηγούσας Αρχής που ορίζονται με την ως άνω απόφαση, στην οποία προσδιορίζονται, κατ’ ελάχιστον, το αντικείμενο του ελέγχου, ο τόπος και ο χρόνος διενέργειας του ελέγχου, καθώς και τα στοιχεία των φυσικών προσώπων που θα πραγματοποιήσουν τον έλεγχο. Η Χορηγούσα Αρχή μεριμνά για την έγκαιρη ειδοποίηση του φορέα του επενδυτικού σχεδίου. Κάθε άλλη λεπτομέρεια καθορίζεται με την απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 87.

Άρθρο 37
Ανάκληση απόφασης ένταξης χρηματοδότησης
1. Η απόφαση ένταξης χρηματοδότησης ανακαλείται, αν το επενδυτικό σχέδιο δεν υλοποιείται σύμφωνα με τους κανόνες, όρους και υποχρεώσεις που ορίζονται στην ένταξη χρηματοδότησης ή, σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη συμμόρφωση με τις προϋποθέσεις του ΓΑΚ στο καθεστώς, καθώς και στις περιπτώσεις που αυτό ορίζεται στα άρθρα 33, 34 και 36.
2. Η αιτούσα επιχείρηση δύναται να αιτηθεί την απένταξη χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου σε οποιοδήποτε στάδιο υλοποίησής του. Στην περίπτωση αυτή το αρμόδιο όργανο της Χορηγούσας Αρχής ανακαλεί την απόφαση ένταξη χρηματοδότησης.
3. Η Χορηγούσα Αρχή, μέσω πράξης του αρμοδίου οργάνου της, δύναται να ανακαλέσει ενταγμένο επενδυτικό σχέδιο, το οποίο δεν έχει κάνει έναρξη των κυρίων εργασιών παραγωγής, όπως η έναρξη προκύπτει από επίσημο ημερήσιο πρόγραμμα γυρισμάτων – (όρντινο) ή ως προς τα κινούμενα σχέδια την ολοκλήρωση του storyboard ή την έναρξη εργασιών πρώτης οπτικοποίησης σεναρίου με στοιχεία κίνησης (Animatic) ή πρώτης εργασίας μεταπαραγωγής, εντός έξι (6) μηνών από την έκδοση της απόφασης ένταξης χρηματοδότησης και του οποίου η αιτούσα επιχείρηση δεν έχει ζητήσει παράταση για την έναρξη των εργασιών για τεκμηριωμένο λόγο.
4. Η Χορηγούσα Αρχή ανακαλεί την απόφαση υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης CRGR-VGD, εφόσον εισηγηθεί σχετικώς ο αρμόδιος χειριστής παρακολούθησης και ελέγχου του επενδυτικού σχεδίου κατά τη φάση (α) κάθε επενδυτικού σχεδίου και εκδοθεί σχετική απόφαση από το αρμόδιο όργανο.
5. Σε περίπτωση ανάκλησης απόφασης ένταξης χρηματοδότησης, το παράβολο καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.

Άρθρο 38
Ενστάσεις-αντιρρήσεις
1. Ενστάσεις-αντιρρήσεις μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά άπαξ μέσω του πληροφοριακού συστήματος που ορίζει η Χορηγούσα Αρχή εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά (7) εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση της σχετικής πράξης απόρριψης: (α) αίτησης ένταξης χρηματοδότησης κατόπιν της διαδικασίας αξιολόγησης και (β) απόφασης έγκρισης αποτελεσμάτων αξιολόγησης, το περιεχόμενο της οποίας διαφοροποιείται από το περιεχόμενο της αίτησης. Οι ενστάσεις αυτές έχουν τον χαρακτήρα ενδικοφανούς προσφυγής κατά την έννοια του άρθρου 25 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α’ 45).
2. Οι ενστάσεις-αντιρρήσεις ασκούνται άπαξ επί του αποτελέσματος της αξιολόγησης της αίτησης ένταξης χρηματοδότησης. Η εκδοθείσα απόφαση επί της ενστάσεως καθιστά οριστική την απόφαση έγκρισης αποτελεσμάτων αξιολόγησης ή την τυχόν απόρριψη αυτής, αποκλειομένου ετέρου σταδίου διοικητικής προσφυγής.
3. Αφ’ ης στιγμής υποβληθεί η ένσταση-αντίρρηση, αυτή διαβιβάζεται αμελλητί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Χορηγούσας Αρχής στον Πρόεδρο της Επιτροπής.
4. Η ένσταση εξετάζεται από την αρμόδια Επιτροπή Ενστάσεων-Αντιρρήσεων του άρθρου 39, η οποία υποβάλλει σχετική πρόταση προς το αρμόδιο όργανο της Χορηγούσας Αρχής εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της ένστασης. Το αρμόδιο όργανο της Χορηγούσας Αρχής δεσμεύεται από την ως άνω πρόταση ως προς το περιεχόμενο της απόφασης που θα εκδοθεί.
5. Οι ενστάσεις-αντιρρήσεις εξετάζονται μέσω του πληροφοριακού συστήματος, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον νομικό πλαίσιο, τόσο ως προς τη νομιμότητα της πράξης κατά της οποίας στρέφονται, όσο και ως προς την ουσία της υπόθεσης.
6. Η απόφαση με την οποία απορρίπτεται η ένσταση αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, στην ιστοσελίδα της Χορηγούσας Αρχής και σε όποια άλλη ιστοσελίδα ή πλατφόρμα ορίζει η Χορηγούσα Αρχή και κοινοποιείται αμελλητί στην αιτούσα επιχείρηση με αποστολή στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου.
7. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των ενστάσεων-αντιρρήσεων, τροποποιείται, εφόσον απαιτείται, η απόφαση έγκρισης της ένταξης χρηματοδότησης.

Άρθρο 39
Επιτροπές-Χειριστές Παρακολούθησης και Ελέγχου
1. Την εφαρμογή του CRGR υποστηρίζουν οι ακόλουθες Επιτροπές: (α) Επιτροπές Αξιολόγησης για την ένταξη χρηματοδότησης ή μη των επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα ενίσχυσης του Προγράμματος, (β) οι Ειδικές Επιτροπές Αξιολόγησης για σημαντικά επενδυτικά σχέδια της παρ. 1 του άρθρου 35, (γ) η Επιτροπή Ενστάσεων-Αντιρρήσεων, η οποία εξετάζει τις ενστάσεις-αντιρρήσεις που υποβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο 38 σε όλα τα καθεστώτα ενίσχυσης, και (δ) οι τακτικές και έκτακτες Επιτροπές Δειγματοληπτικού Ελέγχου. Τα μέλη εκάστης κατηγορίας Επιτροπών δεν δύνανται να συμμετέχουν στη σύνθεση επιτροπών άλλης κατηγορίας.
2. Όλες οι Επιτροπές είναι τριμελείς και συγκροτούνται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Χορηγούσας Αρχής, η οποία αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Στις Επιτροπές μπορούν να συμμετέχουν: (α) υπάλληλοι της Εταιρείας με κάθε σχέση εργασίας, (β) υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, (γ) υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, (δ) υπάλληλοι του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, (ε) υπάλληλοι δημοσίων ελεγκτικών υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για ενωσιακά ή εθνικά προγράμματα ενισχύσεων και (στ) ιδιώτες εμπειρογνώμονες οικονομολόγοι ή λογιστές ή εσωτερικοί ελεγκτές ή δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω, ανάλογα με τη φύση της Επιτροπής.
3. Ειδικώς ως προς την Επιτροπή Αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων που υποβάλλουν αίτηση στα καθεστώτα ενίσχυσης CRGR-Animate και CRGR-VGD, τουλάχιστον ένα μέλος της περ. (στ) της παρ. 2 είναι εμπειρογνώμονας σε οπτικοακουστικά έργα κινουμένων σχεδίων ή ψηφιακού παιχνιδιού.
4. Η θητεία των επιτροπών ορίζεται ετήσια.
5. Στα μέλη των επιτροπών καταβάλλεται αποζημίωση, εντός των ορίων του εκάστοτε εγκεκριμένου προϋπολογισμού του φορέα, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των αποζημιώσεων που ορίζεται στην παρ. 5 του άρθρου 21 του ν. 4354/2015 (Α’ 176). Οι αποζημιώσεις καταβάλλονται μόνο εφόσον οι επιτροπές ολοκληρώνουν το έργο τους εντός των προθεσμιών που τίθενται από τον παρόντα για την αξιολόγηση και τον έλεγχο των επενδυτικών σχεδίων.
6. Η παρακολούθηση και ο έλεγχος της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων σε όλα τα καθεστώτα ενίσχυσης του Προγράμματος, από τη στιγμή έκδοσης της απόφασης ένταξης μέχρι και την τελική καταβολή της ενίσχυσης διενεργούνται από υπαλλήλους της αρμόδιας Διεύθυνσης της Χορηγούσας Αρχής, οι οποίοι ορίζονται ως Χειριστές Παρακολούθησης και Ελέγχου των Επενδυτικών Σχεδίων. Οι εν λόγω χειριστές είναι αρμόδιοι για τη διασφάλιση της τήρησης των όρων ένταξης καθ’ όλη την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, την τήρηση των υποχρεώσεων του φορέα υλοποίησης όπως περιγράφονται στο άρθρο 41, καθώς και τη συνεργασία με τους φορείς υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων για την ορθή διεκπεραίωση κάθε διαδικασίας που αφορά στην επιτυχή και νόμιμη ολοκλήρωση εκάστου επενδυτικού σχεδίου. Στους χειριστές παρακολούθησης των επενδυτικών σχεδίων δύναται να καταβάλλεται, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Χορηγούσας Αρχής, μηνιαία αποζημίωση παρακολούθησης και ελέγχου η οποία απαγορεύεται να υπερβαίνει το όριο της κατά μήνα αποζημίωσης για τα μέλη συλλογικών οργάνων της παρ. 2 του άρθρου 21 του ν. 4354/2015.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΦΟΡΕΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Άρθρο 40
Όροι δημοσιότητας Προγράμματος CRGR
1. Για τα καθεστώτα ενίσχυσης του Προγράμματος CRGR ισχύουν τα άρθρα 9 και 11 του ΓΑΚ.
2. Κάθε πληροφορία που αφορά στην εφαρμογή του CRGR αναρτάται στην ιστοσελίδα της Χορηγούσας Αρχής. Οι ανακοινώσεις, προσκλήσεις και οι εν γένει ενημερωτικές αναρτήσεις των υπηρεσιών της Χορηγούσας Αρχής δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της.
3. Η Χορηγούσα Αρχή αναρτά στην ιστοσελίδα της ποσοτικά και στατιστικά στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του CRGR ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σε κάθε περίπτωση ανά έτος.

Άρθρο 41
Υποχρεώσεις φορέα υλοποίησης επένδυσης
1. Κάθε επενδυτικό σχέδιο που λαμβάνει ενίσχυση από το CRGR συμπεριλαμβάνει στους τίτλους τέλους ότι έχει υλοποιηθεί με τη συμβολή (α) του επενδυτικού κινήτρου από τη Χορηγούσα Αρχή στην Ελλάδα και (β) από το εκάστοτε χρηματοδοτικό εργαλείο που χρηματοδοτεί το επενδυτικό κίνητρο.
2. Μετά τη λήξη του επενδυτικού σχεδίου, παραδίδεται υποχρεωτικά στη Χορηγούσα Αρχή από την αιτούσα επιχείρηση με δική της δαπάνη, ακριβές αντίγραφο (ψηφιακό ή σε οποιαδήποτε μορφή που επιτρέπει την πρόσβαση σε αυτό κατά τη διαδικασία ελέγχου) του οπτικοακουστικού έργου. Η εν λόγω παράδοση γίνεται το αργότερο έξι (6) μήνες μετά την πρώτη δημόσια εμπορική προβολή του.
3. Ο φορέας του επενδυτικού σχεδίου διευκολύνει τα πρόσωπα που διενεργούν τον επιτόπιο έλεγχο/επαλήθευση της παρ. 5 του άρθρου 36, τηρεί τις οδηγίες που αυτά υποδεικνύουν και ανταποκρίνεται σε απαιτήσεις θεραπείας των εκκρεμοτήτων που διαπιστώθηκαν κατά την επιτόπια επαλήθευση/έλεγχο, εντός της προθεσμίας που τίθεται.
4. Οι δικαιούχοι και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς διατηρούν φακέλους των επενδυτικών σχεδίων, προκειμένου να ανταποκρίνονται σε ελέγχους που διενεργούνται από τις αρμόδιες εθνικές αρχές ή υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ανωτέρω φάκελοι φυλάσσονται για δέκα (10) έτη από την ημερομηνία, κατά την οποία χορηγήθηκε η τελευταία ενίσχυση.
5. Για κάθε επενδυτικό σχέδιο πρέπει, επί ποινή ανάκλησης της απόφασης ένταξης χρηματοδότησης, να εφαρμόζονται οι απαραίτητες μορφές ασφαλιστικής κάλυψης, κατ’ ελάχιστο για το ανθρώπινο δυναμικό.
6. Φορέας υλοποίησης επενδυτικού σχεδίου που λαμβάνει ενίσχυση στο πλαίσιο καθεστώτος ενίσχυσης CRGR-FTV για την παραγωγή οπτικοακουστικού έργου, το οποίο περιέχει, σε ποσοστό άνω του είκοσι τοις εκατό (20%) της συνολικής διάρκειάς του, γυρίσματα σε φυσικούς εξωτερικούς ή εν γένει χώρους και τοποθεσίες της ελληνικής επικράτειας, που αποτελούν σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, αναλαμβάνει την υποχρέωση, εντός τριών (3) μηνών από τη λήψη της ενίσχυσης κατά το άρθρο 35, να παραδώσει στη Χορηγούσα Αρχή και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) σύντομο οπτικοακουστικό υλικό προώθησης των αντίστοιχων προορισμών, μέγιστης διάρκειας τριών (3) λεπτών. Φορέας οπτικοακουστικών έργων, τα οποία δεν περιέχουν σκηνές εξωτερικών γυρισμάτων σε ανάλογους φυσικούς χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος ή στα οποία η συνολική έκταση αντίστοιχων εξωτερικών γυρισμάτων υπολείπεται του ανωτέρω ποσοστού σε σχέση με τη συνολική τους διάρκεια, απαλλάσσεται της σχετικής υποχρέωσης. Ως προς τις τηλεοπτικές ή μίνι τηλεοπτικές σειρές, το ως άνω ποσοστό υπολογίζεται επί της συνολικής διάρκειας ενός κύκλου επεισοδίων και όχι επί μεμονωμένου επεισοδίου του κύκλου αυτού. Οι προδιαγραφές παραγωγής του ως άνω υλικού δεν μπορεί να είναι διαφορετικής τεχνικής και καλλιτεχνικής φύσης από τις προδιαγραφές του οπτικοακουστικού έργου που αποτέλεσε αντικείμενο της ενίσχυσης CRGR-FTV. Με την παράδοση του ως άνω υλικού στην Χορηγούσα Αρχή και τον Ε.Ο.Τ. συνυπογράφεται πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής δια του οποίου (α) πιστοποιείται η προσήκουσα παραλαβή του υλικού και (β) ο φορέας ενίσχυσης παραιτείται από τα συγγενικά δικαιώματά του ως παραγωγός, για το σύνολο των χρήσεων του προωθητικού υλικού από τον Ε.Ο.Τ., στο πλαίσιο της διαφημιστικής τουριστικής προβολής της χώρας. Ο Ε.Ο.Τ. δεν δύναται να κάνει χρήση του υλικού αυτού, πέραν των σκοπών διαφημιστικής προβολής των αντίστοιχων προορισμών ή της Ελλάδας γενικότερα και δεν επιτρέπεται η διάθεση του ως άνω υλικού από τον Ε.Ο.Τ. σε οποιονδήποτε τρίτο, έναντι ή άνευ οικονομικού ανταλλάγματος, προς οιαδήποτε άλλη χρήση και εκμετάλλευση, χωρίς τη γραπτή συναίνεση του φορέα του επενδυτικού σχεδίου.