- Υπουργείο Πολιτισμού - http://www.opengov.gr/cultureathl -

ΜΕΡΟΣ A’ ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ (άρθρα 1-2)

 

Άρθρο 1
Σκοπός
1. Σκοπός του Μέρους Β’ είναι η δημιουργία και στήριξη μιας συνεκτικής εθνικής πολιτικής για τους τομείς της οπτικοακουστικής και κινηματογραφικής πολιτικής και του δημιουργικού και πολιτιστικού τομέα ευρύτερα με στόχο αφενός να προστατευτεί, εκσυγχρονιστεί και αναδειχθεί ενιαία η σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα της χώρας, ιδίως με τη χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων μέσων, αφετέρου να στηριχθούν ο πολιτιστικός, οπτικοακουστικός και δημιουργικός τομέας και οι επιμέρους κλάδοι του, προκειμένου να προσαρμόζονται συνεχώς στις εξελίξεις και να συμβάλουν ευρύτερα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.
2. Σκοπός του Μέρους Γ’ είναι η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου υποστήριξης των οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, προκειμένου αφενός να γίνει πιο φιλικό και προσβάσιμο στους επενδυτές και να διορθωθούν ερμηνευτικές δυσχέρειες που έχουν προκύψει λόγω της αλλαγής των χρηματοδοτικών πηγών του καθεστώτος και των διαφορετικών κανόνων που ισχύουν σε αυτά και αφετέρου να προσελκύσει ποιοτικές εγχώριες και σημαντικές ξένες επενδύσεις.
3. Σκοπός του Μέρους Δ’ είναι η ενίσχυση του δημιουργικού τομέα της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα με στόχο τη διάσωση της εθνικής, οπτικοακουστικής κληρονομιάς, προκειμένου ο πλούτος της να δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης, καθώς και πολιτιστικής και εκπαιδευτικής δημιουργίας.
4. Σκοπός του Μέρους Ε’ είναι η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του Ελληνικoύ Ιδρύματος Πολιτισμού, ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τους αναμορφωμένους σκοπούς του με επίκεντρο το βιβλίο και τα ελληνικά γράμματα και η μέσω του φορέα ανάπτυξη και προβολή του βιβλίου και των ελληνικών γραμμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
5. Σκοπός του Μέρους ΣΤ’ είναι η διασφάλιση της πολιτιστικής φύσης και αποστολής του «Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου», οι οποίες επικεντρώνονται στη διεξαγωγή του ετήσιου καλλιτεχνικού προγράμματος, στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ερευνητικών προγραμμάτων, εκδοτικού έργου και γενικότερα στην παραγωγή πολιτισμού, που από τη φύση τους δεν συνιστούν κερδοσκοπικές δραστηριότητες και δεν προσιδιάζουν ούτε μπορούν να υπαχθούν σε εμπορικό και κερδοσκοπικό πλαίσιο, όμοιο με αυτό μίας κερδοσκοπικής εμπορικής εταιρείας (ΑΕ).
6. Σκοπός του Μέρους Ζ’ είναι: α) η άμεση έναρξη λειτουργίας του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΚΡΟΠΟΛ» και τον διακριτικό τίτλο «ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ», β) οι οργανωτικές μεταρρυθμίσεις και η επίλυση στρεβλώσεων στη λειτουργία εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού όπως του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και των κρατικών ορχηστρών και γ) η ενίσχυση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων και ο αποτελεσματικότερος έλεγχος των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης.

Άρθρο 2
Αντικείμενο
1. Αντικείμενο του Μέρους Β’ είναι η ίδρυση νέου, ενιαίου φορέα με την επωνυμία «Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας-Ε.Κ.Κ.Ο.ΜΕ.Δ. ΑΕ-Creative Greece» και η θέσπιση των κανόνων για την οργάνωση και λειτουργία του, καθώς και των ρυθμίσεων για τη διοικητική και οργανωτική συγχώνευση δύο (2) υφιστάμενων νομικών προσώπων στον νέο ενιαίο φορέα, ήτοι: α) του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας A.E.», που συστάθηκε και λειτουργεί σύμφωνα με τα άρθρα 44 έως 51 του ν. 4339/2015 (Α’ 133) και β) του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου», που συστάθηκε και λειτουργεί σύμφωνα με τα άρθρα 9 έως 20 του ν. 3905/2010 ( Α’ 219). Τα άρθρα 3 έως 21 του παρόντος αποτελούν το Καταστατικό της Εταιρείας.
2. Αντικείμενο του Μέρους Γ’ είναι η θεσμοθέτηση ενός νέου Προγράμματος Στήριξης με την ονομασία Cash Rebate Greece-CRGR, το οποίο συμπεριλαμβάνει τρία διακριτά καθεστώτα ενίσχυσης των οπτικοακουστικών έργων, με σκοπό τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητά του, καθώς και τον εξορθολογισμό των κανόνων και διαδικασιών τους μέσα από κανόνες χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης.
3. Αντικείμενο του Μέρους Δ’ είναι η δημιουργία νέων δομών για τη στήριξη του δημιουργικού τομέα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και η θεσμοθέτηση δράσεων για τη στήριξη της εξωστρέφειας του οπτικοακουστικού τομέα και την προώθησή του σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα, θεσμοθετούνται οι εξής δομές και προγράμματα: α) το Εθνικό Ψηφιακό Αποθετήριο Οπτικοακουστικών Έργων για τη διάσωση της εθνικής οπτικοακουστικής κληρονομιάς, β) ο Δημιουργικός Κόμβος-Creative Hub, μια δομή δικτύωσης των νέων δημιουργών και των νεοφυών επιχειρήσεων στον πολιτιστικό τομέα με τις ανάγκες της αγοράς, προκειμένου να δημιουργήσει καλύτερες προοπτικές προσέλκυσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων και να οργανώσει προγράμματα οπτικοακουστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, γ) το Παρατηρητήριο για τον Πολιτιστικό και Δημιουργικό Τομέα, προκειμένου να υπάρχουν στατιστικά δεδομένα για τον σχεδιασμό κατάλληλων πολιτικών, δ) το Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Εξωστρέφειας του Οπτικοακουστικού Τομέα, με βασικό στόχο την οργάνωση ενός ορθολογικού πλαισίου χρηματοδότησης και στήριξης της συμμετοχής της Ελλάδας στα διεθνή και ευρωπαϊκά φεστιβάλ και εκδηλώσεις, καθώς και τη στήριξη των εγχώριων φεστιβάλ του χώρου και ε) το θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση και τη λειτουργία των Γραφείων Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών στην Ελλάδα, στις Περιφέρειες και σε μεγάλους Δήμους.
4. Αντικείμενο του Μέρους Ε΄ είναι η διεύρυνση, ο εκσυγχρονισμός του σκοπού και η αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου το οποίο διέπει το υφιστάμενο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού», μέσω της σύστασης ενός νέου νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού».
5. Αντικείμενο του Μέρους ΣΤ΄ είναι η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου». Ειδικότερα, ρυθμίζονται με πληρέστερο και αποτελεσματικότερο τρόπο ζητήματα που αφορούν στη διοίκηση, οργάνωση και τη στελέχωση του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου», ιδίως μέσω της ορθολογικότερης κατανομής αρμοδιοτήτων μεταξύ των οργάνων διοίκησής του, καθώς και της διάρθρωσης των υπηρεσιών του, κατά τρόπον ώστε η επιδίωξη των στόχων του να διασφαλίζεται στον μέγιστο βαθμό.
6. Αντικείμενο του Μέρους Ζ΄ είναι: α) η πρόβλεψη θέσης Προέδρου και Αντιπροέδρου στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΚΡΟΠΟΛ», η πρόβλεψη των αρμοδιοτήτων τους και ο επανακαθορισμός των αρμοδιοτήτων του διευθυντή του ως άνω νομικού προσώπου, β) η αύξηση του ορίου ηλικίας εισαγωγής στις δραματικές σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, η παραχώρηση της χρήσης χώρων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για προσωρινή εξυπηρέτηση δραστηριοτήτων άλλων μουσικών φορέων, καθώς και λειτουργικές ρυθμίσεις για τις κρατικές ορχήστρες και γ) η πρόβλεψη του δικαιώματος της εύλογης αμοιβής των καλλιτεχνών ερμηνευτών όταν ο φορέας ήχου είναι ενσωματωμένος και σε οπτικοακουστικό έργο και η καθιέρωση λογιστικών προτύπων στις οικονομικές καταστάσεις των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης.