- Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης - http://www.opengov.gr/digitalandbrief -

Άρθρο 04 – Έγκριση εγκατάστασης δομικών κατασκευών κεραίας

1. Για την εγκατάσταση των δομικών κατασκευών κεραίας, απαιτείται η έκδοση έγκρισης εγκατάστασης δομικών κατασκευών κεραίας.
2. Η αίτηση για την έκδοση έγκρισης εγκατάστασης δομικών κατασκευών κεραίας, υποβάλλεται μέσω του Hλεκτρονικού Συστήματος Οικοδομικών Αδειών (Η.Σ.Ο.Α), κατά τα οριζόμενα στο ν. 4495/2017. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης αποτελεί η προηγούμενη έκδοση άδειας κατασκευής κεραίας από την ΕΕΤΤ, καθώς και η προηγούμενη έκδοση των εγκρίσεων και γνωμοδοτήσεων άλλων υπηρεσιών που τυχόν απαιτούνται για την εγκατάσταση και λειτουργία της κατασκευής κεραίας. Η αίτηση υποβάλλεται με ευθύνη εξουσιοδοτημένου (από τον κάτοχο ή κύριο της κατασκευής κεραίας) μηχανικού και η έγκριση εκδίδεται αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών, μελετών και λοιπών στοιχείων.
3. Ο μηχανικός που υποβάλλει την αίτηση για την έκδοση έγκρισης εγκατάστασης δομικών κατασκευών κεραίας, με την κατάθεση της αίτησης βεβαιώνει:
α) ότι η αίτηση για την έκδοση έγκρισης εγκατάστασης δομικών κατασκευών κεραίας είναι πλήρης, τα δηλούμενα στοιχεία είναι ακριβή και αληθή και τα συνοδευτικά δικαιολογητικά γνήσια και σε ισχύ,
β) ότι τα στοιχεία της αίτησης ταυτίζονται με τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο της χορήγησης άδειας κατασκευής κεραίας από την ΕΕΤΤ και της έκδοσης των εγκρίσεων άλλων υπηρεσιών που τυχόν απαιτούνται για την εγκατάσταση και λειτουργία της κατασκευής κεραίας.
4. Κατά την ηλεκτρονική διαδικασία έκδοσης έγκρισης εγκατάστασης δομικών κατασκευών κεραίας, ο μηχανικός εισάγει στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Οικοδομικών Αδειών (Η.Σ.Ο.Α) του ν. 4495/2017 τα εξής δικαιολογητικά:
α) Αίτηση με τα στοιχεία του κατόχου του έργου ή του έχοντος νόμιμο δικαίωμα,
β) Τα στοιχεία του ακινήτου και τα δεδομένα γεωχωρικού εντοπισμού του,
γ) Υπεύθυνη δήλωση του κατόχου του έργου ή του έχοντος το νόμιμο δικαίωμα για την ανάθεση σε μηχανικό της διαδικασίας έκδοσης της έγκρισης εγκατάστασης δομικών κατασκευών κεραίας και της επίβλεψης αυτών και υποβολής της σχετικής αίτησης, καθώς και για την ανάθεση σε τυχόν άλλους μηχανικούς της εκπόνησης των λοιπών απαιτούμενων μελετών και επιβλέψεων,
δ) Στοιχεία που αποδεικνύουν το δικαίωμα χρήσης του χώρου, όπως ενδεικτικά τίτλους ιδιοκτησίας, ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης, το οποίο να έχει υποβληθεί στο TAXIS, απόφαση της αρμόδιας αρχής, σε περίπτωση παραχώρησης, στην οποία θα πρέπει να περιέχεται ειδική αναφορά στη δυνατότητα έκδοσης έγκρισης εγκατάστασης δομικών κατασκευών κεραίας.
ε) Δήλωση συναίνεσης των συνιδιοκτητών του ακινήτου, εφόσον οι εργασίες πραγματοποιούνται σε κοινόχρηστους χώρους, όπως ακάλυπτους χώρους οικοπέδου ή γηπέδου ή κοινόκτητα τμήματα του κτιρίου, όπως όψεις, φέροντα οργανισμό, δώμα και στέγη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. ζ΄ της παρ.1 του άρθρου 41 του ν. 4495/2017.
στ) Υπεύθυνη δήλωση του αρμοδίου μηχανικού ότι ο χώρος εγκατάστασης της κατασκευής κεραίας είναι νομίμως υφιστάμενος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 23 του ν. 4067/2012, όπως ισχύει, ή έχει εξαιρεθεί της κατεδάφισης ή έχει ανασταλεί η κατεδάφισή του κατά τις κείμενες διατάξεις (ν. 3775/2009, ν. 3843/2010, ν. 4014/2011, ν. 4178/2013, ν. 4495/2017), συνοδευόμενη από τα αντίστοιχα αποδεικτικά στοιχεία (οικοδομική άδεια, δήλωση ένταξης του ν. 4495/17, κ.α.),
ζ) Αποδεικτικό κατάθεσης των τελών χρήσης δικαιωμάτων διέλευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 4070/2012, όπως ισχύει, σε περίπτωση εγκατάστασης της κατασκευής κεραίας σε δημόσιο ή κοινόχρηστο χώρο. Στην περίπτωση αυτή δεν καταβάλλεται οποιοδήποτε άλλο τέλος ή μίσθωμα.
η) Τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές, με προσδιορισμό του χώρου εγκατάστασης της κατασκευής κεραίας.
θ) Τεχνική έκθεση μηχανικού
ι) Αρχιτεκτονικά σχέδια τα οποία περιλαμβάνουν:
• Για κατασκευή κεραίας επί εδάφους: τομή, όψη και κάτοψη των δομικών κατασκευών κεραίας με υψόμετρα, διαστασιολόγηση και επιφάνεια σε κλίμακα 1:50 ή 1:100 και διάγραμμα κάλυψης, εφόσον για τις δομικές αυτές κατασκευές απαιτείται ο έλεγχος των πολεοδομικών μεγεθών.
• Για κατασκευή κεραίας επί κτιρίων: τομή, όψη και τις αντίστοιχες (μία ή δύο) κατόψεις που αποτυπώνουν τις δομικές κατασκευές κεραίας με τον χώρο μηχανημάτων με υψόμετρα, διαστασιολόγηση και επιφάνεια σε κλίμακα 1:50 ή 1:100.
• Σε περίπτωση εγκατάστασης κατασκευής κεραίας σε περιοχές προστασίας του άρθρου 11 του παρόντος γίνεται σαφής αναφορά στα σχέδια τυχόν σχετικής Τεχνικής Οδηγίας.
ια) Στατική μελέτη των δομικών κατασκευών κεραίας, καθώς και της δομικής κατασκευής επί της οποίας αυτές θα τοποθετηθούν, με δήλωση αντοχής δύο πολιτικών μηχανικών σε περιπτώσεις εγκατάστασής της σε υφιστάμενο κτίριο ή μελέτη ενίσχυσης αυτού, όταν απαιτείται.

ιβ) Μελέτη Ηλεκτρομηχανολογικής (Η/Μ) εγκατάστασης που εξυπηρετεί την κατασκευή κεραίας
ιγ) Φωτογραφίες του χώρου εγκατάστασης και της κύριας όψης του κτιρίου όπου θα εγκατασταθεί η κατασκευή κεραίας ή του τμήματος του οικοπέδου ή γηπέδου, εφόσον η κατασκευή γίνεται σε ακίνητο χωρίς κτίσμα.
ιδ) Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.), όπου απαιτείται,
ιε) εγκρίσεις λοιπών υπηρεσιών ή φορέων διαχείρισης, εφόσον απαιτούνται από ειδικές διατάξεις ή Κανονισμούς.
ιστ) Προϋπολογισμό του έργου, υπολογισμό αμοιβών από το σύστημα του ΤΕΕ και αποδεικτικά καταβολής φόρων, εισφορών και αμοιβών μηχανικών.
Ο μηχανικός δύναται να ζητήσει έγγραφη βεβαίωση από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) για τους όρους δόμησης που ισχύουν στη θέση του ακινήτου, στην περίπτωση κατά την οποία για τις υπό έγκριση δομικές κατασκευές κεραίας απαιτείται ο έλεγχος των πολεοδομικών μεγεθών, ή/ και για τις κατά περίπτωση απαιτούμενες εγκρίσεις φορέων και υπηρεσιών, η οποία εκδίδεται εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης.
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι δυνατή η τροποποίηση, προσθήκη ή αντικατάσταση των ως άνω δικαιολογητικών, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση ανάγκες, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας.
6. Οι εργασίες για την εγκατάσταση των δομικών κατασκευών κεραίας θα πρέπει να ολοκληρώνονται εντός δύο (2) ετών, από την ημερομηνία έκδοσής της. Κατά τη διάρκεια ισχύος της η έγκριση εγκατάστασης δομικών κατασκευών κεραίας δύναται να αναθεωρείται για τροποποιήσεις των μελετών και λοιπών στοιχείων.
7. Η έγκριση εγκατάστασης δομικών κατασκευών κεραίας και οι τυχόν αναθεωρήσεις αυτής, αναρτώνται στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Οικοδομικών Αδειών (ΗΣΟΑ), και εν συνεχεία κατατίθενται στις αρμόδιες υπηρεσίες για την εργοταξιακή σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.
8. Ειδικά για την εγκατάσταση κατασκευής κεραίας εντός δασικών εκτάσεων, η έγκριση εγκατάστασης δομικών κατασκευών κεραίας δύναται να εκδοθεί πριν την έγκριση επέμβασης ή την σχετική άδεια κατά τις διατάξεις του Ν.998/1979 από την αρμόδια δασική υπηρεσία, εφόσον, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, η έγκριση εγκατάστασης δομικών κατασκευών κεραίας αποτελεί προαπαιτούμενο της έκδοσης έγκρισης επέμβασης. Η εκκρεμότητα της έκδοσης έγκρισης επέμβασης από την αρμόδια δασική υπηρεσία αποτυπώνεται στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Οικοδομικών Αδειών (Η.Σ.Ο.Α.) και η εργοταξιακή σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας είναι δυνατή μετά την έκδοση της έκδοσης έγκρισης επέμβασης.
9. Για την τοποθέτηση εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος μέχρι 20KW και των υποστηρικτικών αυτών έργων (οικίσκοι κ.λπ.), προς εξυπηρέτηση της λειτουργίας κατασκευής κεραίας δεν απαιτείται η έκδοση έγκρισης εγκατάστασης δομικών κατασκευών ως προς φωτοβολταϊκά συστήματα. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αδειοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία των εν λόγω συστημάτων ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.