- Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης - http://www.opengov.gr/digitalandbrief -

Άρθρο 02 – Διαδικασία αδειοδότησης κατασκευής κεραιών στην ξηρά

1. Η διαδικασία αδειοδότησης κατασκευών κεραίων στην ξηρά ολοκληρώνεται σε δύο στάδια σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.
2. Για την εγκατάσταση και λειτουργία κατασκευής κεραίας ή την τροποποίηση υφιστάμενης κατασκευής κεραίας και με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 9, 10, 14, 19 του παρόντος, απαιτείται :
α. Η έκδοση άδειας κατασκευής κεραίας από την ΕΕΤΤ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο Β’ του παρόντος.
β. Η έκδοση έγκρισης εγκατάστασης δομικών κατασκευών κεραίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο κεφάλαιο Γ’ του παρόντος. Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση έγκρισης εγκατάστασης δομικών κατασκευών κεραίας αποτελεί η προηγούμενη έκδοση της άδειας κατασκευής κεραίας από την ΕΕΤΤ.
γ. Η σύνταξη Πορίσματος Ελέγχου από τον Ελεγκτή Δόμησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του παρόντος, με το οποίο να βεβαιώνεται ότι οι δομικές κατασκευές κεραίας, υλοποιήθηκαν σύμφωνα τα στοιχεία της χορηγηθείσας έγκρισης εγκατάστασης δομικών κατασκευών κεραίας.
3. Κάθε κατασκευή κεραίας, η οποία εγκαθίσταται και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, εφόσον ηλεκτροδοτείται, απαιτείται να συνδέεται αυτοτελώς με το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Υφιστάμενες κατασκευές υποχρεούνται εντός έξι μηνών από δημοσίευσης του παρόντος να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να χορηγηθεί αυτοτελής σύνδεση ηλεκτροδότησης.
4. Kάθε κατασκευή κεραίας, η οποία εγκαθίσταται και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου απαιτείται να πληροί τις προϋποθέσεις του π.δ. 98/2017 «Εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας προς την Οδηγία 2014/53/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 (ΕΕ L 153/22.05.2014) σχετικά με την διαθεσιμότητα ραδιοεξοπλισμού στην αγορά και την κατάργηση της Οδηγίας 1999/5/ΕΚ» (ΦΕΚ 139/Α/20-9-2017) περί ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας.
5. Ο κάτοχος κατασκευής κεραίας υποχρεούται να διατηρεί αναρτημένη τόσο στην κεντρική είσοδο του κτιρίου, όσο και σε εμφανές σημείο πλησίον της βάσης αυτής, πινακίδα ανεξίτηλης γραφής, στην οποία θα αναγράφονται η επωνυμία του, καθώς και το μοναδικό αναγνωριστικό της κατασκευής κεραίας, που επιτρέπει την αναζήτησή της στο δημοσίως προσβάσιμο πληροφοριακό σύστημα, όπως αυτό καθορίζεται με απόφαση της ΕΕΤΤ. Υφιστάμενες κατασκευές κεραιών υποχρεούνται να συμμορφωθούν στην ως άνω διάταξη εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος. Με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, ύστερα από έκθεση των αρμοδίων οργάνων της Περιφέρειας, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους μέχρι είκοσι χιλιάδες (20.000,00) ευρώ, υπέρ της οικείας Περιφέρειας στους κατόχους κατασκευών κεραιών που παραβαίνουν την εν λόγω υποχρέωσή τους περί σήμανσης αυτών.
6. Για κάθε αίτημα εγκατάστασης και λειτουργίας κατασκευής κεραίας, τροποποίησης κατασκευής κεραίας, επικαιροποίησης επιμέρους δικαιολογητικών ή/και διοικητικών πράξεων που αφορούν συγκεκριμένη κατασκευή κεραίας, τηρείται στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (Σ.ΗΛ.Υ.Α.) φάκελος με το σύνολο των δικαιολογητικών που έχουν υποβληθεί και των εγκρίσεων που έχουν εκδοθεί, κατά περίπτωση, στο πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότησης, που καθορίζεται με τον παρόντα νόμο, ο οποίος είναι προσβάσιμος απ’ όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες.
7. Η ΕΕΤΤ υποχρεούται να δημοσιοποιεί τις θέσεις των κατασκευών κεραιών για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης, με χρήση γεωγραφικού πληροφοριακού συστήματος (GIS).
8. Οι κάτοχοι κατασκευών κεραιών και οι υπογράφοντες τις μελέτες/αιτήσεις που απαιτούνται για την αδειοδότηση αυτών ευθύνονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για την ακρίβεια, αλήθεια και πληρότητα των στοιχείων που υποβάλλουν στο πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότησης που καθορίζεται με τον παρόντα νόμο.

9. Στις εγκαταστάσεις κατασκευών κεραιών λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης του κοινού που καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υγείας και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, καθώς και του εκάστοτε αρμόδιου Υπουργού για θέματα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ). Η εξέταση της ανάγκης αναπροσαρμογής των ορίων έκθεσης του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που έχουν καθορισθεί με την υπ` αριθ. 53571/3839/6.9.2000 κοινή υπουργική απόφαση «Μέτρα προφύλαξης του κοινού από τη λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά» (Β΄΄1105) διενεργείται από εννεαμελή Ειδική Επιτροπή που συστήνεται με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και στην οποία συμμετέχουν τρείς εκπρόσωποι του ως άνω Υπουργείου, τρεις εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τρείς εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, που θα υποδεικνύονται από τους οικείους Υπουργούς. Η ως άνω Ειδική Επιτροπή δύναται να προσκαλεί κατά περίπτωση και άλλα άτομα στις συνεδριάσεις της , συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, των Ανεξάρτητων Ρυθμιστικών Αρχών, ειδικών επιστημόνων, φορέων της αγοράς, ομάδων χρηστών και συλλογικοτήτων.