ΜΕΡΟΣ Α’ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Άρθρο 1 Σκοπός

Σκοπός του παρόντος είναι η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας κτηματογράφησης ακινήτων και της μετάβασης σε καθεστώς λειτουργούντος Κτηματολογίου, ο εξορθολογισμός της διαδικασίας διόρθωσης των πρώτων ανακριβών κτηματολογικών εγγραφών και της λειτουργίας του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και, μέσω των ανωτέρω, η ενίσχυση της ασφάλειας των συναλλαγών και η κατοχύρωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στον θεσμό του Κτηματολογίου.

  • 17 Ιουλίου 2021, 09:07 | Γ.ΚΑΣΣΩΤΑΚΗΣ-ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧ-ΚΟΣ

    Έχετε στήσει ένα φαραωνικού τύπου κατασκεύασμα, που η ιερά εξέταση ωχριά μπροστά του – στην ταλαιπωρία κάθε δύσμοιρου ιδιοκτήτη στο να διορθώσει τα αυτονόητα λάθη σας. Ακόμα ψάχνω την παράγραφο που να λέει ότι δυο όμοροι ιδιοκτήτες, μια και μοναδική φορά, όταν διαπιστώνουν ότι το κοινό τους όριο έχει δηλωθεί λάθος στο κτηματολόγιο, θα μπορούν απλά, με δυο υπεύθυνες δηλώσεις και ένα τοπογραφικό να διορθώνουν τις ιδιοκτησίες τους, ανεξάρτητα από τον χρόνο που το αιτούνται, χωρίς να χρειάζονται δικηγόροι-επιτροπές-ενστάσεις κ.λ.π. παραλογισμοί ,που μόνο σκοπό έχουν να εξυπηρετούν συντεχνιακά συμφέροντα, σε βάρος όλου του ελληνικού λαού !!
    Όταν υπάρξει αυτή η παράγραφος, όλα τα προβλήματα του κτηματολογίου θα λυθούν ως δια μαγείας, το νερό θα μπει στο αυλάκι και θα σταματήσει η μεγαλύτερη μεγάλη ταλαιπωρία του ελληνικού λαού !! – διαφορετικά ένας μελλοντικός αναλυτής θα διαπιστώνει ότι η ζημιά που επέφερε ο θεσμός του κτηματολογίου στην εθνική οικονομία είναι μεγαλύτερος από της πανδημίας – σκεφτείτε το….
    (στην αντίστοιχη περίπτωση των τουριστικών επενδύσεων, η τρόικα επέβαλε στην Ελλάδα να ψηφίσει νόμο με τον εξευτελιστικό τίτλο <<απλούστευση της αδειοδότησης τουριστικών καταλυμάτων στο ΦΕΚ του μνημονίου και κατόπιν, προφανώς επειδή δεν καλύφθηκαν από την <> , επανήλθαν και στο επόμενο μνημόνιο ξαναπέρασε νόμος για την απλούστευση της αδειοδότησης τουριστικών καταλυμάτων. Δηλαδή και για το κτηματολόγιο πρέπει να περιμένουμε νέα τρόικα να μας επιβάλει την <> !

  • 17 Ιουλίου 2021, 00:39 | ΑΤΜ

    Η επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης είναι επιτακτική. Θα πρέπει να γίνει ουσιαστική παρακολούθηση της τήρησης των τεχνικών προδιαγραφών κτηματογράφησης, που έχουν γίνει αποδεκτές από τα ανάδοχα σχήματα κατά την υπογραφή της σύμβασης και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των συμβατικών τους υποχρεώσεων. Ο μεγάλος αριθμός πρώτων ανακριβών εγγραφών οφείλετε αφ’ ενός σε σφάλματα και παραλήψεις της κτηματογράφησης, αφ’ εταίρου στην άγνοια των διαδικασιών κτηματογράφησης από επαγγελματίες που δεν γνωρίζουν όχι μόνο τις διαδικασίες κτηματογράφησης, αλλά βασικές προβλέψεις, εμπράγματου δικαίου, κτηματολογικού δικαίου, πολεοδομικού δικαίου, δικαίου απαλλοτριώσεων, δικαίου για την προστασία δασών κλπ. Ενδεχομένως θα πρέπει να εξεταστεί η επέκταση του του διαπιστευμένου μηχανικού για το κτηματολόγιο και κατά το στάδιο της κτηματογράφησης αλλά και να δημιουργηθεί αντίστοιχος θεσμός και για τους νομικούς που ασχολούνται με το κτηματολόγιο.

  • 16 Ιουλίου 2021, 22:56 | ΠΑΡΑΣΧΟΣ ΤΣΕΣΜΕΛΗΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

    Βασικη αρχη για οποιοδηποτε εργο πληρωνετε με δημοσιο χρημα να κανει ευκολοτερη τη ζωη του πολιτη στον τομεα του. αυτο προυποθετει την αρτια εκπονηση του συμφωνα με τις αρχες της επιστημης και της τεχνικης. Αυτη η αρχη παραβιαστηκε καταφωρα στην περιπτωση του Κτηματολογιου σε ωρισμενες περιοχες οπως η ΛΕΣΒΟΣ η ΧΙΟΣ και αλλες μια απαραδεκτη κτηματογραφιση και μεσα στις αστικες περιοχες οπου αν βρουμε κατι σωστο στην κτηματογραφιση που εγινε σημαινει οτι καπου εχουμε κανει λαθος εμεις(οι μηχανικοι)και ενω ολα αυτα ειναι γνωστα στην διοικηση του λειτουργουντος Κτηματολογιου αντι να αποκαταστισουν τα πραγματα στελνουν τους πολιτες στα δικαστηρια ανευ λογου και αιτιας σε πολυδαπανες χρονοβορες και καμια φορα αναποτελεσματικες διαδικασιες. ακομη και μια εξωδικαστικη διαδικασια κοστιζει γυρω στο χιλιαρικο οσο και το κοστος μερικες φορες του μικρου αγροτικου ακινητου. ετσι το Κτηματολογιο εχει καταγραφει στη συνειδηση των πολιτων μακραν ο πιο απεχθης μηχανισμος προσβολης της ατομικης ιδιοκτησιας. Το νομοσχεδιο δεν προσφερει τιποτα στην επιλυση του προβληματος ΜΟΝΗ λυση η εκ νεου προκυρηξη της κτηματογραφισης για ΟΛΗ την περιοχη της ΛΕΣΒΟΥ που ειναι στο λειτουργουν κτηματολογιο. ΟΛΑ τα αλλα ειναι απλα ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ καιΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

  • 16 Ιουλίου 2021, 19:53 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ

    ΘΕΜΑ : Επιτακτική ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΓΛΥΚΟΡΡΙΖΟ ΑΡΤΑΣ ( του ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ )

    Στο Γλυκόρριζο Άρτας δημοτικές εκτάσεις κατέχονται και νέμονται για μακροχρόνιο διάστημα από ιδιώτες ή άλλους φορείς οι οποίοι αξιοποίησαν τις εν λόγω δημοτικές εκτάσεις και βάσει νόμιμων τίτλων ανέγειραν κτιριακές εγκαταστάσεις για τις οποίες φορολογήθηκαν και κατέβαλλαν επί σειρά ετών τα νόμιμα τέλη υπέρ Δήμου και Δημοσίου, ενώ υφίστανται και περιπτώσεις όπου οι εν λόγω περιουσίες που δημιουργήθηκαν από τους ιδιώτες αποτέλεσαν και εμπράγματη ασφάλεια για τη λήψη δανείων.
    Με προγενέστερες νομοθετικές διατάξεις ( άρθ. 15 του Ν. 2130/1993 και άρθ. 33 του Ν. 3202/2003 ) θεσπίστηκε η δυνατότητα της απευθείας εκποίησης της κατεχόμενης έκτασης από το Δήμο Αρταίων προς τους ιδιώτες.
    Με νέα ειδική νομοθετική ρύθμιση δύναται να προβλεφθεί παρόμοια δυνατότητα (με υποβολή σχετικών δηλώσεων από τους ιδιώτες ) διότι οι εν λόγω εκτάσεις αποτελούν κοινωφελείς χώροι και όχι κοινόχρηστοι, και αυτό συνεπάγεται την ισχύουσα νομοθετική δυνατότητα μετασχηματισμού της χρήσης γης κατόπιν αποφάσεως δημοτικού συμβουλίου (αρκεί να διασφαλίζεται ισότιμος κοινόχρηστος χώρος και να μην παραβλάπτεται το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον). Να τεθεί νέα προθεσμία, και κατά τη διάρκεια της προθεσμίας υποβολής των σχετικών δηλώσεων των εγγραπτέων στο κτηματολογικό βιβλίο του Δήμου εμπραγμάτων δικαιωμάτων, ο αιτών, που είναι υπήκοος και κατοικεί στην Άρτα, να υποβάλει δήλωση για το εμπράγματο δικαίωμα κυριότητας αυτού επί του επιδίκου αγροτεμαχίου, με αποτέλεσμα το αγροτεμάχιο αυτό να καταχωρηθεί στο κτηματολογικό βιβλίο του Κτηματολογικού Γραφείου του Δήμου με αριθμό Κ.Α.Ε.Κ. Εξάλλου, ουδέποτε το Ελληνικό Δημόσιο, διαχειρίστηκε τη σχετική εδαφική έκταση, στην οποία περιλαμβάνονται και τα επίδικα αγροτεμάχια, ως δημόσιο κτήμα, ούτε προέβαλε οποιαδήποτε εναντίωση όταν οι αιτούντες άρχισαν να ανεγείρουν επί του επιδίκου τις προαναφερθείσες οικίες ή κτίσματα, και με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες και αφού προηγουμένως οι αιτούντες είχαν λάβει από τις αρμόδιες δημοτικές ή δημόσιες υπηρεσίες τις απαιτούμενες εγκρίσεις και άδειες.
    Επίσης, επισημαίνεται ότι, κατά τις διατάξεις των νόμων 8 παρ.1 κωδ. (7.39), 9 παρ.1 Πανδ (50.14), 2 παρ.20 Πανδ (41.4) 6 Πανδ. (44.3), 76 παρ.1 Πανδ.(18.1) και 7 παρ.3 Πανδ (23.3) του προϊσχύσαντος Βυζαντινορωμαϊκού δικαίου, οι οποίες, σύμφωνα με το άρθρο 51 ΕισΝΑΚ, έχουν εφαρμογή για την απόκτηση κυριότητας όταν τα δικαιογόνα γεγονότα έγιναν κατά το χρόνο που αυτές ίσχυαν, μπορούσε να αποκτηθεί η κυριότητα ακινήτου με έκτακτη χρησικτησία, κατόπιν άσκησης νομής επ’ αυτού με καλή πίστη και διάνοια κυρίου για χρονικό διάστημα μιας συνεχούς τριακονταετίας, με τη δυνατότητα αυτού που χρησιδέσποζε, να συνυπολογίσει στο χρόνο της δικής του νομής και εκείνον του δικαιοπαρόχου του, εφόσον είχε γίνει με νόμιμο τρόπο καθολικός ή ειδικός διάδοχος αυτού, ενώ κατά το ίδιο δίκαιο, που ίσχυε πριν από τον Αστικό Κώδικα, τα δημόσια κτήματα είχαν εξαιρεθεί από την τακτική χρησικτησία. Σύμφωνα δε με τις διατάξεις των ν.20, 12 πανδ. (5.8) ν.27 πανδ. (18.1), 10, 15 παρ.3, 17 και 48 πανδ.(41.3), 3 και 5 παρ.1 πανδ. (41.10), 109 πανδ.(50.16) και 2 παρ.7 και 1 πανδ. (51.4) καλή πίστη εθεωρείτο η ειλικρινής πεποίθηση του χρησιδεσπόζοντος, ότι με την κτήση της νομής του πράγματος δεν προσβάλλεται κατ’ουσίαν το δικαίωμα κυριότητας άλλου, ενώ προϋπόθεση της συμπλήρωσης της τριακονταετούς νομής στο πρόσωπο του χρησιδεσπόζοντος ή των δικαιοπαρόχων του μέχρι τις 11.9.1915, για την κτήση κυριότητας με έκτακτη χρησικτησία, είναι ότι το ακίνητο είναι δημόσιο κτήμα (δάσος, χορτολιβαδική έκταση). Εφόσον δεν πρόκειται για δημόσιο κτήμα, είναι δυνατή η κτήση κυριότητας με τακτική ή έκτακτη χρησικτησία και μετά τις 11.9.1915, εφόσον συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις (ΑΠ 1840/2017, ΑΠ 783/2016, ΑΠ 1412/2015, ΑΠ 1919/2014).
    Εφόσον οι ιδιώτες νεμήθηκαν τα σχετικά αγροτεμάχιο, με διάνοια κυρίου, καλή πίστη και νόμιμο τίτλο, ( και συνεχώς από το έτος 1980 μέχρι και το χρόνο άσκησης της ένδικης αιτήσεως), ήτοι για χρονικό διάστημα είκοσι οκτώ (28) συνολικά ετών, κατέστησαν κύριοι του αγροτεμαχίου τους, εκτός από τον παράγωγο τρόπο της αγοράς και με τακτική και έκτακτη χρησικτησία. Επομένως, εφόσον αποδεικνύεται η παραγώγως και πρωτοτύπως κτηθείσα κυριότητα του εκάστου αιτούντος επί του επιδίκου αγροτεμαχίου, η αρχική (πρώτη) εγγραφή του αγροτεμαχίου αυτού στο κτηματολογικό βιβλίο του Κτηματολογικού Γραφείου του Δήμου ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» είναι ανακριβής ( Απόφαση : 34/2019 ΑΠ – Α2 ).
    Από του έτους δε 1975 που τα επίδικα μεταβιβάστηκαν με νόμιμα συμβόλαιο σε οικείους των ιδιωτών, αυτοί ενέμοντο το επίδικο με διάνοια κυρίου καλή τη πίστει δηλαδή χωρίς βαριά αμέλεια και έχοντας την πεποίθηση ότι απέκτησαν κυριότητα επί του επιδίκου με βάση τους νόμιμους τίτλους. Συγκεκριμένα αυτοί το περιέφραξαν, το επέβλεπαν, το καλλιεργούσαν με διάφορα οπωροφόρα δέντρα, με συκιές αμυγδαλιές, με αμπέλους, κ.α. χωρίς ποτέ το εναγόμενο Ελληνικό Δημόσιο να αμφισβητήσει την κυριότητα τους και το οποίο ουδεμία διακατοχική πράξη έχει ασκήσει επί της έκτασης αυτής ( ΑΠ 7/2009, Γ΄ τμήμα).
    Συνεπώς για την ανατροπή του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου επί δημοσίων κτημάτων και για την αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου από την κυριότητα αρκεί η συμπλήρωση μέχρι 11/9/1915 η τριακονταετής νομή του ιδιώτη (κατά το Βυζαντινορωμαικό Δίκαιο) και στη συνέχεια η απόκτηση της κυριότητας με τα προσόντα της έκτακτης χρησικτησίας κατά τις διατάξεις του ισχύοντος Αστικού Κώδικα.
    Σε διαφορετική περίπτωση κρίνεται αναγκαία η θέσπιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, διότι η προσπάθεια σύνταξης Εθνικού Κτηματολογίου στη χώρα μας χωρίς την προηγούμενη επίλυση του ιδιοκτησιακού θα μεταβάλει το Εθνικό Κτηματολόγιο σε διαδικασία αρπαγής και δήμευσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας !!!
    Το μεγάλο πρόβλημα που ανακύπτει σε κάθε περίπτωση αντιδικίας Δημοσίου και τρίτου σχετικά με την κυριότητα ενός ακινήτου, είναι ότι στα δημόσια κτήματα ισχύει ο κανόνας του απαράγραπτου των δικαιωμάτων του Δημοσίου, κανόνας που στερεί στον νομέα τη δυνατότητα να αποδείξει, επικουρικά τουλάχιστον, ότι απέκτησε κυριότητα με τακτική ή έκτακτη χρησικτησία. Έτσι , όσο μεγάλο και αν είναι το διάστημα που βρίσκεται στη νομή του ακινήτου και ανεξάρτητα από το αν είναι καλόπιστος ή όχι ή αν οχλήθηκε ποτέ, ο ίδιος ή οι δικαιοπάροχοί του από το Δημόσιο, δεν μπορεί να αποκτήσει κυριότητα και θα υποχρεωθεί τελικά να αποδώσει το ακίνητο στο Δημόσιο. Το προνόμιο αυτό του Δημοσίου, το οποίο θεσπίσθηκε πριν από περίπου 90 χρόνια μέσα σε μια ριζικά διαφορετική, σε σχέση με τη σημερινή, κοινωνική, πολιτική και οικονομική πραγματικότητα είναι προφανές ότι δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες, διότι προσβάλλει τόσο την αρχή της ισότητας, όσο και το ατομικό δικαίωμα στην ιδιοκτησία, στο μέτρο που ειδικά έναντι του Δημοσίου αποκλείει την κτήση κυριότητας με χρησικτησία, η οποία αποτελεί νόμιμο τίτλο κυριότητας τόσο στις μεταξύ ιδιωτών σχέσεις, όσο και στις σχέσεις του Δημοσίου με τρίτους, όταν χρησιδεσπόζον είναι το πρώτο. Υπάρχει πράγματι πρόβλημα συμβατότητας του προνομίου αυτού του Δημοσίου με τα διεθνώς κατοχυρωμένα ατομικά δικαιώματα (βλ. απόφαση Ιερές Μονές κατά Ελληνικού Δημοσίου του ΕΔΔΑ), πρόβλημα μπροστά στο οποίο ο Έλληνας νομοθέτης δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος. Ούτε, άλλωστε, εξυπηρετεί το πραγματικό συμφέρον του Δημοσίου, δεδομένου ότι επιτρέπει στο Κράτος να εφησυχάζει και να μην επαγρυπνεί για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του.
    Το προνόμιο του Δημοσίου, το σχετικό με το απαράγραπτο των δικαιωμάτων του , απάδει προς τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας αλλά και προς τις υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις της Ε.Σ.Δ.Α., όπως αυτές έχουν ήδη ερμηνευθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και θα πρέπει ως εκ τούτου να καταργηθεί χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση, εφαρμοζομένων εν προκειμένω των διατάξεων του ΑΚ για τη χρησικτησία.
    Η ουσιαστικώς αβάσιμη ενίσχυση των συμφερόντων του Κράτους στην προκείμενη περίπτωση θα ήταν ασύμβατη με τη φύση του δικαιώματος της κυριότητας ως ιδιωτικού δικαιώματος και με τη φύση των διαφορών σχετικά με αυτή ως ιδιωτικών διαφορών, ακόμη και όταν το ένα διάδικο μέρος είναι το Κράτος, – αλλά είναι προφανές ότι ενυπάρχουν σ΄ αυτήν τα στοιχεία που συγκροτούν την έννοια της καλής πίστης, της θεμελιωδέστερης ίσως αρχής που διέπει το ιδιωτικό μας δίκαιο. Γι΄ αυτό και η προστασία που παρέχεται στον νομέα ενός ακινήτου του Δημοσίου μέσω της αμβλύνσεως του κανόνα για το απαράγραπτο των δικαιωμάτων του τελευταίου δεν είναι αυτή που παρέχουν οι διατάξεις του ΑΚ για τη χρησικτησία αλλά πολύ αυστηρότερες, δεδομένου ότι απαιτείται σε κάθε περίπτωση να είναι ο νομέας καλόπιστος (ακόμη και όταν βρίσκεται στη νομή του ακινήτου για 30 χρόνια). Τούτο είναι άλλωστε σύμφωνο και με τη στάση νομολογίας υπό το ισχύον σήμερα νομικό καθεστώς, η οποία, αναγνωρίζοντας τις αδικίες στις οποίες οδηγεί η άκαμπτη εφαρμογή του κανόνα για το απαράγραπτο των δικαιωμάτων του Δημοσίου, καταφεύγει συχνά στην απόρριψη των αξιώσεων του Δημοσίου οσάκις πληρούται το πραγματικό του κανόνα του άρθρου 281 ΑΚ, όταν δηλαδή η άσκηση της εμπράγματης αξίωσης του Δημοσίου μετά από μακροχρόνια αδράνειά του, συνεπεία της οποίας (αλλά και της λοιπής στάσης του Δημοσίου ο ιδιώτης δικαιολογημένα πίστεψε ότι το Δημόσιο δεν θα ασκήσει την αξίωσή του, κρίνεται καταχρηστική.
    Η προστασία της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών, είναι η αρχή που αποτελεί άλλωστε άμεση απόρροια της αρχής του κράτους δικαίου, και κρίνεται αναγκαία η δέουσα νομοθετική μεταβολή και με γνώμονα την επενδυτική αναπτυξιακή παιδεία !!

  • 16 Ιουλίου 2021, 18:50 | Σύνδεσμος Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου (Σ.Ε.Γ.Ε.Κ.)

    Ο ΣΕΓΕΚ, ως νομίμως αναγνωρισμένος φορέας εκπροσώπησης των μελών του – Αναδόχων του συνόλου των υπό εξέλιξη μελετών κτηματογράφησης της χώρας επισημαίνει τα εξής, επί της αρχής του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου και δη επί των άρθρων 1 και 3 που αποτυπώνουν ρητώς το θεμελιώδη σκοπό των νέων διατάξεων, περί «επιτάχυνσης» της διαδικασίας κτηματογράφησης (άρθρο 1) και «πρόωρης» περάτωσής της (άρθρο 3).
    Είναι αληθές, όπως επισημαίνεται στην Ανάλυση Συνεπειών του Νομοσχεδίου, ότι το στάδιο της διόρθωσης και της εν γένει επίλυσης των αμφισβητήσεων των κτηματολογικών στοιχείων της ανάρτησης από τις Επιτροπές έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρονοβόρο στην πράξη, προκαλώντας σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των μελετών κτηματογράφησης, κατά τούτο, δε, ο ΣΕΓΕΚ χαιρετίζει, καταρχήν, τη στόχευση των νέων ρυθμίσεων.
    Πλην όμως, επειδή η εφαρμογή των προωθούμενων ρυθμίσεων επιτάχυνσης τοποθετείται χρονικά στο στάδιο της ανάρτησης και εντεύθεν, αποτελεί conditio sine qua non για την υλοποίηση του νέου νόμου η ορθή, πλήρης και αξιόπιστη πλήρωση της αναρτώμενης κτηματολογικής βάσης, η οποία προηγείται της ανάρτησης.
    Ως γνωστόν, άλλωστε, σκοπός της κτηματογράφησης είναι η καταγραφή των εγγραπτέων δικαιωμάτων, δια της απόκτησης κτηματολογικών πληροφοριών που διακρίνονται από πληρότητα και σαφήνεια, σε σχέση με τα ακίνητα, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός υγιούς και άψογου Κτηματολογίου. Συναφώς, στις Τεχνικές Προδιαγραφές όλων των προγραμμάτων μελετών κτηματογράφησης ορίζεται ότι βασικός στόχος είναι η εξασφάλιση της συλλογής του συνόλου των πληροφοριών που απαιτούνται για την ορθότητα, πληρότητα και αξιοπιστία των πρώτων εγγραφών του Κτηματολογίου.
    Ως εκ τούτου, ο ΣΕΓΕΚ, αν και καταρχήν συντάσσεται με τη στόχευση του νομοθέτη περί επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών, εντούτοις επισημαίνει ότι η υλοποίησή της προϋποθέτει όπως ο Φορέας, υπό την εποπτεία του αρμόδιου Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προβεί άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες, τις οποίες εδώ και τουλάχιστον δύο (2) έτη έχει επανειλημμένως επισημάνει ο Σύνδεσμός μας, προκειμένου να ολοκληρωθούν τάχιστα, με ορθότητα, πληρότητα και αξιοπιστία οι κτηματολογικές βάσεις, και όπως μεριμνήσει, σε συνεργασία με τους Αναδόχους, για τη ρύθμιση των εκκρεμών συμβατικών θεμάτων, ώστε να διασφαλιστεί η τεχνική αρτιότητα αλλά και η οικονομική βιωσιμότητα των μελετών.

  • 16 Ιουλίου 2021, 16:18 | ΠΟΜΙΔΑ

    ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
    Οι προτάσεις μας για τις αναγκαίες τροποποιήσεις στη νομοθεσία του Κτηματολογίου έχουν διατυπωθεί στο από 19.4.2021 αναλυτικό υπόμνημά μας που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα μας https://www.pomida.gr

    Στο παρόν συμπεριλαμβάνονται οι εξής επί μέρους προτάσεις μας στις διατάξεις του νομοσχεδίου:

    Αρ. 3: Αλλαγή άρθρου 11 του ν. 2308/1995 (A’ 114) αντικαθίσταται ως εξής: ¨Παρ. 2. Η κτηματογράφηση περαιώνεται και πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων διόρθωσης του άρθρου 7Α.
    Το « και πριν» σημαίνει ότι η κτηματογράφηση δύναται να περαιωθεί ή να μην περαιωθεί πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων διόρθωσης του άρθρου 7Α, καθώς η υποχρεωτικότητα περαίωσης χωρίς την επίλυση βασικών ζητημάτων θα ήταν άνευ ουσίας. Πχ. Στη κτηματογράφηση του Πηλίου τα δικαιώματα των ιδιωτών εντός των παραδοσιακών οικισμών απορρίφθηκαν και οι οικισμοί αποδόθηκαν κατά κυριότητα στον αρμόδιο ΟΤΑ, διότι εκκρεμεί η έκδοση Π.Δ για τα όριά τους. Σε αυτή την περίπτωση είναι αδύνατη η περαίωση της κτηματογράφησης καθώς τα δικαιώματα που εκκρεμούν αποτελούν μεγάλο ποσοστό των δικαιωμάτων της μελέτης.

    Παρ. 3. Θετικό το ότι εκπρόθεσμη δήλωση δεν εκτοπίζει αναρτηθέν δικαίωμα ωστόσο το φαινόμενο εκτοπισμού ή αλλαγής στοιχείων της ανάρτησης μπορεί να προκύψει και από νέες δηλώσεις (πχ. Έρχεται νέο συμβόλαιο που αναφέρει οριζόντια επί κάθετης ιδιοκτησίας ενώ στην ανάρτηση έχουμε οριζόντιες ιδιοκτησίες. Με το ίδιο σκεπτικό και η νέα δήλωση πρέπει να απορριφθεί και φυσικά και οι δύο περιπτώσεις θα οδηγηθούν στο δικαστήριο.

    Άρθρο 4 αλλαγή άρθρου 12 του ν. 2308/1995 (A’ 114).
    Παρ. 2 θετικό το ότι για όσα ακίνητα έχουν υποβληθεί αιτήσεις διόρθωσης κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6Α, η συζήτηση των οποίων εκκρεμεί ενώπιον των Επιτροπών Εξέτασης του άρθρου 7Α, η σχετική εκκρεμότητα σημειώνεται στο οικείο κτηματολογικό φύλλο. Σε ενδεχόμενο έλεγχο όμως από δυνητικό αγοραστή δεν αναφέρεται πως μπορεί να ενημερωθεί για το είδος της εκκρεμότητας καθώς είναι διαφορετικό να αφορά π.χ. διόρθωση ορίων και διαφορετικό να αφορά εκτοπισμό . Πρέπει να προβλεφθεί ο τρόπος με τον οποίο εκείνος που διενεργεί έλεγχο να έχει πρόσβαση στο τι αφορά η εκκρεμότητα ώστε να κρίνει αν θα προχωρήσει σε αγορά ή όχι.

    Αρ. 5 παρ. 2. Στην περ. α’ της παρ. 8 του άρθρου 2 του ν. 2308/1995 μετά το πρώτο εδάφιο προστίθεται νέο εδάφιο, στο τέλος της περ. β’ προστίθεται νέο εδάφιο και η παρ. 8 του άρθρου 2 διαμορφώνεται ως εξής: «8. α) Αν δεν υποβληθεί δήλωση, απαγορεύεται η κατάρτιση εμπράγματης δικαιοπραξίας για το δικαίωμα που δεν δηλώθηκε, καθώς και η χορήγηση άδειας οικοδομής στο όνομα εκείνου που παρέλειψε να υποβάλει τη δήλωση. Το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης μνημονεύεται και επισυνάπτεται στο συμβόλαιο, μνημονεύεται στην οικοδομική άδεια και τηρείται στον φάκελο της αρμόδιας για την έκδοση της άδειας υπηρεσίας.
    Το αποδεικτικό δήλωσης πρέπει σε αυτή την περίπτωση να περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του ακινήτου πχ. εμβαδόν και χιλιοστά ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία για το ακίνητο που μεταβιβάζεται.

    Αρ. 8. Υποχρεωτική η διαδικασία διαμεσολάβησης.
    Η διαδικασία της διαμεσολάβησης είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την επίλυση διαφορών μεταξύ ιδιωτών. Επειδή εν προκειμένω η πλειονότητα των υποθέσεων αφορά αντιδικίες με το Δημόσιο το οποίο δεν θα προσέρχεται σε διαδικασία διαμεσολάβησης, θεωρούμε ότι η διαμεσολάβηση δεν θα ευδοκιμήσει και τα θέματα θα καταλήγουν τελικά σε δίκη με τον πολίτη να επιβαρύνεται και με τα έξοδα της διαμεσολάβησης, δεδομένου ότι το Δημόσιο συνεχίζει να διεκδικεί τα πάντα από τους πάντες και για πάντα, αντιδικεί αδιακρίτως και ανεξόδως για το ίδιο, καταταλαιπωρεί τους πολίτες εξοντώνοντάς τους οικονομικά και ηλικιακά, ούτε και, η οποία έχει μεγάλη χρησιμότητα σε διαφορές μεταξύ ιδιωτών.

    Αρ. 13. Ορθά διευρύνει τις περιπτώσεις των ανακριβών πρώτων εγγραφών που αποτελούν πρόδηλα σφάλματα και είναι αγνώστου ιδιοκτήτη. Η διάταξη έχει σκοπό την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, όμως μένει να δούμε αν στη πράξη οι προϊστάμενοι του κάθε γραφείου θα την εφαρμόσουν ή θα συνεχίσουν όπως γίνεται συνήθως, να αρνούνται να διορθώνουν προδήλως τα ακίνητα αγνώστου τα οποία κατά 90% καταλήγουν στα δικαστήρια.

    Γενικά το νομοσχέδιο, παρά τα αρκετά θετικά στοιχεία του, όπως η αντιστροφή του βάρους προβολής αντιρρήσεων για τα ακίνητα με την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη», η διεύρυνση των προδήλων, ο κτηματολογικός εφέτης και ο ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου, δεν επιλύει θεσμικά προβλήματα και σκοπέλους της διαδικασίας κτηματογράφησης.

    Η επιτάχυνση διαδικασίας δεν περιλαμβάνει τα εκκρεμή δικαιώματα και επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για περαίωση της κτηματογράφησης εάν δεν ενταχθεί στις πρώτες εγγραφές το σύνολο των δικαιωμάτων. Είναι επομένως απαραίτητο οι Επιτροπές Ενστάσεων να αναβαθμισθούν τόσο ως προς την στελέχωσή τους όσο και στο ζήτημα της μικρής και εξευτελιστικής αμοιβής των μελών της (50 ευρώ το πινάκιο των 20 υποθέσεων) ώστε να μπορούν να επιτελέσουν ορθά και γρήγορα το έργο τους.

    Απαραίτητη είναι επίσης η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του αρχείου (κυρίως των υποθηκοφυλακείων ) στο οποίο πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και τα βιβλία ευρετηρίων και μερίδων από τα οποία μπορεί να αντλήσει κάποιος άμεσα τα στοιχεία μεταγραφών.

    Ο εξορθολογισμός των διορθώσεων δεν επιτυγχάνεται μόνο με την αντιστροφή του βάρους προβολής αντιρρήσεων, το οποίο επιρρίπτεται, πλέον, στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου για τα ακίνητα με την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη», όταν ο πολίτης θα πρέπει πιθανώς να περιμένει τελική κρίση της υπόθεσής του μετά από 4 στάδια :
    Α. Υποβολή αίτησης διόρθωσης προδήλου σφάλματος (δυνητικά )
    Β. Απόρριψη αίτησης και αίτημα αναθεώρησης αυτής. (δυνητικά).
    Γ. Απόρριψη αναθεώρησης και προσφυγή στη δικαιοσύνη με υποχρεωτική διαμεσολάβηση.
    Δ. Μη επίτευξη συμφωνίας διαμεσολάβησης και παραπομπή σε δίκη.
    Η ασφάλεια συναλλαγών επιτυγχάνεται με την ενσωμάτωση του συνόλου των πληροφοριών στις κτηματολογικές εγγραφές κάτι που δεν συμβαίνει όταν εκκρεμούν στοιχεία από τα υποθηκοφυλακεία ή αποφάσεις επιτροπών.

    Τέλος μένουν εκτός ρυθμίσεων, γνωστά στο φορέα ζητήματα που εκκρεμούν χρόνια και δυσχεραίνουν την κτηματογράφηση όπως το ιδιοκτησιακό πρόβλημα των εκτός σχεδίου ακινήτων, τα θέματα των δασικών χαρτών και των ενστάσεων που εκκρεμούν, το ζήτημα των ορίων των παραδοσιακών οικισμών, των οριζοντίων ιδιοκτησιών (θέσεων πάρκιν) σε πυλωτές, των χιλιοστών του υψούν σε πολυκατοικίες με εξαντλημένο συντελεστή δόμησης, της ενσωμάτωσης στη κτηματογράφηση των στοιχείων ακινήτων που προέκυψαν από τους νεώτερους Νόμους περί Ρύθμισης Αυθαιρέτων (Ν.4014/2011 – Ν.4178/2013 – Ν.4495/2017) και πολλά άλλα ειδικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν ώστε να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση.

  • Το νομοσχέδιο προσπαθεί να λύσει κάποια προβλήματα αλλά όχι και τα πιό σημαντικά . Αφήνει εκτός ρύθμισης τα θέματα που έχουν απασχολήσει τα δικαστηρια και αφορούν
    1ον Το μεγάλο πρόβλημα της χρησικτησίας στα διαμερίσματα όταν δεν υπάρχει πράξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας. Το πρόβλημα αυτό είναι σε μεγάλη έκταση στις αστικές περιοχές της Μακεδονίας όπου ακολουθείτο το σύστημα των μερικών συστάσεων με συνέπεια όσα διαμερίσματα έχουν πωληθεί με προσύμφωνο να μή μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο χρησικτησίας γιατι η κρατούσα άποψη δέχεται οτι δεν χωρεί χρησικτησία επί μή συνεστημένης οριζόντιας. Τα προσύμφωνα αυτά είναι χιλιάδες και η μόνη λύση είναι με ρητή νομοθετική διάταξη να οριστεί οτι μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο χρησικτησίας
    2ον Το άρθρο 4 του Ν. 3127/2003 επιχείρησε να δώσει μία λύση στα εντός σχεδίου αστικά ακίνητα τα οποία διεκδικούσε το δημόσιο με την αποδοχή του θεσμού της χρησικτησίας μετά 30ετή (χωρίς τίτλο) ή 10ετή (με τίτλο) αδιατάρακτη νομή μετά το 1945. Η διάταξη , όμως, ερμηνεύτηκε από τον Άρειο Πάγο οτι η νομή αυτή πρέπει να υφίσταται ΚΑΙ κατά το χρόνο δημοσίευσης του νόμου ( Μάρτιος 2003) και όχι να έχει συμπληρωθεί οποτεδήποτε μετά την εισαγωγή του ΑΚ και έκτοτε ακολούθησε σωρεία αγωγών του Δημοσίου το οποίο διεκδικεί τις περιουσίες των πολιτών σε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα καθιστώντας έτσι τις προβλέψεις του νόμου περί χρησικτησίας ως άνευ αντικειμένου. Θα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 4 και να τεθεί διάταξη οτι η 30ετής ή 10ετής νομή αρκεί να έχει συμπληρωθεί σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από το 1945 μέχρι τη δημοσίευση του νόμου

  • 16 Ιουλίου 2021, 11:05 | ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

    Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
    ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
    Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
    τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: http://www.emdydas.gr
    Αθήνα, 16-7-2021
    Αρ. Πρωτ.: 8545
    Προς: Υπουργό Ψηφιακής
    Διακυβέρνησης κο Πιερακάκη
    Κοιν: 1. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
    2. Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

    Θέμα : Σχετικά με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης»

    Κύριε Υπουργέ

    Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί τους πάνω από 8.200 Διπλωματούχους Μηχανικούς που απασχολούνται στο σύνολο του Δημοσίου Τομέα (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Ανεξάρτητες Αρχές). Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης», αλλά και την τροπολογία (ν.4808/2021 κεφ. Δ’) που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες.
    Το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ως Ν.Π.Δ.Δ. και οι εργαζόμενοι του καλούνται να αντιμετωπίσουν πλήθος από δυσεπίλυτα θέματα, και έναν τεράστιο και πρωτοφανή, όγκο εργασιών όπως:
    • Την διαδικασία Κτηματογράφησης σε όσες περιοχές δεν έχει ακόμα ξεκινήσει,
    • Την ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης και τη μετάβαση στο καθεστώς του Λειτουργούντος Κτηματολογίου,
    • Την δημιουργία και λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων και των Υποκαταστημάτων τους, απορροφώντας παράλληλα τα υπό κατάργηση Υποθηκοφυλακεία της χώρας καθώς και το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτά
    • Την ανάρτηση και εποπτεία των Δασικών Χαρτών
    • Τη διευθέτηση των κοινοχρήστων χώρων, των οποίων το ιδιοκτησιακό καθεστώς δύναται να χαρακτηρισθεί ως ιδιαίτερα περίπλοκο
    Πέραν των ανωτέρω βασικών εργασιών, το προσωπικό καλείται να διεκπεραιώσει και άλλες παράλληλες εργασίες, όπως η χορήγηση αεροφωτογραφιών, η λειτουργία του συστήματος εντοπισμού HE.PO.S. κ.α.
    Σήμερα, τρία χρόνια μετά, η υπηρεσία βιώνει το φαινόμενο της υποστελέχωσης αλλά και της εγκατάλειψης –όπως ακριβώς συμβαίνει και με το σύνολο των Δημόσιων Υπηρεσιών- αφού ο όγκος εργασιών αυξάνει εκθετικά με τις συνεχείς εισροές καταργούμενων Υποθηκοφυλακείων, ενώ τα έμπειρα και ικανά στελέχη αποχωρούν μαζικά, είτε προς τον ιδιωτικό είτε προς τον δημόσιο τομέα, μην αντέχοντας την πίεση και τον όγκο εργασιών, χωρίς να αναπληρώνονται με νέα. Επιπλέον στις περιφερειακές υπηρεσίες, ο όγκος εργασιών είναι τεράστιος καθώς οι υπάλληλοι εκεί καλούνται να διεκπεραιώσουν τόσο τις εργασίες του πρώην Υποθηκοφυλακείου, όσο και του Κτηματολογικού Γραφείου, ενώ το φαινόμενο της υποστελέχωσης είναι κι εκεί πολύ έντονο. Παράλληλα η υποστήριξη από την κεντρική υπηρεσία είναι δυσχερής για τους λόγους που προαναφέραμε.
    Και ενώ διαπιστώνεται αυτή η κατάσταση, ο Φορέας έχει περισσότερες από 250 οργανικές θέσεις προς κάλυψη οι οποίες οφείλουν να καλυφτούν με προσλήψεις προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας. Ειδικά επισημαίνουμε την πρόβλεψη του Ν. 4512/2018 (άρθρο 17) για στελέχωση με θέσεις ΠΕ Μηχανικών, η οποία και ουδέποτε υλοποιήθηκε αν και οι ανάγκες έχουν αυξηθεί.
    Συντασσόμαστε με τα αιτήματα του Σωματείου Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο για: (α) την τροπολογία που ψηφίστηκε στον νόμο για τα εργασιακά πριν από λίγες ημέρες, όπου επιχειρείται, με απόφαση Δ.Σ, χωρίς καμία δέσμευση, χωρίς κανένα αίτημα εργαζομένου, χωρίς καμία σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, να μετακινείται ένας υπάλληλος για μόνιμη εργασία σε οποιαδήποτε πόλη της χώρας, με επίκληση μόνο τις όποιες “υπηρεσιακές ανάγκες”, η οποία και πρέπει να ακυρωθεί
    (β) την πρόβλεψη στο σχέδιο νόμου με την οποία καταργείται η δυνατότητα μετακίνησης του προσωπικού μέσω μετάταξης ή απόσπασης ή μεταφοράς σε άλλη υπηρεσία, για διάστημα 3 ετών ωθώντας έτσι κάποιους σε παραίτηση.
    (γ) την ανανέωση του σύνολο των 44 συμβάσεων έργου (ήδη με την τροπολογία ανανεώθηκαν μόνο οι 22 συμβάσεις), παρόλο που τα τελευταία τρία χρόνια εργασίας τους, όλοι οι συμβασιούχοι συνάδελφοι, κατά κοινή ομολογία, έχουν προσφέρει στο επιβαρυμένο τοπίο που έχουμε ήδη περιγράψει.
    Επίσης έχουμε πολλαπλές επιφυλάξεις για τις εξής ρυθμίσεις όπως τις αναφέρει και το Σωματείο Εργαζομένων:
    Ορίζονται διαπιστευμένοι ιδιώτες μηχανικοί για το Κτηματολόγιο με άδεια από το Ελληνικό Κτηματολόγιο και εγγραφή στο Ειδικό Μητρώο που τηρεί το ίδιο. Οι αρμοδιότητες των διαπιστευμένων μηχανικών θα όφειλαν να διεκπεραιώνονται από Δημοσίους Υπαλλήλους Μηχανικούς που θα στελεχώσουν τις Υπηρεσίες του Κτηματολογίου και μπορούν να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Διοίκησης προς υπεράσπιση του Δημοσίου Συμφέροντος. Σε όλες τις περιπτώσεις όπου έχει εκχωρηθεί η Δημόσια Ελεγκτική Λειτουργία σε ιδιώτες αυτή λειτουργεί σε βάρος του Δημοσίου Συμφέροντος, φορτώνοντας του πολίτες με επιπλέον κόστος, δημιουργώντας φαινόμενα σύγκρουσης συμφερόντων και έλλειψης ανεξαρτησίας, φορτώνοντας τη Διοίκηση με πρόσθετους ελέγχους και ευθύνες υπογραφής. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την ανωτέρω ρύθμιση απουσιάζει η διαδικασία με την οποία θα εγγράφονται οι διαπιστευμένοι μηχανικοί στο μητρώο, ενώ αναφέρεται ρητά ως ασυμβίβαστη η ιδιότητα του διαπιστευμένου με την ιδιότητα του μόνιμου υπαλλήλου ή υπαλλήλου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε φορείς του δημόσιου τομέα κατά την έννοια της παρ. 57 του άρθρου 2 του ν. 4727/2020 (Α΄ 184). Η εγγραφή διαπιστευμένων μηχανικών στο μητρώο, ενδέχεται να δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ ελευθέρων επαγγελματιών ειδικά σε μικρές κοινωνίες, γεγονός που πρέπει να επισημανθεί. Επιπλέον η ρητή εξαίρεση των μονίμων υπαλλήλων ή υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε φορείς του δημόσιου τομέα, από την εγγραφή στο μητρώο, στερεί από το σύνολο του δημόσιου τομέα την χρήση μηχανικών του δημοσίου για εργασίες του δημοσίου που αφορούν το Κτηματολόγιο, επιβαρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τον προϋπολογισμό κάθε δημόσιας υπηρεσίας και των Ο.Τ.Α. και κατ επέκταση τον προϋπολογισμό του κράτους.
    Το νομοσχέδιο, ανοίγει παράθυρα για όσους θα διεκδικήσουν εκτάσεις που τώρα εμφανίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Συγκεκριμένα στο άρθρο 13 του νομοσχεδίου θεσπίζονται εξαιρετικά ασφυκτικές προθεσμίες προκειμένου το Δημόσιο να απαντήσει στους διεκδικητές ακινήτων που εμφανίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Όταν κάποιος κάνει αίτηση και ζητά να διορθωθεί «πρόδηλο σφάλμα» για αυτά, η αίτηση επιδίδεται υποχρεωτικά εντός 10 ημερών από την κατάθεσή της στο Ελληνικό Δημόσιο και το Δημόσιο «τεκμαίρεται ότι συναινεί εάν δεν αποσταλεί από την αρμόδια υπηρεσία αρνητική απάντηση που απευθύνεται στον προϊστάμενο του αρμόδιου Κτηματολογικού Γραφείου εντός 60 ημερών». Ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» μπορεί να εμφανιστεί κομμάτι διαιρεμένου ακινήτου (οικοπέδου, αγρού, οικίας κ.λπ.) που κάποιοι το δήλωσαν με τίτλους, αλλά μπορεί ένας να μην κινήθηκε είτε γιατί δεν ενδιαφέρεται είτε γιατί ζει στο εξωτερικό είτε γιατί δεν είχε τα χρήματα που απαιτούνται. Η ίδια όμως διαδικασία μπορεί να αφορά ακίνητο που διεκδικείται από το Δημόσιο ως δασικό ή κοινόχρηστο (π.χ. αιγιαλός) και αυτό γεννά τον κίνδυνο τέτοια φιλέτα να καταλήξουν στα χέρια ισχυρών «καταπατητών».
    Θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα και να τροποποιηθεί το άρθρο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες για τα αυτονόητα με χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες, αλλά παράλληλα να διασφαλίζεται η δημόσια περιουσία από τους καταπατητές. Τα στελέχη του «Ελληνικού Κτηματολογίου» διαθέτουν την τεχνογνωσία και την επάρκεια προκειμένου να γίνει σαφής διαχωρισμός των προβλημάτων που πάει να επιλύσει η ρύθμιση, από την καταπάτηση δασικών εκτάσεων, αιγιαλών κ.ο.κ.
    Με το άρθρο 22 συστήνεται στο ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» πενταμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων με αντικείμενο την επίλυση σύνθετων νομικών ζητημάτων κτηματολογικού δικαίου και την παρακολούθηση της ομαλής λειτουργίας των κτηματολογικών γραφείων του Φορέα. Δεδομένης της ύπαρξης της επιτροπής επίλυσης αμφισβητήσεων του άρθρου 21, δεν προκύπτει η χρησιμότητα της επιτροπής του άρθρου 22 και αν ακόμη αυτή πρέπει να δημιουργηθεί θα πρέπει να περιορίζεται στην επίλυση σύνθετων νομικών ζητημάτων. Δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία θα παρεμβαίνει «αυτεπάγγελτα» στην λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων και των υποκαταστημάτων τους, παρεμβαίνοντας στην θεσμοθετημένη με νόμο ιεραρχία του Φορέα και συνεπώς αν όχι ολόκληρο το άρθρο, τουλάχιστον τα εδάφια β και γ θα πρέπει να απαλειφθούν.
    Εν κατακλείδει εκτιμούμε ότι το πολύ σημαντικό έργο που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας ο Φορέας πρέπει να στηριχθεί με μέσα και προσωπικό κίνηση που θα έχει πολλαπλά ευεργετικές για το Δημόσιο Συμφέρον επιπτώσεις. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

  • 16 Ιουλίου 2021, 11:07 | ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Η εκπόνηση του Εθνικού Κτηματολογίου μάλλον πρέπει να καταγραφεί ιστορικά ως μία από τις πλέον άκαρπες προσπάθειες του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Οι μελέτες ξεκίνησαν από το 1996 και τόσα χρόνια μετά μπορούν ενδεικτικά να διαπιστώνονται:
    • Τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών δηλώνονται με τα προ 25ετίας περίπου όρια των ΟΤΑ, σε υπόβαθρα που η σχεδίαση και εγκυρότητά τους δεν έχουν σταθμισθεί.
    • Η μέχρι τώρα συμμετοχή του ευρύτερου δημόσιου τομέα στη συνολικότερη προσπάθεια σχεδόν ανύπαρκτη. Τα εξαρτημένα διαγράμματα μόλις πριν λίγα χρόνια ανακαλύφθηκαν. Οι ιδιοκτησίες των Αναδασμών, Διανομών, απαλλοτριώσεων, εφαρμογών σχεδίων πόλεων κ.λπ. αποτυπώνονται σε ανεπίκαιρα υπόβαθρα, μπορεί και προ του 1930, χωρίς καμιά αξία για λελογισμένες χρήσεις.
    • Η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας πάντα ετεροχρονισμένη. Μπορούσε από χρόνια να λειτουργεί μια ανεξάρτητη βάση (για παράδειγμα με αναβάθμιση του Ε9), που θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιείται από τους πολίτες, με ευνόητα και πολλαπλά οφέλη.
    • Η συμμετοχή του διαθέσιμου επιστημονικού δυναμικού στις προσπάθειες ολοκλήρωσης του έργου εξαντλείται μόνο με το στελεχιακό δυναμικό των ανάδοχων εταιρειών. Έπρεπε και πρέπει να συμμετέχουν, οι χιλιάδες των ειδικών μας επιστημόνων. Με την ανάθεση υποέργων και όπως με πολύ καλά αποτελέσματα γίνεται ή έγινε σε άλλες χώρες.
    • Υπάρχουν περιοχές που το κτηματολόγιο λειτουργεί για διάστημα 20ετίας σε υπόβαθρα με όρια ιδιοκτησιών που δεν έχουν καμιά σχέση με τις πραγματικές τους θέσεις. Εάν αυτό δεν είναι τραγικό δείγμα αποτυχίας της προσπάθειας τότε τι είναι ;;
    • Με τις επιλογές της πολιτείας το πραγματικό κόστος της κτηματογράφησης «μετακυλίεται» στους ιδιώτες. Και μάλιστα ανά περίπτωση ιδιοκτησίας, δηλαδή ιδιαίτερα προσαυξημένο. Γιατί όμως αφέθηκε να περάσουν ολόκληρες δεκαετίες, όταν μπορούσε να αποφασισθεί από την αρχή ότι οι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να χρηματοδοτήσουν την προσπάθεια ;;
    • Τα μέχρι τώρα οφέλη σε ότι αφορά τις διευκολύνσεις διαχείρισης των ιδιοκτησιακών μας δικαιωμάτων αποδεικνύονται ελάχιστα έως ανύπαρκτα.
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    1. Ανασύνταξη των υποβάθρων και επικαιροποίηση των τίτλων που χορηγήθηκαν από τις μελέτες των Αναδασμών, Διανομών, εφαρμογών σχεδίων πόλεων κ.α. με την ευθύνη των αρμόδιων φορέων που χορήγησαν τους τίτλους. Για να μην εξελιχθούν οι απαιτούμενες διορθώσεις σε μία ακόμη τροχοπέδη της εκπόνησης του Εθνικού Κτηματολογίου
    2. Σύνταξη αξιόπιστων υποβάθρων στο σύνολο της επικράτειας, με επίγειες αποτυπώσεις και με τη συμμετοχή του διαθέσιμου επιστημονικού δυναμικού μας. Κατά προτεραιότητα στις ενότητες που «κτηματογραφήθηκαν» και τα υπόβαθρά τους αποδεικνύονται αναξιόπιστα ή στις υψηλότερων αντικειμενικών αξιών περιοχές. Έστω και με την υποχρέωση καταβολής πρόσθετου τέλους από τους ιδιοκτήτες. Είναι προτιμότερη η καταβολή πρόσθετου τέλους από τις ανά περίπτωση ιδιοκτησίας κοστοβόρες διαδικασίες των προβλεπόμενων κάθε είδους διορθώσεων και νομικής φύσεως υποχρεώσεων.
    Σε αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος η χώρα να κτηματογραφείται στο διηνεκές και από την άλλη να λέγεται ότι υπάρχει Κτηματολόγιο. Με όσα αυτό μπορεί να σημαίνει.

  • 16 Ιουλίου 2021, 08:51 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (Σ.Ε.ΚΤ.)

    Τοποθέτηση του Σ.Ε.ΚΤ. για το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης»

    Με το νέο νομοσχέδιο αλλά και την τροπολογία (ν.4808/2021 κεφ. Δ’) που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιχειρεί να επιταχύνει την ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης και να βελτιώσει την Λειτουργία του Κτηματολογίου.

    Για τα εργασιακά ζητήματα:

    Από την έναρξη λειτουργίας του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ως Ν.Π.Δ.Δ., (στο εξής Φορέας) οι εργαζόμενοι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε δυσεπίλυτα θέματα, τόσο διαδικαστικά όσο και πρακτικά, τα οποία προέκυψαν από την αλλαγή αυτή, ευελπιστώντας, πως στο εγγύς μέλλον θα διορθωθούν.
    Έτσι, το νέο Νομικό Πρόσωπο, αντιμετωπίζει τεράστιο και πρωτοφανή για το Ελληνικό Δημόσιο, όγκο εργασιών όπως:
    • Την διαδικασία Κτηματογράφησης σε όσες περιοχές δεν έχει ακόμα ξεκινήσει,
    • Την ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης και τη μετάβαση στο καθεστώς του Λειτουργούντος Κτηματολογίου,
    • Την δημιουργία και λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων και των Υποκαταστημάτων τους απορροφώντας παράλληλα τα υπό κατάργηση Υποθηκοφυλακεία της χώρας καθώς και το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτά
    • Την ανάρτηση και εποπτεία των Δασικών Χαρτών

    Πέραν των ανωτέρω βασικών εργασιών, το προσωπικό καλείται να διεκπεραιώσει και άλλες παράλληλες εργασίες, όπως η χορήγηση αεροφωτογραφιών, η λειτουργία του συστήματος εντοπισμού HE.PO.S. κ.α.
    Όλα τα παραπάνω υλοποιούνται με το ίδιο ανθρώπινο δυναμικό που υπήρχε στην προγενέστερη νομική μορφή (Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε.) και το οποίο επιβαρύνθηκε και με τις διαδικασίες της δημόσιας διοίκησης με τις οποίες δεν ήταν (και δεν είναι) πλήρως εξοικειωμένο και καταρτισμένο.
    Σήμερα, τρία χρόνια μετά, η κεντρική υπηρεσία βιώνει το φαινόμενο της υποστελέχωσης αλλά και της εγκατάλειψης, αφού ο όγκος εργασιών αυξάνει εκθετικά με τις συνεχείς εισροές καταργούμενων Υποθηκοφυλακείων, ενώ τα έμπειρα και ικανά στελέχη αποχωρούν μαζικά είτε προς τον ιδιωτικό είτε προς τον δημόσιο τομέα μην αντέχοντας την πίεση και τον όγκο εργασιών και χωρίς να αναπληρώνονται με νέα.
    Επιπλέον στις περιφερειακές υπηρεσίες, ο όγκος εργασιών είναι τεράστιος καθώς οι υπάλληλοι εκεί καλούνται να διεκπεραιώσουν τόσο τις εργασίες του πρώην Υποθηκοφυλακείου, όσο και του Κτηματολογικού Γραφείου, ενώ το φαινόμενο της υποστελέχωσης είναι κι εκεί πολύ έντονο. Παράλληλα η υποστήριξη από την κεντρική υπηρεσία είναι δυσχερής για τους λόγους που προαναφέραμε.
    Και ενώ διαπιστώνεται αυτή η κατάσταση, ο φορέας έχει περισσότερες από 250 οργανικές θέσεις προς κάλυψη οι οποίες μπορούν να καλυφθούν από την κινητικότητα με έμπειρο προσωπικό, εάν ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό υπουργείο όπως το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εντοπίσει ουσιαστικά το πρόβλημα και ακολουθήσει το μοντέλο της Α.Α.Δ.Ε. η οποία εποπτεύεται από το ίδιο υπουργείο και έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Ένα μοντέλο που προσφέρει ελκυστικό περιβάλλον εργασίας με συγκεκριμένους στόχους ανά προφίλ θέσεως εργασίας, το οποίο υποστηρίζεται από ειδικό μισθολόγιο.
    Δυστυχώς όμως στο παρόν νομοσχέδιο διαπιστώνεται ότι οι προσπάθειες του προσωπικού απαξιώνονται συστηματικά, ενώ ακόμα και τα αυτονόητα ζητήματα που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του Φορέα και των εργαζομένων του, αποτελούν πλέον ζητούμενο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως μετά από έτη αδράνειας και απουσίας, το Υπηρεσιακό Συμβούλιο λειτούργησε μόλις πριν ένα μήνα, τον Ιούνιο του 2021(!!!) με μόλις μία συνεδρίαση. Επιπλέον με την τροπολογία που ψηφίστηκε στον νόμο για τα εργασιακά πριν από λίγες ημέρες, επιχειρείται, με απόφαση Δ.Σ, χωρίς καμία δέσμευση, χωρίς κανένα αίτημα εργαζομένου, χωρίς καμία σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, να μετακινείται ένας υπάλληλος για μόνιμη εργασία σε οποιαδήποτε πόλη της χώρας εντός Φορέα, με επίκληση μόνο τις όποιες “υπηρεσιακές ανάγκες”.

    Και επειδή το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» τείνει να μετασχηματιστεί στο «χειρότερο περιβάλλον εργασίας» του Ελληνικού Δημοσίου, γεγονός που έχει διαπιστωθεί και από την διοίκηση του υπουργείου, με το σχέδιο νόμου καταργείται η δυνατότητα μετακίνησης του προσωπικού μέσω μετάταξης ή απόσπασης ή μεταφοράς σε άλλη υπηρεσία, για διάστημα 3 ετών ωθώντας έτσι κάποιους σε παραίτηση.
    Να σημειωθεί ότι η εξαίρεση από την κινητικότητα έχει προφανώς κριθεί ως αναποτελεσματική από το Υπουργείο Εσωτερικών και γι αυτό σήμερα, παράλληλα με το σχέδιο νόμου για το Κτηματολόγιο, έχει κατατεθεί και σχέδιο νόμου από το Υπουργείο Εσωτερικών με την ονομασία «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση ακεραιότητας Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών». Με το άρθρο 20 επιχειρείται η κατάργηση παρεκκλίσεων από το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας. Επομένως, εφόσον ψηφιστεί η διάταξη του άρθρου 18, θα είμαστε η μοναδική Υπηρεσία του Δημοσίου, στην οποία θα ισχύει η εξαίρεση του προσωπικού από την δυνατότητα απόσπασης, μετάταξης και μετακίνησης καθ οιονδήποτε τρόπο για τρία χρόνια.
    Επιπλέον των παραπάνω η διοίκηση του Υπουργείου, δεν ανανεώνει το σύνολο των 44 συμβάσεων έργου (ήδη με την τροπολογία ανανεώθηκαν μόνο οι 22 συμβάσεις), παρόλο που τα τελευταία τρία χρόνια εργασίας τους, όλοι οι συμβασιούχοι συνάδελφοι, κατά κοινή ομολογία, έχουν προσφέρει στο επιβαρυμένο τοπίο που έχουμε ήδη περιγράψει.
    Τέλος σημειώνουμε ότι δόθηκε ξανά η δυνατότητα, να ενταχτούν Υποθηκοφύλακες στον Φορέα μέσα σε διάστημα ενός μήνα, ανοίγοντας ξανά την πόρτα σε όσους δεν επιθυμούσαν την δημιουργία του δημόσιου φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» να ενταχτούν και να συνεχίσουν να πολεμούν τον φορέα από μέσα, ενώ η διοίκηση θα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει χωρίς καμία διαδικασία και κανένα κριτήριο ποιον θα ορίσει προϊστάμενο των νέων Κτηματολογικών Γραφείων.

    Για την επιτάχυνση και την ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης και την Λειτουργία του Κτηματολογίου:

    • Ορίζονται διαπιστευμένοι ιδιώτες μηχανικοί για το Κτηματολόγιο με άδεια από το Ελληνικό Κτηματολόγιο και εγγραφή στο Ειδικό Μητρώο που τηρεί το ίδιο.
    Από την ανωτέρω ρύθμιση απουσιάζει η διαδικασία με την οποία θα εγγράφονται οι διαπιστευμένοι μηχανικοί στο μητρώο, ενώ αναφέρεται ρητά ως ασυμβίβαστη η ιδιότητα του διαπιστευμένου με την ιδιότητα του μόνιμου υπαλλήλου ή υπαλλήλου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε φορείς του δημόσιου τομέα κατά την έννοια της παρ. 57 του άρθρου 2 του ν. 4727/2020 (Α΄ 184). Η εγγραφή διαπιστευμένων μηχανικών στο μητρώο και με τα προσόντα που αναγράφονται, ενδέχεται να δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό ειδικά σε μικρές κοινωνίες, γεγονός που πρέπει να επισημανθεί. Επιπλέον η ρητή εξαίρεση των μονίμων υπαλλήλων ή υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε φορείς του δημόσιου τομέα, από την εγγραφή στο μητρώο, στερεί από το σύνολο του δημόσιου τομέα το δικαίωμα διευθέτησης υπηρεσιακών θεμάτων των μεμονωμένων φορέων (πχ ΟΤΑ, ΝΠΔΔ) που αφορούν στο Κτηματολόγιο από τους δικούς του έμπειρους μηχανικούς και την αναγκαστική προσφυγή σε τρίτους μηχανικούς προκαλώντας καθυστερήσεις και επιβαρύνοντας με αυτόν τον τρόπο, τον προϋπολογισμό κάθε δημόσιας υπηρεσίας και των Ο.Τ.Α. και κατ επέκταση τον προϋπολογισμό του κράτους.
    • Το νομοσχέδιο, ανοίγει παράθυρα για όσους θα διεκδικήσουν εκτάσεις που τώρα εμφανίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».
    Συγκεκριμένα στο άρθρο 13 του νομοσχεδίου θεσπίζονται εξαιρετικά ασφυκτικές προθεσμίες προκειμένου το Δημόσιο να απαντήσει στους διεκδικητές ακινήτων που εμφανίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Όταν κάποιος κάνει αίτηση και ζητά να διορθωθεί «πρόδηλο σφάλμα» για αυτά, η αίτηση επιδίδεται υποχρεωτικά εντός 10 ημερών από την κατάθεσή της στο Ελληνικό Δημόσιο και το Δημόσιο «τεκμαίρεται ότι συναινεί εάν δεν αποσταλεί από την αρμόδια υπηρεσία αρνητική απάντηση που απευθύνεται στον προϊστάμενο του αρμόδιου Κτηματολογικού Γραφείου εντός 60 ημερών». Ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» μπορεί να εμφανιστεί κομμάτι διαιρεμένου ακινήτου (οικοπέδου, αγρού, οικίας κ.λπ.) που κάποιοι το δήλωσαν με τίτλους, αλλά μπορεί ένας να μην κινήθηκε είτε γιατί δεν ενδιαφέρεται είτε γιατί ζει στο εξωτερικό είτε γιατί δεν είχε τα χρήματα που απαιτούνται. Η ίδια διαδικασία μπορεί να αφορά ακίνητο που διεκδικείται από το Δημόσιο ως δασικό ή κοινόχρηστο (π.χ. αιγιαλός) και αυτό γεννά τον κίνδυνο τέτοια φιλέτα να καταλήξουν στα χέρια ισχυρών «καταπατητών». Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να έχει νόημα μόνο σε αστικές περιοχές και για ιδιοκτησίες σε κτίρια και τμήματα αυτών, αλλά δεν προστατεύει το δημόσιο συμφέρον σε περιπτώσεις αγροτικών εκτάσεων, δασικών εκτάσεων, εκτάσεων στα όρια των αιγιαλών ή σε παραποτάμια τμήματα, όπου συχνά δεν είναι σαφές ποια δημόσια υπηρεσία είναι αρμόδια ή/και οι υπηρεσίες αυτές είναι υποστελεχωμένες με ελλείψεις σε αρχεία, εργαλεία κλπ που θα τους επέτρεπαν να απαντήσουν εγκαίρως. Αυτή η διάταξη ενώ είναι χρήσιμη σε ξεκάθαρες περιπτώσεις ιδιοκτησίας, μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί από κακόβουλους καταπατητές δημόσιας γης που θα εκμεταλλευτούν τις ανεπάρκειες της δημόσιας διοίκησης.
    Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η διάταξη αυτή, αν και αποσκοπεί στην επίλυση γραφειοκρατικών θεμάτων, χρήζει τεχνικής εξειδίκευσης ώστε π.χ. μέσω σχετικής Υ.Α. να καθορίζονται λεπτομέρειες και περιπτωσιολογία εφαρμογής ή εξαίρεσης της γενικής διάταξης ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια περιουσία από τους καταπατητές. Τα στελέχη του «Ελληνικού Κτηματολογίου» διαθέτουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία καταγραφής της περιπτωσιολογίας προκειμένου να γίνει σαφής διαχωρισμός των κοινών προβλημάτων που στοχεύει να επιλύσει η ρύθμιση, από την καταπάτηση δασικών εκτάσεων, αιγιαλών κ.ο.κ.
    • Συστήνεται στο ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» πενταμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων
    Με το άρθρο 22 συστήνεται στο ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» πενταμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων με αντικείμενο την επίλυση σύνθετων νομικών ζητημάτων κτηματολογικού δικαίου και την παρακολούθηση της ομαλής λειτουργίας των κτηματολογικών γραφείων του Φορέα. Δεδομένης της ύπαρξης της επιτροπής επίλυσης αμφισβητήσεων του άρθρου 21, δεν προκύπτει η χρησιμότητα της επιτροπής του άρθρου 22 και αν ακόμη αυτή πρέπει να δημιουργηθεί θα πρέπει να περιορίζεται στην επίλυση σύνθετων νομικών ζητημάτων και μόνο. Δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία θα παρεμβαίνει «αυτεπάγγελτα» στην λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων και των υποκαταστημάτων τους, παρεμβαίνοντας έτσι στην θεσμοθετημένη με νόμο ιεραρχία του φορέα και συνεπώς αν όχι ολόκληρο το άρθρο, τουλάχιστον τα εδάφια β και γ θα πρέπει να απαλειφθούν.
    Αντίθετα, αντί να αναζητούνται «πυροσβεστικές» εκ των άνωθεν λύσεις αφού ανακύψουν τα προβλήματα, θα πρέπει να δοθούν λύσεις στο θέμα της υποστελέχωσης ώστε μέσα από τη θέσπιση εσωτερικών διαδικασιών λειτουργίας, καταγραφής των νομικών ζητημάτων και επικοινωνίας μεταξύ των μονάδων των φορέων για τη διάχυση της γνώσης, νομικά, και όχι μόνο, θέματα να μπορούν να επιλύονται άμεσα και με ομοιόμορφο τρόπο σε όλη την επικράτεια.

    Σύνοψη:
    Οι προτάσεις του Σ.Ε.ΚΤ. έχουν κατατεθεί κατά καιρούς προκειμένου το «Ελληνικό Κτηματολόγιο», να γίνει ένα ελκυστικό περιβάλλον εργασίας στο πλαίσιο του Δημοσίου. Ως τέτοιο, θα έχει το απαιτούμενο προσωπικό και δεν θα χρειάζεται προγραμματικές συμβάσεις, εκχώρηση εργασιών (outsourcing) και Προκρούστειες διατάξεις.

    Προκειμένου να γίνει αυτό απαιτείται:
    • να στελεχωθούν όλες ανεξαιρέτως οι υπηρεσίες του Φορέα, με μόνιμο προσωπικό και επέκταση των ήδη ενεργών συμβάσεων έργου.
    • να δημιουργηθεί ειδικό μισθολόγιο για το προσωπικό του Ελληνικού Κτηματολογίου, στα πρότυπα της Α.Α.Δ.Ε., μέτρο το οποίο θα συμβάλει τόσο στην συγκράτηση του προσωπικού που σήμερα αποχωρεί από τον Φορέα, όσο και στην εισροή μέσω της κινητικότητας νέου προσωπικού
    • να χορηγηθεί κίνητρο απόδοσης, για το διάστημα μέχρι την απορρόφηση του συνόλου των υποθηκοφυλακείων και την ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης, με δεδομένο ότι το Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι από τις λίγες υπηρεσίες στην δημόσια διοίκηση που έχει συγκεκριμένη στοχοθεσία που απορρέει από τον νόμο.
    • το προσωπικό να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο ανεξάρτητα αν εργάζεται σε μια κεντρική ή μια περιφερειακή μονάδα της υπηρεσίας αλλά και να αμείβεται με τους ίδιους, ενιαίους κανόνες.
    • να υπάρχει ενιαίος κανόνας λειτουργίας όλων των τμημάτων – διευθύνσεων – γραφείων. Τα Κτηματολογικά Γραφεία δεν είναι και δεν πρέπει να γίνουν ξανά τα μικρομάγαζα συμφερόντων, αλλά μια ενιαία υπηρεσία στην ραχοκοκαλιά του Φορέα, που θα ακολουθεί ενιαίους κανόνες λειτουργίας με ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα έχουν αντίκτυπο τόσο στην κοινωνία όσο και στις επαγγελματικές ομάδες, μιας και είναι “ο καθρέφτης” του Ελληνικού Κτηματολογίου και μια από τις βασικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης πολιτών και επαγγελματιών.

    Κλείνοντας, ως εργαζόμενοι οφείλουμε να αναδεικνύουμε όσα πιστεύουμε ότι είναι “κακώς κείμενα” προκειμένου να έχουμε πρώτα από όλα ήσυχη την συνείδηση μας για την κοινωνία που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας.

    Χρωστάμε στις επόμενες γενιές,

    • Απόλυτη Διαφάνεια
    • Κατοχύρωση της Δημόσιας Περιουσίας
    • Εξοικονόμηση πόρων
    • Ασφάλεια στις συναλλαγές
    • Εξυπηρέτηση και σεβασμό στον πολίτη

    Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.ΚΤ.

  • 16 Ιουλίου 2021, 08:34 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Π.ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ

    Τα τρία βασικά νομοθετήματα που διέπουν το Εθνικό Κτηματολόγιο (δηλ. ν.2308/1995 την κτηματογράφηση, ν. 2664/1998 το λειτουργούν κτηματολόγιο και ν. 4512/2018 που αφορά την σύσταση του Φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ») έχουν υποστεί αλλεπάλληλες τροποποιήσεις -άλλες επιτυχείς και άλλες όχι- (συνολικά μέχρι σήμερα –κυριολεκτικά – με 40 νομοθετήματα , ήτοι με τους οι ν. 2508/1997, 3127/2003, 3212/2003, 3481/2006, 3559/2007, 3659/2008, 3728/2008 , 3882/2010, 3899/2010-ενσωμάτωση της Οδηγίας 2007/2/ΕΚ Οδηγία περί γεωχωρικών δεδομένων, 3983/2011, 4030/2011 4164/2013, 4198/2013, 4277/2014 ,4280/2014, 4315/2014, 4361/2016, , 4389/2016, 4409/2016, 4514/2018, 4531/2018 , 4551/2018 , 4585/2018, 4602/2019, 4613/2019 , 4617/2019, 4623/2019 (από 9-8-2019) , 4647/2019 4650/2019, 4664/2020, 4685/2020, 4710/2020, 4759/2020, ΠΔ3/6-1-2021, ΥΑ 11206/15-4-2021 και 4799/18-5-2021), και επίκειται η 41η με το προς διαβούλευση νομοσχέδιο, προφανώς γιατί ο σκοπός της επιτάχυνσης και ολοκλήρωσης δεν έχει ικανοποιηθεί μέχρι σήμερα. Και τούτο γιατί παραβλέπεται από το νομοθέτη , ιδίως της τελευταίας δεκαετίας , ότι το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι σύστημα τυπικής και ουσιαστικής δημοσιότητας των εμπράγματων –κυρίως- σχέσεων που αφορούν το ακίνητο και υπηρετεί την διασφάλιση της δημόσιας πίστης. Δεν πρέπει, επομένως να παραβλέπεται ότι κυρίαρχη σε αυτό είναι η νομική διάσταση , η δε τεχνική διάσταση εξαντλείται στην κατά το δυνατόν ακριβή αποτύπωση των ακινήτων , ιδίως στο στάδιο της κτηματογράφησης και μετέπειτα στις μεταβολές που επέρχονται ιδίως με διοικητικές πράξεις και πολύ σπανιότερα με δικαιοπραξίες ή δικαστικές αποφάσεις. Η δε ψηφιακή διάσταση του Εθνικού Κτηματολογίου πρέπει να περιορίζεται στην εξυπηρέτηση και μόνο των δύο άλλων διαστάσεων. Αυτό σημαίνει ότι όσα προβλήματα εμφανίσθηκαν την τελευταία εικοσαετία περίπου από τη λειτουργία του Εθν.Κτηματολογίου (τέλη του 2003 άρχισε να λειτουργεί το ΕΚ σε κάποιες περιοχές) οφείλονται όχι σε αυτό καθ’ εαυτό το Εθν.Κτημ., αλλά στο ότι με την καθιέρωσή του αναδύθηκαν στην επιφάνεια παθογένειες του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην Ελλάδα των τελευταίων 200 ετών, κυρίως με την προβολή δικαιωμάτων κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, των ΟΤΑ και της Εκκλησίας, τα οποία εδράζονται στο νόμο. Αυτές τις παθογένειες ο νομοθέτης συστηματικά τις παραβλέπει και αποφεύγει να δώσει ρεαλιστικές και γενναίες λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα (πχ. διάσπαρτες διατάξεις σε διάφορα νομοθετήματα-που συχνά παραπέμπουν στο προϊσχύον οθωμανικό και βυζαντινορωμαικό δίκαιο, ενίοτε και εθιμικό δίκαιο-που όμως, αναγκαστικά εκεί πρέπει να ανατρέξει ο εφαρμοστής του δικαίου για να αποφανθεί για τη θεμελίωση της κυριότητας , απαγόρευση σύστασης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας με χρησικτησία και έτσι δικαιολογείται ο μεγάλος αριθμός οριζοντίων ιδιοκτησιών με την ένδειξη «άγνωστος» ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, μη ξεκάθαρη θέση περί της κυριότητας στα «νομιμοποιηθέντα» αυθαίρετα, αδιάθετα κληροτεμάχια από διανομές ή «νέα» οικόπεδα προερχόμενα από πράξεις εφαρμογής, καθυστέρηση στην κύρωση δασικών χαρτών, μη καταβολή αποζημιώσεων από απαλλοτριώσεις , περιορισμοί διάθεσης ακινήτων, παράταση του καθεστώτος επικύρωσης ανωμάλων δικαιοπραξιών ,κλπ) . Εξαίρεση το άρθρο 4 του ν. 3127/2003 για την κτήση με χρησικτησία σε αστικά ακίνητα σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και το άρθρο 22 του ν. 4061/2012 για τα αγροτικά ακίνητα.
    Λυπάμαι, αλλά η συστηματική ενασχόλησή μου με υποθέσεις κτηματολογίου ως δικαστή από το 2003 και μέχρι σήμερα , δεν μου αφήνουν περιθώρια να αισιοδοξήσω ότι το παρόν νομοθέτημα θα βοηθήσει, απεναντίας μου δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι θα περιπλέξει τα πράγματα, διασαλεύοντας την ασφάλεια δικαίου που έχει μόλις θεμελιωθεί με την αποκρυστάλλωση ορισμένων ερμηνευτικών θέσεων από τη νομολογία και ιδίως του Αρείου Πάγου αναφορικά με προβλήματα που ανέκυψαν στη λειτουργία του Εθν.Κτημ. στις περιοχές της «πρώτης γενιάς» κτηματογραφήσεων και στις οποίες θέσεις όφειλαν οι «νέες» κτηματογραφήσεις να στηριχθούν, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η εμπλοκή των πολιτών σε δικαστικές περιπέτειες και όχι μόνο.

  • 15 Ιουλίου 2021, 14:16 | ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΒΟΛΑΝΗΣ

    Είναι για πρώτη φορά που αναγράφεται σε νομοθέτημα που διέπει το στάδιο της κτηματογράφησης έμμεσα ο σκοπός της, ήτοι η ασφάλεια των συναλλαγών και η κατοχύρωση της εμπιστοσύνης των πολιτών.
    Ωστόσο στο α.1 παρ.2 ν. 2664 / 1998 είναι ήδη διατυπωμένες οι αρχές που διέπουν τη λειτουργία του κτηματολογίου.
    Αυτές είναι η διασφάλιση της δημόσιας πίστης και η προστασία του καλόπιστου συναλλασσόμενου.
    Είναι προφανής η διαφορά μεταξύ εμπιστοσύνης προσώπων και δημόσιας πίστης, ασφάλεια των συναλλαγών και εμπιστοσύνης του καλόπιστου συναλλασσόμενου.

  • 14 Ιουλίου 2021, 15:19 | ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Στην περίπτωση της αγωγής για αυτούσια απόδοση του ακινήτου (αρ.7 ν.2664/1998) πρέπει να προβλεφθεί οτι η σχετική αγωγή αδικαιολογήτου πλουτισμού ασκείται ατελώς (χωρίς καταβολή δικαστικού ενσήμου) για να εξομοιωθεί ως προς το κόστος με την σύμβαση μεταξύ υποχρέου και δικαιούχου που προβλέπεται στο ίδιο άρθρο (7&2).Το δικαστήριο εκτιμώντας τα πραγματικά περιστατικά μπορεί να υποχρεώσει τον αιτούντα στην καταβολή δικαστικής δαπάνης ή να τον απαλλάξει κυρίως στις (πολλές) περιπτώσεις που το σφάλμα οφείλεται στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

  • 12 Ιουλίου 2021, 20:12 | αγρυπνος

    το να κριτικαρω ή οχι ξερω ελαχιστως περνεται υπ οψιν …Η ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΑΡΧΙΣΕ ΑΛΛΑ ΑΝΤΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ…οι τουρκαι καναν κτηματολογιο αρχες του 20 αιωνα αλλα και το 32 περιπου εγινε κτηματολογιο στην Β Ελλαδα για να μπορεσουν να ξεχωρισουν τα τουρκικα – ανταλάξιμα απο τα ιδιοκτητα ελληνικά…μετα απο 40 χρονια και ολα ΜΠΑΧΑΛΟ…

  • 12 Ιουλίου 2021, 16:09 | ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΣΔΑΓΛΗ

    ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ….ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό…Δεν θα σας κουράσω τόσο με νομικά, τεχνικά ή άλλα θέματα, αλλά περισσότερο με πρακτικά. Το 1999 με 2000 που υπεβλήθησαν από τους πολίτες οι πρώτες δηλώσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο, πιστέψαμε ότι μετά την ολοκλήρωσή του, θα ήταν ένα πολύτιμο εργαλείο για όλους τους πολίτες συμπεριλαμβανομένων και όσων ασχολούνται επαγγελματικά με τις μεταβιβάσεις ακινήτων και την επίλυση διαφορών που αφορούν τα ακίνητα, ενδεικτικά συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, τοπογράφοι κλπ. Υπηρετώντας τότε ως Συμβολαιογράφος σε έναν από αυτούς τους Δήμους, πολύ σύντομα διαπίστωσα ότι εάν δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή και οργάνωση , όσα νομοσχέδια και να ψηφισθούν μόνο «εργαλείο» δεν θα είναι…Για ποιον εκσυχρονισμό ακριβώς μιλάτε κκ αρμόδιοι;;; Πως ακριβώς θα φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα;;;;Προτείνοντας νομοσχέδια από την καρέκλα του γραφείου σας;;; Απογυμνώνοντας τα κτηματολογικά γραφεία ;;; Αφήνοντας τα χωρίς προσωπικό;;;; Εδώ και πάρα πολύ καιρό το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ προσπαθεί να λειτουργήσει στην ουσία χάριν της φιλότιμης προσπάθειας του Προϊσταμένου του και δύο ακόμη υπαλλήλων…..Το ίδιο συμβαίνει δυστυχώς σχεδόν σε όλα τα Κτηματολογικά Γραφεία… Υπάρχουν πράξεις που δεν έχουν καταχωρηθεί εδώ και δέκα μήνες…. Με αυτό τον τρόπο μπλοκάρατε για πολλοστή φορά τις συναλλαγές …ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ … Μεγάλη Επιτυχία…. Εν κατακλείδι εάν δεν επουλώσετε τις πληγές τους παρελθόντος ο Εκσυγχρονισμός που σχεδιάζετε θα παραμείνει «νεκρό γράμμα»…. όχι μόνον δεν θα ευδοκιμήσει αλλά θα επιδεινώσει την ήδη κάκιστη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας…. Εκτός εάν έχετε σκοπό να τα εξαφανίσετε και όχι να τα «εκσυγχρονήσετε»….

  • 11 Ιουλίου 2021, 14:26 | Αντώνης Λαχανόπουλος

    Μια νομοτεχνική παρατήρηση: συνήθως ο σκοπός του νόμου αναφέρεται στην εισηγητική-αιτιολογική του έκθεση. Η αναγωγή του σε ρητή διάταξη, το μόνο που προσφέρει είναι μια ερμηνευτική πυξίδα. Όχι άχρηστο αλλά ούτε και δόκιμο.

  • 9 Ιουλίου 2021, 11:07 | Π. ΔΗΜΗΤΡΕΛΟΥ

    Κάποιοι δεν γνωρίζουν ή επιμένουν να ξεχνάνε, ότι το σύστημα του Κτηματολογίου αναφέρεται σε νομικά κυρίως δικαιώματα, όπως είναι η κυριότητα, η επικαρπία, η υποθήκη κ.λ.π. Η απουσία και απαξία της νομικής διάστασης του Κτηματολογίου αποτελεί σοβαρή αιτία και της καθυστέρησης ολοκλήρωσής του σε όλη την ελληνική επικράτεια και της προβληματικής λειτουργίας του εκεί που έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί. Με το Ν.4512/18 ορίσθηκε η καθολική κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας, μία απόφαση που προφανώς δεν συντομεύει την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και την λειτουργία ορθού και ασφαλούς για τις εμπράγματες συναλλαγές κτηματολογίου, αφού στο μεγαλύτερο ποσοστό της ελληνικής επικράτειας δεν υπάρχει Κτηματολόγιο και συνεπώς ο θεσμός του Υποθηκοφυλακείου θα εξακολουθήσει να λειτουργεί για αρκετά ακόμη χρόνια. Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβει, όταν κατατεθεί στην Βουλή, 2 πολύ σημαντικές νομοθετικές προτάσεις. Αυτές αφορούν στην εξωδικαστική επίλυση των ‘’Αγνώστου Ιδιοκτήτη’’ ακινήτων, με την οποία απαλλάσσονται από άσκοπη δικαστική ταλαιπωρία εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών και ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, αποφορτίζονται από αντίστοιχο αριθμό εκκρεμών σήμερα υποθέσεων τα βεβαρυμένα πινάκια των Πρωτοδικείων της χώρας, διευκολύνεται το έργο
    των Δικηγόρων και των Υποθηκοφυλάκων και μάλιστα στην παρούσα δυσχερή περίοδο λειτουργίας με μέτρα covid και τέλος οι δικαιούχοι πολίτες, αφού γλιτώσουν από σοβαρές δικαστικές δαπάνες, μπορούν αμέσως να αξιοποιήσουν το ακίνητό τους και όχι να περιμένουν έξι και επτά χρόνια. Το ίδιο σημαντική είναι και η νομοθετική πρόταση που αναφέρεται στην ένταξη των συναδέλφων νομικών-δικηγόρων, που έχουν την ιδιότητα του Υποθηκοφύλακα και υπηρετούν ως διευθυντές στα Υποθηκοφυλακεία της χώρας. Εάν η διοίκηση του Κτηματολογίου τους θεωρεί χρήσιμους, απαραίτητους και σε κάποιο βαθμό
    βεβαίως και αναντικατάστατους, όπως διατείνεται θα πρέπει έστω και τώρα να φροντίσει να διασφαλίσει τον όσο τον δυνατόν μεγαλύτερο χρόνο παραμονής τους και τον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό τους. Οι 2 αυτές προτάσεις είναι έτοιμες, γνωστές και κατατεθειμένες στο Γραφείο του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Γ. Στύλιου και πρέπει να συμπεριληφθούν οπωσδήποτε στο νέο νόμο για το Κτηματολόγιο. Έτσι θα δικαιωθεί, έστω και εκ των υστέρων (βλ. άρθρο 11 του Ν.1999/91) και ο πατέρας του σημερινού Πρωθυπουργού αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, γιατί η νομοθετική πρόταση για τους Υποθηκοφύλακες υπενθυμίζει την υποχρέωση εφαρμογής του και σήμερα ισχύοντος, σοφού και ευεργετικού για τις υπηρεσίες, ανεξάρτητα αν λέγονται Υποθηκοφυλακεία ή
    Κτηματολογικά Γραφεία, νόμου, που από τον τίτλο του αντιλαμβάνεται κανείς ότι φέρει την αποκλειστική σφραγίδα του αείμνηστου Πρωθυπουργού.
    Πέγκυ Δημητρέλου-πρώην Υποθηκοφύλακας Χαϊδαρίου- Αν. Προϊσταμένη Υποκαταστήματος Περιστερίου Κ.Γ. Αθηνών

  • 7 Ιουλίου 2021, 13:22 | Λ. ΔΗΜΗΤΡΕΛΟΣ

    Τις παραμονές των εκλογών του 1981 ορισμένα στελέχη και οπαδοί της Ν.Δ.
    διακινούσαν την άποψη ότι έρχεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ως Κόμμα της Αριστεράς θα πάρει τα σπίτια και τις περιουσίες των Ελλήνων. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έγινε κυβέρνηση και όχι μόνο τα σπίτια και τις περιουσίες των Ελλήνων δεν τα πήρε, αντίθετα στα χρόνια που κυβερνούσε πολλοί ακόμη απέκτησαν την οικονομική δυνατότητα να δημιουργήσουν κατοικία και ατομική ιδιοκτησία. Αυτά βέβαια πριν 40 και μετέπειτα χρόνια. Ποιος όμως περίμενε ότι μετά από 40 χρόνια, εν έτει 2021 και επί κυβερνήσεως Ν.Δ. θα συμβεί στην Ελλάδα αυτό για το οποίο εγκαλούσε η Ν.Δ. το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Το δημοσίευμα της 4ης Ιουλίου της εφημερίδας ‘’ΠΡΩΤΟ
    ΘΕΜΑ’’ σχετικά με την περιουσία του βετεράνου ΄Ελληνα ποδοσφαιριστή Στέλιου Μανωλά αποδεικνύει όλα τα παραπάνω. Τελικά πόσα χρόνια ακόμη αυτό το περίφημο Κτηματολόγιο και αυτοί που το φτιάχνουν θα μας ταλαιπωρούν; Αυτά δεν τα βλέπει το αρμόδιο Υπουργείο, τι είδους εκσυγχρονισμό φέρνει με το παρόν Νομοσχέδιο, όταν αδιαφορεί και δεν λύνει σοβαρά προβλήματα, που ταλαιπωρούν τον Έλληνα πολίτη, που καλείται να αποδείξει το αυτονόητο ότι το σπίτι που αγόρασε και στο οποίο κατοικεί επί δεκαετίες είναι δικό του και όχι του κράτους. Προσπάθησα να βρω κάτι ωφέλιμο και χρήσιμο που το νομοσχέδιο αυτό βελτιώνει την καθημερινότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας και δυστυχώς δεν βρήκα. Τελικά απ’ ότι μαθαίνω, την κατάσταση μάλλον το
    ΚΙΝ.ΑΛ. θα σώσει, γιατί θα καταθέσει σχετικές Τροπολογίες, μια που η Ν.Δ. μάλλον διστάζει ή δυστυχώς αδιαφορεί και αυτό είναι πολύ δυσάρεστο, αλλά και περίεργο για ένα Κόμμα που αν μη τι άλλο επαγγέλεται την ελεύθερη οικονομία και τον απόλυτο σεβασμό και την προστασία της ατομικής ιδιοκτησίας.

  • 6 Ιουλίου 2021, 15:14 | Παναγιώτης

    Φοβάμαι διότι αν το καταλαβαίνω καλά το νομοσχέδιο αυτό δεν εκσυγχρονίζει σοβαρά το Κτηματολόγιο. Ένα κτηματολόγιο που εξαρχής βασίσθηκε σε νομοθετήματα που δεν το υποχρεώνουν (το Κτηματολόγιο) να εμπλουτισθεί με στοιχεία του παρελθόντος διατηρώντας εσαεί το θεσμό των Υποθηκοφυλακείων με τους ονομαζόμενους άμισθους Δημ. Υπαλλήλους αλλά που η ύπαρξη και παράλληλη λειτουργία τους κοστίζει πολλά στον πολίτη. Κανονικά σε μία ευνομούμενη χώρα, η Κτηματολόγιο ΑΕ θα είχε υποχρεωθεί εδώ και χρόνια να συμπεριλάβει όλα τα στοιχεία που αφορούν τον κάθε τίτλο των υποθηκοφυλακείων. Με τον τρόπο αυτό θα είχε μεταβληθεί πραγματικά σε μία Κτηματολογική υπηρεσία και οι πολίτες δεν θα έτρεχαν στα υποθηκοφυλακεία. Ενώ μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες ενσωμάτωσης οι υποθηκοφύλακες θα έφθαναν στη σύνταξη. Περισσότερα θα πουν οι αρμόδιοι μηχανικοί, δικηγόροι κ.α. επαγγελματίες επ’ αυτού. Προσοχή χρειάζεται να μην εξελίσσεται το Κτηματολόγιο σε ένα φορέα φόβητρο που αν ξεχάσεις να δηλώσεις κάτι μετά τρέχεις στα δικαστήρια ενώ οι κρατικές υπηρεσίες βασιζόμενες στην υπάρχουσα νομοθεσία διεκδικούν το ακίνητο σου πχ βλ. υπόθεση Μανωλά: https://www.protothema.gr/greece/article/1139747/stelios-manolas-enadion-ellinikou-dimosiou/
    Η εξ ανατολών μας γείτονα χώρα διαθέτει κτηματολόγιο από τον προηγούμενο αιώνα, ενώ εμείς ασχολούμαστε ακόμη όπως φέρεται και το παρόν νομοσχέδιο με «εκσυγχρονισμούς» που ενδεχομένως σε λίγα χρόνια να χρειάζονται και άλλο πρόσθετο εκσυγχρονισμό και πάει λέγοντας. Αν θέλετε φέρτε συμβούλους από κάποια σοβαρή και οργανωμένη χώρα προκειμένου να εφαρμόσουν το δικό της νομοσχέδιο και θα σας ευχαριστούν οι πολίτες και τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Τολμήστε να δημιουργήσετε ένα αποκλειστικό φορέα που θα ενσωματώσει επιτέλους Κτηματολόγιο και υποθηκοφυλακεία. Ρωτήστε και τους επαγγελματίες μηχανικούς και δικηγόρους προκειμένου να έρθει ο πραγματικός εκσυγχρονισμός

  • 6 Ιουλίου 2021, 12:17 | Βασίλης Γουμενάκης

    Υπάρχει η δυνατότητα τμηματικής εκκίνησης του κτηματολογίου.
    Συγκεκριμμένα όταν ένα τοπογραφικό υποβάλλεται για οποιονδήποτε λόγο σε μία δημόσια υπηρεσία οι συντεταγμένες που αναφέρονται σε αυτό να μπορούν να καταχωρούνται σε ψηφιακή μορφή σε αρχείο.
    Εάν στη συνέχεια κατατεθεί τοπογραφικό ιδιοκτησίας που γειτνιάζει, μέσω των συντεταγμένων θα μπορεί να ελέγχεται εάν υπάρχει αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας μεταξύ αυτών των δύο, χωρίς να χρειάζεται μετά δεκαετίες να γίνει ξεκαθάρισμα της αμφισβήτησης που θα είναι σίγουρα πιό δύσκολο και χρονοβόρο.

  • 6 Ιουλίου 2021, 11:53 | Χρήστος Γ. Χριστοπουλος

    ‘’Ακούστε επιτέλους τους Υποθηκοφύλακες, γιατί χωρίς αυτούς Κτηματολόγιο στην Ελλάδα δεν γίνεται’’. Από ομιλία στην Βουλή το 2003 του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε συζήτηση για την ψήφιση του Ν.3127/2003. Από τότε έχουν περάσει 18 ολόκληρα χρόνια και Κτηματολόγιο στην Ελλάδα και μάλιστα άκρως προβληματικής μορφής λειτουργεί μόνο στο 20% της Ελλάδος. Ερωτώ ποιος είχε δίκιο στην συγκεκριμένη περίπτωση; Το Κτηματολόγιο και η διοίκησή του ή ο Μητσοτάκης; Γιατί σήμερα, μετά από 18 χρόνια, σημαντικές προτάσεις που βελτιώνουν την λειτουργία του Κτηματολογίου και την καθημερινότητα του πολίτη, που έχουν ήδη προ πολλού υποβληθεί στο Υπουργείο και αφορούν το μέγα θέμα των εσφαλμένα καταγεγραμμένων στο Κτηματολόγιο ως ‘’Αγνώστου Ιδιοκτήτη’’ ακινήτων και το εξίσου της άμεσης και ορθής στελέχωσης των Διευθύνσεων των Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων με τους υπηρετούντες έμπειρους και δοκιμασμένους νομικούς-Υποθηκοφύλακες, είναι δυνατόν ακόμη να προβληματίζεται και να διστάζει να τις κάνει δεκτές το Υπουργείο; Χρήστος Χριστόπουλος Υποθηκοφύλακας Μαραθώνος- π. Πρόεδρος Ένωσης Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος.

  • 5 Ιουλίου 2021, 23:59 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ο νόμος 4512/18 προέβλεπε ημερομηνία ολοκλήρωσης της Κτηματογράφησης όλης της χώρας στις 17/01/2020. Εσείς δώσατε παράταση για δύο χρόνια ακόμη δηλ για μέχρι 17/1/22 και τώρα με τον νόμο σας στο άρθρο 15 δίνεται ειπλέον παράταση για ένα χρόνο μέχρι 17/1/2023. Άρα σκοπός του νόμου σας δεν είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης αλλά η παράτασή της.
    Λυπάμαι πολύ. Όσο παρατέινετε την κτηματογράφηση τόσο η χώρα πηγαίνει πίσω.

  • 5 Ιουλίου 2021, 22:30 | ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

    Η σύσταση οργάνων που παρεμβαίνουν στο έργο άλλων θεσμοθετημένων οργάνων, (άρθρο 22), καθώς και η ανάθεση αρμοδιοτήτων ενός φορέα σε τρίτους (άρθρο 14) αυξάνουν την γραφειοκρατία μέσα στον φορέα και δημιουργούν ανασφάλεια δικαίου.

  • 5 Ιουλίου 2021, 15:00 | Βασιλης ψαρομματης

    Μπράβο

  • 4 Ιουλίου 2021, 06:44 | Κωνσταντινος Οικονομου

    Η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας κτηματογράφησης ακινήτων χωρίς να έχουν επιλυθεί τα βασικά θέματα της προβολής των δικαιωμάτων του Δημοσίου στις εκτός σχεδίου περιοχές (αλλά και των δήμων στις εντός σχεδίου), του απαιτούμενου χρόνου αναγωγής τίτλων, η μή υπαγωγή στη δασική νομοθεσία των ιδιωτικών εκτάσεων που δεν έχουν δασικό χαρακτήρα το 1945, η οριοθέτηση των οικισμών (που δεν έχουν οριοθετηθεί), η έννοια του κοινοχρήστου δρόμου, το κόστος επιδόσεων (όπως το να γίνονται με συστημένες επιστολές απευθείας από τους αναδόχους ή το κτηματολόγιο) επί μία εικοσαετία από την έναρξη των πρώτων προγραμμάτων κτηματογράφησης, μάλλον γίνεται στα πλαίσια μιας “εικονικής πραγματικότητας” που προσθέτει νέες διαδικασίες (και επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες).