Άρθρο 66 Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών «Μίτος» – Αντικατάσταση άρθρου 90 ν. 4727/2020

Το άρθρο 90 του ν. 4727/2020 (Α’ 184) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 90
Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών «Μίτος»
1. Το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών «Μίτος» τηρείται στον διαδικτυακό τόπο www.mitos.gov.gr και αποτελεί το κεντρικό, εθνικό αποθετήριο των διοικητικών διαδικασιών του Δημοσίου. Οι βασικοί στόχοι του Μίτου είναι η τυποποίηση των διοικητικών διαδικασιών, η ενίσχυση της διαφάνειας και της ασφάλειας δικαίου και η έγκυρη και αξιόπιστη πληροφόρηση από φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, καθώς και από δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς σχετικά με τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή των διοικητικών διαδικασιών.
2. Στον Μίτο καταχωρούνται υποχρεωτικώς, από τις αρμόδιες αρχές θεσμοθέτησης της παρ. 5, όλες οι διοικητικές διαδικασίες του Δημοσίου, φυσικές ή ψηφιακές. Με την ολοκλήρωση της καταχώρισης η κάθε διαδικασία λαμβάνει έναν Μοναδικό Αριθμό Καταχώρισης (Μ.Α.Κ.), ο οποίος αποτελεί την ταυτότητά της, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της, ανεξαρτήτως εάν αυτή τροποποιηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο με επόμενες νομοθετικές ή κανονιστικές διατάξεις. Η απόδοση του Μ.Α.Κ. και η έναρξη εφαρμογής όλων των διοικητικών διαδικασιών, πραγματοποιούνται το αργότερο, εντός δέκα (10) ημερολογιακών ημερών, από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης ή από την έναρξη ισχύος της κανονιστικής πράξης που θεσμοθετεί ειδικότερα τη διαδικασία, εφόσον προβλέπεται η έκδοσή της. Με την απόδοση του Μ.Α.Κ., οι εκάστοτε υπηρεσίες παροχής των διαδικασιών, οι οποίες συνιστούν τα σημεία εξυπηρέτησης για τις διαδικασίες αυτές, εφαρμόζουν την κείμενη νομοθεσία που διέπει τις διαδικασίες, όπως αυτές είναι καταχωρημένες στον Μίτο. Αν, ακόμη και μετά την πάροδο του ως άνω διαστήματος υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ της νομοθετικής ή κανονιστικής πράξης που θεσμοθετεί τη διαδικασία και της καταχώρισης της διαδικασίας στον Μίτο, κατισχύει και εφαρμόζεται ό,τι ορίζει η σχετική κείμενη νομοθετική ή κανονιστική πράξη. Η παρούσα δεν εφαρμόζεται σε διαδικασίες που συνδέονται με την αντιμετώπιση έκτακτων και επειγουσών καταστάσεων ή συνθηκών. Για το όργανο ή τον υπάλληλο που έχει τη σχετική υποχρέωση καταχώρισης διαδικασίας στον Μίτο, η παράλειψη της έγκαιρης καταχώρισής της ή της επικαιροποίησής της, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, σύμφωνα με την περ. κθ΄ της παρ. 1 του άρθρου 107 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. [ν. 3528/2007 (Α΄ 26)], με την επιφύλαξη του έκτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου.
3. Οι ενέργειες των υπόχρεων φορέων στον Μίτο διακρίνονται σε τρείς (3) κατηγορίες:
α) Αρχική Καταχώριση Διαδικασίας, εφόσον αυτή θεσμοθετείται για πρώτη φορά, οπότε και λαμβάνει Μ.Α.Κ. με την οριστικοποίηση της καταγραφής και αποτύπωσης όλων των απαιτούμενων στοιχείων που συνθέτουν την ταυτότητα μιας διαδικασίας και ιδιαίτερα:
αα) επίσημου τίτλου της διαδικασίας,
αβ) νομοθετικού και κανονιστικού́ πλαίσίου που διέπει τη διαδικασία, καθώς και των επιμέρους σταδίων αυτής,
αγ) αρμόδιων και συναρμόδιων υπηρεσιών διεκπεραίωσης της διαδικασίας και των επιμέρους σταδίων αυτής,
αδ) απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας και των επιμέρους σταδίων αυτής,
αε) βημάτων και τελικής διοικητικής αντιμετώπισης,
αστ) εκτιμώμενων χρόνων διεκπεραίωσης,
αζ) κόστους παραβόλων ή άλλων τελών,
β) Μεταγενέστερη Επικαιροποίηση Διαδικασίας, εφόσον καταχωρισθείσα διαδικασία που έχει λάβει Μ.Α.Κ. τροποποιείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο και η καταχώριση επικαιροποιείται στα σημεία που τροποποιούνται, και
γ) κατάργηση ή διαγραφή μιας διαδικασίας.
4. Αρμόδιο υπουργείο, για την εποπτεία του Μίτου και τον συντονισμό των ενεργειών που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του, την παρακολούθηση της ορθής καταχώρισης και επικαιροποίησης των διαδικασιών του Δημοσίου από τις αρχές θεσμοθέτησης, είναι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω των εξής βασικών ενεργειών:
α) μεριμνά για τη φιλικότητα του Μίτου προς τον χρήστη, καθώς και για τη διασφάλιση της ψηφιακής προσβασιμότητας σε αυτό όλων των ομάδων του πληθυσμού,
β) θέτει κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές προς τις αρμόδιες αρχές θεσμοθέτησης, προκειμένου για την έγκαιρη, πλήρη και ακριβή καταχώριση και επικαιροποίηση των διαδικασιών,
γ) συνεργάζεται με τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων και του Εθνικού Τυπογραφείου για τη διασφάλιση της έγκαιρης καταχώρισης και της επικαιροποίησης των διαδικασιών, σε κάθε θεσμική μεταβολή,
δ) παρακολουθεί τις καταγγελίες και εν γένει προτάσεις των πολιτών που σχετίζονται με τις διαδικασίες καταχώρισης,
ε) ενημερώνει αμελλητί το Αυτοτελές Γραφείο Συμβούλου Ακεραιότητας του άρθρου 23 του ν. 4795/2021 (Α’ 62) της αρμόδιας αρχής θεσμοθέτησης, όπου έχει συσταθεί, άλλως τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου αυτής, για τη διερεύνηση υποθέσεων τέλεσης ή μη πειθαρχικού παραπτώματος από αρμόδιο όργανο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 6, όταν διαπιστώνεται παράλειψη της υποχρέωσης καταχώρισης διαδικασίας στον Μίτο ή απόκλιση κατά την εφαρμογή της καταχωρισμένης διαδικασίας,
στ) μεριμνά για τη συνεχή ενημέρωση των αρμοδίων φορέων σχετικά με την υποχρέωση καταχώρισης ή επικαιροποίησης των διαδικασιών, και
ζ) δύναται να καταχωρεί το ίδιο διαδικασίες στο πληροφοριακό σύστημα, τις οποίες και αναθέτει ακολούθως στην αρμόδια αρχή θεσμοθέτησης, για την παρακολούθηση της επικαιροποίησής τους.
Για τη διασφάλιση της ορθής, έγκαιρης και πλήρους καταχώρισης και επικαιροποίησης των διαδικασιών στον Μίτο, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεπικουρείται από τη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης.
5. Αρμόδιες υπηρεσίες καταχώρισης, επικαιροποίησης και διαγραφής των διαδικασιών στον Μίτο είναι οι αρχές θεσμοθέτησης αυτών, δηλαδή οι φορείς που προτείνουν τη σχετική νομοθεσία ή εκδίδουν τις κανονιστικές πράξεις που καθορίζουν τα βήματα και τους όρους διεκπεραίωσης των εν λόγω διοικητικών διαδικασιών. Τον συντονισμό της έγκαιρης, πλήρους και ακριβούς καταχώρισης ή επικαιροποίησης των διαδικασιών, ασκούν:
α) για τα υπουργεία, οι Υπηρεσιακοί Γραμματείς αυτών ή ελλείψει αυτών, οι Γενικοί ή Ειδικοί Γραμματείς, που ασκούν τις σχετικές αρμοδιότητες, οι οποίοι συνεπικουρούνται στον ρόλο αυτό από τα Γραφεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων των Υπηρεσιών Συντονισμού του άρθρου 38 του ν. 4622/2019 (Α’ 133), και
β) για φορείς, πλην των υπουργείων, συμπεριλαμβανομένων και των Ανεξάρτητων Αρχών, με κανονιστική αρμοδιότητα βάσει εξουσιοδοτικής διάταξης νόμου, το κατά περίπτωση ανώτατο όργανο που προΐσταται των υπηρεσιών του οικείου φορέα. Η καταχώριση διαδικασιών αρμοδιότητας των εν λόγω φορέων δύναται να γίνει και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου υπουργείου, τις οποίες ενημερώνουν αμελλητί, προκειμένου να γίνει εγκαίρως η καταχώριση από αυτές.
Με πράξη τους, οι Υπηρεσιακοί Γραμματείς ή τα κατ΄ αντιστοιχία αρμόδια όργανα, δύνανται, μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να μεταβιβάζουν την αρμοδιότητα καταχώρισης και επικαιροποίησης των διαδικασιών αρμοδιότητάς τους, στην κεντρική διοίκηση των εποπτευόμενων φορέων τους, που εφαρμόζουν τις διαδικασίες αυτές.
6. Στις περιπτώσεις διαπίστωσης τέλεσης ενός εκ των πειθαρχικών παραπτωμάτων της παρ. 2 κατόπιν αυτεπάγγελτης έρευνας της διοίκησης, είτε καταγγελίας ή αναφοράς, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενημερώνει αμελλητί το Αυτοτελές Γραφείο Συμβούλου Ακεραιότητας του άρθρου 23 του ν. 4795/2021 της αρμόδιας αρχής θεσμοθέτησης, για την εκτίμηση των πραγματικών δεδομένων και την άσκηση της προβλεπόμενης διαμεσολάβησης, προκειμένου να επιληφθούν τα αρμόδια όργανα της οικείας αρχής, με κοινοποίηση των σχετικών ενεργειών στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
7. Με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών «Μίτος» τίθεται σε πλήρη λειτουργία.».

  • 13 Ιουλίου 2022, 19:50 | Γαβριήλ Κουγιανός

    Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) – Επιτροπή Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Άρθρο 70 Αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- Ε.Ψ.Π.)

    Επίσης, θεωρούμε θετική την προσθήκη της παρ. 5 στο άρθρο 27 του Ν.4727/2020 που αφορά την «αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων που έχουν εκδοθεί μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – Ε.Ψ.Π.)» (άρθρο 70).

  • 13 Ιουλίου 2022, 19:44 | Γαβριήλ Κουγιανός

    Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) – Επιτροπή Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Άρθρο 66 Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών «Μίτος»– Αντικατάσταση άρθρου 90 ν. 4727/2020

    Θεωρούμε θετικές τις διατάξεις που αφορούν το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών «Μίτος» και κυρίως την υποχρέωση που αναλαμβάνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να «συνεργάζεται με τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων και του Εθνικού Τυπογραφείου για τη διασφάλιση της έγκαιρης καταχώρισης και της επικαιροποίησης των διαδικασιών, σε κάθε θεσμική μεταβολή» (άρθρο 66).

    Εκτιμούμε όμως ότι, πριν από οποιονδήποτε καταλογισμό πειθαρχικού παραπτώματος στα αρμόδια όργανα, απαιτείται Πρόγραμμα Συλλογικής Υποστήριξης των αρμόδιων στελεχών των Δημοσίων φορέων που θα έχουν την ευθύνη για «τον συντονισμό της έγκαιρης, πλήρους και ακριβούς καταχώρισης ή επικαιροποίησης των διαδικασιών».

    Ειδικά για τους Δήμους και τις Περιφέρειες πρέπει να επιταχυνθεί η ένταξη και συνεχής επικαιροποίηση των απλοποιημένων και προτυποποιημένων διαδικασιών των ΟΤΑ, όπως έχουν προκύψει πρόσφατα από το σχετικό έργο ΥΠΕΣ – ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ – ΕΕΤΑΑ.