ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ (Τ.Κ.Κ. – Distributed Ledger Technology – D.L.T.) Άρθρο 47 Εγκυρότητα εγγραφής σε αλυσίδα συστοιχιών ή άλλη τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού

1. Εγγραφές δεδομένων ή συναλλαγές δύνανται να πραγματοποιούνται μέσω αλυσίδας συστοιχιών ή άλλης Τ.Κ.Κ..
2. Η εγγραφή ή η συναλλαγή της παρ. 1 είναι άκυρη, εάν συντρέχει περίπτωση ακυρότητας των άρθρων 130, 138, 159 και 174 έως 179 του Αστικού Κώδικα.
3. Ως προς τα ελαττώματα της βούλησης ενός μέρους που πραγματοποιεί μια εγγραφή δεδομένων ή μια συναλλαγή εφαρμόζονται τα άρθρα 140 έως 157 του Αστικού Κώδικα.
4. Μία εγγραφή ή συναλλαγή μπορεί να αποτελεί μέρος κύριας σύμβασης που έχει συναφθεί με άλλο τρόπο. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται το άρθρο 181 του Αστικού Κώδικα.
5. Εφόσον λάβει χώρα εγγραφή ή συναλλαγή σε αλυσίδα συστοιχιών ή άλλη Τ.Κ.Κ., για την οποία συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ. 2 ή της παρ. 3, το δικαστήριο δύναται να διατάξει την επαναφορά της εγγραφής ή της συναλλαγής στην οικεία αλυσίδα συστοιχιών ή άλλη Τ.Κ.Κ. ή την αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε στο ζημιωθέν μέρος.

  • η νομοθετική πρόβλεψη, στη παράγραφο 4 του εν λόγω άρθρου, για δυνατότητα διαταγής ενός δικαστηρίου για επαναφορά εγγραφής ή συναλλαγής στην οικεία αλυσίδα συστοιχιών (blockchain) είναι επικίνδυνη, καθώς είμαι αμφίβολο εάν είναι κάτι τέτοιο θα ήταν τεχνικά εφαρμόσιμο, καθώς είναι γνωστό ότι αυτές οι εγγραφές είναι μη αναστρέψιμες. Επίσης, η θεσμοθέτηση απόδειξης εγγραφής σε περιβάλλον blockchain με την αρωγή ειδικού κινείται σε θετική κατεύθυνση, αν και προέχει η εκπαίδευση των δικαστικών αρχών, που δύναται να καταστεί κρίσιμη εάν δεν λάβει χώρα νωρίτερα από κάθε νομοθετική ρύθμιση.

  • Κατά τη γνώμη μου, η διάταξη χρειάζεται βελτίωση και επεξήγηση ως προς τη σκοπιμότητά της και οριοθέτηση ενός πλαισίου αναφοράς, άλλως δεν είναι κατανοητή στον απλό πολίτη, (π.χ.τι σημαίνει εγγραφές Δεδομένων») ως εξής:

    1. Υπό τους όρους των άρθρων που ακολουθούν, καταχωρίσεις ψηφιακών δεδομένων ή συναλλαγές με νομικό περιεχόμενο, δύνανται να πραγματοποιούνται μέσω αλυσίδας συστοιχιών ή άλλης Τ.Κ.Κ. Η αναγνώριση της νομικής εγκυρότητας κάθε επιμέρους συναλλαγής εξαρτάται από το εφαρμοστέο εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο περί συμβάσεων.