Άρθρο 25 Ηλεκτρονικό μητρώο υπευθύνων προστασίας δεδομένων

1. Συστήνεται ηλεκτρονικό μητρώο υπεύθυνων προστασίας δεδομένων των δημόσιων φορέων κατά την έννοια της περ. α΄ του άρθρου 4 του ν. 4624/2019 (Α’ 137), το οποίο τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Το μητρώο περιλαμβάνει:
α) κατάλογο των υπεύθυνων προστασίας δεδομένων που έχουν οριστεί, ανά φορέα και
β) κατάλογο των στελεχών των φορέων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον ορισμό τους ως υπευθύνων προστασίας δεδομένων.
2. Κάθε φορέας της παρ. 1 υποχρεούται να ενημερώνει αμελλητί το μητρώο για τον ορισμό υπευθύνου προστασίας δεδομένων ή την εκδήλωση σχετικού ενδιαφέροντος. Η πρόσβαση στο μητρώο πραγματοποιείται από υπαλλήλους του φορέα που εξουσιοδοτούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην απόφαση της παρ. 9 του άρθρου 82.

  • 14 Ιουλίου 2022, 19:58 | Μπάλλας, Πελεκάνος & Συνεργάτες Α.Ε.Δ.Ε.

    Το ηλεκτρονικό μητρώο υπεθύνων προσώπων προστασίας δεδομένων των δημόσιων φορέων θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα στοιχεία επικοινωνίας των εν λόγω προσώπων.

  • Το αρχείο αυτό των κοινοποιημένων ΥΠΔ, δημοσίων και ιδιωτικών φορέων, τηρείται ήδη στην αρμόδια ΑΠΔΠΧ. Δεν υπάρχει σκοπιμότητα δημιουργίας ενός χωριστού αρχείου για το δημόσιο τομέα.

    Η εκπαίδευση των DPOs πρέπει να είναι διαρκής και να προέρχεται από διάφορες πηγές, όπως και από την ΑΜΚΕ Πανελλήνιο Δίκτυο Επαγγελματιών Υπευθύνων Προστασίας Δεδομένων με περισσότερα από 100 μέλη, μεταξύ των οποίων ΥΠΔ υπουργείων δημοσίων φορέων, αλλά και ιδιωτικών εταιριών, την οποία εκπροσωπούμε. Βλέπετε κατάλογο εκπαιδευτικών δράσεων τριετίας σε

    http://www.dponetwork.gr

    Λεωνίδας Κανέλλος
    Πρόεδρος DPO Network

  • 3 Ιουλίου 2022, 12:19 | Λάμπρος Καφίδας

    Η ΑΠΔΠΧ ως συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη δημόσια Αρχή, έχει αποστολή της την εποπτεία της εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, του ν. 4624/2019 κλπ.

    Εφόσον πρόκειται να θεσμοθετηθεί Μητρώο ΥΠΔ για τους δημόσιους φορείς του ως άνω νόμου, θα πρέπει αυτό να τηρείται στην αρμόδια Αρχή, εν προκειμένω ΑΠΔΠΧ, καθόσον εμπίπτει ευθέως στην αρμοδιότητά της για συνολική εποπτεία εφαρμογής της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων του ν.4624/2019.

    Η επιθυμία εκ μέρους των δημοσίων υπαλλήλων να ενταχθούν στον εν λόγω μητρώο, θα πρέπει να συνοδεύεται από κίνητρα, προκειμένου να στοιχειοθετείται ένα ελάχιστο έρεισμα για την προώθηση του θεσμού των ΥΠΔ.