- Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης - http://www.opengov.gr/digitalandbrief -

ΜΕΡΟΣ Β΄ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Άρθρο 3 Υπαγωγή κτηματογραφημένων περιοχών στην αρμοδιότητα Υποθηκοφυλακείου, Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποκαταστήματος – Τροποποίηση παρ. 3α άρθρου 23 ν. 2664/1998

 

Στην παρ. 3α του άρθρου 23 του ν. 2664/1998 (Α’ 275), περί της μετάβασης από το σύστημα μεταγραφών και υποθηκών στο σύστημα του κτηματολογίου, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, αντί της φράσης «των Υπουργών Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, η οποία εκδίδεται μετά από πρόταση του Ο.Κ.Χ.Ε.» τίθεται η φράση «των Υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης, η οποία εκδίδεται μετά από πρόταση του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο»», β) προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 3α του άρθρου 23 διαμορφώνεται ως εξής:

«3α. Εάν η περιοχή που έχει κτηματογραφηθεί εμπίπτει στην τοπική αρμοδιότητα περισσότερων του ενός Υποθηκοφυλακείων, με κοινή απόφαση των Υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης, η οποία εκδίδεται μετά από πρόταση του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο», μπορεί να υπαχθεί το σύνολο της περιοχής αυτής στην αρμοδιότητα ενός μόνο Υποθηκοφυλακείου, το οποίο θα λειτουργεί κατά το μεταβατικό στάδιο ως Κτηματολογικό Γραφείο. Με όμοια απόφαση, η οποία εκδίδεται μετά από πρόταση του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο», όταν συντρέχει συναρμοδιότητα Υποθηκοφυλακείου και Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποκαταστήματος του ν. 4512/2018 (Α’ 5) σε περιοχή που έχει κτηματογραφηθεί, μπορεί να υπαχθεί το σύνολο της ίδιας κτηματογραφημένης περιοχής στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υποθηκοφυλακείου, του Κτηματολογικού Γραφείου ή του Υποκαταστήματος, κατά περίπτωση.».