Άρθρο 21 Μεταβατικές διατάξεις

1. Μέχρι τη θέση σε ισχύ του Οργανισμού της Αρχής που προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 20, οι οργανικές μονάδες της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας, όπως προβλέπονται στα άρθρα 44 έως 47 του π.δ. 40/2020 (Α’ 85), μεταφέρονται στην Αρχή, ως εξής:
α. Η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού Κυβερνοασφάλειας του άρθρου 44 του π.δ. 40/2020 (Α’ 85), με εξαίρεση το Τμήμα Κυβερνητικής Δορυφορικής Υπηρεσίας της παρ. 6 του ιδίου άρθρου, το οποίο παραμένει στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, και η Διεύθυνση Συντονισμού Φορέων του άρθρου 47 του ιδίου π.δ. υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Επιτελικού Σχεδιασμού της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 10.
β. Η Διεύθυνση Πρόληψης και Προστασίας του άρθρου 45 του π.δ. 40/2020 και η Διεύθυνση Επιχειρησιακής Συνέχειας του άρθρου 46 του ίδιου π.δ. υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού της περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 10.
2. Μέχρι τη θέση σε ισχύ του Οργανισμού της Αρχής σύμφωνα με την παρ. 1, προϊστάμενοι στις οργανικές μονάδες της Αρχής τοποθετούνται, με απόφαση του Διοικητή, σύμφωνα με το άρθρο 18 του ν. 4492/2017 (Α’ 156).
3. Μέχρι την επαρκή στελέχωση των υποστηρικτικών υπηρεσιών της Αρχής, η οποία διαπιστώνεται με πράξη του Διοικητή της Αρχής, η υποστήριξη των διοικητικών, οικονομικών, τεχνικών θεμάτων και θεμάτων πληροφορικής της Αρχής διενεργείται από τις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και οι υπαγόμενες σε αυτόν οργανικές μονάδες ασκούν τις αρμοδιότητές τους και για την υποστήριξη της λειτουργίας της Αρχής.
4. Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024, το συνολικό κόστος μισθοδοσίας, καθώς και κάθε είδους αποδοχές, περιλαμβανόμενης και της μισθολογικής διαφοράς που προκύπτει από την εφαρμογή του παρόντος νόμου βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και καταβάλλονται από αυτό. Από την 1η Ιανουαρίου 2025 ο συνολικό κόστος μισθοδοσίας, καθώς και κάθε είδους αποδοχές, βαρύνουν την Αρχή και καταβάλλονται από αυτήν.
5. Εγκεκριμένα επιστημονικά, εκπαιδευτικά ή άλλα προγράμματα ή έργα σε εξέλιξη που έχουν αναληφθεί από ή αφορούν στη Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας ή στην υλοποίηση των οποίων συμμετέχει η ανωτέρω Γενική Διεύθυνση, συνεχίζονται χωρίς διακοπή και με τους ίδιους όρους από την Αρχή, αντίστοιχα, έως την προγραμματισμένη ημερομηνία λήξης τους. Η Αρχή υπεισέρχεται στη θέση του δικαιούχου πάσης φύσεως επιχορήγησης ή χρηματοδότησης από δημόσιους, ιδιωτικούς, εθνικούς, διεθνείς ή ευρωπαϊκούς πόρους, καθώς και σε όλες τις συμβατικές και εξωσυμβατικές υποχρεώσεις ή δικαιώματα.
6. Στην Αρχή συστήνονται εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος πειθαρχικά και υπηρεσιακά συμβούλια, σύμφωνα με τα άρθρα 146Β και 159 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α΄ 26).