ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 20 Εξουσιοδοτικές διατάξεις

1. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Αρχής, καταρτίζεται ο Οργανισμός της Αρχής. Με τον Οργανισμό δύναται να ρυθμίζεται κάθε θέμα που αφορά στην οργάνωση και λειτουργία της Αρχής και ιδίως:
α. η οργάνωση και διάρθρωση της Αρχής σε οργανικές μονάδες, η σύσταση, συγχώνευση και κατάργηση οργανικών μονάδων, τηρουμένων των απαιτήσεων του άρθρου 10, οι στρατηγικοί σκοποί των Γενικών Διευθύνσεων, οι επιχειρησιακοί στόχοι των Διευθύνσεων και οι αρμοδιότητες των Τμημάτων και λοιπών οργανικών μονάδων,
β. τα προσόντα διορισμού ή πρόσληψης κατά θέση, κλάδο και ειδικότητα, η σύσταση, η αναδιάρθρωση και η κατάργηση θέσεων προσωπικού, κάθε βαθμού, κλάδου και ειδικότητας,
γ. ο τίτλος και η περιγραφή καθηκόντων κάθε θέσης ευθύνης, η κάλυψη των θέσεων ευθύνης από το προσωπικό που υπηρετεί στην Αρχή, η κατηγορία και οι κλάδοι από τους οποίους προέρχονται οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων και τα προσόντα που απαιτούνται για την επιλογή και τοποθέτηση σε θέση ευθύνης.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δύναται να προβλέπεται ειδικό επίδομα για τους προϊσταμένους και το προσωπικό των οργανικών μονάδων της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, το οποίο κυμαίνεται ανάλογα με το επίπεδο της οργανικής μονάδας και λαμβάνει υπόψη τις ειδικές συνθήκες που συναρτώνται με τις θέσεις αυτές, την επικινδυνότητα και την ετοιμότητα του προσωπικού να παράσχει υπηρεσίες σε εικοσιτετράωρη βάση και άλλα τυχόν στοιχεία που καθορίζονται με την ίδια απόφαση. Με την ίδια απόφαση μπορεί να ορίζεται η πηγή κάλυψης της σχετικής δαπάνης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα για την εφαρμογή της παρούσας.
3. Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μετά από εισήγηση του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, καθορίζονται οι αρμοδιότητες των Υποδιοικητών της Αρχής. Με απόφαση του Διοικητή μπορούν να εξουσιοδοτούνται ιεραρχικά υφιστάμενα όργανα να υπογράφουν, με εντολή του, πράξεις ή άλλα έγγραφα της αρμοδιότητάς του.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται οι αποδοχές του Διοικητή και των Υποδιοικητών.
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται οι διαδικασίες ανάθεσης, τα αρμόδια όργανα, οι επιτροπές, το περιεχόμενο και οι διαδικασίες εκτέλεσης των συμβάσεων, η έννομη προστασία, οι κυρώσεις και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή του τρίτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 15 του ν. 4412/2016 (Α’ 147).

  • 17 Ιανουαρίου 2024, 15:58 | Ουρανία Πα.

    Να δοθεί άμεσα το ήδη θεσμοθετημένο ειδικό επίδομα (από το 2019) για προσέλκυση κατάλληλου προσωπικού, για εκπαίδευσή του αλλά και τη διατήρησή του.

  • 10 Ιανουαρίου 2024, 14:12 | Vasily Psarommatis

    Bravoo

  • 10 Ιανουαρίου 2024, 10:37 | Παπαιωάννου Χαράλαμπος

    «2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δύναται να προβλέπεται ειδικό επίδομα για τους προϊσταμένους και το προσωπικό των οργανικών μονάδων της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, το οποίο κυμαίνεται ανάλογα με το επίπεδο της οργανικής μονάδας και λαμβάνει υπόψη τις ειδικές συνθήκες που συναρτώνται με τις θέσεις αυτές, την επικινδυνότητα και την ετοιμότητα του προσωπικού να παράσχει υπηρεσίες σε εικοσιτετράωρη βάση και άλλα τυχόν στοιχεία που καθορίζονται με την ίδια απόφαση. Με την ίδια απόφαση μπορεί να ορίζεται η πηγή κάλυψης της σχετικής δαπάνης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα για την εφαρμογή της παρούσας.»

    Αποτελεί το κορυφαίο άρθρο με την πιο ασαφή περιγραφή. Θα προσπαθήσω να αποκρυπτογραφήσω τι θέλει να πει ο νομοθέτης.
    Άν και όποτε αποφασίσει ο Υπουργός Ψηφιακής, θα συντάξει μια ΚΥΑ προς το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο κάποια στιγμή θα εξετάσει το αίτημα και ως εκ θαύματος θα απαντήσει. Ιδού η απάντηση: «Λόγοι δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και της οικονομικής συντεταγμένης πολιτικής που απαγορεύει επιπλέον επέκταση των υπαρχουσών εξόδων της Κεντρικής Κυβέρνησης, δεν επιτρέπουν προς το παρόν την σύμφωνη γνώμη και έγκριση της Υπηρεσίας μας» .
    Με αυτά και αυτά λοιπόν, ΔΕΝ θα υπάρξει έξτρα επίδομα, οπότε η στελέχωση της υπηρεσίας αυτής θα παραμείνει στο επίπεδο των ευχών.
    Θα γίνει ακόμα μια υπηρεσία του Δημοσίου με γραφειοκράτες υπαλλήλους που απλά θα διακινούν φακέλους δέξιά αριστερά για να λένε ότι έχουν δουλειά.
    Κρίμα γιατί υπάρχουν στελέχη πληροφορικής στο Δημόσιο (γιατί Πληροφορικούς θέλει η νέα υπηρεσία αυτή, και ότι Διοικητικούς) που έχουν και εμπειρία και θέληση να βοηθήσουν στην νέα αυτή προσπάθεια της Κυβερνησης να βάλει τάξη στον χώρο.