- Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης - http://www.opengov.gr/digitalandbrief -

Άρθρο 14 Καθήκον εχεμύθειας

1. Ο Διοικητής και οι Υποδιοικητές της Αρχής, το πάσης φύσεως προσωπικό της, καθώς και οι απασχολούμενοι σε αυτήν σε ομάδες εργασίας ή επιτροπές, έχουν καθήκον εχεμύθειας για τα έγγραφα και τις πληροφορίες των οποίων λαμβάνουν γνώση κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η παράβαση του καθήκοντος εχεμύθειας αποτελεί το πειθαρχικό παράπτωμα της περ. (η) της παρ. 1 του άρθρου 107 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α΄ 26).
2. Το προσωπικό της Αρχής έχει υποχρέωση διαβάθμισης για χειρισμό Εθνικά Διαβαθμισμένων Πληροφοριών και Υλικού (Ε.Δ.Π.Υ.), σύμφωνα με τον Εθνικό Κανονισμό Ασφάλειας (Ε.Κ.Α.) που έχει κυρωθεί με την υπό στοιχεία Φ. 120/01/510313/Σ.94/5.1.2018 (Β’ 683) απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, όπως εκάστοτε ισχύει. Σε περίπτωση άρνησης ή μη χορήγησης της διαβάθμισης του πρώτου εδαφίου, το προσωπικό της Αρχής μετατάσσεται υποχρεωτικά στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ή διακόπτεται η απόσπασή του, σε περίπτωση αποσπασμένων υπαλλήλων. Επίσης, έχει καθήκον εχεμύθειας για διαβαθμισμένα έγγραφα, πληροφορίες ή άλλα στοιχεία και μετά από την αποχώρησή του από την Αρχή, για όσο χρόνο διαρκεί η διαβάθμιση.
3. Όποιος, με οποιονδήποτε τρόπο, δημοσιοποιεί διαβαθμισμένα έγγραφα ή στοιχεία που αφορούν στον εξοπλισμό της Αρχής, καθώς και όποιος παραβιάζει το καθήκον εχεμύθειας που προβλέπεται στην παρ. 1, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης ενός (1) τουλάχιστον έτους και με χρηματική ποινή, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη.