Άρθρο 8 Προσόντα, κωλύματα και ασυμβίβαστα Υποδιοικητών

1. Στην Αρχή συνιστώνται δύο (2) θέσεις Υποδιοικητών, οι οποίοι τελούν σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
2. Οι δύο (2) Υποδιοικητές της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας επικουρούν τον Διοικητή στην άσκηση των καθηκόντων του και διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για πενταετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεώνεται μία (1) μόνο φορά. Με τις αποφάσεις διορισμού του πρώτου εδαφίου ορίζεται και η σειρά αναπλήρωσης του Διοικητή, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος. Οι Υποδιοικητές παύονται αζημίως για το δημόσιο με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
3. Οι θέσεις των Υποδιοικητών της Αρχής καλύπτονται από το πάσης φύσεως προσωπικό του δημόσιου τομέα, όπως ορίζεται στην περ. α της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), ή από απόστρατο αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεων ή των σωμάτων ασφαλείας. Η άσκηση των καθηκόντων των ανωτέρω προσώπων στην κύρια θέση τους αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της θητείας τους στη θέση του Υποδιοικητή. Τα πρόσωπα αυτά επανέρχονται αυτοδικαίως στην οργανική τους θέση μετά από τη λήξη της θητείας τους στη θέση του Υποδιοικητή. Ο χρόνος της θητείας τους λογίζεται ως χρόνος που διανύθηκε στην οργανική τους θέση ως προς όλες τις βαθμολογικές, μισθοδοτικές και συνταξιοδοτικές συνέπειες.
4. Οι Υποδιοικητές διαθέτουν κατ’ ελάχιστον τα εξής προσόντα: α) πτυχίο Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο της αλλοδαπής, β) άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας και γ) επαγγελματική εμπειρία τεσσάρων (4) τουλάχιστον ετών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
5. Το Κεφάλαιο Α’ του Μέρους Δ` του ν. 4622/2019 (Α’ 133) εφαρμόζεται για τους Υποδιοικητές.

  • 16 Ιανουαρίου 2024, 20:21 | DD

    Μεταπτυχιακός τίτλος; ο δαίμων του τυπογραφείου μάλλον…

  • 10 Ιανουαρίου 2024, 17:52 | Σκορδύλης Εμμ.

    Ο Διοικητικής θα πρέπει να έχει εμπειρία δέκα ετών στην κυβερνοασφάλεια και οι Υποδιοικητές τεσσάρων. Τα τέσσερα έτη εμπειρίας δεν επαρκούν για υποδιοικητή με τυχόν επιχειρησιακές αρμοδιότητες. Ωστόσο, ίσως είναι περισσότερα από όσα απαιτούνται για υποδιοικητή με διοικητικές, νομοθετικές, χρηματοδοτικές
    αρμοδιότητες.

  • 9 Ιανουαρίου 2024, 23:15 | Κώστας Περρίκος

    Θα πρέπει να ζητούνται και να είναι απαιτητές επαγγελματικές πιστοποιήσεις.