- Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης - http://www.opengov.gr/digitalandbrief -

Άρθρο 6 Προσόντα, κωλύματα και ασυμβίβαστα Διοικητή

1. Στην Αρχή συνιστάται θέση Διοικητή, ο οποίος τελεί σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και είναι ο επικεφαλής της Αρχής.
2. Ο Διοικητής είναι πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, υψηλής επιστημονικής συγκρότησης και επαγγελματικής εμπειρίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Ο Διοικητής διαθέτει κατ’ ελάχιστον τα εξής προσόντα: α) πτυχίο Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο της αλλοδαπής, β) μεταπτυχιακό τίτλο ελληνικού Α.Ε.Ι. ή της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο της αλλοδαπής που αποδεικνύει την επιστημονική εξειδίκευση στην κυβερνοασφάλεια ή την επιστήμη των υπολογιστών, γ) άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, δ) επαγγελματική εμπειρία δέκα (10) τουλάχιστον ετών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και ε) σημαντική διοικητική εμπειρία σε θέσεις ευθύνης, σε διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, σε κατάρτιση στρατηγικών σχεδίων, σε διαχείριση έργων και δραστηριοτήτων και σε συντονισμό ομάδων.
3. Η θέση του Διοικητή μπορεί να καλύπτεται και από το πάσης φύσεως προσωπικό του δημόσιου τομέα, όπως ορίζεται στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143) ή από απόστρατο αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεων ή των σωμάτων ασφαλείας. Η άσκηση των καθηκόντων των ανωτέρω προσώπων στην κύρια θέση τους αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της θητείας τους στη θέση του Διοικητή. Τα πρόσωπα αυτά επανέρχονται αυτοδικαίως στην οργανική τους θέση μετά από τη λήξη της θητείας τους στη θέση του Διοικητή. Ο χρόνος της θητείας τους λογίζεται ως χρόνος που διανύθηκε στην οργανική τους θέση ως προς όλες τις βαθμολογικές, μισθοδοτικές και συνταξιοδοτικές συνέπειες.
4. Ο Διοικητής επιλέγεται και διορίζεται με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
5. Η θητεία του Διοικητή είναι πενταετής και μπορεί να ανανεώνεται μία (1) μόνο φορά.
6. Το Κεφάλαιο Α’ του Μέρους Δ’ του ν. 4622/2019 (Α` 133) εφαρμόζεται για τον Διοικητή.