Άρθρο 2 Αντικείμενο

Αντικείμενο του παρόντος Μέρους είναι:
α) η σύσταση του ν.π.δ.δ. με την επωνυμία «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας», και
β) η ρύθμιση βασικών οργανωτικών ζητημάτων σχετικά με το προσωπικό, τη διοίκηση και τη λειτουργία του.

  • 17 Ιανουαρίου 2024, 16:10 | Διονύσης Ελευθερίου

    Να προστεθεί άρθρο σχετικά με το κτίριο της ΕΑΚ.

    Είναι κρίσιμο ζήτημα το θέμα της σωστής κτιριακής και ψηφιακής υποδομής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας. Τα γραφεία της Υπηρεσίας θα πρέπει να είναι σε ασφαλή χώρο σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφαλείας. Καθώς η νέα Αρχή έχει αρμοδιότητες CERT και SOC θα πρέπει να υλοποιεί τις προβλέψεις του ν, 4577/2018, αρ 8, ειδικότερα όσον αφορά την ασφάλεια των κτιριακών εγκαταστάσεων.
    Ο νεότερος νόμος θα πρέπει να έχει πρόβλεψη που να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που ήδη έχουν ψηφισθεί και επιβάλλονται από την ΕΕ.
    Τέλος, δεν γίνεται η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας να είναι φιλοξενούμενη σε κτίριο άλλου οργανισμού.

  • 17 Ιανουαρίου 2024, 14:59 | Φάνης Τ..

    Ανεξάρτητη αρχή και όχι ΝΠΔΔ.

    Ανεξάρτητη Αρχή προκειμένου να είναι αποτελεσματικότερη η ρύθμιση του πεδίου της κυβερνοασφάλειας της χώρας. Η Αρχή θα πρέπει να είναι στελεχωμένη με εξειδικευμένα τα οποία κατέχουν την απαραίτητη για τον κλάδο τεχνογνωσία προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και τις τεχνικές εξελίξεις.

    Τα μέλη της Αρχής πρέπει να διαθέτουν ανεξαρτησία προσωπική (προσωπική: ως προς τη διαδικασία διορισμού τους η οποία θα πρέπει να είναι αδιάβλητη) και λειτουργική (λειτουργική: μη υπαγωγή σε ιεραρχικό έλεγχο και διοικητική εποπτεία-με ό,τι αυτό συνεπάγεται).
    Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας θα πρέπει να έχει τη νομική μορφή ανεξάρτητης αρχής.
    Ο κύριος ρόλος της θα πρέπει να είναι ο έλεγχος κυβερνοασφάλειας όλων των κρίσιμων φορέων του ελληνικού δημοσίου καθώς και ιδιωτικών κρίσιμων υποδομών.

    Ακόμη ωστόσο και αν επιλεγεί η μορφή του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με εποπτεύοντα Υπουργό, το κύριο ελεγκτικό έργο της αρχής όσον αφορά τον δημόσιο τομέα, θα έχει ως αντικείμενο τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και για το λόγο αυτό ίσως υπάρχει ασυμβατότητα ο εποπτεύων υπουργός να είναι ο Υπουργός του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

  • 9 Ιανουαρίου 2024, 12:00 | Vasily Psarommatis

    Bravoo