- Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης - http://www.opengov.gr/digitalandbrief -

Άρθρο 20 Τέλη

 

1. Ο Συντονιστής Ψηφιακών Υπηρεσιών δύναται να επιβάλλει ετήσιο εποπτικό τέλος ανταποδοτικού χαρακτήρα, σε παρόχους ενδιάμεσων υπηρεσιών που έχουν την κύρια εγκατάστασή τους στην Ελλάδα ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός τους διαμένει ή είναι εγκατεστημένος στην Ελλάδα, εφόσον δεν διαθέτουν εγκατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά προσφέρουν υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το εποπτικό τέλος καλύπτει αποκλειστικά το κόστος εκπλήρωσης των καθηκόντων που ανατίθενται στον Συντονιστή Ψηφιακών Υπηρεσιών σύμφωνα με τον παρόντα νόμο και την Πράξη.
2. Το εποπτικό τέλος επιβάλλεται στους παρόχους ενδιάμεσων υπηρεσιών κατά αντικειμενικό, διαφανή και αναλογικό τρόπο.
3. Ο Συντονιστής Ψηφιακών Υπηρεσιών δύναται να μην επιβάλει εποπτικό τέλος σε παρόχους ενδιάμεσων υπηρεσιών των οποίων ο συνολικός παγκόσμιος ή εθνικός ετήσιος κύκλος εργασιών από τις δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Πράξης και του παρόντος νόμου δεν υπερβαίνει ορισμένο κατώτατο όριο ή των οποίων οι δραστηριότητες δεν ανέρχονται σε ορισμένο ελάχιστο μερίδιο αγοράς ή είναι πολύ περιορισμένης γεωγραφικής εμβέλειας ή οι οποίοι παρέχουν συγκεκριμένες κατηγορίες ενδιαμέσων υπηρεσιών.
4. Για τον προσδιορισμό του ύψους του εποπτικού τέλους, ο Συντονιστής Ψηφιακών Υπηρεσιών δύναται να εφαρμόσει είτε μία μέθοδο κατανομής βάσει του συνολικού ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών των παρόχων ή του είδους των ενδιάμεσων υπηρεσιών που παρέχουν, είτε ένα σύστημα κατ’ αποκοπήν επιβάρυνσης αυτών, ή έναν συνδυασμό αυτών.
5. Το εποπτικό τέλος, καθώς και κάθε άλλο ποσό, που εισπράττεται από οποιαδήποτε αιτία από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της από την Πράξη και τον παρόντα νόμο, καταβάλλονται απευθείας ως έσοδο στο όνομα και για λογαριασμό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σε τραπεζικούς λογαριασμούς αυτής. Επικουρικά δύνανται να εισπράττονται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α΄ 190).