Άρθρο 14 Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες

 

1. Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συστήνεται Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, η οποία αποτελεί συμβουλευτικό όργανο για θέματα ψηφιακών υπηρεσιών. Η λειτουργία της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες δεν θίγει με οποιονδήποτε τρόπο την ανεξαρτησία του Συντονιστή Ψηφιακών Υπηρεσιών και των αρμόδιων αρχών του άρθρου 5 του παρόντος κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους με βάση την Πράξη και τον παρόντα νόμο.
Στο πλαίσιο αυτό, η Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες:
α) Ενημερώνεται για τις εξελίξεις της ενωσιακής νομοθεσίας επί των ψηφιακών υπηρεσιών και απευθύνει, εξ ιδίας πρωτοβουλίας ή κατόπιν αιτήματος, εισηγήσεις προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για νομοθετικές ή κανονιστικές ρυθμίσεις για την εφαρμογή της Πράξης, καθώς και για τη ρύθμιση κάθε ζητήματος που άπτεται του τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών.
β) Αναπτύσσει συνεργασίες με άλλους φορείς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και για την αποτελεσματικότερη άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών.
2. Η Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες αποτελείται από εννέα (9) μέλη, τα οποία υποδεικνύονται ανά ένα από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, τη Διεύθυνση Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, μαζί με τους αναπληρωτές τους.
Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες ορίζεται το μέλος που υποδεικνύεται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και γραμματέας ορίζεται υπάλληλος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες ορίζονται για τετραετή θητεία και δύνανται να ανακαλούνται ελεύθερα από τα όργανα που τα ορίζουν και πριν από τη λήξη της θητείας τους.
3. Η Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες συνεδριάζει, με φυσική παρουσία ή με χρήση ηλεκτρονικών μέσων (τηλεδιασκεψη), τακτικά, κάθε τρεις (3) τουλάχιστον μήνες, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου, και έκτακτα, οπότε αυτό κριθεί αναγκαίο, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου ή αίτημα τεσσάρων (4) τουλάχιστον εκ των μελών της. Το αίτημα του πρώτου εδαφίου αναφέρεται απαραιτήτως στο προς συζήτηση θέμα και υποβάλλεται εγγράφως στον Πρόεδρο, ο οποίος υποχρεούται να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την υποβολή του σχετικού αιτήματος.
4. Ο Πρόεδρος προσκαλεί τα μέλη στη συνεδρίαση, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, καθορίζει την ημέρα, την ώρα, τον τόπο και τον τρόπο της συνεδρίασης, προσδιορίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ορίζει τους εισηγητές και διευθύνει τη συζήτηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Στις συνεδριάσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες δύνανται, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου, να παρίστανται, χωρίς δικαίωμα ψήφου, δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι, καθώς και πάσης φύσεως στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προς παροχή απόψεων ή στοιχείων. Τα πρόσωπα αυτά αποχωρούν από τη συνεδρίαση πριν από την έναρξη της συζήτησης.
4. Οι αποφάσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες λαμβάνονται με την πλειοψηφία των παρόντων μελών.