- Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης - http://www.opengov.gr/digitalandbrief -

Άρθρο 17 – Εθνικό Αρχείο/Μητρώο Διαστημικών Αντικειμένων

1. Στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης τηρείται Εθνικό Αρχείο/Μητρώο Διαστημικών Αντικειμένων, όπου καταχωρούνται όλα τα διαστημικά αντικείμενα για τα οποία η Ελλάδα είναι, μόνη της ή από κοινού με άλλο Κράτος το Κράτος εκτόξευσης, εκτός εάν η καταγραφή πραγματοποιείται από άλλο Κράτος ή Διεθνή Οργανισμό, σύμφωνα με τη Σύμβαση για την καταγραφή διαστημικών αντικειμένων .
2. Οι πληροφορίες που εισάγονται στο Αρχείο/Μητρώο υπόκεινται στους παρακάτω κανόνες:
α) οι καταχωρήσεις πραγματοποιούνται κατόπιν απόφασης του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης,
β) οι πληροφορίες που εμπεριέχονται είναι εκείνες οι οποίες αναφέρονται στο Άρθρο IV της Σύμβασης για την καταγραφή διαστημικών αντικειμένων, δηλαδή:
i) το όνομα των άλλων Κρατών εκτόξευσης, εφόσον υφίστανται,
ii) ο αριθμός καταγραφής του διαστημικού αντικειμένου, όπως περιγράφεται στο σημείο γ,
iii) η ημερομηνία και η θέση (έδαφος / τοποθεσία) εκτόξευσης,
iv) οι κύριες τροχιακές παράμετροι, συμπεριλαμβανομένων της κομβικής περιόδου, της κλίσης, του απογείου και του περιγείου,
v) η γενική λειτουργία του διαστημικού αντικειμένου.
γ) Ένας μοναδικός εθνικός αριθμός καταγραφής αποδίδεται σε κάθε αντικείμενο.
δ) Επιπλέον των πληροφοριών που αναγράφονται στην παράγραφο β, καταχωρούνται:
i) ο κατασκευαστής του διαστημικού αντικειμένου,
ii) ο φορέας και ο ιδιοκτήτης του διαστημικού αντικειμένου,
iii) τα κύρια συστατικά στοιχεία και τα όργανα εντός του διαστημικού αντικειμένου,
iv) τα αρχειοθετήματα της Διεθνούς Ενώσεως Τηλεπικοινωνιών (ITU filings) σύμφωνα με τα οποία λειτουργεί το αντικείμενο.
v) η άδεια άσκησης διαστημικών δραστηριοτήτων που έχει χορηγηθεί στο φορέα με τη σχετική τεκμηρίωση
ε) ο φορέας γνωστοποιεί αμέσως στον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης τις πληροφορίες των σημείων β και δ,
στ) Μετά την καταχώρηση του διαστημικού αντικειμένου, το Υπουργείο Εξωτερικών κοινοποιεί στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τις πληροφορίες του σημείου β, ως και κάθε επικαιροποίησή τους, καθώς και κάθε πληροφορία σχετικά με την απώλεια, τη θέση εκτός τροχιάς ή τον τερματισμό της πτήσης του διαστημικού αντικειμένου.
ζ) Η καταχώρηση τίθεται σε ισχύ μετά το χρόνο εκτόξευσης του διαστημικού αντικειμένου και κατόπιν της έγγραφης ενημέρωσης του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης από τον φορέα για το χρόνο εκτόξευσης, την εκτόξευση και τη λειτουργία του διαστημικού αντικειμένου και εφόσον συντρέχουν όλοι οι όροι της άδειας. Σε περίπτωση που δεν συντρέχουν όλοι οι όροι της άδειας, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης δύναται να ανακαλέσει ή να αναστείλει την άδεια, σύμφωνα με το άρθρο 9.
η) Σε περίπτωση οποιασδήποτε μεταβολής στοιχείων, πραγματοποιείται συμπληρωματική καταγραφή, υπό την ευθύνη του φορέα εντός τριάντα ημερών από την ημέρα που αυτός έλαβε γνώση της όποιας τυχόν μεταβολής. Ελλείψει γνωστοποίησης τέτοιων τυχόν μεταβολών εκ μέρους του φορέα εντός της τεθείσας προθεσμίας, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης δύναται να ανακαλέσει ή να αναστείλει την άδεια, σύμφωνα με το άρθρο 9.