Άρθρο 09 – Οικονομική βιωσιμότητα

1. Οι υποψήφιοι προς αδειοδότηση πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμοι, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην εκ του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος αποστολή για την παροχή υψηλού επιπέδου ραδιοφωνικών υπηρεσιών, διασφαλίζοντας την ποιότητα, την πολυφωνία και την αντικειμενικότητα στην ενημέρωση.

2. Η οικονομική βιωσιμότητα των υποψηφίων προς αδειοδότηση αποδεικνύεται από το επιχειρησιακό τους σχέδιο, με βάση την οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας της επιχείρησής τους για τα έτη της χρονικής διάρκειας ισχύος της άδειας, που αξιολογείται ως προς την αξιοπιστία του και την αποδοτικότητα της σχεδιαζόμενης επένδυσης. Η οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας περιλαμβάνει την προσδοκώμενη ακροαματικότητα, τις προβλεπόμενες λειτουργικές δαπάνες, τα προσδοκώμενα έσοδα, την προβλεπόμενη κερδοφορία, την αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων και τις ταμειακές ροές.

3. Με την προκήρυξη του Ε.Σ.Ρ. εξειδικεύονται τα κριτήρια και οι παράμετροι, βάσει των οποίων αξιολογείται η βιωσιμότητα των υποψηφίων, η αποδοτικότητα και η αξιοπιστία της σχεδιαζόμενης επένδυσης, καθορίζονται όλα τα σχετικά δικαιολογητικά έγγραφα που πρέπει να προσκομίσουν οι υποψήφιοι προς αδειοδότηση, κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

 • 11 Δεκεμβρίου 2017, 08:34 | ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΙΙΡΑ)

  Το κριτήριο της βιωσιμότητας έχει λογική σε ένα σύστημα αδειοδότησης με χαρακτηριστικά beauty contest (βλ. την παρατήρησή μας επί του άρθρου 1). Εφόσον διατηρηθεί το μοντέλο της δημοπρασίας, το άρθρο 9 θα πρέπει να απαλειφθεί. Εξάλλου, παρόμοια ρύθμιση δεν περιέχει ούτε ο ν. 4339/2015 για την τηλεόραση.
  Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος αξιολόγησης της βιωσιμότητας του υποψηφίου, όπως προβλέπεται στο άρθρο 9, είναι αόριστος. Θα πρέπει να εξειδικευτούν οι παράμετροι και τα επί μέρους κριτήρια.

 • 9 Δεκεμβρίου 2017, 11:13 | ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΗΣ

  ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ.
  ΑΣ ΕΡΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ( ΕΑΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ Η ΠΑΤΜΟΣ) ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΟΥ, ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΩ ΕΣΟΔΑ. ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΟΣΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.
  ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ.ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΛΕΙΣΤΕ ΜΑΣ. ΑΛΛΑ ΘΑ ΔΩΣΕΤΕ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ!

 • 9 Δεκεμβρίου 2017, 05:07 | Πέτρος Φρέρης

  Η αναφορά του σχέδιου νόμου στην «προβλεπόμενη κερδοφορία» πλήττει ευθέως τον δημόσιο, κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα που υπηρετούν τα δημοτικά ραδιόφωνα. Σε μικρές αγορές όπως για παράδειγμα οι Κυκλάδες, η διαφημιστική δραστηριότητα είναι πάρα πολύ χαμηλή, και ένα δημοτικό ραδιόφωνο ενημερωτικού χαρακτήρα ουδέποτε θα μπορούσε να λειτουργήσει παράγοντας πλήρες πρόγραμμα χωρίς την προβλεπόμενη από τον νόμο οικονομική αρωγή του Δήμου.