Άρθρο 23 – Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος νόμου άρχεται από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ειδικότερες διατάξεις του ορίζουν διαφορετικά.

 • 1 Νοεμβρίου 2018, 21:15 | ΠΡΟΜΠΟΝΑ ΞΑΝΘΗ

  Σαν επίτιμη Πρόεδρος της «Παναττικής Επιτροπής για τις Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας» σας ανακοινώνω ότι σας καλούμε να ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ το παρόν νομοσχέδιο και να το επαναφέρετε με τη συμμετοχή και της άλλης πλευράς, δηλαδή της «Κοινωνίας των Πολιτών»

  ΠΡΟΜΠΟΝΑ ΞΑΝΘΗ

 • 1 Νοεμβρίου 2018, 20:24 | ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ»

  Τώρα που τελειώνει η Διαβούλευση, καλούμε τον Υπουργό κο Ν.Παππά να αποσύρει το παρόν Νομοσχέδιο και να επιμεληθεί τη σύνταξη άλλου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη γνώμη και εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή (για όρια, αποστάσεις, δικαιοδοσίες, Περιβάλλον, 5G κ.λ.π.) των εξειδικευμένων επιστημόνων, αναφορικά με τούς κινδύνους από τις ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών, σύμφωνα και με την ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

  ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ»

  Βάσω Τζαμαλούκα, Πρόεδρος του Δ.Σ.
  Πηνελόπη Θεοδωροπούλου-Κακίση, Γραμματέας του Δ.Σ.

 • Στα πλαίσια της Διαβούλευσης του Σχεδίου Νόμου με τίτλο «Αδειοδότηση και Έλεγχος Κατασκευών Κεραιών στην Ξηρά» καλούμαστε να υποβάλλουμε παρατηρήσεις και προτάσεις προκειμένου να οριστικοποιηθεί η τελική μορφή του Σχεδίου Νόμου. Στόχος της διαβούλευσης είναι να ακουστούν απόψεις και γνώμες απ΄όλους τους ενδιαφερόμενους ώστε να συμπεριληφθούν ενδεχομένως κάποιες από αυτές στον σχεδιαζόμενο νόμο.

  Προκειμένου να τοποθετηθούμε τεκμηριωμένα επί του ζητήματος ήρθαμε σε επαφή με τους συλλόγους των Ασυρματιστών Ερασιτεχνών προκειμένου να διαμορφώσουμε άποψη για τις λεπτομέρειες των πρακτικών ζητημάτων που προκύπτουν και των συνεπειών τυχόν παραλείψεων.

  Από τις επαφές και τις έντυπες παρατηρήσεις, διαπιστώσαμε ότι το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τους Ραδιοερασιτέχνες, των οποίων η ύπαρξη και λειτουργία έχει αποκλειστικό στόχο της αυτοδιδασκαλία, την τεχνολογική έρευνα και την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη επιχειρήσεων βοήθειας σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καταστροφών.

  Συγκεκριμένα οι τροποποιήσεις που αφορούν την έκδοση αδειών κι εφαρμόζονται αναδρομικά και για τους υφιστάμενους ραδιοερασιτέχνες συνεπάγονται σημαντικά έξοδα, ωθώντας σε εξαφάνιση τον κλάδο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον Ραδιοερασιτεχνισμό στην χώρα.

  Τονίζεται επίσης ότι η απαραίτητη μελέτη ραδιοεκπομπών θεωρείται ανέφικτη ως διαδικασία καθώς οι ραδιοερασιτέχνες δεν διαθέτουν μια μόνιμη κεραία, αλλά πειραματίζονται με διάφορες κεραίες κάτι που συνεπάγεται συνεχείς μελέτες και σημαντικό οικονομικό κόστος.

  Η «υπηρεσία Ραδιοερασιτέχνη», η οποία ουσιαστικά καταργείται με τον νέο σχέδιο νόμου, επιτελεί ένα σημαντικό ρόλο στα δημόσια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα σε περιπτώσεις κυρίως εκτάκτων αναγκών (Θεομηνίες, πλημμύρες, σεισμοί, πυρκαγιές) και καλούνται να παράσχουν επικοινωνιακή βοήθεια στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας. Καλούνται να συνδράμουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, υπηρεσίες όπως η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Λιμενικό Σώμα κλπ, σε περιπτώσεις υπολειτουργίας των δημόσιων τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

  Επιπλέον οι Ραδιοερασιτέχνες είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Εθελοντών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον η υπηρεσία του Ραδιοερασιτέχνη μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και σε περιπτώσεις Εθνικής Άμυνας της χώρας κάτω πάντα από την καθοδήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ & της Πολιτικής Άμυνας!!

  Κύρια Πρόταση:

  Κατόπιν των ως άνω προτάσεων θα πρέπει το αρμόδιο Υπουργείο να ακούσει με προσοχή την Πανελλήνια Ένωση Ραδιοερασιτεχνών & με τη ψήφιση του νέου Νόμου να τους δώσει το ανάλογο χρονοδιάγραμμα εναρμόνισης τους με το πνεύμα αυτού !!

 • 27 Οκτωβρίου 2018, 22:53 | Μέτσης Θεοδωρος

  Συνοπτικά θα χαρακτήριζα με ήπιους χαρακτηρισμούς ότι το νομοσχέδιο είναι άκρως επιβαρυντικό για την υγεία του Έλληνα Πολίτη και Υπ’ Αριθ. 1 αρωγός στο οξύ δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος που περιέργως πως δένει άριστα με το πρόσφατο πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής της βουλής!! Δεν μπορώ να μην προσθέσω το σχόλιο της Δρ. Belpoggi διευθύντριας του Ramazzini Institute στο πρόσφατο συνέδριο της Κρακοβίας (24 Σεπτ. 2018) που δηλώνει και προειδοποιεί: Κάθε άνθρωπος, ζώο, πουλί, έντομο ή φυτό επί 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο θα εκτίθεται σε ακτινοβολία από 10 έως εκατό φορές μεγαλύτερης από αυτή που έχουμε σήμερα. Τα σχέδια της 5G θα προκαλέσουν αμετάκλητες επιπτώσεις στον άνθρωπο και σε όλα τα οικοσυστήματα του πλανήτη! Είναι εμφανέστατο ότι την υλοποίηση της 5G στην Ελλάδα έρχεται να εξασφαλίσει το παρόν νομοσχέδιο.