ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’ Ρυθμίσεις για τον Τοπικό και Περιφερειακό Τύπο Άρθρο 56 Έναρξη ισχύος – Τροποποίηση άρθρου 379 ν. 4412/2016

 

Η παρ. 12 του άρθρου 379 του ν. 4412/2016 (A’ 147) αντικαθίσταται ως εξής:
«12. Η ισχύς της περ. 35, του δευτέρου εδαφίου της περ. 68, καθώς και του τρίτου εδαφίου των περ. 31, 40, 59 και 82 της παρ. 1 του άρθρου 377 αρχίζει την 1η.1.2022».

  • Το ελληνικό πολιτικό σύτημα έχει αφήσει επί 12 χρόνια (2008-2020) τον περιφερειακό Τύπο χωρίς κανένα σχέδιο στήριξής του. Ιστορικοί τίτλοι έκλεισαν, χιλιάδες εργαζόμενοι όχι μόνο απολύθηκαν αλλά άλλαξαν επάγγελμα. Κανεις δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ.
    Δεν εφαρμόστηκε ούτε ο νόμος του 30% από την κρατική διαφήμιση γιατί δεν προέβλεπε καμία ποινή σε όποιον κρατικό λειτουργό παρανομούσε.
    Η κατάργηση των λεγόμενων κρατικων καταχωρήσεων μοιάζει αδιανόητη αν σκεφτεί κανείς ότι κατά βάση πληρώνεται από τους ιδιωτες όταν αναλαμβάνουν το έργο ή την προμήθεια. Ωστόσο πέραν αυτού, ο περιφερειακός Τυπος πρέπει να στηριχθεί κυρίως με συνδρομές σε όλα τα σημεία δημοτικών και κρατικων φορέων.
    Σε καθε περίπτωση οι δημοσιεύσεις δεν πρέπει να καταργηθούν θα αφανίσουν τα 2/3 του κλάδου

  • 10 Δεκεμβρίου 2020, 20:22 | Στέλιος Ζαχαριουδακης Εφημερίδα Αντιλαλος Ηράκλειο Κρήτης

    Πραγματικά είναι κρίμα για τους εκδότες, τους κυβερνητικούς παράγοντες και εν τέλη για τη δημοκρατία μας στα πλαίσια μιας διαβούλευσης για τον Τύπο, αντί να συζητάμε πώς η ποιοτική του αναβάθμιση και με τη συμβολή της πολιτείας θα οφελήσει την κοινωνία και τη δημοκρατία μας, να πρέπει να αναφερόμαστε στην ανάγκη επιτέλους η εξουσία του Κέντρου να σταματήσει να υποβαθμίζει και να μάχεται την Περιφέρεια.

    Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Υπουργέ, όπως τα κόμματα και η λειτουργία τους είναι βασικό συστατικό της δημοκρατίας μας, άλλο τόσο είναι κι ο Τύπος. Ακόμα δε περισσότερο ο Περιφερειακός Τύπος. Τα κόμματα κ. Πρωθυπουργέ στηρίζονταν και συνεχίζουν να στηρίζονται με κρατικές χρηματοδοτήσεις εκατομυρίων. Μερικά χρόνια πριν στα πλαίσια της αντίληψης της λειτουργίας της δημοκρατίας και διάδοσης του ελεύθερου λόγου, υπήρξε μικρή για τον κρατικό προϋπολογισμό οικονομική στήριξη στον Τύπο αλλά ζωτικής σημασίας για την ελευθερία του, την ανεξαρτησία του και την διακίνηση και διάχυση της πληροφορίας και στο τελευταίο χωριό.

    Σήμερα κ. Πρωθυπουργέ, στα πλαίσια των μνημονίων όλα αυτά καταργήθηκαν.
    Ακόμη και μια μικρή επιδότηση που επέτρεπε τη διακίνηση των εφημερίδων μέσω των ΕΛΤΑ στα απομακρυσμένα χωριά της Περιφέρειας δεν υφίσταται πλέον.

    Δεν θέλω να αναφερθώ στα ασφαλιστικά ταμεία ή άλλα που καταργήθηκαν. Όλα αυτά όμως, όπως γνωρίζουν στο Υπουργείο Τύπου, στην κυριολεξία αποδεκάτισαν τις εκδόσεις Περιφερειακών εφημερίδων. Έχουμε μείνει πλέον πολύ λίγοι που μέσα από τα έντυπα μας δίνουμε τη μάχη της επιβίωσης των εντύπων και των εργαζόμενων μας σε αυτά. Δίνουμε τη μάχη της ενημέρωσης και ανάδειξης των προβλημάτων της Περιφέρειας, του Δήμου, των χωριών. Θέλετε να μην υπάρχει Περιφερειακός Τύπος κ. Πρωθυπουργέ; Θέλετε να τροφοδοτούνται δικαίως οι φήμες για εκδότες συμφερόντων του Κέντρου;

    Σε άλλες χώρες της Ευρώπης μαθαίνουμε ότι επιδοτούνται συνδρομές εφημερίδων σε νέους αναγνώστες γιατί εκεί οι κυβερνήσεις θεωρούν υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίζει την ελευθεροτυπία επωφελεία της κοινωνίας και της Δημοκρατίας.

    Κύριε Πρωθυπουργέ είναι τουλάχιστον απαράδεκτο η κυβέρνηση σας να θέλει να κόψει από τις εφημερίδες ανακοινώσεις που αφορούν δημοπρασίες έργων σε Δήμους και Περιφέρειες. Αν δεν υπάρχει σκοπιμότητα, δεν υφίσταται κι άλλος λόγος δεδομένου ότι αυτές πληρώνονται από τον ανάδοχο του έργου. Δεν είναι λογικό να κόβονται οι δημοσιεύσεις άρα και η ενημέρωση του κόσμου για την πορεία αυτών των έργων, επειδή από ένα έργο προϋπολογισμού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ή κι εκατομυρίων ο εργολάβος θα πληρώσει από 50 έως 500 ευρώ για την ανακοίνωση που θα δημοσιεύσει κάποια τοπική εφημερίδα.

    Κύριε πρωθυπουργέ αποσύρεται την διάταξη αυτή και ζητήστε από τον υπουργό σας να ξεκινήσει μια νέα διαβούλευση στήριξης των λίγων πλέον Περιφερειακών εφημερίδων που συνεχίζουν κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες να καταγράφουν το δημόσιο βίο και την ιστορία εν τέλη της επαρχίας της χώρας μας.

    Με τιμή
    Στέλιος Ζαχαριουδακης

  • 10 Δεκεμβρίου 2020, 19:56 | ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε

    H Ε.Σ.Η.Ε.Θ.Στ.Ε.-Ε για το νομοσχέδιο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στέρεας Ελλάδας και Εύβοιας, (Ε.Σ.Η.Ε.Θ.Στ.Ε.-Ε) για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της τροποποιημένης με την Οδηγία (ΕΕ)2018/1808 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Νοεμβρίου 2018, Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10ης Μαρτίου 2010 για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, έχει να επισημάνει τα εξής:

    – Το νομοσχέδιο στο δεύτερο του κεφάλαιο, που αφορά τα θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας, κρίνεται αποσπασματικό και «σαλαμοποιεί», για προφανείς λόγους το θέμα των τηλεοπτικών αδειών σε σχέση με την Ελληνική Περιφέρεια, η οποία απουσιάζει σχεδόν παντελώς.
    – Οδηγεί στην ανεργία ή τις ελαστικές μορφές απασχόλησης εκατοντάδες εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς καταρχήν στα κανάλια εθνικής εμβέλειας.
    – Προσφέρει στα τηλεοπτικά ΜΜΕ της περιφέρειας μια αμελητέα έκπτωση πενταμήνου στις οικονομικές υποχρεώσεις που αυτά έχουν, έναντι του μοναδικού παρόχου μεταφοράς του τηλεοπτικού τους σήματος, ενώ οι αντίστοιχες εκπτώσεις στα τηλεοπτικά δίκτυα εθνικής εμβέλειας είναι αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και δεν συνδέονται με την ανάπτυξη των θέσεων εργασίας
    – Δεν προβλέπει τη διαδικασία αδειοδότησης των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, ενώ υπάρχει αναφορά στις θεματικές άδειες τηλεοπτικών σταθμών. Ο αριθμός των τηλεοπτικών σταθμών της Περιφέρειας είναι σχεδόν απροσδιόριστος, κινούμενος για δεκαετίες σε ένα ομιχλώδες τοπίο.
    – Η προτεινόμενη παράταση της υποχρεωτικότητας δημοσίευσης των διακηρύξεων για ένα χρόνο, δεν συνάδει με όλες τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για την συνέχιση της υποχρεωτικότητας δημοσίευσης, καθώς έχει αποδειχθεί ότι δεν αποτελούσε και δεν αποτελεί μνημονιακή επιταγή, όπως αναφερόταν και από την προηγούμενη κυβέρνηση.

    Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, ζητούμε να αποσυρθεί το δεύτερο μέρος του Νομοσχεδίου, που αναφέρεται σε διατάξεις της Γενικής Γραμματείας, να υπάρξει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και όχι διαδικασίες εξπρές και να καταρτιστεί ένα νομοσχέδιο που θα ανταποκρίνεται και θα απαντά στα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν όλο των χώρο και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, στη σύγχρονη εποχή.
    Όλα αυτά, με πάνω στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα της ενίσχυσης του Περιφερειακού Τύπου που ισχύει με νόμο, αλλά και όλες τις άλλες προτάσεις έχουν καταθέσει τόσο η Ένωση μας, οι υπόλοιπες Δημοσιογραφικές Ενώσεις και η ΠΟΕΣΥ.

    Το Δ.Σ. της
    ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε