- Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης - http://www.opengov.gr/ggee -

Άρθρο 10 (Άρθρο 7 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13) Προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες στις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων

 

1. Οι πάροχοι υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας οφείλουν να αυξάνουν, συνεχώς και προοδευτικά, την προσβασιμότητα των υπηρεσιών τους σε άτομα με αναπηρίες. Η προσβασιμότητα στις υπηρεσίες επιτυγχάνεται, ιδίως, με τον υποτιτλισμό των προγραμμάτων, τη χρήση νοηματικής γλώσσας, την ακουστική περιγραφή και τον προφορικό υποτιτλισμό.
2. Οι πάροχοι υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας υποβάλλουν μέσα στο πρώτο δίμηνο κάθε έτους έκθεση στο Ε.Σ.Ρ. και στη Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που αναφέρονται στην παρ. 1. Η Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης οφείλει να υποβάλλει έως τη 19η Δεκεμβρίου 2022, και στη συνέχεια ανά τριετία, έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με την εφαρμογή της παρ. 1.
3. Οι πάροχοι υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας οφείλουν σταδιακά να αναπτύσσουν σχέδια για την αύξηση της προσβασιμότητας των υπηρεσιών τους σε άτομα με αναπηρίες. Τα σχέδια αυτά κοινοποιούνται στο Ε.Σ.Ρ., καθώς και στη Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.
4. Το Ε.Σ.Ρ., σε συνεργασία με κάθε άλλη αρμόδια Αρχή ή φορέα, οφείλει να παρέχει στα άτομα με αναπηρίες πληροφορίες σχετικές με την προσβασιμότητα στα προγράμματα των παρόχων υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας, καθώς και τη δυνατότητα υποβολής καταγγελιών, σχετικά με ζητήματα προσβασιμότητας, μέσω ειδικού ιστοτόπου.
5. Οι πάροχοι υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας οφείλουν να παρέχουν, κατά τρόπο προσιτό και κατανοητό σε άτομα με αναπηρίες, τις πληροφορίες έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων ενημερώσεων και ανακοινώσεων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.