Άρθρο 28 Παράταση προθεσμίας αδειοδότησης παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης – Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 2 ν. 4339/2015

 

Στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 4339/2015 (Α΄ 133) τροποποιείται η καταληκτική προθεσμία και το τελευταίο εδάφιο διαμορφώνεται ως εξής:
«Καταληκτική προθεσμία για τη διαδικασία αδειοδότησης των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας μη ενημερωτικού περιεχομένου και περιφερειακής εμβέλειας (ενημερωτικού γενικού και μη ενημερωτικού περιεχομένου) ορίζεται η 30ή.6.2023».

  • ΑΡΘΡΟ 28

    Το αίτημα να δημιουργηθεί επιτέλους ένα ξεκάθαρο, σαφές και λειτουργικό νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά τη λειτουργία της Περιφερειακής Τηλεόρασης στη χώρα, είναι από καιρό ληξιπρόθεσμο. Πρόκειται ουσιαστικά για μια θεσμική «αναπηρία» που πρέπει εδώ και τώρα να τερματιστεί. Η ΕΕΤΕΠ όχι μόνο συμφωνεί και υπερθεματίζει γι αυτή την αναγκαιότητα αλλά ζητά και την επίσπευσή της. Δεν έχουμε κανένα λόγο να περιμένουμε την εκπνοή της προθεσμίας ούτε του Ν4779/21, δηλαδή την 31/12/22 ούτε αυτή που θέτει το συγκεκριμένο άρθρο, δηλαδή την 30/6/23. Μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα προηγηθεί ένας γνήσιος, ειλικρινής και απροκατάληπτος διάλογος για τον οποίο έχει ήδη δεσμευτεί η Κυβέρνηση και στον οποίο η ΕΕΤΕΠ θα προσέλθει όχι με μαξιμαλιστική διάθεση και «συνδικαλιστική» νοοτροπία αλλά, όπως έχει ήδη αποδείξει, με θεσμική σοβαρότητα και υπεύθυνες και τεκμηριωμένες προτάσεις.
    Όμως ένα ζήτημα που πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να λυθεί ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ και πριν ακόμη εκκινήσει η σχετική διαδικασία αδειοδότησης έχει να κάνει με τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την ποιότητα του εκπεμπόμενου σήματος των περιφερειακών καναλιών. Σήμερα ακούμε και διαβάζουμε συνεχώς για ρυθμίσεις, χρονικές παρατάσεις κλπ που αφορούν την εκπομπή των εθνικών καναλιών σε υψηλή ευκρίνεια την ώρα που για την περιφερειακή τηλεόραση το όλο θέμα είναι σαν να μην υπάρχει! Απαιτούμε επιτέλους κάποια καθαρή εξήγηση για το αν και πότε θα συμβεί το αυτονόητο να εκπέμψουν δηλαδή και τα περιφερειακά κανάλια με την ποιότητα σήματος που απολαμβάνουν τα εθνικά!
    Θεωρούμε ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό, δημιουργείται μια σοβαρή νομική εκκρεμότητα καθώς δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε άδειες λειτουργίας των Σταθμών μας «κουτσουρεμένες» και τεχνικά απείρως υποδεέστερες των Εθνικών Καναλιών, κάτι που μας βγάζει ουσιαστικά εκτός διαφημιστικής αγοράς και δημιουργεί όπως είναι προφανές καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού.